Keto tiramisu dyniowe – idealny keto deser na Halloween
Menu na keto Halloween już opracowane…? U mnie z tej okazji powstało wyjątkowe keto ciasto, a mianowicie keto tiramisu dyniowe. Jest to sezonowa wariacja na temat oryginalnego keto tiramisu. Oczywiście wszystko teraz się kręci wokół dyni, nie może jej zabraknąć także tutaj… Ten motyw pojawia się zresztą nie tylko w odniesieniu do kremu, który został wzbogacony puree dyniowym. Biszkopty stanowiące element bazowy każdego tiramisu także zawierają ten składnik, a dodatkowo są w kształcie dyni! 🎃
Co by stało się zadość mrocznemu klimatowi, który towarzyszy tej porze roku, do posypania wierzchu użyłam czarnego kakao. Efekt? Straaaasznie pyszne ciasto! 🙂
Keto tiramisu dyniowe – składniki
🧽Biszkopt
Z dodatkiem dyni, na mące łubinowej. Składowo bardzo podobny do biszkoptu użytego w placku biszkoptowym z jabłkami, jedynie proporcje się różnią. Wychodzi ładny w kolorze, intensywnie pomarańczowy. Ja powycinałam z niego za pomocą foremki do ciastek kształty dyni. 🙂
🥚Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🍬 Keto słodzidło
Temat rzeka… Generalnie najlepiej sprawdzi się alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

🎃Dynia
Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast. Ja użyłam dyni Hokkaido, a dokładniej odrobinę puree z dyni, które nadało biszkoptowi przyjemny pomarańczowy kolor.
🧀„Mascarpone” bez nabiału
A dokładniej „ser” z mleka kokosowego z kartonu i jajek. Jest aksamitny i kremowy, o konsystencji bardzo podobnej do oryginału. Na keto tiramisu nadaje się więc idealnie. W dodatku ma dość gęstą konsystencję, więc nie trzeba kremu dodatkowo zagęszczać. Najlepiej zrobić go z wyprzedzeniem, na przykład dzień wcześniej. Jeśli nie masz problemu z nabiałem, można rzecz jasna użyć zwykłego mascarpone.
🥥 Mleko kokosowe w puszce
A dokładniej bita śmietana kokosowa, która stanowi uzupełnienie kremu. Tutaj nada się tylko mleko kokosowe z puszki lub ewentualnie gotowa śmietana kokosowa (coconut cream). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. Puszka musi być dobrze schłodzona (co najmniej min. 24 h w lodówce), a użytek robimy tylko z gęstej części.

Dyniowe tiramisu na Halloween
Składniki
Biszkopty dyniowe
- 4 szt. jajka
- 100 g dynia Hokkaido upieczona
- 35 g olej kokosowy rozpuszczony
- 50 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka cream of tartar
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 60 g mąka łubinowa
- 1 łyżka ocet jabłkowy
Krem
- 2 szt. jajka
- 500 ml gęste mleko kokosowe z kartonu
- 1 szt. mleko kokosowe w puszce schłodzone w lodówce przez min. 24 h
- 100 g dynia Hokkaido upieczona
- 2 szt. żółtka (mogą być z proszku)
- 50 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 60 ml espresso
- 2 łyżki rum
Sposób przygotowania
Biszkopty dyniowe
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze słodzidłem i solą. Żółtka zmiksować na gładką masę z upieczoną dynią i rozpuszczonym olejem kokosowym. Delikatnie połączyć obie masy. Mąkę łubinową wymieszać z proszkiem. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać ocet jabłkowy.
- Wylać ciasto na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez ok. 15 minut do zrumienienia. Ostudzić. Z ciasta powykrawać dynie lub podzielić na 2 równe blaty.
Krem
- Z jajek i mleka kokosowego w kartonie przygotować "ser", czyli rozbełtać je w mleku i zagotować, a następnie przelać przez sitko wyłożone chustą serowarską. Ostudzić i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do odsączenia.
- Powstały "ser" zmiksować z upieczoną dynią, słodzidłem i żółtkami. Z puszki mleka kokosowego wyjąć tylko gęstą część i ubić trzepaczką na sztywno. Delikatnie połączyć obie masy.
Tiramisu
- Świeżo zaparzone espresso połączyć z rumem. Kakao wymieszać z cynamonem.
- Ceramiczną foremkę wyłożyć pierwszą warstwą biszkoptów. Nasączyć je połową naparu kawowo – rumowego. Następnie wyłożyć połowę kremu i sowicie posypać połową porcji kakao z cynamonem. Powtórzyć. Wstawić do lodówki na min. 4 h.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.