wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto sernik mandarynkowy z żurawiną

Keto sernik mandarynkowy z żurawiną (Paleo, LowCarb, bezmleczny)

Keto sernik mandarynkowy z żurawiną, czyli serniki wymiatają 🙂

Jaki jest według Was najbardziej świąteczny wypiek? Piernik? Makowiec? A może sernik…? 🙂 U mnie to zawsze sernik był absolutnym faworytem bez względu na rodzaj świąt… Odkąd odstawiłam produkty mleczne, musiałam niestety obchodzić się smakiem. Ale odkąd opracowałam przepis na prawdziwy sernik bez udziału sera, już nie muszę. 😀 I Wy też nie… 🙂 Z okazji zbliżających się Świąt powstał więc pyszny, świąteczny sernik z mandarynkami oraz żurawiną. No chyba bardziej bożonarodzeniowo już się nie da… Tym bardziej, że spód był piernikowy… 😀

Mandarynki zostały dodane do masy sernikowej w całości, po uprzednim ich ugotowaniu. Dokładnie tak, jak miało to miejsce w tym cieście czekoladowo – mandarynkowym. Dodały one cytrusowy, słodki smak i aromat, ale także odrobinę charakterystycznej dla mandarynek goryczki, która mi bardzo odpowiada. Na wierzch położyłam konfiturę pomarańczowo – żurawinową, którą możecie kojarzyć z tego ciasta. 🙂 Może to jednak równie dobrze być konfitura śliwkowa lub malinowa. Zamiast konfitury możecie dać też rozpuszczoną czekoladę – w zależności od tego, co Wam aktualnie w duszy gra… 🙂

Keto sernik mandarynkowy z żurawiną – składniki

🍪Spód🍪

Składa się on z mąki kokosowej, rafinowanego oleju kokosowego oraz śmietany kokosowej jako lepiszcza. Aby nadać mu bardziej bożonarodzeniowy charakter, dodałam też kakao i przyprawy do piernika. Jest to zatem najprostsza wersja spodu do ciasta na świecie. Alternatywnie możecie użyć standardowego kruchego ciasta na jajkach. Spód należy podpiec chwilę w piekarniku zanim wyłoży się warstwę serową.

świąteczny sernik bez sera
Keto świąteczny sernik bez sera (mandarynkowo – żurawinowy)

🍬 Keto słodzidło 🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

🥚Jajka🥚

Tutaj jako składnik masy serowej… Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🥛 Mleko kokosowe 🥛

Stanowi ono bazę naszego „sera” na sernik. Najlepiej zrobić go z wyprzedzeniem, na przykład w dzień poprzedzający pieczenie, żeby dobrze odciekł. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Serek wychodzi aksamitny i kremowy, o konsystencji bardzo podobnej do serka homogenizowanego albo takiego wiaderkowego, więc w odbiorze praktycznie nie różni się od oryginału.

keto sernik mandarynka i żurawina
Keto sernik mandarynka i żurawina

🍊 Mandarynki 🍊

Mniejsze siostry pomarańczy, ale za to jakie słodkie i aromatyczne! 🙂 Idealnie wpisują się w klimat Świąt Bożego Narodzenia. Nie są zaliczane do owoców niskowęglowodanowych, chociaż jedna sztuka zawiera ok. 4,8 węglowodanów netto. Dużo czy mało? To zależy. W naszym dzisiejszym przepisie używamy trzech sztuk na cały sernik, więc makro końcowe wychodzi zdecydowanie zgodne z dietą niskowęglowodanową, w tym także dietą ketogeniczną.

🫐 Żurawina 🫐

Także typowo bożonarodzeniowy owoc, choć u nas w wersji świeżej popularny dopiero do niedawna. Jako owoc jagodowy, nie zawiera dużych ilości węglowodanów (ok. 7 gram węglowodanów netto w 100 g). Jest w związku z tym lekko kwaskowata w smaku. Idealnie komponuje się z owocami cytrusowymi.

🔥 Cynamon/przyprawa do piernika 🔥

Istotny element wszelkich jesiennych i świątecznych kreacji. Obie opcje idealnie sprawdzają się zarówno w wypiekach, jak i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia (szczegóły tutaj). A jeśli jesteście zainteresowani przepisem na domową przyprawę do piernika, to zapraszam tutaj.

☁️ Spulchniacz ☁️

W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto sernik mandarynkowy z żurawiną

Sernik mandarynkowo – żurawinowy

Modern Cavegirl
Keto sernik mandarynkowy z żurawiną pachnie Świętami jak nic innego. Głównie za sprawą nut korzennych i mandarynek stanowiących składnik masy serowej. W dodatku jest aksamitnie kremowy i absolutnie przepyszny! Pozycja obowiązkowa w świątecznym menu! 🙂
Czas przygotowania 25 mins
Czas gotowania 55 mins
Czas oczekiwania 2 hrs
Czas całkowity 3 hrs 20 mins
Rodzaj dania Deser
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

"Ser" na sernik

Spód

Nadzienie serowe

Konfitura żurawinowa (lub dowolna inna)

  • 125 g żurawina
  • 50 ml sok z pomarańczy
  • 4 łyżki keto słodzidło np. allulozy lub erytrytolu
skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

"Ser" na sernik

  • Jajka rozbełtać. Mleko kokosowe zagotować w garnuszku i wlać do niego masę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia, aż jajka się zetną i oddzieli się "serwatka". Wyłożony ściereczką durszlak ustawić na misce i wlać doń masę. Odstawić na kilka godzin do lodówki (min. 2 h), aby masa solidnie się odsączyła.

Spód

  • Wszystkie składniki spodu wyrobić na elastyczną masę (najlepiej użyć do tego malaksera) i wylepić nią dół foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Masa serowa

  • Mandarynki ugotować w wodzie do miękkości (ok. 10 – 15 minut), ostudzić. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Mandarynki zblendować z żółtkami, słodzidłem, proszkiem do pieczenia i "serem". Delikatnie wmieszać pianę z białek. Wylać masę serową na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć kilka łyżek konfitury. Przemieszać masę nożem włożonym na sztorc tak, aby powstały "maziaje" z konfitury. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni w kąpieli wodnej* przez około 40 – 45 minut.

Konfitura żurawinowa

  • Żurawinę gotować z sokiem z pomarańczy i erytrytolem aż mocno zgęstnieje. Zblendować i ostudzić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Sernik mandarynkowo – żurawinowy
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
238.68
% RWS*
Tłuszcz
 
19.4
g
30
%
Tłuszcze nasycone
 
15.79
g
99
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.55
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.22
g
Cholesterol
 
81.84
mg
27
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
115.34
mg
3
%
Węglowodany
 
12.83
g
4
%
Błonnik
 
4.34
g
18
%
Cukier
 
4.75
g
5
%
Białko
 
5.27
g
11
%
Witamina A
 
140.16
IU
3
%
Witamina C
 
15.34
mg
19
%
Wapń
 
61.35
mg
6
%
Żelazo
 
1.14
mg
6
%
Węglowodany netto
 
8.49
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu

*Pieczenie w kąpieli wodnej pozwala zachować sernikowi wilgotność. Tortownicę, w której będzie piekł się sernik należy obłożyć srebrną folią spożywczą i wstawić do większej formy. Umieścić obie formy w piekarniku. Do większej formy wlać tyle gorącej wody, żeby sięgała do ok. połowy tortownicy.

 
 

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu