Keto blondie z cukinii
Amerykańska Deser Keto Lato Low Carb Paleo Wege

Keto blondie z cukinii (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Keto blondie z cukinii – warzywne keto ciasta rządzą!

Ostatnio próbuję zwiększać udział świeżych warzyw i owoców w diecie. W końcu mamy lato i pełen wachlarz dobrodziejstw natury do dyspozycji… Warto więc z nich korzystać. 🙂 Podczas upałów królują u mnie raczej różnego rodzaju ciasta na zimno. Truskawki zostały przeze mnie przerobione na wszelkie możliwe sposoby… 😃 Na przykład w postaci sernikowego ombre cake lub prawdziwego sernika na zimno bez sera… Pora więc na lekką zmianę repertuaru. Lato to w końcu nie tylko same truskawki. 😃 Tym razem padło na cukinię. Powstało z niej keto ciasto w typie blondie, czyli zupełna odwrotność ciasta czekoladowego brownie. Brownie z cukinii zrobiło furorę kilka lat temu i bez problemu utorowało sobie drogę do serc łasuchów na całym świecie.

Ja robiłam je w postaci tych babeczek i muszę przyznać, że połączenie czekolady i cukinii to rewelacyjny pomysł! I chociaż czekoladę kocham miłością bezkresną, czasami trzeba zrobić sobie od niej przerwę… Dlaczego? U mnie ta decyzja podyktowana jest kwestiami zdrowotnymi. Po drugiej dawce szczepionki wydaje mi się, że weszłam w nadwyżkę histaminową. A i tak na co dzień nie brakowało w mojej diecie produktów bogatych w histaminę… Pora więc to zmienić! Keto blondie z cukinii nie zawiera więc ani kakao ani czekolady ciemnej, ale za to tłuszcz kakaowy i kawałki białej czekolady już tak. Całkowicie czekolady nie odpuszczę – nie ma takiej możliwości! 😃
Ciasto powstało w ostatni weekend i załapało się jeszcze na lody karmelowe, w towarzystwie których zostało podane.

Keto blondie z cukinii – składniki

Co zatem znajdziemy w środku oprócz tytułowej bohaterki – cukinii?

Jajka

Tego składnika nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

keto blondie cukiniowe
Keto blondie cukiniowe

Tłuszcz

Tutaj właściwie wybór należy do Was. Ja do pieczenia ciast z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego. Tym razem jednak mamy do czynienia z ciastem typu “blondie“, więc użyłam rozpuszczonego tłuszczu kakaowego. Nadaje on więc tutaj specyficznego posmaku białej czekolady. Myślę, że można zastąpić go którymkolwiek ze wspomnianych tłuszczy lub dać więcej białej czekolady.

Mąka kokosowa

Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie.

Keto słodzidło

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy.

Biała czekolada

Gorąco zachęcam Was do przygotowania jej własnoręcznie z tłuszczu kakaowego, kokosowego mleka w proszku i keto słodzidła (alluloza lub erytrytol). Przepis znajdziecie tutaj. Jeśli jednak nie wykrzesacie z siebie aż tyle sił, to pozostają Wam czekolady sklepowe. Wbrew pozorom nie jest łatwo znaleźć niskowęglowodanową białą czekoladę o sensownym składzie. Zwłaszcza jeśli dodatkowo ma być ona bezmleczna. Ja korzystam wtedy z tej opcji.

Mleko kokosowe

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai. Można zastąpić jogurtem kokosowym, zwiększając odrobinę jego udział.

blondie z cukinii
Keto blondie z cukinii

Mleko kokosowe w proszku

Regularny składnik wegańskiej białej czekolady, nadaje wyrobom lekko mlecznego posmaku. Tutaj ma za zadanie lekko zagęścić masę i wzmocnić smak. Jego dodatek jest jednak opcjonalny. Można go pominąć dostosowując ilość płynów lub składników suchych (mąki kokosowej).

Peptydy kolagenowe

Wzbogacają ciasto o dodatkową porcję białka. Plus, kolagen jest bardzo ważnym aminokwasem, pozwalającym utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, w tym przede wszystkim zdrowe stawy, skórę i kości. Wspomaga jednak także układ trawienny, krwionośny oraz procesy metaboliczne. Jest nazywany “białkiem młodości“, warto więc włączyć go do codziennego menu.

Spulchniacz

W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów, dzięki któremu keto blondie z cukinii ładnie urosło. Dobrym i zdecydowanie bardziej naturalnym wyborem będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu), który dość dobrze sprawdza się we wszystkich wypiekach z udziałem jaj.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto blondie z cukinii

Blondie z cukinii

Modern Cavegirl
Cukinia + biała czekolada = pyszne keto blondie z cukinii, czyli super odżywcze i zdrowe ciasto warzywne. W dodatku jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealne, gdy nadchodzą niespodziewani goście… 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 25 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Porcje 12 porcji
Kalorie 115 kcal

Składniki
  

  • 1 cukinia ok. 220 g
  • 70 g mąki kokosowej
  • 25 g tłuszczu kakaowego lub rafinowanego oleju kokosowego; rozpuszczonego
  • 15 g mleka kokosowego w proszku
  • 4 jajka duże
  • 120 g gęstego mleka kokosowego (u mnie Real Thai z kartonu)
  • 85 g erytrytolu
  • 1/4 szklanki hydrolizatu białka w proszku (u mnie peptydy kolagenowe)
  • 1 szczypta soli kłodawskiej, himalajskiej lub morskiej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżeczką kwaśnego winianu potasu (tzw. cream of tartar lub kamień winny)
  • 40 g białej czekolady drobno posiekanej lub dropsy z niskowęglowodanowej białej czekolady

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Porządnie odcisnąć z wody. W międzyczasie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać składniki mokre razem z odciśniętą z nadmiaru wody cukinią. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać odrobinę wody (1-2 łyżki). Wsypać kawałki białej czekolady i dokładnie wymieszać. Kwadratową formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać doń masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut. Wystudzić. Można polać rozpuszczoną białą czekoladą lub podać w towarzystwie lodów.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 115 kcal
Tłuszcz: 7,7 g
Węglowodany: 2,4 g
Błonnik 0,2 g
Białko 7,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating