keto jagodzianki
Deser Europejska Keto Lato Low Carb Paleo Polska Śniadania Wege

Keto jagodzianki (Paleo, LowCarb)

Keto jagodzianki – smak lata zamknięty w słodkiej bułce

Ciągle jeszcze znajdujemy się w trakcie sezonu na jagody, więc nie mogłam nie podjąć się tego zadania i nie przygotować keto jagodzianek. 😃 Pierwsze próby poczyniłam już na samym początku tego bloga, czego efektem były te bułeczki z borówkami. Niemniej nie były to prawdziwe keto jagodzianki, bo zamiast leśnych jagód trafiły doń borówki amerykańskie… Tym razem szczęście mi sprzyjało – mimo sporej odległości od lasu udało mi się zdobyć jagody… w pobliskim supermarkecie. 😃 Przystąpiłam więc do działania. Uznałam, że w roli ciasta najlepiej sprawdzi się coś podobnego do ciasta na keto pączki. I tak też się stało. Zwiększyłam tylko udział mąki, żeby uzyskać konsystencję dającą się lepić w dłoniach. No i tym razem nie użyłam drożdży, gdyż ostatnio coś źle na mnie działają… Zamiast tego dałam proszek do pieczenia. Wyszły super – mięciutkie i taaaakie jagodowe. 💜 Po prostu niebo w gębie…

Keto jagodzianki – składniki:

A oto składniki, które posłużyły do ich przygotowania:

🥚Jajka🥚

Tutaj właściwie jedno jajko i żółtka… Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

jagodzianki
Keto jagodzianki w przekroju

🧈Tłuszcz🧈

Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do pieczenia z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego.

🥥Mąka kokosowa🥥

Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie.

🍬Keto słodzidło🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy.

keto bułeczki z jagodami
Keto jagodzianki przed pieczeniem

🥛Mleko kokosowe🥛

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai.

☁️Spulchniacz☁️

W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów zamiast drożdży. Jeśli jednak dobrze je tolerujecie, to nie ma przeciwwskazań, żebyście zostali przy nich. Keto jagodzianki wyjdą wtedy bardziej zbliżone do oryginału. W kwestii przygotowania zaczynu i dalszego postępowania z ciastem drożdżowym korzystajcie z opisu sposobu przygotowania keto pączków. Dobrą i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).

jagodzianki
Keto jagodzianki w pełnej krasie

🍓Jagody🍓

Super letni owoc. Nie wiem co takiego tkwi w jagodach, ale są one wyjątkowe w smaku i aromacie. To chyba kwestia tego, że występują tylko w lesie i nie jest tak łatwo je zdobyć w sprzedaży… Dodatkowo, charakteryzują się one wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi – stanowią remedium na zatrucia pokarmowe, obniżają poziom cholesterolu, a także zmniejszają stężenie cukru we krwi. Stanowią więc idealną wręcz keto przekąskę lub składnik keto ciast i deserów. 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto jagodzianki

Keto jagodzianki

Kto zajadał się pysznymi drożdżowymi bułeczkami z jagodami za dzieciaka…? W sezonie jagodowym bywa wybitnie tęskno do tych czasów… Nie jest powiedziane jednak, że teraz nie są one w zasięgu ręki… Oto bowiem przepis na równie pyszne i milion razy zdrowsze keto jagodzianki. Zapraszam!
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Deser, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 8 sztuk
Kalorie 228 kcal

Składniki
  

Ciasto na jagodzianki

  • 200 ml gęstego mleka kokosowego
  • 57 g oleju kokosowego rafinowanego lub masła klarowanego
  • 3 łyżki erytrytolu lub allulozy + 8 łyżeczek do nadzienia jagodowego
  • 70 g mąki kokosowej + trochę do podsypania ciasta
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 0,25 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 16 łyżek jagód

Kruszonka

  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstego mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka erytrytolu lub allulozy

Sposób przygotowania
 

Ciasto na jagodzianki

  • Suche składniki (oprócz proszku do pieczenia) wymieszać. 200 ml mleka kokosowego zagotować z olejem kokosowym i 3 łyżkami erytrytolu, po czym powoli wsypywać doń suche składniki dalej mieszając. Energicznie mieszać ciasto na ogniu aż zbije się w kulę. Zestawić z ognia, przełożyć do miski i dać mu odpocząć 5 -7 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zmiksować, dodać jajko oraz żółtka jedno po drugim oraz ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na 8 porcji. Z każdej uformować kulę, spłaszczyć w dłoniach, obtoczyć w dodatkowej porcji mąki i nadziewać 2 łyżkami jagód i posypać łyżeczką erytrytolu. Zlepić ranty u góry i lekko spłaszczyć nadając kształt bułki. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Kruszonka

  • Jajko rozbełtać z mlekiem kokosowym, posmarować każdą jagodziankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół i piec 10 minut. W międzyczasie resztę jajka połączyć z pozostałymi składnikami wyrabiając elastyczne ciasto. Schłodzić. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, posypać jagodzianki kruszonką i piec kolejne 10 minut aż całość się ładnie przyrumieni.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 228 kcal
Tłuszcz: 18,8 g
Węglowodany: 5,6 g
Błonnik 1,3 g
Białko 5,1 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating