Keto sernik z jagodami – prawdziwy keto sernik, choć bez sera
Są tutaj jacyś fani serników? Ja uwielbiam! 😀 Jednak ze względu na to, że trochę obawiam się nabiału (a zwłaszcza jego działania prozapalnego), a produkcję mleka uznaję za mało etyczną, staram się go unikać w diecie. Nie oznacza to jednak, że nie szukam dla niego zastępstwa… Jakiś czas temu powstał na przykład keto sernik na zimno bez sera, więc nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała wersji pieczonej… 😛 Baza sernika jest właściwie taka sama, czyli „ser” zrobiony z mleka kokosowego i jajek. Jednak – z wiadomych względów – nie dałam do niego żelatyny. Jako zagęszczacz występują tutaj jajka. No i dodałam łyżkę skrobi ziemniaczanej, ale pamiętajmy, że jest to tzw. skrobia oporna, czyli taka, która pozostaje bez wpływu na poziom cukru we krwi. Zatem, ketogenicy – bez obaw, keto sernik pozostaje wypiekiem jak najbardziej niskowęglowodanowym. I dodatkowo karmi dobre bakterie w jelitach. Zresztą można ją spokojnie pominąć i też wyjdzie ok. 🙂
Keto sernik z jagodami – składniki:
🍪Spód🍪
Tym razem składa się li tylko z mąki kokosowej oraz oleju kokosowego jako lepiszcza. Jest to zatem najprostsza wersja spodu do ciasta na świecie. Spód należy podpiec chwilę w piekarniku zanim wyłoży się warstwę serową.
🧀Warstwa serowa🧀
Robotę robi tutaj wspomniany „ser” z mleka kokosowego i jajek. Najlepiej zrobić go z wyprzedzeniem, na przykład w dzień poprzedzający pieczenie, żeby dobrze odciekł. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai. Serek wychodzi aksamitny i kremowy, o konsystencji bardzo podobnej do serka homogenizowanego albo takiego wiaderkowego, więc w odbiorze praktycznie nie różni się od oryginału. W smaku także przypomina sernik, a nawet nie dodałam tym razem peptydów kolagenowych. Fani mocniejszych wrażeń mogą wzmocnić ten efekt kropelkami smakowymi o smaku „cheesecake”.
🥚Jajka🥚
Tutaj właściwie jedno jajko i żółtka… Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🍬Keto słodzidło🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy.
☁️Spulchniacz☁️
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu). Spulchniacz jest jednak całkowicie opcjonalny, gdyż dodatek skrobi ziemniaczanej do masy serowej sam w sobie także powinien nadać jej lekkiej puszystości.
🍓Jagody🍓
Super letni owoc. Nie wiem co takiego tkwi w jagodach, ale są one wyjątkowe w smaku i aromacie. To chyba kwestia tego, że występują tylko w lesie i nie jest tak łatwo je zdobyć w sprzedaży… Dodatkowo, charakteryzują się one wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi – stanowią remedium na zatrucia pokarmowe, obniżają poziom cholesterolu, a także zmniejszają stężenie cukru we krwi. Stanowią więc idealną wręcz keto przekąskę lub składnik keto ciast i deserów.
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂
Sernik z jagodami
Składniki
"Ser" na sernik
- 500 ml gęste mleko kokosowe z kartonu
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 2 szt. jajka
- 150 g śmietana kokosowa kwaśna Sour Creamo
Spód
- 100 gram mąka kokosowa
- 30 gram olej kokosowy rafinowany
Masa serowa
- 1 porcja "sera" na sernik
- 2 szt. jajka
- 70 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżka mąka ziemniaczana (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub innego spulchniacza (patrz opis)
- 80 g jagody
Sposób przygotowania
"Ser" na sernik
- Jajka rozbełtać ze 150 g śmietany kokosowej. Mleko kokosowe zagotować w garnuszku i wlać do niego masę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia, aż jajka się zetną i oddzieli się "serwatka". Wyłożony ściereczką durszlak ustawić na misce i wlać doń masę. Odstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa solidnie się odsączyła.
Spód
- Wszystkie składniki spodu wymieszać na elastyczną masę i wylepić nią dół foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.
Masa serowa
- Ser utrzeć z jajkami i erytrytolem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wygładzić wierzch, po czym posypać go jagodami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni w trybie grzania góra + dół i piec przez ok. 35 – 40 minut. Można także piec sernik w kąpieli wodnej w 180 stopniach. Po upieczeniu, zostawić w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Cześć! Robiłam sernik na święta i bałam się tej części z robieniem sera, ale wyszło mi całkiem ładnie. 🙂 Gotową masę serową zblendowałam na gładko, a do spodu użyłam mąki migdałowej o dwie łyżki więcej niż w przepisie – miałam większą tortownicę i dodałam troszkę wody, żeby masa była bardziej zbita.
Na pewno wrócę do przepisu. 🙂
Super! Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis i przypadł Ci do gustu! 🙂
Cześć Paulina! Małe pytanie: ile jajek/żółtek potrzebnych jest do masy serowej (już po ugotowaniu sera)?
Hej Magda, do masy serowej dodajemy dwa duże jajka. Nie wiem jak mi to umknęło… 😀 Już dodaję i dziękuję za zwrócenie uwagi. 🙂
Dzięki! Robiłam już sernik na zimno z truskawkami i wyszedł super, także będę próbować 😉 Pozdrawiam!
Bardzo się ciesze i mam nadzieję, że w tej wersji też wyszedł. 🙂