Czysta micha w wydaniu deserowym
W ramach podjętej przeze mnie akcji pt. „czysta micha„, staram się uzdrowić odrobinę również stosowane i lubiane przeze mnie keto desery. Tutaj także jest bowiem dość spore pole do popisu w kwestii zwiększenia odżywczości oraz optymalizacji tychże posiłków do celów diety ketogenicznej. Idealnym dowodem na to są prezentowane w dniu dzisiejszym keto babeczki z kremem z awokado. Sam fakt, że zawierają superfood w postaci awokado właściwie już stawia je w lepszym świetle. Drugi superfood, użyty do ich produkcji to kakao. W zależności zaś od rodzaju ciasta, na jaki się zdecydujecie, mogą one także spełniać kryteria kuchni raw. A naturalne, nieprzetworzone produkty to przecież podstawa zdrowego odżywiania.
Keto babeczki z kremem z awokado – różne wariacje na temat ciasta
Wracając do kwestii samego ciasta – u mnie był to upieczony kiedyś i zamrożony biszkopt kokosowy na białkach. Po rozmrożeniu rozdrobniłam go wraz z nierafinowanym olejem kokosowym, dzięki czemu powstała plastyczna masa, którą mogłam wylepić foremki. Po schłodzeniu, uzyskane w ten sposób babeczki stanowią bazę do nadziewania kremem.
Bita śmietana kokosowa idealnym zwieńczeniem babeczek
W roli bitej śmietany pojawia się zaś u mnie mleko kokosowe. Opracowałam już świetną recepturę na takową. Dodaję lecytynę słonecznikową, która znacznie poprawia konsystencję kokosowej bitej śmietany. Efekt końcowy można dodatkowo wzmocnić odrobiną żelatyny. Najlepsza wychodzi przy użyciu syfonu do bitej śmietany. Mój syfon niestety nie nadaje się już do użytku, więc zanim nie zainwestuję w nowy, muszę sobie radzić bez niego… Ubijam więc mleko kokosowe z lecytyną zwykłą końcówką do ubijania dołączaną do ręcznego robota kuchennego i też daje radę. 🙂
Zachęcam do wypróbowania tych babeczek, bo są równie zdrowe, co przepyszne oraz do śledzenia moich poczynań w ramach akcji „czysta micha„. Codziennie zamieszczam tam zdjęcia moich posiłków, chcąc udowodnić, że dieta ketogeniczna nie jest ani nudna, ani niezdrowa, a raczej bardzo różnorodna i kolorowa. 🙂
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Babeczki z kremem z awokado
Składniki
Spód
- 100 gram mąka migdałowa
- 2 łyżki nierafinowany olej kokosowy rozpuszczony
Nadzienie
- 2 łyżki nierafinowany olej kokosowy rozpuszczony
- 1 szt. awokado
- 150 ml mleko kokosowe
- 2 łyżki kakao ciemne
- 10 kropli stewia w płynie lub płynny słodzik na bazie owocu mnicha
- 1 łyżka masło migdałowe
Bita śmietana kokosowa
- 200 ml mleko kokosowe
- 2 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżeczka lecytyna słonecznikowa (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 łyżeczka żelatyna płaska; w wersji vegan zastąpić agarem lub całkiem pominąć
Sposób przygotowania
Nadzienie
- Wymieszać mąkę migdałową z olejem kokosowym do połączenia składników. Powstałym plastycznym ciastem wyłożyć silikonowe foremki do muffinów i wstawić do lodówki, żeby stwardniały.
- Awokado zblendować z kakao, mlekiem kokosowym, masłem migdałowym i słodzikiem. Powstały krem rozłożyć do foremek z ciasta.
Bita śmietana kokosowa
- Schłodzone mleko kokosowe ubijać intensywnie wraz z erytrytolem, ekstraktem z wanilii i lecytyną przez ok. 8 – 10 minut aż mocno zgęstnieje. Jeśli konsystencja jest za rzadka, dodać odrobinę żelatyny lub agaru rozpuszczonych dokładnie w odrobinie wrzątku. Śmietanę schłodzić, po czym przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować nią wierzch babeczek. Wstawić do lodówki do stężenia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.