NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto babeczki z kremem z awokado

Keto babeczki z kremem z awokado (Paleo, LowCarb)

Czysta micha w wydaniu deserowym

W ramach podjętej przeze mnie akcji pt. „czysta micha„, staram się uzdrowić odrobinę również stosowane i lubiane przeze mnie keto desery. Tutaj także jest bowiem dość spore pole do popisu w kwestii zwiększenia odżywczości oraz optymalizacji tychże posiłków do celów diety ketogenicznej. Idealnym dowodem na to są prezentowane w dniu dzisiejszym keto babeczki z kremem z awokado. Sam fakt, że zawierają superfood w postaci awokado właściwie już stawia je w lepszym świetle. Drugi superfood, użyty do ich produkcji to kakao. W zależności zaś od rodzaju ciasta, na jaki się zdecydujecie, mogą one także spełniać kryteria kuchni raw. A naturalne, nieprzetworzone produkty to przecież podstawa zdrowego odżywiania.

keto babeczki
Keto babeczki z kremem z awokado

Keto babeczki z kremem z awokado – różne wariacje na temat ciasta

Wracając do kwestii samego ciasta – u mnie był to upieczony kiedyś i zamrożony biszkopt kokosowy na białkach. Po rozmrożeniu rozdrobniłam go wraz z nierafinowanym olejem kokosowym, dzięki czemu powstała plastyczna masa, którą mogłam wylepić foremki. Po schłodzeniu, uzyskane w ten sposób babeczki stanowią bazę do nadziewania kremem. Jeśli nie macie akurat biszkoptu pod ręką, to proponuję wtedy skorzystać z ciasta z tego przepisu. Produkt końcowy przygotowany na jego bazie będzie nie tylko wege, ale i raw.

Bita śmietana kokosowa idealnym zwieńczeniem babeczek

W roli bitej śmietany pojawia się zaś u mnie mleko kokosowe. Opracowałam już świetną recepturę na takową. Dodaję lecytynę słonecznikową, która znacznie poprawia konsystencję kokosowej bitej śmietany. Efekt końcowy można dodatkowo wzmocnić odrobiną żelatyny. Najlepsza wychodzi przy użyciu syfonu do bitej śmietany. Mój syfon niestety nie nadaje się już do użytku, więc zanim nie zainwestuję w nowy, muszę sobie radzić bez niego… Ubijam więc mleko kokosowe z lecytyną zwykłą końcówką do ubijania dołączaną do ręcznego robota kuchennego i też daje radę. 🙂

babeczki z awokado
Keto babeczki z kremem czekoladowym z awokado

Zachęcam do wypróbowania tych babeczek, bo są równie zdrowe, co przepyszne oraz do śledzenia moich poczynań w ramach akcji „czysta micha” na moim profilu na Instagramie. Codziennie zamieszczam tam zdjęcia moich posiłków, chcąc udowodnić, że dieta ketogeniczna nie jest ani nudna, ani niezdrowa, a raczej bardzo różnorodna i kolorowa. 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto babeczki z kremem z awokado

Babeczki z kremem z awokado

Modern Cavegirl
Keto deser pełen superfoods, czyli keto babeczki z kremem z awokado polecają się do popołudniowej kawy… 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas całkowity 15 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 8 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Spód

Nadzienie

Bita śmietana kokosowa

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

Nadzienie

  • Wymieszać mąkę migdałową z olejem kokosowym do połączenia składników. Powstałym plastycznym ciastem wyłożyć silikonowe foremki do muffinów i wstawić do lodówki, żeby stwardniały.
  • Awokado zblendować z kakao, mlekiem kokosowym, masłem migdałowym i słodzikiem. Powstały krem rozłożyć do foremek z ciasta.

Bita śmietana kokosowa

  • Schłodzone mleko kokosowe ubijać intensywnie wraz z erytrytolem, ekstraktem z wanilii i lecytyną przez ok. 8 – 10 minut aż mocno zgęstnieje. Jeśli konsystencja jest za rzadka, dodać odrobinę żelatyny lub agaru rozpuszczonych dokładnie w odrobinie wrzątku. Śmietanę schłodzić, po czym przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować nią wierzch babeczek. Wstawić do lodówki do stężenia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Babeczki z kremem z awokado
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
270.38
% RWS*
Tłuszcz
 
26.62
g
41
%
Tłuszcze nasycone
 
14.69
g
92
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.86
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.57
g
Potas
 
156.69
mg
4
%
Węglowodany
 
7.26
g
2
%
Błonnik
 
3.78
g
16
%
Cukier
 
1.81
g
2
%
Białko
 
4.94
g
10
%
Witamina A
 
36.7
IU
1
%
Witamina C
 
2.51
mg
3
%
Wapń
 
38.15
mg
4
%
Żelazo
 
0.87
mg
5
%
Węglowodany netto
 
3.48
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu