keto karmelowiec z migdałami

Keto karmelownik z migdałami (Paleo, LowCarb)

Keto karmelownik z migdałami, czyli świąteczny miodownik inaczej

Festiwal świątecznych keto ciast ruszył z kopyta… Dzisiejsza propozycja to nic innego jak luźna wariacja na temat miodownika, znanego czasami jako ciasto o wdzięcznej nazwie stefanka. W związku z tym, że miód nie bardzo idzie w parze z dietą ketogeniczną, postanowiłam go czymś zastąpić. A że bawię się ostatnio w keto karmel, to padło właśnie na niego. Jedną ważną rzecz odnośnie tego świątecznego wypieku muszę Wam przekazać na wstępie. To ciasto naprawdę smakuje najlepiej po 2-3 dniach od przełożenia. Nie ma na to rady – po prostu musi dojrzeć, a smaki muszą się przegryźć. Wynika z tego, że najlepiej się za nie zabrać dzisiaj (najpóźniej jutro), o ile chcecie wyrobić się na Święta… 😀

Zanim jednak zaczniemy, kilka słów o składnikach.

Keto karmelownik z migdałami – składniki

Keto karmelownik z migdałami składa się z kilku warstw. Po pierwsze mamy blaty ciasta półkruchego, po drugie krem budyniowy na maśle, a po trzecie powidła (najlepiej śliwkowe; u mnie czekośliwka). A na wierzchu jeszcze płatki migdałowe w karmelu. Także jest tu co robić. Jeśli nie lubicie czaso- i pracochłonnych ciast, to teraz jest najlepszy moment, żeby się wycofać… 😉

Wykaz składników jest następujący:

Jajka

Tutaj jako składnik półkruchych blatów. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie od kur karmionych zbożem.

Tłuszcz

Jeśli chodzi o rodzaj tłuszczu, to wybór należy do Was. W tym przypadku wchodzi on w skład karmelu, ciasta półkruchego, jak i kremu budyniowego. Do obróbki termicznej najlepiej nadaje się rafinowany olej kokosowy, masło klarowane lub mieszanki obu.

Keto słodzidło

Słodzidło stanowi zarówno składnik karmelu, jaki i samego ciasta. Do karmelu generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza, gdyż da się ją karmelizować. Ja postawiłam na mieszankę allulozy i erytrytolu i też było OK. Blaty ciasta oraz krem budyniowy można natomiast posłodzić dowolnym środkiem słodzącym, w tym także ksylitolem (jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów). Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe ma tutaj podwójne zastosowanie – jako składnik karmelu i jako składnik kremu budyniowego. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.

Mąka kokosowa

Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odtłuszczonej mąki migdałowej.

keto ciasto z kremem
Keto ciasto z kremem budyniowym – keto miodownik vel stefanka

Skrobia ziemniaczana/z tapioki

Służy do zagęszczenia budyniu. Nie dodajemy do niego bowiem jajek (jedynie żółtka w proszku dla koloru), więc trzeba użyć jakiegoś zagęstnika. Jeśli nie chcecie jej stosować (wysoki ładunek glikemiczny i duża pula węglowodanów), to skorzystajcie z kremu budyniowego.

Spulchniacz

W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów w połączeniu z sodą spożywczą. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).

Płatki migdałowe

Płatki migdałowe w karmelu to dekoracja wierzchu ciasta. W zastępstwie można użyć ulubionych orzechów.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

keto karmelowiec z migdałami

Karmelownik z migdałami

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Typowo świąteczne ciasto z kremem i migdałami, wzorowane na miodowniku, tylko w wersji niskowęglowodanowej. Keto karmelownik z migdałami to pyszne, wręcz upojne w smaku ciasto. Jedyny jego minus to fakt, że najlepiej smakuje po 2-3 dniach, a ciężko jest aż tyle wytrzymać… 🙂
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas oczekiwania 2 days 30 minutes
Czas całkowity 2 days 1 hour 50 minutes
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 16 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Keto karmel

Spody

Krem budyniowy

Dodatkowo

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Keto karmel

  • Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać na intensywnym ogniu przez ok. 15 minut aż masa zgęstnieje i zbrązowieje. UWAGA! Masa na tym etapie jest bardzo gorąca – należy zachować należytą ostrożność! Przestudzić. Odłożyć 4 łyżki do spodów, a do reszty dodać płatki migdałowe i wymieszać.

Spody

  • Składniki na ciasto umieścić w mikserze lub malakserze, wyrobić na gładką masę, a następnie podzielić na cztery równe części. Schładzać przez 30 minut. Pierwszą porcję ciasta rozwałkować cienko na kwadrat o wymiarach 20 cm x 20 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° na ok. 10 minut aż się przyrumieni. To samo powtórzyć z pozostałymi porcjami ciasta, z tym, że na ostatnim spodzie należy rozsmarować płatki migdałowe w karmelu (przed upieczeniem).

Krem budyniowy

  • Z mleka kokosowego odlać 100 ml, resztę umieścić w rondelku razem ze słodzidłem i podgrzewać. W pozostałym mleku rozmieszać skrobię i żółtko w proszku tak, aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać miksturę i energicznie mieszać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z palnika. Ostudzić i schłodzić w lodówce (w tym czasie można piec spody). Masło klarowane umieścić w misie miksera i ubijać. Gdy stanie się puszyste, dodawać po łyżce zimnego budyniu, a następnie śmietanę kokosową.

Przekładanie

  • Na dnie formy 20 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy blat. Na to wyłożyć 50 g powideł śliwkowych a następnie 1/3 kremu budyniowego. Powtórzyć aż do wyczerpania składników, pamiętając, żeby na wierzch dać blat z migdałami. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 dni (minimum 24 h).
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Karmelownik z migdałami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
360.11
% RWS*
Tłuszcz
 
28.07
g
17
%
Tłuszcze nasycone
 
18.63
g
116
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.16
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
5.91
g
Cholesterol
 
87.56
mg
29
%
Sód
 
0.02
mg
0
%
Potas
 
34
mg
1
%
Węglowodany
 
13.18
g
Błonnik
 
5.15
g
21
%
Cukier
 
3.63
g
Białko
 
4.47
g
4
%
Witamina A
 
44.58
IU
1
%
Wapń
 
31.31
mg
3
%
Żelazo
 
0.62
mg
3
%
Węglowodany netto
 
8.03
g
32
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

1.Jeśli nie dysponujesz allulozą, możesz spróbować zrobić karmel na erytrytolu, ale jego właściwości mogą się różnić od tego, którego ja używałam.
2. Jeśli krem wyjdzie za „luźny” można dodać 2 łyżki mąki migdałowej dla zagęszczenia. Nie jest to jednak konieczne, gdyż wilgoć zostanie wchłonięta przez blaty i krem samoistnie zgęstnieje z czasem. Alternatywnie można użyć inuliny w postaci słodzidła dostosowując odpowiednio jej ilość.

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

2 Comments

  1. Avatar for Kingaga
    Kingaga says:

    Co mają dać żółtka w proszku? To forma białka? Mam biało konopne, można nim zastąpić?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Hej, nie – żółtko w proszku jest bardziej w celu nadania odpowiedniego koloru i wzbogacenia smaku oraz lekkiego zagęszczenia masy. Można dać świeże żółtko lub całkowicie z niego zrezygnować.:)

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu