
Słodki smak a keto dieta
Substancje słodzące na diecie ketogenicznej to trochę delikatny temat. Z jednej strony, cukier i jego pochodne należy całkowicie wyeliminować. Natomiast z drugiej strony – każdy ma ochotę czasami na odrobinę słodkości. Z pomocą przychodzą różnego rodzaju słodziki i słodzidła, które swoim działaniem nie wpływają na poziom cukru we krwi. Takie jak stewia, erytrytol czy ksylitol. I choć niektórzy sugerują, żeby całkowicie odzwyczaić organizm od smaku słodkiego, w tym także wspomnianych zastępników cukru, to po czasie adaptacji można raczej bez szkody dla zdrowia wprowadzić sporadyczne słodkie dania. Niestety, zarówno stewia, jak i erytrytol, a także wiele innych, mniej popularnych niskowęglowodanowych substancji słodzących odbiegają właściwościami od cukru. Na przykład nie powstanie z nich takie prawdziwe toffi…

Nowy środek słodzący podbija keto świat
Ostatnio pojawiła się jednak obiecująca alternatywa dla cukru. I to w pełni zgodna z dietą ketogeniczną. Tak, jak erytrytol nie podnosi cukru we krwi, jednak nie posiada charakterystycznego dla erytrytolu posmaku i nie krystalizuje się, co sprawia, że keto karmel i keto toffi są w zasięgu możliwości! Mowa o allulozie, której właściwie jedynym minusem jest fakt, że jest nie do dostania w Europie… 🙁 Mimo, że została opracowana w Niemczech, to właśnie Europa nie dopuściła jej jeszcze do obrotu jako środka spożywczego… Jednak nie ma tego złego, bo w dzisiejszych czasach jej kupno ze sklepów z USA nie stanowi większego problemu. Ja zaopatrzyłam się w taki słodzik na jej bazie, czego następstwem był nie tylko najprawdziwszy keto karmel, ale także prezentowana dzisiaj keto tarta Snickers!

Keto tarta Snickers – słodka bomba bez wyrzutów sumienia
Każdy, kto miał okazję kiedykolwiek konsumować batonik o tej nazwie wie, że jest to kulinarny hedonizm w czystej postaci. Orzeszki ziemne w karmelu oblane czekoladą w połączeniu z orzechowym nugatem to istne niebo w gębie. Ta tarta nie jest pełnym odzwierciedleniem oryginalnego produktu. Odpuściłam sobie warstwę nugatową na rzecz kruchego ciasta, jednak baza w postaci fistaszków i karmelu jak najbardziej jest obecna w tym keto cieście. No i nie mogło też zabraknąć czekolady… Czy jest na tym świecie ktoś, kto potrafi się temu oprzeć…?

Tarta Snickers
Składniki
Kruchy spód
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- 0,25 szklanki erytrytolu
- 60 g masła klarowanego lub nierafinowanego oleju kokosowego
- 100 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
Warstwa orzechowo - karmelowa
- 1 szklanka orzechów ziemnych lekko uprażonych
- 100 g allulozy lub słodzika na jej bazie
- 55 g masła klarowanego
- 120 ml gęstego mleka kokosowego
Polewa orzechowo - czekoladowa
- 120 g czekolady gorzkiej min. 85 % kakao
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 garść orzechów ziemnych do posypania
Sposób przygotowania
Kruchy spód
- Wszystkie składniki umieścić w malakserze i metodą pulsacyjną ugnieść jednolite ciasto. Wylepić nim formę do tarty o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 15 minut aż brzegi się lekko przyrumienią. Ostudzić.
Warstwa orzechowo - karmelowa
- Masło rozpuścić w rondelku razem z allulozą. Doprowadzić do wrzenia i zalać mlekiem kokosowym. Gotować na mocnym ogniu przez ok. 5-7 minut aż całość znacznie zgęstnieje i przybierze karmelowy kolor. Ostudzić. Jeszcze płynne wymieszać z orzechami. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Polewa orzechowo - czekoladowa
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małym ogniu. Wymieszać z masłem orzechowym. Wyłożyć na wierzch karmelowej warstwy. Równomiernie rozprowadzić. Brzegi posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut do pełnego zastygnięcia masy.
Adnotacje do przepisu
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 261 kcal Tłuszcz: 23,8 g Węglowodany: 4,3 g Błonnik 0,8 g Białko 5,8 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Tarta Snickers
Składniki
Kruchy spód
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- 0,25 szklanki erytrytolu
- 60 g masła klarowanego lub nierafinowanego oleju kokosowego
- 100 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
Warstwa orzechowo - karmelowa
- 1 szklanka orzechów ziemnych lekko uprażonych
- 100 g allulozy lub słodzika na jej bazie
- 55 g masła klarowanego
- 120 ml gęstego mleka kokosowego
Polewa orzechowo - czekoladowa
- 120 g czekolady gorzkiej min. 85 % kakao
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 garść orzechów ziemnych do posypania
Sposób przygotowania
Kruchy spód
- Wszystkie składniki umieścić w malakserze i metodą pulsacyjną ugnieść jednolite ciasto. Wylepić nim formę do tarty o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 15 minut aż brzegi się lekko przyrumienią. Ostudzić.
Warstwa orzechowo - karmelowa
- Masło rozpuścić w rondelku razem z allulozą. Doprowadzić do wrzenia i zalać mlekiem kokosowym. Gotować na mocnym ogniu przez ok. 5-7 minut aż całość znacznie zgęstnieje i przybierze karmelowy kolor. Ostudzić. Jeszcze płynne wymieszać z orzechami. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Polewa orzechowo - czekoladowa
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małym ogniu. Wymieszać z masłem orzechowym. Wyłożyć na wierzch karmelowej warstwy. Równomiernie rozprowadzić. Brzegi posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut do pełnego zastygnięcia masy.
Adnotacje do przepisu
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 261 kcal Tłuszcz: 23,8 g Węglowodany: 4,3 g Błonnik 0,8 g Białko 5,8 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: