keto chlebek z kalafiora
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Przekąska Śniadania Wege

Keto chlebek z kalafiora (Paleo, LowCarb)

Weekendowe lenistwo

Ostatnio ciężko u mnie jakoś z weną kulinarną… To znaczy gotuję sporo, o czym na bieżąco informuję Was na moim Instagramie. Kto zagląda ten wie, że codziennie można się spodziewać relacji z tego, co danego dnia jadłam. Tutaj przykłady z ostatnich dni:

Nie są to jednak jakieś wyszukane dania, tylko raczej proste i nieskomplikowane potrawy w duchu diety LowCarb i ketogenicznej. Czysta micha w czystej postaci. 😀 Tłumaczę to sobie brakiem czasu. Jednak nawet jak weekend przyszedł, to początkowo nie bardzo mi było po drodze z eksperymentowaniem w kuchni. Pół soboty przeleżałam na kanapie gapiąc się w telewizor… Wiem, wiem – niedobrze, ale co zrobić jak czasami po prostu nie ma sił ani ochoty na nic bardziej wymagającego…? 😛

Chlebek czy ciasto – odpowiedź nie jest jednoznaczna

Na szczęście po południu poczułam lekki przypływ chęci zmajstrowania czegoś w kuchni, a efektem tego jest właśnie prezentowany dzisiaj keto chlebek z kalafiora. Mam wątpliwości jednak czy nazwa jest adekwatna… Jest to coś pomiędzy słodkim chlebkiem a ciastem. Do środka dorzuciłam znalezione w zamrażarce truskawki, przez co ciasto jest raczej wilgotne i ciężkie w konsystencji, a chlebek kojarzy mi się z czymś bardziej lekkim. Takim jak na przykład ten chlebek cukiniowy. Jednak bez względu na nazwę wypiek jest wyśmienity i nie czuć w nim za grosz kalafiora, co wielu może uznać za duży jego plus. 🙂 Spory wpływ na to miał fakt użycia w cieście ekstraktu z jaśminu, z którym miałam okazję piec po raz pierwszy w życiu. Ostatnio przy okazji jakichś zakupów internetowych trafiłam na takie cudo i nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić i nie wypróbować. 😛

chlebek z kalafiora
Keto chlebek z kalafiora

Keto chlebek z kalafiora i wariacje na jego temat

Keto chlebek z kalafiora to więc nie tylko pyszna przekąska czy śniadanie, równie dobrze gra rolę ciasta. Bez mocno wilgotnych owoców mrożonych myślę, że przypominałby smakiem i konsystencją biszkopt. Do kawy sprawdzi się zatem wyśmienicie. Do środka możecie powrzucać orzechy czy jakieś niskowęglowodanowe owoce suszone, dzięki czemu uzyskacie coś w rodzaju keksu. Jeśli chodzi o polewę, ta ja poszłam w sprawdzone standardy, czyli mleko kokosowe plus mus kokosowy. Jednak chyba nawet lepiej pasowałby tutaj lukier na bazie inuliny. Ostateczna decyzja należy jednak do Was.

keto chlebek z kalafiora

Chlebek z kalafiora

Pyszny i pożywny chlebek z kalafiora jest świetnym sposobem na przemycenie tego wartościowego warzywa do menu. Dodatek nuty jaśminu oraz owoców sprawiają, że kalafior jest tutaj praktycznie nie wyczuwalny.
Czas przygotowania 8 mins
Czas gotowania 2 d 2 hrs 40 mins
Czas całkowity 2 d 2 hrs 48 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Porcje 10
Kalorie 88 kcal

Składniki
  

Chlebek z kalafiora

  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu jaśminowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
  • 0,5 szklanki inuliny
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 0,75 szklanki kalafiora startego na ryż
  • 1 łyżeczka cream of tartar (inaczej kamień winny; spulchniacz), można zastąpić proszkiem do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,5 łyżeczki glucomannanu (opcjonalnie)
  • 1 garść owoców (opcjonalnie)

Polewa

  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 6 łyżek mleka kokosowego

Sposób przygotowania
 

Chlebek z kalafiora

  • Ryż z kalafiora zblanszować w gorącej wodzie (wrzucić na wrzątek i po ok. 3 minutach odcedzić), dobrze odsączyć na sicie. Mokre składniki wymieszać w malakserze, dodać suche i utrzeć na gładkie ciasto. Dodać startego kalafiora i wymieszać. Powrzucać owoce, orzechy lub inne dodatki, na jakie się zdecydowaliście. Ciasto przełożyć do niewielkiej keksówki (18 x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 – 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.

Polewa

  • Mus i mleko kokosowe umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Wylać na ostudzone ciasto.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez owoców):
Wartość energetyczna: 88 kcal
Tłuszcz: 4,7 g
Węglowodany: 2,2 g
Błonnik 6,5 g
Białko 3,6 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating