wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

banner blendy go
keto magdalenki
Deser Europejska Francuska Keto Low Carb Paleo Wege

Keto magdalenki (Paleo, LowCarb)

keto ciastka
Keto ciastka magdalenki

Okazja goni okazję

Walentynki zbiegły się w tym roku praktycznie z Tłustym Czwartkiem. Jeszcze nie zdążyłam dobrze złapać oddechu po jednej okazji, a już trzeba myśleć o tym, co przygotować na następną… 🙂 Ale nie mam zamiaru narzekać… Oby okazji do świętowania nigdy nie brakowało, a przede wszystkim oby nigdy nie zabrakło tych, z którymi je się świętuje. 🙂 Przy Walentynkach natchnęło mnie na słodkie wypieki w pastelowych kolorach. Żadna tam czerwień, kolor miłości… 😛 Powstały zatem śliczne keto magdalenki w polewie z białej czekolady (forma do magdalenek do kupienia tutaj). Zaznaczam jednak, że nie jest to moje ostatnie słowo w kwestii walentynkowych keto deserów… 😀

Keto magdalenki  w trzech wersjach kolorystycznych

Jeśli zastanawiacie się skąd się wzięła zielona i różowa wersja kolorystyczna, to spieszę donieść, że pomogły mi w tym pewne warzywa (!). A mianowicie sproszkowany szpinak i sproszkowany burak. Prawda, że nadały polewie urocze pastelowe odcienie? Jeśli obawiacie się węglowodanów z buraka, to bez obaw – do zabarwienia polewy używa się go w mikroskopijnych wręcz ilościach. Wracając do białej czekolady, to serdecznie zachęcam do zrobienia jej własnoręcznie z tego przepisu. Polewa z jej użyciem może nie wyjść aż tak kryjąca, jak na zdjęciach, ale za to macie pełną kontrolę nad składem. Ja jednak tym razem skorzystałam ze sklepowego gotowca.

magdalenki
Magdalenki w polewie z białej czekolady

Biała czekolada – nie taki łatwo dostępny surowiec

Przy ostatnich zakupach w sklepie iHerb wpadły mi w oko drażetki z białej czekolady słodzone ekstraktem z owocu mnicha. Nie mogłam więc nie skorzystać z takiej okazji… 🙂 Niestety, w Polsce nie spotkałam się z białą czekoladą o zadowalającym składzie. Wielokrotnie już skłaniało mnie to do przygotowywania domowej jej wersji. Smakowo jest ona łudząco podobna do oryginału. Jednak pod względem konsystencji oraz potencjału „krycia” trochę od niego odbiega… Mi keto magdalenki w pastelowych kolorach bardzo przypadły do gustu, zarówno wizualnie, jak i smakowo, także serdecznie zachęcam do wypróbowania. 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto magdalenki

Magdalenki

Modern Cavegirl
Piękne i pyszne keto magdalenki w polewie z białej czekolady to deser idealny na każdą okazję, choć u mnie uświetniły walentynkowy weekend.
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Francuska
Porcje 15 sztuk
Kalorie 40 kcal

Składniki
  

Magdalenki

  • 1 jajko
  • 0,25 szklanki erytrytolu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 6 g białka hydrolizowanego (kolagenu)
  • 20 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki cream of tartar inaczej kamień winny (spulchniacz); można zastąpić proszkiem do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki sody spożywczej
  • 1/8 łyżeczki gumy guar (opcjonalnie)
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 0,25 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego

Polewa z białej czekolady

  • 75 g białej czekolady bezcukrowej (u mnie ChocZero chocolate chips)
  • 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego
  • 1 g sproszkowanego buraka (opcjonalnie)
  • 1 g sproszkowanego szpinaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

Magdalenki

  • Jajko ubić z erytrytolem aż do uzyskania puszystej białej masy. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do masy. Delikatnie połączyć z masą jajeczną przy użyciu szpatułki. Następnie wlać rozpuszczone masło i wymieszać do połączenia składników. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. Po tym czasie wypełnić masą foremki do magdalenek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania gór + dół. Piec przez ok. 15 minut aż ciastka się przyrumienią.

Polewa z białej czekolady

  • Czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Gdy polewa lekko przestygnie i zgęstnieje 1/3 magdalenek obtoczyć w niej zanurzając wierzch. Pozostałą polewę podzielić na dwie porcje. Do jednej dodać sproszkowanego buraka, a do drugiej szpinak. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Pozostałe ciastka zanurzać w ten sam sposób w polewie. Odstawić do zastygnięcia do lodówki (na ok. 15 minut).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki (w białej polewie):
Wartość energetyczna: 40 kcal
Tłuszcz: 3,8 g
Węglowodany: 0,3 g
Błonnik 0,1 g
Białko 1,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Inspiracja pochodzi z tego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating