keto lody słony karmel
AIP Amerykańska Keto Lato Lody Low Carb Paleo Wege

Keto lody słony karmel (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Keto lody słony karmel – idealny smak i konsystencja

To nie są moje pierwsze lody odkąd rozpoczęłam moją przygodę z dietą ketogeniczną. Jednak na pewno są najlepsze! 😀 I to pod wieloma względami – konsystencji, smaku, zachowania po długim mrożeniu. A to wszystko jest zasługą użycia allulozy w miejsce erytrytolu. Jak do tej pory korzystałam zawsze z tego drugiego i po kilku godzinach spędzonych w zamrażarce zamiast lodów miałam kamień, ewentualnie cegłówkę… 😂 Sprawdzi się, jeśli ma się w planie jakiś akt wandalizmu, jednak konsumpcja tak skostniałej lodowej masy należy do zadań skomplikowanych… 😉 Chociaż efekt chłodzący był. 😊

Co jak co, ale erytrytol niezbyt nadaje się do produkcji lodów. O ile w ciastach i deserach radzi sobie całkiem nieźle, to w wyrobach wymagających mrożenia już niekoniecznie. Wszystko za sprawą tego, że ma on tendencje do krystalizowania… Z tego samego powodu nie zrobi się też z niego karmelu. Właśnie ta myśl przyświecała mi, gdy planowałam zrobić keto lody o smaku słonego karmelu. Nie pomyślałam, że tak cudownie wpłynie to także na konsystencję! Lody wyszły kremowe, aksamitne i rozpływające się w ustach! W dodatku pozostają takie nawet po kilku godzinach w zamrażarce! Także do robienia keto lodów od dzisiaj tylko alluloza! 😃

Keto lody słony karmel – składniki

lody słony karmel
Keto lody słony karmel

Rzućmy okiem na to, co dokładnie znalazło się w keto lodach o smaku słonego karmelu:

Keto słodzidło

Jak wspomniałam wyżej, w lodach – w szczególności zaś w tych konkretnych lodach – najlepiej sprawdzi się alluloza. Jest to środek słodzący, który się nie krystalizuje i umożliwia przygotowanie karmelu, jak również bardzo pozytywnie wpływa na konsystencję lodów po mrożeniu. Wiem, że nie jest łatwo ją zakupić mieszkając w Europie, ale przypominam, że można ją dostać w tych dwóch sklepach i to ze zniżkami (czas dostawy z reguły nie przekracza dwóch tygodni):

Zniżka iHerb
Zniżka 5% przy użyciu kodu “ADA4646” lub po kliknięciu w obrazek

Zniżka LuckyVitamin
Zniżka 5$ na pierwsze zakupy po kliknięciu w obrazek

Tłuszcz

Obok allulozy podstawowy składnik karmelu, a raczej toffi, który nadaje smaku naszym lodom. Ja użyłam masła klarowanego, ale wydaje mi się, że rafinowany olej kokosowy też powinien się tutaj sprawdzić, choć może spowodować, że lody będą odrobinę bardziej twarde po zamrożeniu… Generalnie tłuszcz pełni kilka ról w lodach:

  • tworzy stabilną strukturę
  • nadaje kremową konsystencję
  • jest nośnikiem smaku

Jest on więc niezbędny dla uzyskania odpowiedniego efektu końcowego. Oczywiście my się tłuszczu nie boimy, gdyż ładnie podbija nam makro na diecie ketogenicznej. 🙂 Oprócz karmelu, sporą dawkę tłuszczu zapewnią żółtka oraz mleko kokosowe lub śmietanka.

Żółtka

Kolejny standardowy składnik lodów, który nadaje aksamitną, kremową konsystencję za sprawą zawartości frakcji tłuszczowej (w tym lecytyny). Żółtka muszą pochodzić ze świeżych jaj, najlepiej wiejskich, z wolnego wybiegu lub ekologicznych. Gotujemy je z masą karmelowo – mleczną nie doprowadzając do zagotowania. Gdy masa widocznie zgęstnieje, należy natychmiast zestawić ją z palnika.

Mleko kokosowe

Stanowi bazę masy lodowej. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu), jednak mleko kokosowe z puszki też się powinno nadać. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai. Jeśli na co dzień stosujecie nabiał, to część lub całość mleka kokosowego możecie zastąpić słodką śmietanką tak, jak to miało miejsce w przepisie, na którym bazowałam.

keto lody
Keto lody o smaku słonego karmelu

Dodatkami niezbędnymi do nadania odpowiedniego smaku oraz konsystencji są:

Sól

Sól podbija smak słodki i nadaje mu głębi, dzięki czemu słony karmel cieszy się taką popularnością. Sprawia ona, że keto lody słony karmel nabierają właściwego sobie smaku. Moja ulubiona sól to naturalna sól kłodawska, ale himalajska lub morska sprawdzi się równie dobrze. Takiej soli nie należy się bać, gdyż nie jest ona oczyszczona i stanowi kopalnię mikroelementów. Nie trzeba jej więc specjalnie ograniczać w obawie przed negatywnymi skutkami zdrowotnymi. Co innego oczyszczona sól stołowa, która jest właściwie czystym chlorkiem sodu pozbawionym domieszki minerałów – tej zdecydowanie unikamy. Sól dodajemy do smaku, zaczynając od ilości podanej w przepisie i dosalamy jeśli efekt jest zbyt mało wyraźny uważając, żeby nie przesadzić… 🙂

Ekstrakt z wanilii

Ma za zadanie również podbić smak lodów. Jest to popularny składnik nie tylko lodów, ale także ciast i deserów. Ja zawsze mam go w kuchennej szafce. Najlepiej, żeby był on w pełni naturalny i organiczny oraz nie zawierał cukru czy innych substancji słodzących. Oczywiście nie używa się go w ogromnych ilościach, więc na makro nie miałoby to specjalnego wpływu, jednak zdarza się, że producenci dodają cukru jako wypełniacza, żeby obciąć koszty. Nie jest to bowiem surowiec najtańszy.

Guma guar

Służy do zagęszczenia masy karmelowo – mlecznej i ustabilizowania lodów. Myślę, że można ją pominąć, choć jej dodatek pewnie odrobinę ulepsza końcową konsystencję. Można zastosować wymiennie z gumą ksantanową.

Keto lody słony karmel – wariacje i opcje podania

Keto lody słony karmel to zaprawdę pyszny keto deser najwyższych lotów, który smakuje rewelacyjnie sam. Nie oznacza to jednak, że nie można trochę pobawić się smakami i wyczarować pysznego lodowego deseru na ich bazie… 😛 Proponuję dodać do masy trochę posiekanych orzechów arachidowych lub też obtoczyć nimi kulkę gotowych lodów, oblać rozpuszczoną czekoladą niskowęglowodanową (witaj magic shell!) i powstanie deser lodowy inspirowany batonem Snickers. 🙂 Bedą one także świetnym towarzystwem do keto ciast na ciepło, np. szarlotki lub brownie.

Po więcej lodowych przepisów zapraszam tutaj. A jeśli jesteście miłośni(cz)kami karmelowych smaków, to zapraszam także do wypróbowania tarty Snickers. 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto lody słony karmel

Lody słony karmel

Aksamitne, kremowe i rozpływające się w ustach – dokładnie takie są keto lody słony karmel. Słodkość karmelu spotyka się ze słonymi kryształkami w chłodnym uścisku mroźnej krainy tworząc wyjątkowo smakowity keto deser. Uwaga – uzależniają! 🙂
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas chłodzenia 4 hrs
Czas całkowity 4 hrs 35 mins
Rodzaj dania Lody
Kuchnia Amerykańska
Porcje 8 porcji
Kalorie 172 kcal

Składniki
  

  • 60 g masła klarowanego lub rafinowanego oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki allulozy (ok. 65 – 70 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki soli kłodawskiej, himalajskiej lub morskiej
  • 0,25 łyżeczki gumy guar
  • 1,5 szklanki gęstego mleka kokosowego ok. 350 ml
  • 3 żółtka duże

Sposób przygotowania
 

  • Tłuszcz i allulozę umieścić w garnuszku i podgrzewać do pełnego rozpuszczenia. Zagotować i gotować przez 3 – 5 minut na dużym ogniu aż masa sę skarmelizuje. Odstawić z ognia, dodać ekstrakt z wanilii oraz sól. Gumę guar posypać po wierzchu i dobrze wymieszać. Powoli wlewać mleko kokosowe mieszając masę, aż do powstania jednorodnej masy (karmel musi się całkowicie rozpuścić ). Podgrzać masę karmelowo – mleczną prawie do zagotowania, odlać ok. 0,5 szklanki do żółtek, szybko ubić trzepaczką hartując je i wlać z powrotem do masy. Gotować dalej na średnim ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Nie gotować! Przelać masę do miski i schłodzić na lodzie lub w zimnej wodzie, a następnie przez minimum 2 h w lodówce. Przełożyć masę do maszynki do lodów i zmrażać przez ok. 15 minut aż masa nabierze konsystencji lodów. Podawać od razu lub wstawić do zamrażarki i dać im się bardziej schłodzić. Po długim mrożeniu, lody wyjąć z zamrażarki na 15 – 20 minut przed podaniem.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

  1. Przepis jest świetną bazą do przygotowywania lodów o innych smakach, np. waniliowych. Wystarczy zwiększyć udział ekstraktu z wanilii i nie karmelizować allulozy. W celu uzyskania smaków owocowych należy dodać przecier/purée z owoców, itd.

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 172 kcal
Tłuszcz: 17,9 g
Węglowodany: 0,9 g
Błonnik 0,0 g
Białko 1,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating