keto chlebek z kalafiora
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Przekąska Śniadania Wege

Keto chlebek z kalafiora (Paleo, LowCarb)

Weekendowe lenistwo

Ostatnio ciężko u mnie jakoś z weną kulinarną… To znaczy gotuję sporo, o czym na bieżąco informuję Was na moim Instagramie. Kto zagląda ten wie, że codziennie można się spodziewać relacji z tego, co danego dnia jadłam. Tutaj przykłady z ostatnich dni:

Nie są to jednak jakieś wyszukane dania, tylko raczej proste i nieskomplikowane potrawy w duchu diety LowCarb i ketogenicznej. Czysta micha w czystej postaci. 😀 Tłumaczę to sobie brakiem czasu. Jednak nawet jak weekend przyszedł, to początkowo nie bardzo mi było po drodze z eksperymentowaniem w kuchni. Pół soboty przeleżałam na kanapie gapiąc się w telewizor… Wiem, wiem – niedobrze, ale co zrobić jak czasami po prostu nie ma sił ani ochoty na nic bardziej wymagającego…? 😛

Chlebek czy ciasto – odpowiedź nie jest jednoznaczna

Na szczęście po południu poczułam lekki przypływ chęci zmajstrowania czegoś w kuchni, a efektem tego jest właśnie prezentowany dzisiaj keto chlebek z kalafiora. Mam wątpliwości jednak czy nazwa jest adekwatna… Jest to coś pomiędzy słodkim chlebkiem a ciastem. Do środka dorzuciłam znalezione w zamrażarce truskawki, przez co ciasto jest raczej wilgotne i ciężkie w konsystencji, a chlebek kojarzy mi się z czymś bardziej lekkim. Takim jak na przykład ten chlebek cukiniowy. Jednak bez względu na nazwę wypiek jest wyśmienity i nie czuć w nim za grosz kalafiora, co wielu może uznać za duży jego plus. 🙂 Spory wpływ na to miał fakt użycia w cieście ekstraktu z jaśminu, z którym miałam okazję piec po raz pierwszy w życiu. Ostatnio przy okazji jakichś zakupów internetowych trafiłam na takie cudo i nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić i nie wypróbować. 😛

chlebek z kalafiora
Keto chlebek z kalafiora

Keto chlebek z kalafiora i wariacje na jego temat

Keto chlebek z kalafiora to więc nie tylko pyszna przekąska czy śniadanie, równie dobrze gra rolę ciasta. Bez mocno wilgotnych owoców mrożonych myślę, że przypominałby smakiem i konsystencją biszkopt. Do kawy sprawdzi się zatem wyśmienicie. Do środka możecie powrzucać orzechy czy jakieś niskowęglowodanowe owoce suszone, dzięki czemu uzyskacie coś w rodzaju keksu. Jeśli chodzi o polewę, ta ja poszłam w sprawdzone standardy, czyli mleko kokosowe plus mus kokosowy. Jednak chyba nawet lepiej pasowałby tutaj lukier na bazie inuliny. Ostateczna decyzja należy jednak do Was.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto chlebek z kalafiora

Chlebek z kalafiora

Pyszny i pożywny chlebek z kalafiora jest świetnym sposobem na przemycenie tego wartościowego warzywa do menu. Dodatek nuty jaśminu oraz owoców sprawiają, że kalafior jest tutaj praktycznie nie wyczuwalny.
Czas przygotowania 8 mins
Czas gotowania 40 mins
Czas całkowity 48 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Porcje 10
Kalorie 88 kcal

Składniki
  

Chlebek z kalafiora

  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu jaśminowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
  • 0,5 szklanki inuliny
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 0,75 szklanki kalafiora startego na ryż
  • 1 łyżeczka cream of tartar (inaczej kamień winny; spulchniacz), można zastąpić proszkiem do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,5 łyżeczki glucomannanu (opcjonalnie)
  • 1 garść owoców (opcjonalnie)

Polewa

  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 6 łyżek mleka kokosowego

Sposób przygotowania
 

Chlebek z kalafiora

  • Ryż z kalafiora zblanszować w gorącej wodzie (wrzucić na wrzątek i po ok. 3 minutach odcedzić), dobrze odsączyć na sicie. Mokre składniki wymieszać w malakserze, dodać suche i utrzeć na gładkie ciasto. Dodać startego kalafiora i wymieszać. Powrzucać owoce, orzechy lub inne dodatki, na jakie się zdecydowaliście. Ciasto przełożyć do niewielkiej keksówki (18 x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 – 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.

Polewa

  • Mus i mleko kokosowe umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Wylać na ostudzone ciasto.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez owoców):
Wartość energetyczna: 88 kcal
Tłuszcz: 4,7 g
Węglowodany: 2,2 g
Błonnik 6,5 g
Białko 3,6 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating