Meatza – mięsny keto obiad stanowiący wariację na temat pizzy
Pizza dobra rzecz – każdy to wie… 🙂 To znaczy dobra w smaku, bo jeśli chodzi o jej potencjał zdrowotny, to nie przedstawia się to najlepiej. Mączny placek, który stanowi podstawę tej potrawy nie sprzyja zachowaniu zdrowia, a w połączeniu z tłuszczem jest wręcz dość obciążający dla organizmu (cykl Randla). Keto dieta w sposób kategoryczny rozprawia się z tym problemem eliminując węglowodany z menu. Klasyczna pizza nie wchodzi więc w grę, jeśli żywisz się niskowęglowodanowo. Nie oznacza to jednak, że nie ma innych opcji.
Odkąd stosuję dietę bezzbożową i niskowęglowodanową nie ustaję w wysiłkach na rzecz odnalezienia przepisu na keto pizzę… 🙂 Powstało już kilka wariacji na jej temat. Prawdopodobnie obiła Ci się o uszy pizza na spodzie z kalafiora albo pizza na tzw. cieście fathead. Są to właśnie próby znalezienia substytutu pizzy przyjaznego keto diecie. Obie dość skomplikowane w przygotowaniu, jednak zdecydowanie warte wypróbowania… Dzisiaj mam dla Was jednak coś lepszego! 😀 Jest to ekspresowa keto pizza na mięsnym spodzie, czyli meatza. Nazwa to połączenie słów meat (z ang. mięso) + pizza. Jest pyszna, nieskomplikowana w wykonaniu i mocno ketogeniczna!
Meatza – składniki
Mięso mielone wieprzowe
Lub dowolne inne mięso wysokiej jakości (najlepiej ekologiczne). Mi się udało kupić mielone z szynki wieprzowej z pewnego źródła (bez antybiotyków, zrównoważony chów), więc użyłam jego.
Pomidory
W postaci gotowego sosu do pizzy lub koncentratu pomidorowego, który wymieszany z oliwą z oliwek pełni jego rolę. Jeśli dysponujesz większą ilością czasu, to polecam również przygotowanie sosu na bazie pomidorów w puszce, a w sezonie ze świeżych. 🙂

Ser mozzarella
Najlepiej prawdziwa – z mleka bawolego (Mozzarella di Bufala), ale „zwykła” też się nada. Myślę, że sprawdzi się tutaj każdy inny ser nadający się do zapiekania, czyli nawet zwyczajny żółty typu Gouda czy Emmentaler.
Salami
Mój zwyczajowy dodatek do pizzy. Jeśli Twoim ulubionym rodzajem pizzy jest najzwyklejsza margherita, to można je całkowicie pominąć. Jako dodatek do pizzy nada się także jakakolwiek inna wędlina, a także różnego rodzaju warzywa. Wybór tego, co wyląduje na wierzchu należy do Ciebie! 🙂

Meatza
Składniki
- 200 g mięso mielone wieprzowe z szynki
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 kula mozzarella
- 30 g salami w plastrach (u mnie paprykowane)
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- czosnek granulowany
- oregano suszone
- listki bazylii + bazylia suszona
- rukola (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Mięso mielone posolić i wyrobić. Uformować w kulę, po czym rozwałkować na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° (u mnie frytkownica beztłuszczowa na 180°) na 10 minut.
- Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami (sól, czosnek + zioła suszone). Mozzarellę pokroić w plastry.
- Gdy mięsny spód do pizzy się upiecze, posmarować go sosem pomidorowym, a na wierzchu ułożyć mozzarellę i salami. Zapiekać kolejne 5-8 minut aż mozzarella się roztopi. Podawać posypane świeżymi listkami bazylii i/lub rukolą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.