KETO mus limonkowy to pyszny i orzeźwiający deser bez cukru, który idealnie wpisze się w ramy diety ketogenicznej w wydaniu letnim. W dodatku jest trzyskładnikowy i dość prosty w przygotowaniu, czyli oferuje dokładnie to, czego trzeba w upalny dzień…
Keto mus limonkowy – orzeźwienie w wersji ketogenicznej
Wracam do Was po krótkiej przerwie spowodowanej moim wyjazdem do Hiszpanii i szybciutko nadrabiam zaległości… To był bardzo udany urlop – czysty relaks i wypoczynek, ale właśnie tego było mi trzeba! Oj, było gorąco, ale i na miejscu, w Polsce upały potrafią dać się we znaki, stąd pomysł na orzeźwiający keto deser. Orzeźwienie pochodzi tutaj z użycia limonki oraz z faktu, że deser podaje się mocno schłodzony. Przywodzi na myśl tropikalne klimaty i smaki. Mi osobiście kojarzy się ze znanym amerykańskim klasykiem, czyli key lime pie. Keto mus limonkowy spokojnie nada się także jako nadzienie do tarty, tylko odrobinę bardziej kremowe w konsystencji. Można je ewentualnie zagęścić żelatyną. Świetnie będzie smakować w połączeniu z borówkami lub malinami, jeśli zdecydujecie się na wersję „na bogato”…
Keto mus limonkowy – składniki:
A oto co wchodzi w skład tego pysznego i prostego keto deseru:
Limonka
Jeden z owoców cytrusowych, który zachwyca aromatem i smakiem. Ta lekko słodsza zielona krewna cytryny świetnie sprawdza się w napojach i deserach. Zapewnia przyjemne uczucie orzeźwienia, więc jest idealna przy upałach. Nie zawiera dużych ilości węglowodanów, więc z powodzeniem można ją stosować na diecie ketogenicznej. W tym przepisie można ją zastąpić cytryną, jednak może być konieczne zwiększenie ilości środka słodzącego.
Jogurt kokosowy
Baza tego przepisu. Nadaje objętości i dodatkowej dawki orzeźwienia. No i – jak na jogurt przystało – ma właściwości probiotyczne, czyli wspiera zdrowie naszych jelit. U mnie jest to bardzo gęsty jogurt kokosowy. Jeśli nie macie problemu z nabiałem, to jogurt grecki powinien sprawdzić się równie dobrze.
Skondensowane mleko kokosowe
To najbardziej skomplikowany element tego przepisu, gdyż należy go uprzednio samemu zrobić. Nie spotkałam się jak do tej pory z takim produktem w sprzedaży, zwłaszcza w wersji niskowęglowodanowej. Skondensowane mleko kokosowe powstaje w wyniku mocno odparowania mleka kokosowego z keto słodzikiem uzyskując w ten sposób bardzo gęsty i esencjonalny sos.
Keto słodzidło
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza ewentualnie erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Mus limonkowy
Składniki
- 300 g jogurt kokosowy bardzo gęstego
- 150 ml gęste mleko kokosowe
- 0,25 szklanki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szt. limonka
Sposób przygotowania
- Mleko kokosowe wraz z erytrytolem umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu do momentu zmniejszenia objętości płynu o ok. połowę. Zestawić z palnika i ostudzić. Z limonki wycisnąć sok, umieścić w malakserze lub blenderze wraz z jogurtem oraz skondensowanym mlekiem kokosowym i zblendować na gładką masę. Wlać do pucharków/miseczek i wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Serwować prosto z lodówki udekorowane skórką z limonki i listkami mięty.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.