keto pizza

Keto pizza (Paleo, LowCarb, bez glutenu)

Temat keto pizzy powraca niczym bumerang

Keto pizza znowu na tapecie! Wiadomo, że jest to jedna z najbardziej ubóstwianych potraw na całym świecie. Nic dziwnego, że także na diecie bezzbożowej i niskowęglowodanowej (ketogenicznej) usilnie próbuje się odtworzyć ten smak. Jest na to nawet kilka sposobów…

Najlepszą opcją pod względem wartości odżywczej będzie tzw. pizza z kalafiora, która jest pyszna, ale – umówmy się – do prawdziwej pizzy jednak jej trochę daleko…

Na drugim miejscu plasuje się pizza lniana. 😛 Istnieje także trend, aby do spodu używać tzw. fat head dough, czyli ciasta z rozpuszczonego sera i jajek. Wychodzi na pewno pyszna, ale jak dla mnie za dużo tutaj nabiału.

Ostatnio odkryłam jeszcze jeden sposób i to był strzał w dziesiątkę! 😀

Keto pizza – perfekcyjna imitacja

Ciasto drożdżowe na pizzę powstało na bazie mieszanki mąki łubinowej, odtłuszczonej mąki migdałowej oraz błonnika bambusowego. Wyszedł efekt WOW. 🙂 Dzięki użyciu drożdży keto pizza pachnie niczym oryginał. Konsystencja ciasta po upieczeniu też jest bardzo podobna. Rezultat końcowy był przepyszny i zdecydowanie najbliższy oryginałowi.

Także ogłaszam wszem i wobec, że keto pizza jak najbardziej istnieje! 😀

keto pizza kawałek
Keto pizza – kawałek

Pizza na wiele sposobów

To by było tyle na temat spodu. A wierzch?

No tutaj musicie dać się ponieść swojej wyobraźni…

Ja postawiłam na prostotę i na mojej pizzy znalazł się jedynie sos pomidorowy, salami, cebula i ser mozzarella. To zdecydowanie moja ulubiona wersja. 🙂

Jednak możliwości są wręcz nieskończone. Hawajska, capricciosa, a może quattro fromaggi? Istnieje mnóstwo tradycyjnych włoskich zestawień pojawiających się na drożdżowym placku.

A może kręcą Was bardziej niestandardowe smaki?

Tak czy siak, możecie codziennie jeść ją w innej wersji. 😀 Chociaż jako produkt dość przetworzony polecałabym jednak utrzymać częstotliwość jedzenia keto pizzy na poziomie od czasu do czasu… 🙂

keto pizza

Pizza

Modern Cavegirl
Ulubione danie wszystkich miłośników dobrego jedzenia teraz w wersji sketonizowanej! Oto najprawdziwsza włoska keto pizza zrobiona przy użyciu niskowęglowodanowych mąk. Kto się pisze? 😀
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas oczekiwania 30 minutes
Czas całkowity 1 hour 5 minutes
Porcje 4 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege

Wyposażenie

Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Spód do pizzy

Sos pomidorowy

Dodatki – według uznania

  • 1 kulka mozzarella pokrojona w plastry
  • 10 plastrów salami
  • 0,5 szt. cebula pokrojona w pióra
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

Spód do pizzy

  • Wymieszać składniki zaczynu, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (ja umieszczam je w metalowej miseczce i ustawiam najniższy poziom mocy na płycie indukcyjnej) na ok. 10 minut. Jeśli zaczyn zaczął bąblować, to można przejść do kolejnego kroku.
  • Do zaczynu dodać jajka, wymieszać do połączenia składników. Suche składniki połączyć i dodać do masy. Delikatnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut1.
  • Gdy ciasto lekko wyrośnie, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżonymi rękoma uformować cienki placek z grubszymi rantami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 – 40℃ i zostawić na ok. 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 160℃ z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez ok. 10-15 minut.

Sos pomidorowy

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, po czym zalać pomidorami z puszki. Odparować znaczną część wody tak, aby powstał gęsty sos. Sos ostudzić, zblendować na gładko i wyłożyć na podpieczony spód do pizzy. Na to wyłożyć ser, salami oraz cebulę. Zapiekać pod grillem przez kolejne 10 – 15 minut.
POTRZEBUJESZ ZBILANSOWANEGO KETO JADŁOSPISU?Sprawdź kolekcję moich keto jadłospisów zoptymalizowanych pod kątem adaptacji i/lub redukcji albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie! –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Pizza
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
571.25
% RWS*
Tłuszcz
 
42.75
g
26
%
Tłuszcze nasycone
 
20.59
g
129
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.47
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
13.32
g
Cholesterol
 
144.25
mg
48
%
Sód
 
1343.11
mg
58
%
Potas
 
386.01
mg
11
%
Węglowodany
 
27.55
g
92
%
Błonnik
 
17.12
g
71
%
Cukier
 
4.88
g
Białko
 
26.48
g
26
%
Witamina A
 
692.67
IU
14
%
Witamina C
 
6.48
mg
8
%
Wapń
 
330.35
mg
33
%
Żelazo
 
2.01
mg
11
%
Węglowodany netto
 
10.43
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Adnotacje do przepisu

  1. Długość wyrastania ciasta zależy od wielu czynników, w tym przede wszystkim od temperatury otoczenia. Dostosuj czas do warunków temperaturowych w Twojej kuchni.
  2. Z tego przepisu wychodzi pizza na spodzie o średniej wysokości. Jeśli preferujesz pizzę na cienkim spodzie, rozwałkuj ciasto na placek o większej średnicy.

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

12 Comments

  1. Joanna says:

    Wszyscy wychwalają pod niebiosa mąkę kokosową, dla mnie ona jest paskudna w smaku i żaden wypiek z jej udziałem nie przypadł mi do gustu. Miałam nadzieję, że ta pizza przełamie złą passę, ale tak się nie stało. Ciasto ma smak kwaśno-słony, pachnie kokosem, a po zjedzeniu zostaje w ustach jakiś chemiczny posmak jak gdyby proszku do prania.
    Może trafiłam na wyjątkowo kiepską mąkę – to ekologiczna mąka kokosowa firmy „Dary natury”.

    1. Witaj Joanno! Rozumiem Twoją niechęć do mąki kokosowej i wiem, że nie każdemu ona odpowiada. Nie wydaje mi się w związku z tym, żeby była jakoś przesadnie przez wszystkich wychwalana… Ja raczej spotykam się z tym, że absolutnie we wszystkich keto przepisach jest używana mąka migdałowa lub inne orzechowe, których nie należy poddawać obróbce termicznej + są one dość drogie…
      Nie mam pojęcia dlaczego Twoje ciasto na mące kokosowej daje chemiczny posmak, ale dużo – tak, jak wspominasz – zależy na pewno od konkretnego produktu. Kwaśno – słony smak oraz chemiczny posmak nie jest normalny w przypadku mąk kokosowych, z którymi ja miałam do czynienia. Może trafiłaś akurat na jakąś popsutą? To, że ciasto pachnie kokosem to dla mnie akurat nie jest wadą. W przypadku wytrawnych propozycji, staram się dodawać inne przyprawy, które wychodzą na pierwszy plan i maskują trochę kokosa.
      Jedyne, co Ci mogę polecić, to korzystanie z przepisów uwzględniających inne rodzaje mąk i zaprzestanie stosowania mąki kokosowej, jeśli Ci ona nie smakuje… 🙂

  2. Zrobiłam wczoraj pizze. Ciasto nie rośnie nawet jak się da całe opakowanie drożdży. Jest mało plastyczne i trochę suche. Chyba gumę guar następnym razem dodam i błonnika bambusowego. Coś mi w tym przepisie jednak brakowało. Nie wiem czy oprócz drożdży nie powinien tam pojawić się mimo wszystko proszek do pieczenia.

    1. A drożdże były sprawne? Te suszone niestety bywają zawodne. Ja ostatnio kilka razy spotkałam się z takimi, które w ogóle nie „ruszyły”… 🙁
      Jeśli ciasto było suche, to może być też kwestia wchłanialności mąki kokosowej (każda jest inna pod tym względem). Następnym razem, jeśli ciasto wyjdzie mało plastyczne i suche, najlepiej dodać trochę więcej płynu, bo taki suchy placek rzeczywiście nie ma jak urosnąć…

      1. Tak. Były sprawne jeśli o ich sorawnosci decyduje ta bąblowa piana u góry i odgłos gazowania. Tak, podsłuchiwałam je hihi.
        A z mąką rzeczywiście. Być może było za mało płynu. Generalnie ma być plastyczne i klejące jak plastelina? Tak?

        1. Tak, ciasto nie powinno być twarde jak kamień i suche, bo wtedy drożdże nie mają jak „unieść” tych składników. Z mąką kokosową niestety tak bywa, że te ilości w przepisie trzeba traktować orientacyjnie. Każda mąka kokosowa ma inną wchłanialność i w trakcie robienia, trzeba zawsze wziąć to pod uwagę i dostosować ilość płynów. Jednocześnie jest to – według mnie – najlepsza mąka keto do pieczenia, więc coś za coś… 🙂
          Niewielki dodatek gumy guar na pewno też nie zaszkodzi, jeśli ciasto „nie trzyma się kupy”.
          Mimo tych pierwszych trudności, zachęcam do dalszych prób i eksperymentowania. 🙂

  3. Zamiast płesznik może być jajowata?

    1. Raczej tak, ja czasami stosuję je zamiennie i nie zauważyłam, żeby bardzo różniły się właściwościami.

  4. 5 stars
    Dzień dobry, czy „łuski babki płesznik” to to samo co „nasiona babki płesznik”? Te drugie mogę kupić od ręki ale chciałabym się upewnić czy nie powinny być same łupiny. Dziękuję za odpowiedź 🙂

    1. No właśnie w sprzedaży babka płesznik występuje w dwóch postaciach. Nam chodzi jednak tutaj o łuski/ łupiny, a nie nasiona. Sama kiedyś kupiłam przez przypadek nasiona, jednak one nie sprawdzają się dobrze w większości przepisów i bardzo ciężko je zmielić. Mają co prawda podobne właściwości (po kontakcie z wodą też tworzą żel), ale zdecydowanie mniejszą moc, więc trzeba by było użyć ich w przepisie znacznie więcej. Do tego przepisu polecam zdecydowanie łuski babki płesznik, opcjonalnie wydaje mi się, że można zastąpić je łuskami babki jajowatej. 🙂

  5. Czy można czymś zastąpić mąkę łubinową?

    1. Myślę, że można spróbować z odtłuszczoną mąką sezamową lub migdałową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu