keto tarta snickers
Keto Low Carb Paleo

Keto tarta Snickers (Paleo, LowCarb)

tarta snickers
Keto tarta snickers

Słodki smak a keto dieta

Substancje słodzące na diecie ketogenicznej to trochę delikatny temat. Z jednej strony, cukier i jego pochodne należy całkowicie wyeliminować. Natomiast z drugiej strony – każdy ma ochotę czasami na odrobinę słodkości. Z pomocą przychodzą różnego rodzaju słodziki i słodzidła, które swoim działaniem nie wpływają na poziom cukru we krwi. Takie jak stewia, erytrytol czy ksylitol. I choć niektórzy sugerują, żeby całkowicie odzwyczaić organizm od smaku słodkiego, w tym także wspomnianych zastępników cukru, to po czasie adaptacji można raczej bez szkody dla zdrowia wprowadzić sporadyczne słodkie dania. Niestety, zarówno stewia, jak i erytrytol, a także wiele innych, mniej popularnych niskowęglowodanowych substancji słodzących odbiegają właściwościami od cukru. Na przykład nie powstanie z nich takie prawdziwe toffi…

keto ciasto
Keto tarta karmelowo – orzechowa

Nowy środek słodzący podbija keto świat

Ostatnio pojawiła się jednak obiecująca alternatywa dla cukru. I to w pełni zgodna z dietą ketogeniczną. Tak, jak erytrytol nie podnosi cukru we krwi, jednak nie posiada charakterystycznego dla erytrytolu posmaku i nie krystalizuje się, co sprawia, że keto karmel i keto toffi są w zasięgu możliwości! Mowa o allulozie, której właściwie jedynym minusem jest fakt, że jest nie do dostania w Europie… 🙁 Mimo, że została opracowana w Niemczech, to właśnie Europa nie dopuściła jej jeszcze do obrotu jako środka spożywczego… Jednak nie ma tego złego, bo w dzisiejszych czasach jej kupno ze sklepów z USA nie stanowi większego problemu. Ja zaopatrzyłam się w taki słodzik na jej bazie, czego następstwem był nie tylko najprawdziwszy keto karmel, ale także prezentowana dzisiaj keto tarta Snickers!

keto karmel
Keto tarta Snickers – porcja

Keto tarta Snickers – słodka bomba bez wyrzutów sumienia

Każdy, kto miał okazję kiedykolwiek konsumować batonik o tej nazwie wie, że jest to kulinarny hedonizm w czystej postaci. Orzeszki ziemne w karmelu oblane czekoladą w połączeniu z orzechowym nugatem to istne niebo w gębie. Ta tarta nie jest pełnym odzwierciedleniem oryginalnego produktu. Odpuściłam sobie warstwę nugatową na rzecz kruchego ciasta, jednak baza w postaci fistaszków i karmelu jak najbardziej jest obecna w tym keto cieście. No i nie mogło też zabraknąć czekolady… Czy jest na tym świecie ktoś, kto potrafi się temu oprzeć…?

keto tarta snickers

Tarta Snickers

Pyszna wariacja na temat popularnego batonika - keto tarta Snickers to prawdziwa bomba z keto karmelem na bazie allulozy. Musicie tego spróbować!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 1 hr 25 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Ilość porcji 12 porcji

Składniki
  

Kruchy spód

  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,25 szklanki erytrytolu
  • 60 g masła klarowanego lub nierafinowanego oleju kokosowego
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Warstwa orzechowo - karmelowa

  • 1 szklanka orzechów ziemnych lekko uprażonych
  • 100 g allulozy lub słodzika na jej bazie
  • 55 g masła klarowanego
  • 120 ml gęstego mleka kokosowego

Polewa orzechowo - czekoladowa

  • 120 g czekolady gorzkiej min. 85 % kakao
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 garść orzechów ziemnych do posypania

Sposób przygotowania
 

Kruchy spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i metodą pulsacyjną ugnieść jednolite ciasto. Wylepić nim formę do tarty o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 15 minut aż brzegi się lekko przyrumienią. Ostudzić.

Warstwa orzechowo - karmelowa

  • Masło rozpuścić w rondelku razem z allulozą. Doprowadzić do wrzenia i zalać mlekiem kokosowym. Gotować na mocnym ogniu przez ok. 5-7 minut aż całość znacznie zgęstnieje i przybierze karmelowy kolor. Ostudzić. Jeszcze płynne wymieszać z orzechami. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Polewa orzechowo - czekoladowa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małym ogniu. Wymieszać z masłem orzechowym. Wyłożyć na wierzch karmelowej warstwy. Równomiernie rozprowadzić. Brzegi posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut do pełnego zastygnięcia masy.

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 261 kcal
Tłuszcz: 23,8 g
Węglowodany: 4,3 g
Błonnik 0,8 g
Białko 5,8 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
Keyword ciasto kokosowe, czekolada, krówka, tarta
keto tarta snickers

Tarta Snickers

Pyszna wariacja na temat popularnego batonika - keto tarta Snickers to prawdziwa bomba z keto karmelem na bazie allulozy. Musicie tego spróbować!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 1 hr 25 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Ilość porcji 12 porcji

Składniki
  

Kruchy spód

  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,25 szklanki erytrytolu
  • 60 g masła klarowanego lub nierafinowanego oleju kokosowego
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Warstwa orzechowo - karmelowa

  • 1 szklanka orzechów ziemnych lekko uprażonych
  • 100 g allulozy lub słodzika na jej bazie
  • 55 g masła klarowanego
  • 120 ml gęstego mleka kokosowego

Polewa orzechowo - czekoladowa

  • 120 g czekolady gorzkiej min. 85 % kakao
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 garść orzechów ziemnych do posypania

Sposób przygotowania
 

Kruchy spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i metodą pulsacyjną ugnieść jednolite ciasto. Wylepić nim formę do tarty o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 15 minut aż brzegi się lekko przyrumienią. Ostudzić.

Warstwa orzechowo - karmelowa

  • Masło rozpuścić w rondelku razem z allulozą. Doprowadzić do wrzenia i zalać mlekiem kokosowym. Gotować na mocnym ogniu przez ok. 5-7 minut aż całość znacznie zgęstnieje i przybierze karmelowy kolor. Ostudzić. Jeszcze płynne wymieszać z orzechami. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Polewa orzechowo - czekoladowa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małym ogniu. Wymieszać z masłem orzechowym. Wyłożyć na wierzch karmelowej warstwy. Równomiernie rozprowadzić. Brzegi posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut do pełnego zastygnięcia masy.

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 261 kcal
Tłuszcz: 23,8 g
Węglowodany: 4,3 g
Błonnik 0,8 g
Białko 5,8 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
Keyword ciasto kokosowe, czekolada, krówka, tarta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating