NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto tarta czekoladowa

Keto tarta intensywnie czekoladowa (Paleo, LowCarb)

Czekolada = moja miłość

Jeśli jesteście fanami czekolady jako i ja jestem, to musicie wypróbować ten przepis! Ta moc zwali Was z nóg. 😛 Do całości zużyłam dwie tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao 85%. Dzięki temu to keto ciasto jest naprawdę mocno czekoladowe zarówno w smaku, jak i w aromacie. Stąd też nazwa. Ja osobiście uwielbiam czekoladę i wszelkie ciasta z czekoladą. Czekolada mogłaby wręcz płynąć w moich żyłach zamiast krwi… Myślę, że nie jestem w tym odosobniona… 😀 Całe szczęście, że z natury, jako produkt bogaty w antyoksydanty, należy ona do superfood, bo nie wiem jak inaczej miałabym uzasadnić swoje uzależnienie… 😀

tarta intensywnie czekoladowa
Keto tarta intensywnie czekoladowa

Keto tarta intensywnie czekoladowa i sekretny składnik spodu

Jeśli chodzi o ciasto, to przybrało ono formę tarty. Spód jest kakaowy, jednak dodałam do niego składnik – niespodziankę. 😀 A mianowicie węgiel aktywowany. Dokładnie taki sam, jak stosuje się podczas problemów natury trawiennej… Jest on bowiem super produktem, który wspiera detoksykację organizmu, oczyszczając go nawet z metali ciężkich i innych paskudztw (tutaj więcej szczegółów). W kakaowym spodzie do tarty nie ma szansy go zauważyć czy wyczuć, gdyż nie zmienia specjalnie koloru ani nie wpływa na smak produktu finalnego. Za to, konsumując ciasto zapewniamy sobie detoks. Przyznacie, że to udane połączenie – wydawałoby się sprzecznych – funkcjonalności. 🙂

tarta czekoladowa
Keto tarta czekoladowa

Pokaż kotku, co masz w środku 🙂

Nadzienie to jest natomiast czysta poezja. W istocie jest to mleko kokosowe zagęszczone agarem, w którym rozpuszcza się czekoladę. Jak widzicie jest to bardzo niewyszukana formuła, ale najwidoczniej w prostocie tkwi siła, bo nadzienie jest przepyszne. Jest to rodzaj intensywnie czekoladowego puddingu. Z podanych proporcji wyszło mi go trochę więcej niż było potrzeba do tarty, więc wlałam go do miseczki i wczoraj wyjadałam sam łyżeczką. No pycha po prostu! A na gorąco, ma on dodatkowo konsystencję prawdziwego budyniu! I to w zupełności wegańskiego, bo wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego. 🙂 Przerobienie całej tarty na wersję vegan nie stanowi także większego problemu. Ostatnio eksperymentowałam trochę z wegańskim kruchym ciastem i okazuje się, że zastępując jajka jogurtem lub śmietaną kokosową uzyskuje się bardzo przyzwoite efekty. Także w tej kwestii wybór należy do Was. 🙂

Niech moc czekolady będzie z Wami! 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto tarta czekoladowa

Tarta intensywnie czekoladowa

Modern Cavegirl
Moc czekolady w postaci tarty, czyli keto tarta intensywnie czekoladowa. No tego smaku nie trzeba chyba specjalnie reklamować… 🙂 Z dedykacją dla wszystkich czekoladożerców. 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Spód do tarty

Nadzienie

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

Spód do tarty

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i ucierać do uzyskania masy o jednorodnej strukturze. Masą wylepić dno formy do tarty (u mnie prostokątna o wymiarach 35 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez ok. 30 minut. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół przez ok. 15 minut. Schłodzić.

Nadzienie

  • Mleko kokosowe umieścić w garnuszku razem z wodą, dodać agar i dokładnie wymieszać. Zagotować masę, po czym zdjąć z palnika. Ostudzić przez chwilę. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, trochę wiórków zostawić do dekoracji. Do nadal gorącej masy wrzucić pokrojoną czekoladę i wymieszać do pełnego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do ostudzenia. Jeszcze lekko płynną masę wylać na spód tarty. Posypać wierzch pozostałymi wiórkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (ok. 20 – 30 minut).
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tarta intensywnie czekoladowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
327.91
% RWS*
Tłuszcz
 
29.6
g
46
%
Tłuszcze nasycone
 
21.07
g
132
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.42
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.71
g
Cholesterol
 
32.74
mg
11
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
20
mg
1
%
Węglowodany
 
10.49
g
3
%
Błonnik
 
4.04
g
17
%
Cukier
 
3.13
g
3
%
Białko
 
5.5
g
11
%
Witamina A
 
47.52
IU
1
%
Wapń
 
6.42
mg
1
%
Żelazo
 
0.52
mg
3
%
Węglowodany netto
 
6.45
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Hejhej! Czym można zastąpić agar + inulinę? x

    1. Hej Asia, agar można zastąpić żelatyną (wtedy lepiej jednak nie zagotowywać mleka, tylko podgrzać je na tyle, żeby dało się rozpuścić w nim żelatynę), a inulinę można całkiem pominąć, dodając odrobinę więcej erytrytolu lub innego środka słodzącego, z którego akurat korzystasz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu