keto zupa drobiowo- śmietanowa
Keto Low Carb Paleo

Keto zupa drobiowo- śmietanowa (Paleo, LowCarb)

Zimowe sposoby na rozgrzewkę

Mimo zauważalnej zmiany w długości dnia, ciągle mamy zimę, która jest czasami także odczuwalna w pogodzie, co oznacza, że bywa chłodno… 😛 A jaki jest najlepszy sposób na rozgrzewkę? Oczywiście ciepły posiłek… 😀 Najlepiej w postaci smacznej zupy, wzbogaconej pikantnymi przyprawami. Dokładnie taka jest prezentowana dzisiaj keto zupa drobiowo- śmietanowa. Oprócz dwóch wymienionych w nazwie składników znajdziemy w niej także sporą ilość warzyw, z ostrą papryczką na czele. Dzięki nim, nasza zupa ma nie tylko właściwości rozgrzewające, ale także jest wysoko odżywcza i sycąca.

Jeśli szukacie innych sposobów na rozgrzewkę w chłodny dzień, to polecam także gorące napoje, na przykład jeden z tych:

Gorąca czekolada
Aromatyczna i gęsta keto gorąca czekolada to produkt wysoce rozgrzewający. Jest wprost idealna na zimowe chłody. I choć najbardziej lubię się nią cieszyć w domowym zaciszu, pod grubym kocem, to pamiętajmy, że można zabrać ją ze sobą na wynos!
Sprawdź ten przepis
Hot chocolate
Gorąca czekolada truskawkowa
Keto gorąca czekolada truskawkowa to pyszny napój, nie tylko na chłodniejsze dni. W gorące dni można go schłodzić i powstaje gęsty, aksamitny deser. Także bez względu na temperaturę za oknem możecie cieszyć się wspaniałym truskawkowym koktajlem!
Sprawdź ten przepis
keto gorąca czekolada truskawkowa
Golden Milk Latte
Golden Milk Latte to rozgrzewający i uzdrawiający napój z mleka kokosowego i kurkumy, który postawi Cię na nogi, kiedy przemarzniesz lub czujesz pierwsze oznaki przeziębienia!
Sprawdź ten przepis
Golden Turmeric Latte
keto zupa z kurczaka
Keto zupa z kurczaka

Keto zupa drobiowo – śmietanowa zmienna niczym kameleon

Zupa złożona z kurczaka oraz warzyw na bazie śmietany nie jest właściwie niczym nowym ani odkrywczym. Ale czasami warto wracać do takich sprawdzonych standardów. Tym bardziej, że ta propozycja jest dobrą bazą do eksperymentowania i dostosowywania do aktualnych potrzeb. Jeśli chodzi o warzywa, to naprawdę można wrzucić do niej dosłownie wszystko co tylko znajdziecie w swojej lodówce (i jest jadalne). 😀 U mnie stanęło na selerze naciowym, papryczce pepperoni i cebuli ze szczypiorkiem, ale pasować będzie tu także por, szpinak, brokuł, cukinia, kalafior i wiele innych. Również rodzaj białka (pierś z kurczaka) można z powodzeniem wymienić na inny – wyjdzie z tego na pewno pyszna zupa rybna lub krewetkowa. 🙂

zupa drobiowo- śmietanowa
Keto zupa drobiowo- śmietanowa

Tłuszcz i niskowęglowodanowy makaron – dodatki decydujące o sytości

Bazą zupy jest oczywiście bulion drobiowy. U mnie dość tłusty, więc nie trzeba było podbijać tłuszczu. Jeśli Wy dysponujecie bulionem, o którym nie można powiedzieć tego samego, proponuję dodać do zupy boczku. Wzbogaci on całość nie tylko pod kątem zawartości tłuszczu, ale także pod względem smaku. Ostatnim składnikiem, który dodałam do zupy jest „wypełniacz” w postaci makaronu shirataki (kupiony tutaj). Pozostaje on bez specjalnego wpływu na odżywczość czy smak zupy, ale na pewno decyduje o poziomie naszej sytości po jej zjedzeniu.

Inne przepisy z jego użyciem znajdziecie tutaj:

keto zupa drobiowo- śmietanowa

Zupa drobiowo- śmietanowa

Modern Cavegirl
Pyszna i rozgrzewająca zupa, to to, co zimą tygryski lubią najbardziej. 🙂 Dzisiaj prezentuję lekką i pożywną keto zupę drobiowo – śmietanową.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Zupa
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 8 porcji

Składniki
  

  • 1 pierś z kurczaka sporych rozmiarów, ok. 400 g
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 papryczki ostre drobno posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w drobne plasterki
  • 2 sztuki dymki ze szczypiorkiem pokrojonej w drobną kostkę
  • 100 g groszku zielonego
  • 1 opakowanie śmietany kokosowej kwaśnej, PlantOn Sour Creamo
  • 1,5 l bulionu drobiowego tłustego
  • 1 opakowanie makaronu shirataki (200 g makaronu po odsączeniu zalewy)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej; lub więcej – do smaku
  • 1 szczyptę pieprzu

Sposób przygotowania
 

  • Pierś kurczaka pokroić w niewielką kostkę. Masło rozgrzać w garnku. Podsmażyć kurczaka na maśle aż się zetnie. Dodać drobno pokrojone ostre papryczki, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i seler naciowy. Dusić przez 3 minuty, po czym zalać bulionem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dorzucić groszek oraz pokrojony na mniejsze kawałki makaron shirataki. Gotować przez ok. 10 minut. Śmietanę zahartować gorącym bulionem, po czym wlać ją do zupy. Wymieszać. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Serwować na gorąco.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 120 kcal
Tłuszcz: 6,4 g
Węglowodany: 2,2 g
Błonnik 1,2 g
Białko 14,8 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating