Keto karmelownik z migdałami, czyli świąteczny miodownik inaczej
Festiwal świątecznych keto ciast ruszył z kopyta… Dzisiejsza propozycja to nic innego jak luźna wariacja na temat miodownika, znanego czasami jako ciasto o wdzięcznej nazwie stefanka. W związku z tym, że miód nie bardzo idzie w parze z dietą ketogeniczną, postanowiłam go czymś zastąpić. A że bawię się ostatnio w keto karmel, to padło właśnie na niego. Jedną ważną rzecz odnośnie tego świątecznego wypieku muszę Wam przekazać na wstępie. To ciasto naprawdę smakuje najlepiej po 2-3 dniach od przełożenia. Nie ma na to rady – po prostu musi dojrzeć, a smaki muszą się przegryźć. Wynika z tego, że najlepiej się za nie zabrać dzisiaj (najpóźniej jutro), o ile chcecie wyrobić się na Święta… 😀
Zanim jednak zaczniemy, kilka słów o składnikach.
Keto karmelownik z migdałami – składniki
Keto karmelownik z migdałami składa się z kilku warstw. Po pierwsze mamy blaty ciasta półkruchego, po drugie krem budyniowy na maśle, a po trzecie powidła (najlepiej śliwkowe; u mnie czekośliwka). A na wierzchu jeszcze płatki migdałowe w karmelu. Także jest tu co robić. Jeśli nie lubicie czaso- i pracochłonnych ciast, to teraz jest najlepszy moment, żeby się wycofać… 😉
Wykaz składników jest następujący:
Jajka
Tutaj jako składnik półkruchych blatów. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie od kur karmionych zbożem.
Tłuszcz
Jeśli chodzi o rodzaj tłuszczu, to wybór należy do Was. W tym przypadku wchodzi on w skład karmelu, ciasta półkruchego, jak i kremu budyniowego. Do obróbki termicznej najlepiej nadaje się rafinowany olej kokosowy, masło klarowane lub mieszanki obu.
Keto słodzidło
Słodzidło stanowi zarówno składnik karmelu, jaki i samego ciasta. Do karmelu generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza, gdyż da się ją karmelizować. Ja postawiłam na mieszankę allulozy i erytrytolu i też było OK. Blaty ciasta oraz krem budyniowy można natomiast posłodzić dowolnym środkiem słodzącym, w tym także ksylitolem (jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów). Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Mleko kokosowe
Mleko kokosowe ma tutaj podwójne zastosowanie – jako składnik karmelu i jako składnik kremu budyniowego. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Mąka kokosowa
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odtłuszczonej mąki migdałowej.

Skrobia ziemniaczana/z tapioki
Służy do zagęszczenia budyniu. Nie dodajemy do niego bowiem jajek (jedynie żółtka w proszku dla koloru), więc trzeba użyć jakiegoś zagęstnika. Jeśli nie chcecie jej stosować (wysoki ładunek glikemiczny i duża pula węglowodanów), to skorzystajcie z kremu budyniowego.
Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów w połączeniu z sodą spożywczą. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).
Płatki migdałowe
Płatki migdałowe w karmelu to dekoracja wierzchu ciasta. W zastępstwie można użyć ulubionych orzechów.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Karmelownik z migdałami
Składniki
Keto karmel
- 80 g keto słodzidło (np. mieszanka allulozy i erytrytolu 50:50)
- 50 g masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy
- 100 g gęste mleko kokosowe z kartonu, nie napój
Spody
- 3 szt. jajka w temperaturze pokojowej
- 50 g keto słodzidło np. allulozy i erytrytolu
- 4 łyżki keto karmel
- 100 g masło klarowane lub rafinowany olej kokosowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia bez fosforanów
- 2 łyżeczki soda kuchenna
- 200 g mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności + trochę do podsypywania
Krem budyniowy
- 500 ml gęste mleko kokosowe
- 2 łyżki skrobia z tapioki lub ziemniaczana (ok. 25 g)
- 1 łyżka żółtka w proszku (opcjonalnie)
- 50 g keto słodzidł np. allulozy i erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 100 g masło klarowane w temperaturze pokojowej
- 100 g śmietana kokosowa PlantOn Sour Creamo lub jogurt kokosowy (opcjonalnie)
Dodatkowo
- 150 g powidła śliwkowe (u mnie czekośliwka)
- 50 g płatki migdałowe
Sposób przygotowania
Keto karmel
- Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać na intensywnym ogniu przez ok. 15 minut aż masa zgęstnieje i zbrązowieje. UWAGA! Masa na tym etapie jest bardzo gorąca – należy zachować należytą ostrożność! Przestudzić. Odłożyć 4 łyżki do spodów, a do reszty dodać płatki migdałowe i wymieszać.
Spody
- Składniki na ciasto umieścić w mikserze lub malakserze, wyrobić na gładką masę, a następnie podzielić na cztery równe części. Schładzać przez 30 minut. Pierwszą porcję ciasta rozwałkować cienko na kwadrat o wymiarach 20 cm x 20 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° na ok. 10 minut aż się przyrumieni. To samo powtórzyć z pozostałymi porcjami ciasta, z tym, że na ostatnim spodzie należy rozsmarować płatki migdałowe w karmelu (przed upieczeniem).
Krem budyniowy
- Z mleka kokosowego odlać 100 ml, resztę umieścić w rondelku razem ze słodzidłem i podgrzewać. W pozostałym mleku rozmieszać skrobię i żółtko w proszku tak, aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać miksturę i energicznie mieszać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z palnika. Ostudzić i schłodzić w lodówce (w tym czasie można piec spody). Masło klarowane umieścić w misie miksera i ubijać. Gdy stanie się puszyste, dodawać po łyżce zimnego budyniu, a następnie śmietanę kokosową.
Przekładanie
- Na dnie formy 20 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy blat. Na to wyłożyć 50 g powideł śliwkowych a następnie 1/3 kremu budyniowego. Powtórzyć aż do wyczerpania składników, pamiętając, żeby na wierzch dać blat z migdałami. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 dni (minimum 24 h).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Co mają dać żółtka w proszku? To forma białka? Mam biało konopne, można nim zastąpić?
Hej, nie – żółtko w proszku jest bardziej w celu nadania odpowiedniego koloru i wzbogacenia smaku oraz lekkiego zagęszczenia masy. Można dać świeże żółtko lub całkowicie z niego zrezygnować.:)