Oto Keto bułki z mąki łubinowej – potrawa, która nie tylko zaspokoi Twoje pragnienie pysznego smaku, ale także wpisuje się w trendy zdrowego odżywiania. Te wyjątkowe bułki łubinowe to efekt połączenia tradycji z nowoczesnością, która kusi smakiem, a jednocześnie wpisuje się w filozofię diety ketogenicznej.
Keto bułki z mąki łubinowej
Dokonałam ostatnio zakupu nowych, interesujących produktów dozwolonych na diecie ketogenicznej. A mianowicie mąki łubinowej oraz błonnika gryczanego. Oba produkty charakteryzują się niską zawartością węglowodanów netto i znajdują zastosowanie m. in. w keto wypiekach. Głównie tych wytrawnych, więc moje myśli od razu skierowały się ku keto pieczywu… 🙂 Nie omieszkałam wypróbować obu na raz wytwarzając te oto keto bułki łubinowe. 😀
Keto bułki bez jajek, za to z błonnikiem
Przepis znalazłam tutaj. W toku poszukiwań błonnika owsianego natknęłam się na błonnik gryczany. I stwierdziłam, że w sumie jaka miałaby być między nimi różnica pod względem technologii produkcji…? Gryczany bardziej do mnie przemawia niż owsiany, gdyż owies jest zbożem bardzo mocno zanieczyszczonym glutenem. A gryka to nawet nie do końca zboże… 🙂 Tak więc nie zmieniając pozostałych składników, powstały też keto bułki łubinowe na bazie błonnika gryczanego.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis cechuje się pewnymi zaletami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- zawartość białka sprzyja uczuciu sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz zapewnia budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego wspiera kontrolę glikemii i aktywację trybu spalania tkanki tłuszczowej, co stanowi warunek konieczny przywrócenia wrażliwości na insulinę oraz skutecznego odchudzania, w tym redukcji tłuszczu trzewnego
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto bułki łubinowe – wiele wersji do wypróbowania
W sumie nie jestem w stanie nawet powiedzieć, która wersja jest lepsza… Obie były bardzo ciekawe i smaczne, choć każda ciut inna. A żeby nie było nudno, w planie są jeszcze inne wersje tego przepisu. 😉
Na koniec dodam tylko, że ta propozycja jest w pełni wegańska i super szybka w przygotowaniu… W związku z tym, że nie ma tutaj jaj, to brak im również jajecznego posmaku, na jaki niektórzy się uskarżają. To co – dasz się namówić? 🙂
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Bułki łubinowe
Składniki
- 60 g mąka łubinowa lub odtłuszczona mąka migdałowa
- 60 g mąka kokosowa
- 30 g błonnik gryczany lub owsiany
- 10 g łuski babki płesznik zmielone lub jajowatej
- 0,25 łyżeczki guma guar
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny)
- 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 30 ml oliwa z oliwek
- 15 ml ocet jabłkowy
- 400 ml woda gorąca (u mnie 300 ml wody i 100 ml wody gazowanej)
Sposób przygotowania
- Suche składniki wymieszać w misce, dodać ocet i oliwę. Zalać gorącą wodą lub mieszanką gorącej wody z wodą gazowaną. Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza. Po 15 minutach podzielić ciasto na 8 równych części i zwilżonymi dłońmi formować z nich okrągłe bułki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki naciąć w krzyż. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 – 60 minut aż bułki się lekko przyrumienią.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Czy zamiast błonnika owsianego można dać bambusowy? Oraz zamiast plesznik dać jajowatą? Mój młynek poległ przy próbie zmielenia plesznik 🙁
Tak, babkę płesznik i jajowatą można używać zamiennie. Mi się samodzielnie nigdy nie udało zmielić całych nasion babki płesznik. One są niezniszczalne… 🙂
Jeśli chodzi natomiast o zamianę błonnika gryczanego czy owsianego na bambusowy, to nie jestem pewna. Bambusowy jest bardzo suchy i może wymagać dodatkowej porcji wody. Jak się zdecydujesz, to koniecznie daj znać czy się udało!