Czekolada z pomarańczą polecają się na Święta

Udzielił mi się świąteczny klimat. W weekend wyciągnęłam z czeluści szafy wszystkie świąteczne ozdoby i udekorowałam mieszkanie. Cieszyłam się jak dziecko z kolorowych światełek i dekoracji. Na fali tego przedświątecznego uniesienia powstało też keto ciacho, które jak najbardziej wpisuje się w bożonarodzeniową charakterystykę. Jest to bowiem keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe. A jak wiadomo, czekolada i owoce cytrusowe to taki świąteczny standard. Zazwyczaj co prawda odnosi się to do pomarańczy, ale ja pod ręką miałam akurat mandarynki. Na początku tego roku kupiłam bowiem drzewko mandarynkowe, które najpierw zachwycało wspaniałym zapachem podczas kwitnienia, a potem cieszyło oczy maleńkimi owocami. Teraz przyszła pora na wykorzystanie jego darów…

Co skrywa keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe?
Zamiast tych kilku niewielkich owoców można z powodzeniem użyć jednej większej pomarańczy, najlepiej gorzkiej, czyli tzw. sevilla orange. Istotą tego ciasta jest nakłucie jej widelcem i ugotowanie do miękkości. Potem całą blenduje się z czekoladą i dodaje do ciasta. Mmmm – co za aromat. Smak zresztą jest także wyborny. Można go też wzmocnić używając czekolady z pomarańczą. Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe jest przy tym wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu, więc w okresie okołoświątecznego szaleństwa wręcz idealne. 🙂

Już za chwilę Święta
Niewiarygodne, jak te dni szybko lecą. Mimo, że u mnie pewne przygotowania do Świąt już poczynione (pierogi w kilku wersjach), to i tak mam wrażenie, że milion rzeczy mi umknęło… Na pewno z prezentami jeszcze nie jestem gotowa. Ale już jutro na blogu pojawi się wpis mający na celu pomóc w wyborze świątecznych prezentów (i namówić do ich własnoręcznego wykonania :)), więc chyba sama zaczerpnę inspiracji właśnie stamtąd… 😀 A od przyszłego tygodnia mam wolne w pracy, więc pewnie wtedy będę nadrabiać wszelkie zaległości…

A Wy już przygotowani psychicznie i organizacyjnie na nadejście Świąt Bożego Narodzenia?

Ciasto czekoladowo – mandarynkowe
Składniki
Ciasto
- 3 szt. jajka
- 0,5 szklanki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 100 g czekolada gorzka min. 85% kakao lub niskowęglowodanowa, może być pomarańczowa
- 60 g olej kokosowy
- 1 szt. pomarańcza lub kilka małych mandarynek (ok. 80 – 90 g)
- 0,5 łyżeczki ekstrakt pomarańczowy
- 2 łyżki śmietana kokosowa lub jogurt kokosowy
- 30 ml espresso
- 15 g kakao ciemne
- 15 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winianuy potasu)
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
Polewa
- 100 g czekolada gorzka min. 85% kakao lub niskowęglowodanowa, może być pomarańczowa
- 180 g śmietana kokosowa (dałam to, co mi zostało po dodaniu 2 łyżek do ciasta)
- 0,5 łyżeczki ekstrakt pomarańczowy
- 5 kropli stewia w płynie (opcjonalnie – w zależności od poziomu słodkości czekolady)
- 1 garść skórka pomarańczowa suszona
- 1 garść płatki migdałowe
Sposób przygotowania
Ciasto
- Pomarańczę/ mandarynki ponakłuwać widelcem i gotować 10-20 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. Czekoladę rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Jajka ubić ze słodzidłem na puszystą masę. Pomarańczę/ mandarynki zblendować wybierając pestki i połączyć z masą czekoladową, a następnie partiami dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach. Dodać także espresso, śmietanę i ekstrakt pomarańczowy. Kakao, mąkę, sodę i kamień winny wymieszać i dodawać po trochu do ciasta. Ciasto może wyjść dość gęste. Przełożyć je do tortownicy o średnicy 20 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Studzić powoli, żeby ciasto nie opadło.
Polewa
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Dodać śmietanę i wymieszać na gładką masę. Dosłodzić stewią w razie potrzeby. Masę czekoladową wyłożyć na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Posypać suszoną skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.