keto pasta drobiowo - pomidorowa
Dodatki Europejska Keto Low Carb Paleo Polska Śniadania

Keto pasta drobiowo – pomidorowa (Paleo, LowCarb)

Bulion dobry na wszystko

Standardowym zwyczajem jest u mnie gotowanie rosołu drobiowego na ekologicznym lub zagrodowym kurczaku raz na jakiś czas. Z reguły wychodzi mniej więcej raz na dwa tygodnie. Rosół powstaje na korpusie, kupowanym specjalnie w tym celu, lub uzyskiwanym z całego kurczaka, którego dzielimy na części. U nas nic się bowiem nie marnuje. 😁 Do tego dorzucam oczywiście standardowe rosołowe warzywa i wychodzi pyszny bulion, który może stanowić świetną awaryjną przekąskę lub stać się bazą do jakiejś zupy. W tym celu używam szybkowaru, dzięki któremu po ok. 30 minutach mogę cieszyć się esencjonalnym bulionem zamiast 3 – 4 godzin tradycyjnego gotowania na małym ogniu. Po inspiracje co zrobić z bulionem, zapraszam do kategorii zupy, gdzie znajdziecie kilka propozycji.

Gotowanie w stylu zerowaste ma głębszy sens

Tematem naszych dzisiejszych dywagacji jest natomiast kwestia tego, co zrobić z mięsa z rosołu. Okazuje się, że nawet z samego korpusu da się go trochę uzyskać. Wiele osób uznaje taki wygotowany korpus za bezużyteczny i wyrzuca go do śmietnika. Ja jednak w ramach szacunku wobec zwierzęcia, które straciło życie, żeby wylądować w moim garnku próbuję wykorzystać wszystko, co się da. Ostatnio udało mi się uzbierać 160 g czystego mięsa bez skóry. Resztę miękkich elementów dostaje mój pies w ramach smakołyku i zawsze jest z tego bardzo zadowolony… 🙂

keto pasta kanapkowa
Keto panini z kanapkową pastą drobiowo – pomidorową

Keto pasta drobiowo – pomidorowa, czyli sposób na wykorzystanie resztek

Zazwyczaj to mięso, o którym mowa dzielę na takie małe kawałki i zostawiam w bulionie. Wchodzą one potem w skład zupy, którą zdecyduję się na jego bazie zrobić. Ale nie ostatnio… Natchnęło mnie na pastę kanapkową. W bardzo łatwy sposób przerobiłam więc te „odpady” na pyszną keto pastę drobiowo – pomidorową. Jest to niezwykle łatwy i szybki przepis, wymagający jedynie użycia blendera. Chociaż nie wiem czy sam widelec też nie dałby rady… 😉 Pasta wychodzi bardzo smaczna i ma równie przyjemne makro. Miałam okazję konsumować ją na keto pieczywie w stylu panini oraz jako nadzienie do jajek. W każdej z tych ról sprawdziła się wyśmienicie. 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto pasta drobiowo - pomidorowa

Pasta drobiowo – pomidorowa

Pyszna pasta, wpisująca się w ideologię zerowaste, gdyż jej podstawą jest mięso z rosołu. Keto pasta drobiowo – pomidorowa to świetny dodatek do kanapek i innych przekąsek.
Czas przygotowania 5 mins
Czas całkowity 5 mins
Rodzaj dania Dodatek, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 6 porcji
Kalorie 119 kcal

Składniki
  

  • 160 g mięsa drobiowego z rosołu
  • 1 łyżka ketchupu niskowęglowodanowego lub o zmniejszonej zawratości cukru
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki śmietany kokosowej kwaśnej (u mnie PlantOn Sour Creamo) lub jogurtu kokosowego
  • 50 g pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej; lub więcej do smaku
  • 2 listki bazylii świeżej
  • 1 szczypta pieprzu lub więcej do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i miksować do połączenia składników. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, dodać odrobinę oliwy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 119 kcal
Tłuszcz: 12,2 g
Węglowodany: 0,8 g
Błonnik 0,0 g
Białko 0,4 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating