keto tiramisu

KETO tiramisu: Przepis z mascarpone lub bez nabiału (Paleo, LowCarb)

Tiramisu to jeden z najsłynniejszych włoskich deserów, który swoim kremowym smakiem podbił serca wielu łasuchów na całym świecie. Tradycyjnie przygotowywany z delikatnego kremu mascarpone, nasączonych kawą biszkoptów i posypany kakao, jest daleki od wytycznych diety ketogenicznej. KETO tiramisu to smaczna i zdrowa alternatywa, którą można przygotować z mascarpone, jak również bez nabiału dla osób z nietolerancją.

Ketogeniczne tiramisu na diecie: Zalety i wartości odżywcze

Takie ketogeniczne tiramisu oferuje wiele korzyści, w tym przede wszystkim:

  • Stanowi źródło zdrowych tłuszczów: Zarówno w wersji z mascarpone, jak i bez nabiału, niskowęglowodanowe tiramisu dostarcza cennych tłuszczów pochodzących z takich składników jak mascarpone lub krem kokosowy. Tłuszcze te wspierają funkcjonowanie mózgu, poprawiają metabolizm oraz pomagają w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej.
  • Niski indeks glikemiczny: Jedną z największych zalet tego KETO ciasta jest to, że ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Dzięki zamiennikom, deser ten jest bezpieczny dla osób na diecie ketogenicznej oraz tych, które borykają się z problemami z poziomem glukozy we krwi. Szczególnie jeśli zdecydujesz się na wersję bez nabiału, dostarczysz sporych ilości oleju MCT z kokosa, które dodatkowo wspierają prawidłową glikemię.
  • Bogactwo witamin i minerałów: Dzięki użyciu takich składników jak mąka migdałowa, mascarpone czy krem kokosowy, ten KETO deser dostarcza organizmowi cennych witamin i minerałów. Migdały są bogate w witaminę E, magnez, fosfor i wapń, co wspiera zdrowie kości oraz układu nerwowego. Z kolei mascarpone dostarcza witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia skóry i wzroku, oraz witamin z grupy B, które wspierają metabolizm.
tiramisu
Keto tiramisu

KETO tiramisu: Główne składniki i zamienniki

Oto przegląd składników niezbędnych do przygotowania ciasta:

  • KETO biszkopt – alternatywa dla klasycznych biszkoptów: Doskonała alternatywa, przygotowywana z mąki migdałowej i kokosowej, która zawiera dużo mniej węglowodanów. Takie biszkopty są równie delikatne i puszyste, jak tradycyjne, a ich przygotowanie jest proste i szybkie. Jeśli przygotujesz go z wyprzedzeniem, zostawiając sobie krem na później można powiedzieć, że będzie to deser bez pieczenia. 🙂
  • Słodziki KETO – erytrytol lub ksylitol: Zamiast cukru w KETO tiramisu używamy zamienników, które nie tylko nie podnoszą poziomu cukru we krwi, ale również mają niską kaloryczność. Sprawia to, że są bezpieczne także dla osób cierpiących na cukrzycę. Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, co czyni go jednym z najpopularniejszych wyborów wśród osób na diecie keto.
  • Jajka: Składnik, który znajdziesz zarówno w biszkoptach, jak i kremie. Są niezbędne do przygotowania bezmlecznej wersji serka. A jeśli korzystasz z prawdziwego mascarpone, możesz dodać do kremu żółtka, zgodnie z tradycyjnym przepisem lub je pominąć.
  • Mascarpone lub serek i krem kokosowy: Dla osób, które decydują się na wersję bez nabiału, alternatywą dla mascarpone jest krem na bazie kokosa. Krem kokosowy jest bogaty w tłuszcze nasycone, które są niezbędne na diecie ketogenicznej. Jednocześnie jest wolny od laktozy oraz białek mleka, dzięki czemu mogą go spożywać osoby z nietolerancjami.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

keto tiramisu

Tiramisu bezmleczne

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Jakby się ktoś pytał, to keto tiramisu w wersji bez nabiału jest wykonalne. Właśnie takie popełniłam. 🙂 I zapewniam, że jest to pyszność nad pysznościami. 😀
Czas przygotowania 25 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas oczekiwania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 45 minutes
Rodzaj dania Deser
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

"Ser" z mleka kokosowego

Biszkopt

Krem

  • 1 porcja "sera" z mleka kokosowego lub 500 g serka mascarpone
  • 1 mleko kokosowe w puszce schłodzone przez min. 12 h w lodówce (pomiń jeśli korzystasz z mascarpone)
  • 4 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
  • 50 ml kawa parzonej, intensywnej
  • 30 ml amaretto lub ciemnego rumu jeśli restrykcyjnie ograniczasz węglowodany
  • 2 łyżki kakao ciemne
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

"Ser" z mleka kokosowego

  • Jajka rozbełtać ze mlekiem kokosowym i zagotować w garnuszku. Gotować aż jajka się zetną i oddzieli się "serwatka". Wyłożony ściereczką durszlak ustawić na misce i wlać doń masę. Odstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa solidnie się odsączyła.

Biszkopt

  • Jajka ubijać ze słodzidłem, octem i ekstraktem z wanilii aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać olej i przemieszać. Suche składniki wymieszać ze sobą i powolutku wmieszać małymi porcjami do masy jajecznej. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Wylać doń ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie góra + dół. Piec ok. 20 minut aż do suchego patyczka. Ostudzić. Przekroić na dwie części.

Krem

  • Z puszki mleka kokosowego wyjąć tylko stałą część i ubić z keto słodzidłem. Dodawać po porcji "sera" z mleka kokosowego. Ubijać krem aż uzyska jednolitą konsystencję i nie będzie grudek. Kawę połączyć z alkoholem. Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć połową porcji i wyłożyć nań niecałą połowę kremu (zostawić odrobinę kremu do obłożenia boków). Powtórzyć z drugim blatem i drugą połową kremu. Pozostałym kremem posmarować boki. Tort wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed serwowaniem wierzch posypać ciemnym kakao, można udekorować ziarenkami kawy.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tiramisu bezmleczne
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
297.64
% RWS*
Tłuszcz
 
27.06
g
16
%
Tłuszcze nasycone
 
17.7
g
111
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.98
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.34
g
Cholesterol
 
98.21
mg
33
%
Potas
 
140.04
mg
4
%
Węglowodany
 
7.82
g
Błonnik
 
2.31
g
10
%
Cukier
 
2.63
g
Białko
 
7.07
g
7
%
Witamina A
 
142.56
IU
3
%
Witamina C
 
0.38
mg
0
%
Wapń
 
67.31
mg
7
%
Żelazo
 
2.27
mg
13
%
Węglowodany netto
 
5.51
g
22
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY
Dieta przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

6 Comments

  1. Avatar for Iw

    1 star
    Na 4 jajka max 40 g maki, inaczej wyjdzie kulka nie podobna konsystencja do ciasta biszkoptowego.

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      5 stars
      Jeśli odnosisz się do mąki kokosowej, to zgadza się – zgodnie z przepisem powinno dodać się ją w ilości 1/4 szklanki, czyli ok. 35 g, a jak jest bardzo sucha, to nawet odrobinę mniej. Najlepiej dodawać po trochu i sprawdzać konsystencję.

  2. Avatar for Sylwia
    Sylwia says:

    Niestety ten biszkopt mi nie wyszedł. Ciasto wyszło za gęste. Proponowałabym jednak składniki podać w gramach. To już drugi przepis szklankowy, który nie zadziałał 🙁

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Przykro mi, że nie do końca się udało…
      No ja używam raczej systemu miar szklankowego i łyżkowego, bo tak mi jest najwygodniej. Nie wydaje mi się także, żeby kilka gram wte czy wewte było w stanie cokolwiek zmienić… Szklanka, z której zawsze korzystam ma 240 ml i jest to w miarę uniwersalna pojemność.
      Jeśli jednak jest taka potrzeba, to 0,5 szklanki to u mnie ok. 65-70 g mąki/słodzidła, a jedna łyżka to 10-12 g. Może się przyda na przyszłość… 🙂
      A gęstość ciasta w dużej mierze zależy od chłonności mąki kokosowej, a ta potrafi być pod tym względem bardzo różna i należy niestety na bieżąco obserwować ciasto, czy przypadkiem podana ilość to nie będzie za dużo…

      1. Avatar for Sylwia
        Sylwia says:

        Dziękuję bardzo.
        Jeśli chodzi o mąkę migdałowa to dałam 60 gram
        Mąki kokosowej 35 gram i ostatnio kupiłam innej firmy niż zawsze i zupełnie inaczej chlonela. Nie wiedziałam jak ratować to ciasto więc szybko wyłożyłam je do tortownicy łyżka bo nie dało się go wylać do formy. Upiekłam. Niestety nie urosło.
        Mimo wszystko zrobiłam to tiramisu. Nawet blat udało mi się przeciąć na dwa cienkie blaty.
        Następnym razem chyba pominę mąkę kokosową. Dam znać.

        1. Avatar for Modern Cavegirl

          To są mniej więcej takie ilości, jakie ja zastosowałam, więc rzeczywiście mąka kokosowa musiała jakoś wyjątkowo mocno wchłonąć płyny… 🙁
          Jasne, można z niej całkiem zrezygnować i dać troszkę więcej mąki migdałowej.
          Najważniejsze, że udało Ci się wybrnąć z tej sytuacji i tiramisu powstało mimo wszystkich przeciwności losu! 😀
          Pozdrawiam!

3.67 from 3 votes (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu