keto tarta czekoladowa
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Wege

Keto tarta intensywnie czekoladowa (Paleo, LowCarb)

Czekolada = moja miłość

Jeśli jesteście fanami czekolady jako i ja jestem, to musicie wypróbować ten przepis! Ta moc zwali Was z nóg. 😛 Do całości zużyłam dwie tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao 85%. Dzięki temu to keto ciasto jest naprawdę mocno czekoladowe zarówno w smaku, jak i w aromacie. Stąd też nazwa. Ja osobiście uwielbiam czekoladę i wszelkie ciasta z czekoladą. Czekolada mogłaby wręcz płynąć w moich żyłach zamiast krwi… Myślę, że nie jestem w tym odosobniona… 😀 Całe szczęście, że z natury, jako produkt bogaty w antyoksydanty, należy ona do superfood, bo nie wiem jak inaczej miałabym uzasadnić swoje uzależnienie… 😀

tarta intensywnie czekoladowa
Keto tarta intensywnie czekoladowa

Keto tarta intensywnie czekoladowa i sekretny składnik spodu

Jeśli chodzi o ciasto, to przybrało ono formę tarty. Spód jest kakaowy, jednak dodałam do niego składnik – niespodziankę. 😀 A mianowicie węgiel aktywowany. Dokładnie taki sam, jak stosuje się podczas problemów natury trawiennej… Jest on bowiem super produktem, który wspiera detoksykację organizmu, oczyszczając go nawet z metali ciężkich i innych paskudztw (tutaj więcej szczegółów). W kakaowym spodzie do tarty nie ma szansy go zauważyć czy wyczuć, gdyż nie zmienia specjalnie koloru ani nie wpływa na smak produktu finalnego. Za to, konsumując ciasto zapewniamy sobie detoks. Przyznacie, że to udane połączenie – wydawałoby się sprzecznych – funkcjonalności. 🙂

tarta czekoladowa
Keto tarta czekoladowa

Pokaż kotku, co masz w środku 🙂

Nadzienie to jest natomiast czysta poezja. W istocie jest to mleko kokosowe zagęszczone agarem, w którym rozpuszcza się czekoladę. Jak widzicie jest to bardzo niewyszukana formuła, ale najwidoczniej w prostocie tkwi siła, bo nadzienie jest przepyszne. Jest to rodzaj intensywnie czekoladowego puddingu. Z podanych proporcji wyszło mi go trochę więcej niż było potrzeba do tarty, więc wlałam go do miseczki i wczoraj wyjadałam sam łyżeczką. No pycha po prostu! A na gorąco, ma on dodatkowo konsystencję prawdziwego budyniu! I to w zupełności wegańskiego, bo wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego. 🙂 Przerobienie całej tarty na wersję vegan nie stanowi także większego problemu. Ostatnio eksperymentowałam trochę z wegańskim kruchym ciastem i okazuje się, że zastępując jajka jogurtem lub śmietaną kokosową uzyskuje się bardzo przyzwoite efekty. Także w tej kwestii wybór należy do Was. 🙂

Niech moc czekolady będzie z Wami! 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto tarta czekoladowa

Tarta intensywnie czekoladowa

Moc czekolady w postaci tarty, czyli keto tarta intensywnie czekoladowa. No tego smaku nie trzeba chyba specjalnie reklamować… 🙂 Z dedykacją dla wszystkich czekoladożerców. 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 10 porcji
Kalorie 317 kcal

Składniki
  

Spód do tarty

  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki inuliny
  • 60 g nierafinowanego oleju kokosowego
  • 110 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 6 kapsułek węgla aktywowanego ok. 3 gramy

Nadzienie

  • 2 szklanki mleka kokosowego ok. 460 ml
  • 1 szklanka wody ok. 230 ml
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 2 łyżeczki agaru
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej min. 85% kakao

Sposób przygotowania
 

Spód do tarty

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i ucierać do uzyskania masy o jednorodnej strukturze. Masą wylepić dno formy do tarty (u mnie prostokątna o wymiarach 35 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez ok. 30 minut. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół przez ok. 15 minut. Schłodzić.

Nadzienie

  • Mleko kokosowe umieścić w garnuszku razem z wodą, dodać agar i dokładnie wymieszać. Zagotować masę, po czym zdjąć z palnika. Ostudzić przez chwilę. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, trochę wiórków zostawić do dekoracji. Do nadal gorącej masy wrzucić pokrojoną czekoladę i wymieszać do pełnego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do ostudzenia. Jeszcze lekko płynną masę wylać na spód tarty. Posypać wierzch pozostałymi wiórkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (ok. 20 – 30 minut).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 317 kcal
Tłuszcz: 26,6 g
Węglowodany: 6,8 g
Błonnik 1,8 g
Białko 6,6 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating