Zimowe sposoby na rozgrzewkę
Mimo zauważalnej zmiany w długości dnia, ciągle mamy zimę, która jest czasami także odczuwalna w pogodzie, co oznacza, że bywa chłodno… 😛 A jaki jest najlepszy sposób na rozgrzewkę? Oczywiście ciepły posiłek… 😀 Najlepiej w postaci smacznej zupy, wzbogaconej pikantnymi przyprawami. Dokładnie taka jest prezentowana dzisiaj keto zupa drobiowo- śmietanowa. Oprócz dwóch wymienionych w nazwie składników znajdziemy w niej także sporą ilość warzyw, z ostrą papryczką na czele. Dzięki nim, nasza zupa ma nie tylko właściwości rozgrzewające, ale także jest wysoko odżywcza i sycąca.
Jeśli szukacie innych sposobów na rozgrzewkę w chłodny dzień, to polecam także gorące napoje, na przykład jeden z tych:
Keto zupa drobiowo – śmietanowa zmienna niczym kameleon
Zupa złożona z kurczaka oraz warzyw na bazie śmietany nie jest właściwie niczym nowym ani odkrywczym. Ale czasami warto wracać do takich sprawdzonych standardów. Tym bardziej, że ta propozycja jest dobrą bazą do eksperymentowania i dostosowywania do aktualnych potrzeb. Jeśli chodzi o warzywa, to naprawdę można wrzucić do niej dosłownie wszystko co tylko znajdziecie w swojej lodówce (i jest jadalne). 😀 U mnie stanęło na selerze naciowym, papryczce pepperoni i cebuli ze szczypiorkiem, ale pasować będzie tu także por, szpinak, brokuł, cukinia, kalafior i wiele innych. Również rodzaj białka (pierś z kurczaka) można z powodzeniem wymienić na inny – wyjdzie z tego na pewno pyszna zupa rybna lub krewetkowa. 🙂
Tłuszcz i niskowęglowodanowy makaron – dodatki decydujące o sytości
Bazą zupy jest oczywiście bulion drobiowy. U mnie dość tłusty, więc nie trzeba było podbijać tłuszczu. Jeśli Wy dysponujecie bulionem, o którym nie można powiedzieć tego samego, proponuję dodać do zupy boczku. Wzbogaci on całość nie tylko pod kątem zawartości tłuszczu, ale także pod względem smaku. Ostatnim składnikiem, który dodałam do zupy jest „wypełniacz” w postaci makaronu shirataki (kupiony tutaj). Pozostaje on bez specjalnego wpływu na odżywczość czy smak zupy, ale na pewno decyduje o poziomie naszej sytości po jej zjedzeniu.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
-
Keto jadłospis STANDARD, czyli skuteczna keto adaptacja99,00 zł
-
Keto jadłospis PROTEIN115,00 zł
-
Keto redukcja (ZESTAW)179,00 zł
Zupa drobiowo- śmietanowa
Składniki
- 400 g pierś z kurczaka
- 2 łyżki masło klarowane
- 2 szt. papryczka ostra drobno posiekana
- 2 łodygi seler naciowy pokrojonego w drobne plasterki
- 2 sztuki dymka ze szczypiorkiem pokrojonej w drobną kostkę
- 100 g groszek zielony
- 1 opakowanie śmietana kokosowa kwaśnej, PlantOn Sour Creamo
- 1,5 l bulion drobiowy tłustego
- 1 opakowanie makaron shirataki (200 g makaronu po odsączeniu zalewy)
- 1 łyżeczka sól himalajska, kłodawska lub morska – do smaku
- 1 szczyptę pieprz
Sposób przygotowania
- Pierś kurczaka pokroić w niewielką kostkę. Masło rozgrzać w garnku. Podsmażyć kurczaka na maśle aż się zetnie. Dodać drobno pokrojone ostre papryczki, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i seler naciowy. Dusić przez 3 minuty, po czym zalać bulionem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dorzucić groszek oraz pokrojony na mniejsze kawałki makaron shirataki. Gotować przez ok. 10 minut. Śmietanę zahartować gorącym bulionem, po czym wlać ją do zupy. Wymieszać. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Serwować na gorąco.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.