Bulion dobry na wszystko
Standardowym zwyczajem jest u mnie gotowanie rosołu drobiowego na ekologicznym lub zagrodowym kurczaku raz na jakiś czas. Z reguły wychodzi mniej więcej raz na dwa tygodnie. Rosół powstaje na korpusie, kupowanym specjalnie w tym celu, lub uzyskiwanym z całego kurczaka, którego dzielimy na części. U nas nic się bowiem nie marnuje. 😁 Do tego dorzucam oczywiście standardowe rosołowe warzywa i wychodzi pyszny bulion, który może stanowić świetną awaryjną przekąskę lub stać się bazą do jakiejś zupy. W tym celu używam szybkowaru, dzięki któremu po ok. 30 minutach mogę cieszyć się esencjonalnym bulionem zamiast 3 – 4 godzin tradycyjnego gotowania na małym ogniu. Po inspiracje co zrobić z bulionem, zapraszam do kategorii zupy, gdzie znajdziecie kilka propozycji.
Gotowanie w stylu zerowaste ma głębszy sens
Tematem naszych dzisiejszych dywagacji jest natomiast kwestia tego, co zrobić z mięsa z rosołu. Okazuje się, że nawet z samego korpusu da się go trochę uzyskać. Wiele osób uznaje taki wygotowany korpus za bezużyteczny i wyrzuca go do śmietnika. Ja jednak w ramach szacunku wobec zwierzęcia, które straciło życie, żeby wylądować w moim garnku próbuję wykorzystać wszystko, co się da. Ostatnio udało mi się uzbierać 160 g czystego mięsa bez skóry. Resztę miękkich elementów dostaje mój pies w ramach smakołyku i zawsze jest z tego bardzo zadowolony… 🙂

Keto pasta drobiowo – pomidorowa, czyli sposób na wykorzystanie resztek
Zazwyczaj to mięso, o którym mowa dzielę na takie małe kawałki i zostawiam w bulionie. Wchodzą one potem w skład zupy, którą zdecyduję się na jego bazie zrobić. Ale nie ostatnio… Natchnęło mnie na pastę kanapkową. W bardzo łatwy sposób przerobiłam więc te „odpady” na pyszną keto pastę drobiowo – pomidorową. Jest to niezwykle łatwy i szybki przepis, wymagający jedynie użycia blendera. Chociaż nie wiem czy sam widelec też nie dałby rady… 😉 Pasta wychodzi bardzo smaczna i ma równie przyjemne makro. Miałam okazję konsumować ją na keto pieczywie w stylu panini oraz jako nadzienie do jajek. W każdej z tych ról sprawdziła się wyśmienicie. 🙂

Pasta drobiowo – pomidorowa
Składniki
- 160 g mięsa drobiowego z rosołu
- 1 łyżka ketchupu niskowęglowodanowego lub o zmniejszonej zawratości cukru
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki śmietany kokosowej kwaśnej (u mnie PlantOn Sour Creamo) lub jogurtu kokosowego
- 50 g pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej; lub więcej do smaku
- 2 listki bazylii świeżej
- 1 szczypta pieprzu lub więcej do smaku
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i miksować do połączenia składników. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, dodać odrobinę oliwy.