Keto jagodzianki – smak lata zamknięty w słodkiej bułce
Ciągle jeszcze znajdujemy się w trakcie sezonu na jagody, więc nie mogłam nie podjąć się tego zadania i nie przygotować keto jagodzianek. 😃 Pierwsze próby poczyniłam już na samym początku tego bloga, czego efektem były te bułeczki z borówkami. Niemniej nie były to prawdziwe keto jagodzianki, bo zamiast leśnych jagód trafiły doń borówki amerykańskie… Tym razem szczęście mi sprzyjało – mimo sporej odległości od lasu udało mi się zdobyć jagody… w pobliskim supermarkecie. 😃 Przystąpiłam więc do działania. Uznałam, że w roli ciasta najlepiej sprawdzi się coś podobnego do ciasta na keto pączki. I tak też się stało. Zwiększyłam tylko udział mąki, żeby uzyskać konsystencję dającą się lepić w dłoniach. No i tym razem nie użyłam drożdży, gdyż ostatnio coś źle na mnie działają… Zamiast tego dałam proszek do pieczenia. Wyszły super – mięciutkie i taaaakie jagodowe. 💜 Po prostu niebo w gębie…
Keto jagodzianki – składniki:
A oto składniki, które posłużyły do ich przygotowania:
🥚Jajka🥚
Tutaj właściwie jedno jajko i żółtka… Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🧈Tłuszcz🧈
Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do pieczenia z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego.
🥥Mąka kokosowa🥥
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie.
🍬Keto słodzidło🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy.

🥛Mleko kokosowe🥛
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai.
☁️Spulchniacz☁️
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów zamiast drożdży. Jeśli jednak dobrze je tolerujecie, to nie ma przeciwwskazań, żebyście zostali przy nich. Keto jagodzianki wyjdą wtedy bardziej zbliżone do oryginału. W kwestii przygotowania zaczynu i dalszego postępowania z ciastem drożdżowym korzystajcie z opisu sposobu przygotowania keto pączków. Dobrą i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).

🍓Jagody🍓
Super letni owoc. Nie wiem co takiego tkwi w jagodach, ale są one wyjątkowe w smaku i aromacie. To chyba kwestia tego, że występują tylko w lesie i nie jest tak łatwo je zdobyć w sprzedaży… Dodatkowo, charakteryzują się one wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi – stanowią remedium na zatrucia pokarmowe, obniżają poziom cholesterolu, a także zmniejszają stężenie cukru we krwi. Stanowią więc idealną wręcz keto przekąskę lub składnik keto ciast i deserów. 😀
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Keto jagodzianki
Składniki
Ciasto na jagodzianki
- 200 ml gęste mleko kokosowe
- 57 g olej kokosowy rafinowany lub masło klarowane
- 30 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol + 8 łyżeczek do nadzienia jagodowego
- 70 g mąka kokosowa + trochę do podsypania ciasta
- 1 łyżka łuski babki jajowatej
- 1 łyżeczka guma guar
- 0,25 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szt. jajka
- 2 szt. żółtka
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 16 łyżek jagód
Kruszonka
- 1 szt. jajka
- 1 łyżka gęste mleko kokosowe
- 20 gram mąka kokosowa
- 10 gram olej kokosowy
- 10 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
Sposób przygotowania
Ciasto na jagodzianki
- Suche składniki (oprócz proszku do pieczenia) wymieszać. 200 ml mleka kokosowego zagotować z olejem kokosowym i 3 łyżkami erytrytolu, po czym powoli wsypywać doń suche składniki dalej mieszając. Energicznie mieszać ciasto na ogniu aż zbije się w kulę. Zestawić z ognia, przełożyć do miski i dać mu odpocząć 5 -7 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zmiksować, dodać jajko oraz żółtka jedno po drugim oraz ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na 8 porcji. Z każdej uformować kulę, spłaszczyć w dłoniach, obtoczyć w dodatkowej porcji mąki i nadziewać 2 łyżkami jagód i posypać łyżeczką erytrytolu. Zlepić ranty u góry i lekko spłaszczyć nadając kształt bułki. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Kruszonka
- Jajko rozbełtać z mlekiem kokosowym, posmarować każdą jagodziankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół i piec 10 minut. W międzyczasie resztę jajka połączyć z pozostałymi składnikami wyrabiając elastyczne ciasto. Schłodzić. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, posypać jagodzianki kruszonką i piec kolejne 10 minut aż całość się ładnie przyrumieni.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Ciasto bardzo rzadkie, nie da się uformować placuszka, ale foremki z mufinek dały radę. Dziękuję za inspirację i czekam na dalsze. Pozdrawiam Irenka
Następnym razem jak ciasto wyjdzie za rzadkie, proponuję dodać odrobinę więcej mąki kokosowej. Niestety, produkty różnych firm charakteryzują się odmienną chłonnością, stąd najprawdopodobniej różnice w konsystencji… A może jajko i żółtka były duże…? Ja robiłam już dwa razy dokładnie według tych proporcji i za każdym razem dało się zrobić placuszki, a później ulepić bułeczki już z farszem. Diabeł tkwi w szczegółach.. 🙂
Niemniej cieszę się, że udało się wybrnąć z tarapatów i efekt końcowy okazał się zjadliwy. 🙂