KETO zupa drobiowo – śmietanowa to uniwersalny, a zarazem smakowity przepis ketogeniczny oraz sposób na rozgrzewkę w chłodne dni. Jeśli nie wiesz co jeść na diecie niskowęglowodanowej, to z tą propozycją na zupę bez nadmiaru węglowodanów właśnie wychodzę naprzeciw Twoim potrzebom.
Keto zupa, czyli zimowe sposoby na rozgrzewkę
Mimo zauważalnej zmiany w długości dnia, ciągle mamy zimę, która jest czasami także odczuwalna w pogodzie, co oznacza, że bywa chłodno… 😛 A jaki jest najlepszy sposób na rozgrzewkę? Oczywiście ciepły posiłek… 😀 Najlepiej w postaci smacznej zupy, wzbogaconej pikantnymi przyprawami. Dokładnie taka jest prezentowana dzisiaj keto zupa drobiowo- śmietanowa. Oprócz dwóch wymienionych w nazwie składników znajdziemy w niej także sporą ilość warzyw, z ostrą papryczką na czele. Dzięki nim, nasza zupa ma nie tylko właściwości rozgrzewające, ale także jest wysoko odżywcza i sycąca.
Jeśli szukacie innych sposobów na rozgrzewkę w chłodny dzień, to polecam także gorące napoje, na przykład jeden z tych:




W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się kilkoma zaletami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- bardzo wysoka zawartość białka gwarantuje długotrwałe uczucie sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów netto pomaga w kontroli glikemii i uruchamia tryb spalania tkanki tłuszczowej, co jest konieczne, aby skutecznie pozbyć się oporności na insulinę, a co za tym idzie także nadprogramowych kilogramów w postaci opornego tłuszczu, zwłaszcza trzewnego
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto zupa drobiowo – śmietanowa: Baza do eksperymentów
Zupa złożona z kurczaka oraz warzyw na bazie śmietany nie jest właściwie niczym nowym ani odkrywczym. Ale czasami warto wracać do takich sprawdzonych standardów. Tym bardziej, że ta propozycja jest dobrą bazą do eksperymentowania i dostosowywania do aktualnych potrzeb. Jeśli chodzi o warzywa, to naprawdę można wrzucić do niej dosłownie wszystko co tylko znajdziecie w swojej lodówce (i jest jadalne). 😀 U mnie stanęło na selerze naciowym, papryczce pepperoni i cebuli ze szczypiorkiem, ale pasować będzie tu także por, szpinak, brokuł, cukinia, kalafior i wiele innych. Również rodzaj białka (pierś z kurczaka) można z powodzeniem wymienić na inny – wyjdzie z tego na pewno pyszna zupa rybna lub krewetkowa. 🙂
ZOBACZ: Przepisy KETO z piersią z kurczaka w roli głównej
Niskowęglowodanowy makaron – dodatki decydujące o sytości
Bazą zupy jest oczywiście bulion drobiowy. U mnie dość tłusty, więc nie trzeba było podbijać tłuszczu. Jeśli Wy dysponujecie bulionem, o którym nie można powiedzieć tego samego, proponuję dodać do zupy boczku. Wzbogaci on całość nie tylko pod kątem zawartości tłuszczu, ale także pod względem smaku. Ostatnim składnikiem, który dodałam do zupy jest „wypełniacz” w postaci makaronu shirataki. Pozostaje on bez specjalnego wpływu na odżywczość czy smak zupy, ale na pewno decyduje o poziomie naszej sytości po jej zjedzeniu.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:

Zupa drobiowo- śmietanowa
Składniki
- 400 g pierś z kurczaka
- 2 łyżki masło klarowane
- 2 szt. papryczka ostra drobno posiekana
- 2 łodygi seler naciowy pokrojonego w drobne plasterki
- 2 sztuki dymka ze szczypiorkiem pokrojonej w drobną kostkę
- 100 g groszek zielony
- 1 opakowanie śmietana kokosowa kwaśnej, PlantOn Sour Creamo
- 1,5 l bulion drobiowy tłustego
- 1 opakowanie makaron shirataki (200 g makaronu po odsączeniu zalewy)
- 1 łyżeczka sól himalajska, kłodawska lub morska – do smaku
- 1 szczyptę pieprz
Sposób przygotowania
- Pierś kurczaka pokroić w niewielką kostkę. Masło rozgrzać w garnku. Podsmażyć kurczaka na maśle aż się zetnie. Dodać drobno pokrojone ostre papryczki, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i seler naciowy. Dusić przez 3 minuty, po czym zalać bulionem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dorzucić groszek oraz pokrojony na mniejsze kawałki makaron shirataki. Gotować przez ok. 10 minut. Śmietanę zahartować gorącym bulionem, po czym wlać ją do zupy. Wymieszać. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Serwować na gorąco.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.