Meatza to keto przepis, który z pewnością Cię zachwyci! No bo kto nie lubi smaku pizzy bez wyrzutów sumienia…? 🙂 Okazuje się, że nawet takie smakołyki są w stanie utorować sobie drogę do ketogenicznego menu.
Meatza – mięsny keto obiad stanowiący wariację na temat pizzy
Pizza dobra rzecz – każdy to wie… 🙂 To znaczy dobra w smaku, bo jeśli chodzi o jej potencjał zdrowotny, to nie przedstawia się to najlepiej. Mączny placek, który stanowi podstawę tej potrawy nie sprzyja zachowaniu zdrowia, a w połączeniu z tłuszczem jest wręcz dość obciążający dla organizmu (cykl Randla). Keto dieta w sposób kategoryczny rozprawia się z tym problemem eliminując węglowodany z menu. Klasyczna pizza nie wchodzi więc w grę, jeśli żywisz się niskowęglowodanowo. Nie oznacza to jednak, że nie ma innych opcji.
Odkąd stosuję dietę bezzbożową i niskowęglowodanową nie ustaję w wysiłkach na rzecz odnalezienia przepisu na keto pizzę… 🙂 Powstało już kilka wariacji na jej temat. Prawdopodobnie obiła Ci się o uszy pizza na spodzie z kalafiora albo pizza na tzw. cieście fathead. Są to właśnie próby znalezienia substytutu pizzy przyjaznego keto diecie. Obie dość skomplikowane w przygotowaniu, jednak zdecydowanie warte wypróbowania… Dzisiaj mam dla Was jednak coś lepszego! 😀 Jest to ekspresowa keto pizza na mięsnym spodzie, czyli meatza. Nazwa to połączenie słów meat (z ang. mięso) + pizza. Jest pyszna, nieskomplikowana w wykonaniu i mocno ketogeniczna!
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie?
Ten keto przepis oferuje pewne zalety, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka zapewnia uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji mięśni
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz i zwiększa przyswajalność witamin
- bardzo niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, także tej zlokalizowanej na brzuchu
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Meatza, czyli mięsna pizza – składniki
Mięso mielone wieprzowe
Lub dowolne inne mięso wysokiej jakości (najlepiej ekologiczne). Mi się udało kupić mielone z szynki wieprzowej z pewnego źródła (bez antybiotyków, zrównoważony chów), więc użyłam jego.
Pomidory
W postaci gotowego sosu do pizzy lub koncentratu pomidorowego, który wymieszany z oliwą z oliwek pełni jego rolę. Jeśli dysponujesz większą ilością czasu, to polecam również przygotowanie sosu na bazie pomidorów w puszce, a w sezonie ze świeżych. 🙂
Ser mozzarella
Najlepiej prawdziwa – z mleka bawolego (Mozzarella di Bufala), ale „zwykła” też się nada. Myślę, że sprawdzi się tutaj każdy inny ser nadający się do zapiekania, czyli nawet zwyczajny żółty typu Gouda czy Emmentaler.
Salami
Mój zwyczajowy dodatek do pizzy. Jeśli Twoim ulubionym rodzajem pizzy jest najzwyklejsza margherita, to można je całkowicie pominąć. Jako dodatek do pizzy nada się także jakakolwiek inna wędlina, a także różnego rodzaju warzywa. Wybór tego, co wyląduje na wierzchu należy do Ciebie! 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Meatza
Składniki
- 200 g mięso mielone wieprzowe z szynki
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 kula mozzarella
- 30 g salami w plastrach (u mnie paprykowane)
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- czosnek granulowany
- oregano suszone
- listki bazylii + bazylia suszona
- rukola (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Mięso mielone posolić i wyrobić. Uformować w kulę, po czym rozwałkować na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° (u mnie frytkownica beztłuszczowa na 180°) na 10 minut.
- Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami (sól, czosnek + zioła suszone). Mozzarellę pokroić w plastry.
- Gdy mięsny spód do pizzy się upiecze, posmarować go sosem pomidorowym, a na wierzchu ułożyć mozzarellę i salami. Zapiekać kolejne 5-8 minut aż mozzarella się roztopi. Podawać posypane świeżymi listkami bazylii i/lub rukolą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Wyszła bardzo smaczna jako, że innych warzyw nie jem, niż cebula, czy ogórek kiszony, zrobiłam dodatkowo z boczkiem i 3 rodzajami sera. Innym też smakowało
Twoja wersja też brzmi smakowicie 🙂 Cieszę się, że ten keto przepis przypadł do gustu szerszej grupie konsumentów. 😀 Pozdrawiam!