keto tiramisu
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Wege Włoska

Keto tiramisu (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Keto tiramisu, czyli pyszny, niskowęglowodanowy i beznabiałowy sposób na uczczenie urodzin

W piątek były moje urodziny… Nie to żebym się chwaliła czy żaliła… 😛 Po prostu przygotowałam coś smacznego i chciałam się tym z Wami podzielić. 🙂 Jeśli chodzi o sam fakt zmiany cyfry, to w tym roku mam jakoś do tego stosunek ambiwalentny. Po prostu minął kolejny rok i w sumie to sama nie wiem czy się cieszę czy jest mi smutno z tego powodu… To był ciężki rok, dopiero ostatnie tygodnie przyniosły zmiany, które każą mi z optymizmem patrzeć w przyszłość. Więc jest gorycz związana z różnego rodzaju niepowodzeniami, ale równocześnie jest też nadzieja, że przyszłość przyniesie coś lepszego. 🙂

Keto tiramisu niejedno ma imię

Nie wnikając dalej w szczegóły przejdźmy do głównego tematu dzisiejszego wpisu, czyli przepisu na keto słodkość. 🙂 Skoro urodziny, to powstał oczywiście tort. I to nie byle jaki! 😀 Jest to keto tort tiramisu. Zrobiony bez użycia nabiału, za to z sekretnym składnikiem… 🙂 Właściwie to on wcale nie jest już taki tajemniczy, gdyż jest elementem sernika pieczonego oraz sernika na zimno… Chodzi dokładnie o “ser twarogowy” z mleka kokosowego. Jego konsystencja łudząco przypomina mascarpone. Jest tłusty i kremowy. W związku z tym nie miałam innego wyjścia – musiałam zrobić keto tiramisu. 😀 W historii tego bloga było już jedno podejście do tego ciasta, tylko tamta wersja jest z kalafiorem. Tak, tak, nie przywidziało Wam się… 😀 Tamto było bardzo dobre, a dodatek kalafiora sprawił, że także wysoko odżywcze. Ale sami wiecie jak to jest – od czasu do czasu chciałoby się takie prawdziwe tiramisu. Oto zatem ono. 🙂

tiramisu
Keto tiramisu

Keto tiramisu – składniki:

🧽Biszkopt 🧽

W tej kwestii mamy do czynienia ze swego rodzaju nowością, gdyż zamiast zwyczajowego biszkoptu na bazie mąki kokosowej, tym razem powstał biszkopt głównie na odtłuszczonej mące migdałowej. Nie to, żeby tamten był zły czy niesmaczny. Po prostu kolor wypieków na mące migdałowej (zrobionej z migdałów w skórce) jest bardziej zbliżony do koloru oryginalnych biszkoptów na tiramisu. Ten na mące kokosowej wychodzi dużo jaśniejszy.

🧀 “Mascarpone” bez nabiału 🧀

Robotę robi tutaj wspomniany „ser” z mleka kokosowego i jajek. Jest aksamitny i kremowy, o konsystencji bardzo podobnej do oryginału. Wcześniej porównywałam go do serka homogenizowanego lub wiaderkowego, ale jest tłustszy, co skłania mnie jednak bardziej ku skojarzeniu z mascarpone. Na keto tiramisu nadaje się więc idealnie. W dodatku ma dość gęstą konsystencję, więc nie trzeba kremu dodatkowo zagęszczać. Najlepiej zrobić go z wyprzedzeniem, na przykład dzień wcześniej.

tiramisu bez nabiału
Keto tiramisu bez nabiału

🥛 Mleko kokosowe 🥛

A dokładniej bita śmietana kokosowa, która stanowi uzupełnienie kremu. Tutaj nada się tylko mleko kokosowe z puszki lub ewentualnie gotowa śmietana kokosowa (coconut cream). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda, bez żadnych stabilizatorów czy zagęszczaczy typu guma guar. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai lub EnerBio. Jakość użytego surowca ma kolosalne znaczenie i determinuje konsystencję efektu końcowego.

🍬 Keto słodzidło 🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy, ale to raczej tylko do kremu. Tutaj dobrze, żeby substancja słodząca miała formę pudru.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto tiramisu

Tiramisu bez nabiału

Modern Cavegirl
Jakby się ktoś pytał, to keto tiramisu w wersji bez nabiału jest wykonalne. Właśnie takie popełniłam. 🙂 I zapewniam, że jest to pyszność nad pysznościami. 😀
Czas przygotowania 25 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas oczekiwania 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 45 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Włoska
Porcje 10 porcji
Kalorie 292 kcal

Składniki
  

"Ser" z mleka kokosowego

  • 0,5 l mleka kokosowego z kartonu
  • 2 jajka

Biszkopt

  • 4 jajka duże lub 5 mniejszych
  • 4 łyżki erytrytolu lub allulozy
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki oleju z awokado
  • 0,25 szklanki mąki kokosowej
  • 0,5 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka cream of tartar lub proszku do pieczenia

Krem

  • 1 porcja "sera" z mleka kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego schłodzona przez min. 12 h w lodówce
  • 4 łyżki erytrytolu lub allulozy (najlepiej w pudrze)
  • 50 ml kawy intensywnej
  • 30 ml amaretto lub ciemnego rumu jeśli restrykcyjnie ograniczasz węglowodany
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Sposób przygotowania
 

"Ser" z mleka kokosowego

  • Jajka rozbełtać ze mlekiem kokosowym i zagotować w garnuszku. Gotować aż jajka się zetną i oddzieli się "serwatka". Wyłożony ściereczką durszlak ustawić na misce i wlać doń masę. Odstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa solidnie się odsączyła.

Biszkopt

  • Jajka ubijać ze słodzidłem, octem i ekstraktem z wanilii aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać olej i przemieszać. Suche składniki wymieszać ze sobą i powolutku wmieszać małymi porcjami do masy jajecznej. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Wylać doń ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie góra + dół. Piec ok. 20 minut aż do suchego patyczka. Ostudzić. Przekroić na dwie części.

Krem

  • Z puszki mleka kokosowego wyjąć tylko stałą część i ubić z keto słodzidłem. Dodawać po porcji "sera" z mleka kokosowego. Ubijać krem aż uzyska jednolitą konsystencję i nie będzie grudek. Kawę połączyć z alkoholem. Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć połową porcji i wyłożyć nań niecałą połowę kremu (zostawić odrobinę kremu do obłożenia boków). Powtórzyć z drugim blatem i drugą połową kremu. Pozostałym kremem posmarować boki. Tort wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed serwowaniem wierzch posypać ciemnym kakao, można udekorować ziarenkami kawy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 292 kcal
Tłuszcz: 25,5 g
Węglowodany: 4,4 g
Błonnik 0,0 g
Białko 7,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating