keto mus limonkowy
AIP Amerykańska Deser Keto Lato Low Carb Paleo Tropikalna Vegan Wege

Keto mus limonkowy (Paleo, LowCarb, AIP)

Keto mus limonkowy – orzeźwienie w wersji ketogenicznej

Wracam do Was po krótkiej przerwie spowodowanej moim wyjazdem do Hiszpanii i szybciutko nadrabiam zaległości… 😊 To był bardzo udany urlop – czysty relaks i wypoczynek, ale właśnie tego było mi trzeba! Oj, było gorąco, ale i na miejscu, w Polsce upały potrafią dać się we znaki, stąd pomysł na orzeźwiający keto deser. Orzeźwienie pochodzi tutaj z użycia limonki oraz z faktu, że deser podaje się mocno schłodzony. Przywodzi na myśl tropikalne klimaty i smaki. Mi osobiście kojarzy się ze znanym amerykańskim klasykiem, czyli key lime pie. Keto mus limonkowy spokojnie nada się także jako nadzienie do tarty, tylko odrobinę bardziej kremowe w konsystencji. Można je ewentualnie zagęścić żelatyną. Świetnie będzie smakować w połączeniu z borówkami lub malinami, jeśli zdecydujecie się na wersję “na bogato”… 😊

Keto mus limonkowy – składniki:

A oto co wchodzi w skład tego pysznego i prostego keto deseru:

Limonka

Jeden z owoców cytrusowych, który zachwyca aromatem i smakiem. Ta lekko słodsza zielona krewna cytryny świetnie sprawdza się w napojach i deserach. Zapewnia przyjemne uczucie orzeźwienia, więc jest idealna przy upałach. Nie zawiera dużych ilości węglowodanów, więc z powodzeniem można ją stosować na diecie ketogenicznej. W tym przepisie można ją zastąpić cytryną, jednak może być konieczne zwiększenie ilości środka słodzącego.

Jogurt

Baza tego przepisu. Nadaje objętości i dodatkowej dawki orzeźwienia. No i – jak na jogurt przystało – ma właściwości probiotyczne, czyli wspiera zdrowie naszych jelit. U mnie jest to bardzo gęsty jogurt kokosowy. Z rozwagą wybierajcie konkretny jogurt, bo potrafią się one znacznie różnić zawartością węglowodanów. Idealnie byłoby go zrobić samemu zaszczepiając kultury bakterii jogurtowych w mleku kokosowym… 🙂 Jeśli nie macie problemu z nabiałem, to jogurt grecki powinien sprawdzić się równie dobrze.

Skondensowane mleko kokosowe

To najbardziej skomplikowany element tego przepisu, gdyż należy go uprzednio samemu zrobić. Nie spotkałam się jak do tej pory z takim produktem w sprzedaży, zwłaszcza w wersji niskowęglowodanowej. Jego przygotowanie polega na tym, żeby mocno odparować mleko kokosowe z keto słodzidłem uzyskując w ten sposób bardzo gęsty i esencjonalny sos. Z powodzeniem możecie skorzystać z instrukcji zawartych w tym przepisie, ale poniżej także zawrę szczegółowy opis przygotowania.

Keto słodzidło

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza ewentualnie erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto mus limonkowy

Mus limonkowy

Modern Cavegirl
Orzeźwiający, tropikalny keto deser w postaci keto musu limonkowego to świetna propozycja na upalne letnie dni. Gwarantuje schłodzenie i przyjemne doznania smakowe. 😀
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas oczekiwania 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 35 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Tropikalna
Porcje 2 porcje
Kalorie 286 kcal

Składniki
  

  • 300 g jogurtu kokosowego bardzo gęstego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 0,25 szklanki erytrytolu lub allulozy
  • 1 limonka

Sposób przygotowania
 

  • Mleko kokosowe wraz z erytrytolem umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu do momentu zmniejszenia objętości płynu o ok. połowę. Zestawić z palnika i ostudzić. Z limonki wycisnąć sok, umieścić w malakserze lub blenderze wraz z jogurtem oraz skondensowanym mlekiem kokosowym i zblendować na gładką masę. Wlać do pucharków/miseczek i wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Serwować prosto z lodówki udekorowane skórką z limonki i listkami mięty.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 286 kcal
Tłuszcz: 25,9 g
Węglowodany: 9,5 g
Błonnik 0,1 g
Białko 2,3 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Inspiracja pochodzi z tego przepisu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating