Keto sernik mandarynkowy z żurawiną, czyli serniki wymiatają 🙂
Jaki jest według Ciebie najbardziej świąteczny wypiek? Piernik? Makowiec? A może sernik…? 🙂 U mnie to zawsze sernik był absolutnym faworytem bez względu na rodzaj świąt… Odkąd odstawiłam produkty mleczne, musiałam niestety obchodzić się smakiem. Ale odkąd opracowałam przepis na prawdziwy sernik bez udziału sera, już nie muszę. 😀 I Wy też nie… 🙂 Z okazji zbliżających się Świąt powstał więc pyszny, świąteczny sernik z mandarynkami oraz żurawiną. No chyba bardziej bożonarodzeniowo już się nie da… Tym bardziej, że spód był piernikowy… 😀
Mandarynki zostały dodane do masy sernikowej w całości, po uprzednim ich ugotowaniu. Dokładnie tak, jak miało to miejsce w tym cieście czekoladowo – mandarynkowym. Dodały one cytrusowy, słodki smak i aromat, ale także odrobinę charakterystycznej dla mandarynek goryczki, która mi bardzo odpowiada. Na wierzch położyłam konfiturę pomarańczowo – żurawinową, którą możecie kojarzyć z tego ciasta. 🙂 Może to jednak równie dobrze być konfitura śliwkowa lub malinowa. Zamiast konfitury możecie dać też rozpuszczoną czekoladę – w zależności od tego, co Wam aktualnie w duszy gra… 🙂
ZOBACZ TAKŻE: Przepis na KETO sernik tradycyjny
Keto sernik mandarynkowy z żurawiną – składniki
Spód
Składa się on z mąki kokosowej, rafinowanego oleju kokosowego oraz śmietany kokosowej jako lepiszcza. Aby nadać mu bardziej bożonarodzeniowy charakter, dodałam też kakao i przyprawy do piernika. Jest to zatem najprostsza wersja spodu do ciasta na świecie. Alternatywnie możecie użyć standardowego kruchego ciasta na jajkach. Spód należy podpiec chwilę w piekarniku zanim wyłoży się warstwę serową.
Keto słodzik
Słodzenie na diecie keto to temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Jajka
Tutaj jako składnik masy serowej… Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie od kur karmionych zbożem. Mają one zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Mleko kokosowe
Stanowi ono bazę naszego „sera” na sernik. Najlepiej zrobić go z wyprzedzeniem, na przykład w dzień poprzedzający pieczenie, żeby dobrze odciekł. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Serek wychodzi aksamitny i kremowy, o konsystencji bardzo podobnej do serka homogenizowanego albo takiego wiaderkowego, więc w odbiorze praktycznie nie różni się od oryginału.
Mandarynki
Mniejsze siostry pomarańczy, ale za to jakie słodkie i aromatyczne! 🙂 Idealnie wpisują się w klimat Świąt Bożego Narodzenia. Nie są zaliczane do owoców niskowęglowodanowych, chociaż jedna sztuka zawiera ok. 4,8 węglowodanów netto. Dużo czy mało? To zależy. W naszym dzisiejszym przepisie używamy trzech sztuk na cały sernik, więc makro końcowe wychodzi zdecydowanie zgodne z dietą niskowęglowodanową, w tym także dietą ketogeniczną.
Żurawina
Także typowo bożonarodzeniowy owoc, choć u nas w wersji świeżej popularny dopiero do niedawna. Jako owoc jagodowy, nie zawiera dużych ilości węglowodanów (ok. 7 gram węglowodanów netto w 100 g). Jest w związku z tym lekko kwaskowata w smaku. Idealnie komponuje się z owocami cytrusowymi.
Cynamon/ przyprawa do piernika
Istotny element wszelkich jesiennych i świątecznych kreacji. Obie opcje idealnie sprawdzają się zarówno w wypiekach, jak i deserach. Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego, który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej korzyści dla zdrowia.
Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Sernik mandarynkowo – żurawinowy
Składniki
"Ser" na sernik
- 500 ml gęste mleko kokosowe
- 2 szt. jajka
Spód
- 60 g olej kokosowy rafinowanego
- 2 łyżki keto słodzidło np. allulozy lub erytrytolu
- 80 g mąka kokosowa
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 2 łyżki kakao lub karob
- 1 łyżka przyprawa do piernika lub cynamon
- 2 łyżki śmietana kokosowa PlantOn Sour Creamo lub jogurt kokosowy
Nadzienie serowe
- 1 porcja ser z mleka kokosowego
- 3 mandarynki
- 3 szt. jajka małe
- 70 g keto słodzidło np. allulozy lub erytrytolu
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia bez fosforanów
Konfitura żurawinowa (lub dowolna inna)
- 125 g żurawina
- 50 ml sok z pomarańczy
- 4 łyżki keto słodzidło np. allulozy lub erytrytolu
Sposób przygotowania
"Ser" na sernik
- Jajka rozbełtać. Mleko kokosowe zagotować w garnuszku i wlać do niego masę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia, aż jajka się zetną i oddzieli się "serwatka". Wyłożony ściereczką durszlak ustawić na misce i wlać doń masę. Odstawić na kilka godzin do lodówki (min. 2 h), aby masa solidnie się odsączyła.
Spód
- Wszystkie składniki spodu wyrobić na elastyczną masę (najlepiej użyć do tego malaksera) i wylepić nią dół foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Masa serowa
- Mandarynki ugotować w wodzie do miękkości (ok. 10 – 15 minut), ostudzić. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Mandarynki zblendować z żółtkami, słodzidłem, proszkiem do pieczenia i "serem". Delikatnie wmieszać pianę z białek. Wylać masę serową na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć kilka łyżek konfitury. Przemieszać masę nożem włożonym na sztorc tak, aby powstały "maziaje" z konfitury. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni w kąpieli wodnej* przez około 40 – 45 minut.
Konfitura żurawinowa
- Żurawinę gotować z sokiem z pomarańczy i erytrytolem aż mocno zgęstnieje. Zblendować i ostudzić.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.