keto chlebek bananowy z cukinii
Amerykańska Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Przekąska Śniadania Wege

Keto bananowy chlebek z cukinii (Paleo, LowCarb)

Kierunek ketoza (czyli zdrowie)

Wraz z nadejściem pierwszych powiewów wiosny (w moim mieście ostatnio temperatura oscyluje wokół 15 stopni :)) poczułam potrzebę zoptymalizowania mojej diety. Wprowadziłam zasadę pt. „czysta micha” i planuję jeść naprawdę zdrowo, odżywczo i ketogenicznie. Celem jest readaptacja do stanu ketozy, z której wypadłam już jakiś czas temu i tylko sporadycznie udawało mi się do niej powrócić. Pora więc wziąć się za siebie i zrobić to raz a dobrze, a potem pilnować rezultatów. Nie będę ukrywać, że po zimie przybrałam tu i ówdzie, a i samopoczucie odbiega od ideału… A to znak, że trzeba wprowadzić konkretne zmiany.

chlebek bananowy
Keto cukiniowy chlebek bananowy

Więcej warzyw na rzecz keto słodyczy

Przede wszystkim mam zamiar wprowadzić więcej warzyw do menu i ukrócić keto słodycze, które – przy niezbyt zbilansowanych pozostałych posiłkach – okazały się problematyczne. Do kawy – zamiast eklerka czy pączusia, jak to ostatnio bywało – będzie dzisiaj więc keto bananowy chlebek z cukinii. Oczywiście nie ma w nim grama bananów, które do niskowęglowodanowych raczej nie należą… 😀 Smak bananowy nadaje chlebkowi ekstrakt bananowy, który z powodzeniem można zamienić np. na napój na bazie stewii o smaku bananowym. Zmniejszyłam także ilość erytrytolu, zastępując go po części inuliną. Tym bardziej, że dorzuciłam też trochę gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao… 🙂

keto chlebek bananowy
Keto bananowy chlebek z cukinii

Keto bananowy chlebek z cukinii i wariacje na jego temat

Keto bananowy chlebek z cukinii wyszedł wyśmienity. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale także przekąska czy nawet śniadanie, na przykład w towarzystwie jogurtu kokosowego. W dodatku robi się go szybko. Jest to świetna opcja do lunch box’u do pracy czy gdziekolwiek indziej na wynos. Ja już czuję, że będę robić go częściej… 😀 Smakami można się bawić, dodając do chlebka na przykład ekstraktu pomarańczowego zamiast bananowego albo czekoladę zamienić na białą. Ostatnio zrobiłam na bazie allulozy (do kupienia tutaj lub tutaj) i wyszła zdecydowanie lepsza niż na erytrytolu… A jeśli dodacie do masy kakao, to wyjdzie coś w rodzaju brownie… 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto chlebek bananowy z cukinii

Bananowy chlebek z cukinii

Wspaniała przekąska, jak i przyjemny dodatek do kawy. Keto bananowy chlebek z cukinii sprawdzi się świetnie w tych obu rolach. A do tego jest bardzo odżywczy i na bazie warzyw. 🙂
Czas przygotowania 8 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 38 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska, Europejska
Porcje 10 porcji
Kalorie 83 kcal

Składniki
  

  • 180 g cukinii startej na drobnych oczkach i odciśniętej z wody
  • 4 jajka duże
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki inuliny
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cream of tartar
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 2 łyżeczki ekstraktu bananowego
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 30 g czekolady 95% kakao posiekanej w kawałeczki
  • 8 sztuk orzechów włoskich do dekoracji

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie suche składniki wymieszać. Jajka rozbełtać z ekstraktami, dodać cukinię, a następnie suche składniki. Wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać. Wierzch udekorować orzechami włoskimi (najlepiej wymoczonymi uprzednio przez min. 2 h). Przełożyć ciasto do keksówki o wymiarach 17 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół ok. 30 minut aż do lekkiego zrumienienia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 83 kcal
Tłuszcz: 4,8 g
Węglowodany: 2,5 g
Błonnik 2,3 g
Białko 4,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating