wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto pizza

Keto pizza (Paleo, LowCarb, bez glutenu)

Temat keto pizzy powraca niczym bumerang

Kolejne podejście do tematu keto pizzy. Wiadomo, że jest to jedna z najbardziej ubóstwianych potraw na całym świecie. Nic dziwnego, że także na diecie bezzbożowej i niskowęglowodanowej (ketogenicznej) usilnie próbuje się odtworzyć ten smak. Jest na to nawet kilka sposobów. Najlepszą opcją pod względem wartości odżywczej będzie tzw. pizza z kalafiora, która jest pyszna, ale – umówmy się – do prawdziwej pizzy jednak jej trochę daleko… Na drugim miejscu plasuje się pizza lniana. 😛 Istnieje także trend, aby do spodu używać tzw. fat head dough, czyli ciasta z rozpuszczonego sera i jajek. Wychodzi na pewno pyszna, ale jak dla mnie za dużo tutaj nabiału. Ostatnio odkryłam jeszcze jeden sposób i to był strzał w dziesiątkę! 😀

Keto pizza – perfekcyjna imitacja

Przepis pochodzi z tej strony. Ja zamieniłam właściwie tylko jeden składnik. A mianowicie mąkę migdałową, której nie używam do pieczenia na mąkę łubinową. Wyszedł efekt WOW. 🙂 Dzięki użyciu drożdży keto pizza pachnie niczym oryginał. Konsystencja ciasta po upieczeniu też jest bardzo podobna. Mi jakoś spektakularnie nie wyrosło, ale to dlatego, że dałam tylko jedną łyżeczkę drożdży i dość cienko rozwałkowałam placek. Rezultat końcowy był jednak przepyszny i zdecydowanie najbliższy oryginałowi. Także ogłaszam wszem i wobec, że keto pizza jak najbardziej istnieje! 😀

pizza
Keto pizza przed pieczeniem

Pizza na wiele sposobów

To by było tyle na temat spodu. A wierzch? No tutaj musicie dać się ponieść swojej wyobraźni… Ja postawiłam na prostotę i na mojej pizzy znalazł się jedynie sos pomidorowy, szpinak i ser mozzarella. W planie jest już następna wersja z salami i czerwoną cebulą, czyli moja ulubiona. 🙂 Możliwości są wręcz nieskończone. Hawajska, capricciosa, a może quattro fromaggi? Istnieje mnóstwo tradycyjnych włoskich zestawień pojawiających się drożdżowym placku. A może kręcą Was bardziej niestandardowe smaki? Tak czy siak, możecie codziennie jeść ją w innej wersji. 😀 Chociaż jako produkt dość przetworzony polecałabym jednak utrzymać częstotliwość jedzenia pizzy na poziomie od czasu do czasu… 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto pizza

Pizza

Modern Cavegirl
Ulubione danie wszystkich miłośników dobrego jedzenia teraz w wersji sketonizowanej! Oto najprawdziwsza włoska keto pizza zrobiona przy użyciu niskowęglowodanowych mąk. Kto się pisze? 😀
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 35 mins
Porcje 4 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege

Składniki
  

Spód do pizzy

Dodatki – według uznania

  • 1 puszka pomidorów lub sosu pomidorowego ok. 400 g
  • 0,5 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej; lub więcej do smaku
  • 1 kulka mozzarelli startej
  • 2 garści szpinaku w liściach

Sposób przygotowania
 

Spód do pizzy

  • Drożdże wymieszać z cukrem, zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut. Pozostałe składniki wymieszać w misce, dodać ocet i zalać aktywnym zaczynem drożdżowym. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników, po czym ugniatać dłonią przez kolejne 2 minuty. Odstawić na 10 minut. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, polać oliwą i równomiernie rozsmarować ją po powierzchni. Ciasto rozwałkować lub ugnieść rękoma na blaszce formując okrąg z wyższym rantem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni w trybie grzania góra + dół i piec ok. 15 minut. Ostudzić.

Dodatki – według uznania

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, po czym zalać pomidorami z puszki. Odparować znaczną część wody tak, aby powstał gęsty sos. Sos ostudzić, zblendować na gładko i wyłożyć na podpieczony spód do pizzy. Na to wyłożyć liście szpinaku i ser. Zapiekać pod grillem przez kolejne 10 – 15 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Pizza
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
497.43
% RWS*
Tłuszcz
 
34.27
g
53
%
Tłuszcze nasycone
 
12.26
g
77
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.06
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
14.23
g
Cholesterol
 
44.63
mg
15
%
Sód
 
1884.32
mg
82
%
Potas
 
773.9
mg
22
%
Węglowodany
 
29.13
g
10
%
Błonnik
 
12.96
g
54
%
Cukier
 
10.66
g
12
%
Białko
 
22.2
g
44
%
Witamina A
 
2525
IU
51
%
Witamina C
 
17.62
mg
21
%
Wapń
 
355.19
mg
36
%
Żelazo
 
3.47
mg
19
%
Węglowodany netto
 
16.17
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.
Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu

6 Comments

  1. Czy można czymś zastąpić mąkę łubinową?

    1. Myślę, że można spróbować z odtłuszczoną mąką sezamową lub migdałową.

  2. 5 stars
    Dzień dobry, czy „łuski babki płesznik” to to samo co „nasiona babki płesznik”? Te drugie mogę kupić od ręki ale chciałabym się upewnić czy nie powinny być same łupiny. Dziękuję za odpowiedź 🙂

    1. No właśnie w sprzedaży babka płesznik występuje w dwóch postaciach. Nam chodzi jednak tutaj o łuski/ łupiny, a nie nasiona. Sama kiedyś kupiłam przez przypadek nasiona, jednak one nie sprawdzają się dobrze w większości przepisów i bardzo ciężko je zmielić. Mają co prawda podobne właściwości (po kontakcie z wodą też tworzą żel), ale zdecydowanie mniejszą moc, więc trzeba by było użyć ich w przepisie znacznie więcej. Do tego przepisu polecam zdecydowanie łuski babki płesznik, opcjonalnie wydaje mi się, że można zastąpić je łuskami babki jajowatej. 🙂

  3. Zamiast płesznik może być jajowata?

    1. Raczej tak, ja czasami stosuję je zamiennie i nie zauważyłam, żeby bardzo różniły się właściwościami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu