wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto tarta snickers

Keto tarta Snickers (Paleo, LowCarb)

tarta snickers
Keto tarta snickers

Słodki smak a keto dieta

Substancje słodzące na diecie ketogenicznej to trochę delikatny temat. Z jednej strony, cukier i jego pochodne należy całkowicie wyeliminować. Natomiast z drugiej strony – każdy ma ochotę czasami na odrobinę słodkości. Z pomocą przychodzą różnego rodzaju słodziki i słodzidła, które swoim działaniem nie wpływają na poziom cukru we krwi. Takie jak stewia, erytrytol czy ksylitol. I choć niektórzy sugerują, żeby całkowicie odzwyczaić organizm od smaku słodkiego, w tym także wspomnianych zastępników cukru, to po czasie adaptacji można raczej bez szkody dla zdrowia wprowadzić sporadyczne słodkie dania. Niestety, zarówno stewia, jak i erytrytol, a także wiele innych, mniej popularnych niskowęglowodanowych substancji słodzących odbiegają właściwościami od cukru. Na przykład nie powstanie z nich takie prawdziwe toffi…

keto ciasto
Keto tarta karmelowo – orzechowa

Nowy środek słodzący podbija keto świat

Ostatnio pojawiła się jednak obiecująca alternatywa dla cukru. I to w pełni zgodna z dietą ketogeniczną. Tak, jak erytrytol nie podnosi cukru we krwi, jednak nie posiada charakterystycznego dla erytrytolu posmaku i nie krystalizuje się, co sprawia, że keto karmel i keto toffi są w zasięgu możliwości! Mowa o allulozie, której właściwie jedynym minusem jest fakt, że jest nie do dostania w Europie… 🙁 Mimo, że została opracowana w Niemczech, to właśnie Europa nie dopuściła jej jeszcze do obrotu jako środka spożywczego… Jednak nie ma tego złego, bo w dzisiejszych czasach jej kupno ze sklepów z USA nie stanowi większego problemu. Ja zaopatrzyłam się w taki słodzik na jej bazie, czego następstwem był nie tylko najprawdziwszy keto karmel, ale także prezentowana dzisiaj keto tarta Snickers!

keto karmel
Keto tarta Snickers – porcja

Keto tarta Snickers – słodka bomba bez wyrzutów sumienia

Każdy, kto miał okazję kiedykolwiek konsumować batonik o tej nazwie wie, że jest to kulinarny hedonizm w czystej postaci. Orzeszki ziemne w karmelu oblane czekoladą w połączeniu z orzechowym nugatem to istne niebo w gębie. Ta tarta nie jest pełnym odzwierciedleniem oryginalnego produktu. Odpuściłam sobie warstwę nugatową na rzecz kruchego ciasta, jednak baza w postaci fistaszków i karmelu jak najbardziej jest obecna w tym keto cieście. No i nie mogło też zabraknąć czekolady… Czy jest na tym świecie ktoś, kto potrafi się temu oprzeć…?

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto tarta snickers

Tarta Snickers

Modern Cavegirl
Pyszna wariacja na temat popularnego batonika – keto tarta Snickers to prawdziwa bomba z keto karmelem na bazie allulozy. Musicie tego spróbować!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 1 hr 25 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege

Składniki
  

Kruchy spód

Warstwa orzechowo – karmelowa

Polewa orzechowo – czekoladowa

Sposób przygotowania
 

Kruchy spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i metodą pulsacyjną ugnieść jednolite ciasto. Wylepić nim formę do tarty o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 15 minut aż brzegi się lekko przyrumienią. Ostudzić.

Warstwa orzechowo – karmelowa

  • Masło rozpuścić w rondelku razem z allulozą. Doprowadzić do wrzenia i zalać mlekiem kokosowym. Gotować na mocnym ogniu przez ok. 5-7 minut aż całość znacznie zgęstnieje i przybierze karmelowy kolor. Ostudzić. Jeszcze płynne wymieszać z orzechami. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Polewa orzechowo – czekoladowa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małym ogniu. Wymieszać z masłem orzechowym. Wyłożyć na wierzch karmelowej warstwy. Równomiernie rozprowadzić. Brzegi posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut do pełnego zastygnięcia masy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Tarta Snickers
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
305.55
% RWS*
Tłuszcz
 
27.75
g
43
%
Tłuszcze nasycone
 
13.39
g
84
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
3.28
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
7.48
g
Cholesterol
 
25.15
mg
8
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
123.17
mg
4
%
Węglowodany
 
9.72
g
3
%
Błonnik
 
4.41
g
18
%
Cukier
 
1.87
g
2
%
Białko
 
6.78
g
14
%
Witamina A
 
0.9
IU
0
%
Wapń
 
15.62
mg
2
%
Żelazo
 
0.81
mg
5
%
Węglowodany netto
 
5.31
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.
Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


4 Comments

  1. Gdzie można dostać alluloze w Polsce?

    1. Witaj, niestety w Polsce – z tego, co wiem – nie da się kupić allulozy z tego względu, że na razie nie została ona jeszcze dopuszczona do obrotu w Europie. Ja zaopatruję się w nią w sklepie iHerb lub LuckyVitamin. Oba oferują darmową dostawę do Polski po przekroczeniu pewnej kwoty zakupów, a warto tam również kupować chociażby suplementy.

  2. Natalia says:

    Witam, musi być alluloza? Można ją zamienić na erytrol?

    1. Koniecznie nie musi, jednak erytrytol ma tendencję do krystalizowania się, więc po schłodzeniu karmel mocniej stwardnieje i ogólnie jego konsystencja będzie inna (nie taka kremowa). No i erytrytol się tak ładnie nie karmelizuje, więc finalny kolor karmelu też będzie jaśniejszy. Możesz jednak spróbować z erytytolem i dać potem znać jak wyszło. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu