Zupa rybna to dobry pomysł na solidne danie obiadowe bez nadmiaru węglowodanów. Mimo niepozornej formy, ten niskowęglowodanowy przepis dostarczy Ci sporą dawkę białka, dobroczynnych kwasów omega-3 oraz mnóstwo smaku. Jeśli Twoim celem jest wysokobiałkowa dieta ketogeniczna, to tej propozycji nie może zabraknąć w Twoim menu KETO diety.
Keto zupa rybna: Wariacja na temat rybnej zupy segedyńskiej
Chodziła coś za mną ostatnio zupa rybna. Akurat tak się złożyło, że w zamrażarce leżakowały jeszcze jakieś pozostałości ryb, a dokładniej mintaja i łososia. A w lodówce zalegała otwarta butelka passaty pomidorowej… No to co z tymi fantami zrobimy? Ano zupę rybną w typie segedyńskiej właśnie… 😀 Dorzuciłam też lekko zwiędłego już selera naciowego, organizując tym samym czyszczenie lodówki… 😀 Wyszła pyszna i rozgrzewająca, idealna na te mroźne dni. 🙂 I chociaż w oryginalnej wersji daje się karpia, to ja nie jestem fanką ryb słodkowodnych. Zdecydowanie bardziej preferuję te morskie, stąd taki a nie inny wybór.
Przewaga ryb morskich nad słodkowodnymi
Ryby słonowodne są zresztą bogatsze w składniki odżywcze. Zwłaszcza w jod i kwasy omega-3, których tak bardzo potrzebujemy w pożywieniu. Nie mają też takiego mułowatego posmaku, jakim często charakteryzuje się karp. No i miliona małych ości, których w karpiu nienawidzę chyba najbardziej… Oczywiście mam świadomość, że oprócz karpia istnieją też inne gatunki słodkowodnych ryb, ale muszę przyznać, że nie za dobrze je znam… Wydaje mi się też, że są one mniej dostępne. W sprzedaży zazwyczaj spotyka się jednak ryby morskie. Tak więc u mnie w zamrażarce można często znaleźć łososia, dorsza, mintaja, mirunę, czasami halibuta. Jednak ryb typowo słodkowodnych raczej się nie uświadczy…
POZNAJ: Pozostałe przepisy na KETO dania rybne i z owoców morza
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się kilkoma cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- bardzo wysoka zawartość białka zapewnia uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów przyswajalnych wspiera kontrolę glikemii i aktywację trybu spalania tkanki tłuszczowej, co oznacza przywrócenie wrażliwości na insulinę oraz znaczne ułatwienie w pozbywaniu się zbędnych kilogramów, szczególnie tych zlokalizowanych na brzuchu
- kwasy omega-3 dodatkowo wspierają w walce z wolnymi rodnikami i spowodowanymi przez nie stanami zapalnymi, w tym zapaleniem tarczycy
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto zupa rybna – idealna przy oczyszczaniu lodówki
Oczywiście Wy przygotowując keto zupę rybną jak najbardziej możecie dostosować selekcję ryb do własnych upodobań. Zamiast łososia można dać pstrąga, zwłaszcza tęczowego, a zamiast mintaja – jakąkolwiek inną rybę o białym mięsie (miruna, dorsz, halibut, itp.). Zaletą tej zupy jest tak naprawdę to, że można do niej powrzucać cokolwiek, a i tak się uda… 😀 W sumie to trochę taka ryba „po grecku” w płynie… Tylko w wersji keto zamiast warzyw korzeniowych ja daję seler naciowy i cukinię, ewentualnie odrobinę marchewki. 🙂
Smaczna, zdrowa i niskowęglowodanowa – czego chcieć więcej? 😀
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Zupa rybna
Składniki
- 300 g filet z łososia lub innej ryby o różowym mięsie
- 300 g filet z mintaja lub innej ryby o białym mięsie
- 3 łodygi seler naciowy
- 1 szt. cebula
- 3 ząbki czosnek duże
- 1 szt. marchewka (opcjonalnie)
- 350 ml passata pomidorowa
- 1,5 litra bulion rybny lub drobiowy
- 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej mielonej
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć w garnku na oliwie. Ryby pokroić w kawałki i dorzucić do garnka. Seler naciowy oraz marchewkę pokroić w półplasterki, dodać do reszty. Przyprawić papryką i zalać bulionem oraz passatą. Wymieszać i gotować ok. 15 minut aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Zupa rybna w bardzo smacznym wydaniu, naprawdę Ci się ten przepis udał:) Jak z tymi zupami rybnymi u mnie bywa różnie, tak passata pomidorowa zrobiła tutaj świetną robotę i zupa wyszła bardzo dobra!
Bardzo się cieszę, że zupa zasmakowała. Tym bardziej, że ryby zdrowe i trzeba jeść. 🙂