wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto pączki drożdżowe
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Polska Wege

Keto pączki drożdżowe (Paleo, LowCarb)

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami

Będę Was teraz bombardować przepisami na keto pączki. 😀 W końcu Tłusty Czwartek już za tydzień… Na pierwszy rzut idą keto pączki drożdżowe, pieczone w piekarniku. Próbowałam je też usmażyć, ale popełniłam chyba kilka błędów i wyszły mi z tego zwykłe racuchy drożdżowe… Też smaczne, ale pączkami to one nie były… 😀 W każdym bądź razie chcę Was zapewnić, że nie ustaję w próbach opracowania dla Was przepisu na prawdziwego keto pączka… 😊

keto pączki
Keto mini pączki posypane pudrem z erytrytolu

Wariacje na temat keto ciasta parzonego

W użyciu jest cały czas jeden i ten sam przepis na ciasto parzone. Jak Was znudzą te ciągłe wariacje na jego temat, to dajcie znać. 😜 Okazuje się jednak, że ten przepis jest mega uniwersalny. W wersji na samych białkach stanowi świetną bazę do keto eklerów. A po lekkim odwróceniu proporcji i zwiększeniu udziału żółtek, imituje najprawdziwsze ciasto na pączki. Z innych modyfikacji, dodałam drożdże i zamieniłam wodę na mleko kokosowe. Drożdże były u mnie jakieś nadreaktywne, bo ciasto wyrosło jak szalone. Moja foremka do mini pączków ledwo dała radę… Ciasto wyszło ponad wyznaczone granice i zamiast pączków wyszły jakieś statki ufo… 😂 Ale na szczęście udało się je uratować.

pączki drożdżowe
Keto pączki drożdżowe

Keto pączki drożdżowe – pieczone czy smażone? Oto jest pytanie!

Jeśli zdecydujecie się więc na wersję pieczoną, to radziłabym nie ładować ciasta po brzegi, tylko tak do 3/4 wysokości foremki. Druga sprawa, to nadzienie. Ja nadziewałam pączki przed pieczeniem. Jednak chyba lepiej jest robić to po pieczeniu… Nadało im to bowiem dodatkowej objętości. Poza tymi dwiema kwestiami, keto pączki wyszły wyśmienite. Jako nadzienie posłużyła mi konfitura mandarynkowa, którą zrobiłam z ostatnich owoców z mojego drzewka mandarynkowego, o którym pisałam tutaj. Zamiast mandarynek można użyć innych owoców, na przykład wiśni (tak jak tutaj)… Myślę, że równie dobrze sprawdzi się sklepowa konfitura bezcukrowa, najlepiej z gorzkich pomarańczy, jeśli uda Wam się takową znaleźć…

A Wy wolicie pączki w wersji pieczonej czy smażonej?

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto pączki drożdżowe

Pączki drożdżowe

Modern Cavegirl
Pączki – karnawałowy przebój i kwintesencja Tłustego Czwartku. Uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Dzisiaj w wersji niskowęglowodanowej i pieczonej, czyli keto pączki drożdżowe.
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 12 mini pączków

Składniki
  

Zaczyn drożdżowy

  • 40 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka inuliny
  • 1 łyżeczka drożdży

Ciasto parzone

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 57 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 0,25 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka cream of tartar (inaczej kamień winny; zdrowy zamiennik proszku do pieczenia)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka erytrytolu w pudrze do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

Zaczyn drożdżowy

  • Mleko wymieszać z inuliną i drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Po tym czasie sprawdzić czy drożdże "ruszyły". Jeśli zaczyn "bąbluje", to znaczy, że drożdże pracują. Można je dodać do ciasta.

Ciasto parzone

  • Suche składniki oprócz cream of tartar wymieszać. 200 ml mleka kokosowego zagotować z olejem kokosowym i erytrytolem, po czym powoli je wsypywać dalej mieszając. Energicznie mieszać ciasto na ogniu aż zbije się w kulę. Zestawić z ognia, przełożyć do miski i dać mu odpocząć 5 -7 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zmiksować, dodać jajko oraz żółtka jedno po drugim oraz ekstrakt z wanilii i cream of tartar. Dodać zaczyn drożdżowy i delikatnie wmieszać go w ciasto. Ciasto przełożyć do formy do pączków wypełniając otwór do 3/4 wysokości. Alternatywnie można uformować z ciasta kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 35 stopni na minimum 45 minut. Pączki powinny znacznie zwiększyć swoją objętość. Zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec pączki przez ok. 10 – 15 minut pilnując, żeby się nie przypaliły. Po upieczeniu nadziewać ulubioną bezcukrową konfiturą lub posypać pudrem z erytrytolu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 97 kcal
Tłuszcz: 9,1 g
Węglowodany: 1,3 g
Błonnik 1,8 g
Białko 1,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating