Ciasto czekoladowo - mandarynkowe bez cukru i glutenu

Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe (Paleo, LowCarb, bez cukru, bez glutenu)

Zapraszam Cię do krainy smaków, gdzie dieta ketogeniczna spotyka się z czekoladowym rajem i świeżością mandarynek. Keto Ciasto Czekoladowo – Mandarynkowe to prosty, a zarazem wykwintny keto przepis, idealny na Święta. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o jednym z najpyszniejszych deserów!

Odkryj Magię Połączenia Czekolady i Mandarynek

Rozpocznijmy od fundamentów tego wyjątkowego deseru. Keto Ciasto Czekoladowo – Mandarynkowe to połączenie intensywnego smaku gorzkiej czekolady z delikatną słodyczą mandarynek. Idealnie wpisuje się w zasady diety ketogenicznej, zapewniając dekadencką przyjemność bez zbędnych węglowodanów.

Keto Ciasto Mandarynkowo – Czekoladowe: Główne Składniki

Czekolada Gorzka min. 85% Kakao

Gorzka czekolada to serce tego wypieku. Jej intensywny smak doskonale współgra z nutą słodkości mandarynek, tworząc niezapomnianą symfonię smaków. Można go dodatkowo wzmocnić używając czekolady z pomarańczą.

Mąka Kokosowa – Alternatywa dla Zwykłej Mąki

W keto ciastach zawsze stawiamy na alternatywy. Mąka kokosowa to doskonały, bezglutenowy substytut dla tradycyjnej mąki pszennej, który nadaje ciastu nie tylko smaku, ale także zdrowego charakteru.

Ciasto mandarynkowo - czekoladowe bez cukru i glutenu
Keto Ciasto mandarynkowo – czekoladowe
Ciasto czekoladowe z mandarynkami bez cukru i glutenu
Ciasto czekoladowe z mandarynkami – porcja

Świeże Mandarynki

Dodanie mandarynek nie tylko urozmaica smak, ale także dostarcza cennych witamin i minerałów. To doskonały sposób na podniesienie walorów odżywczych deseru. Zamiast tych kilku niewielkich owoców można z powodzeniem użyć jednej większej pomarańczy, najlepiej gorzkiej, czyli tzw. sevilla orange. Istotą tego ciasta jest nakłucie jej widelcem i ugotowanie do miękkości. Potem całą blenduje się z czekoladą i dodaje do ciasta.

Keto Słodzik Zamiast Cukru

Zamiast tradycyjnego cukru, używamy erytrytolu, dzięki czemu nasze ciasto staje się przyjazne dla diety ketogenicznej oraz mniej zasobne w kalorie.

Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe jest wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu, więc w okresie okołoświątecznego szaleństwa wręcz idealne. 🙂

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

Ciasto czekoladowo - mandarynkowe bez cukru i glutenu

Ciasto czekoladowo – mandarynkowe

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pyszne ciasto o upojnym smaku mandarynek i czekolady. Iście świąteczne. Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe to must-do tegorocznych Świąt!
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 15 minutes
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 8 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Ciasto

Polewa

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Pomarańczę/ mandarynki ponakłuwać widelcem i gotować 10-20 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. Czekoladę rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Jajka ubić ze słodzidłem na puszystą masę. Pomarańczę/ mandarynki zblendować wybierając pestki i połączyć z masą czekoladową, a następnie partiami dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach. Dodać także espresso, śmietanę i ekstrakt pomarańczowy. Kakao, mąkę, sodę i kamień winny wymieszać i dodawać po trochu do ciasta. Ciasto może wyjść dość gęste. Przełożyć je do tortownicy o średnicy 20 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Studzić powoli, żeby ciasto nie opadło.

Polewa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Dodać śmietanę i wymieszać na gładką masę. Dosłodzić stewią w razie potrzeby. Masę czekoladową wyłożyć na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Posypać suszoną skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Ciasto czekoladowo – mandarynkowe
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
313.58
% RWS*
Tłuszcz
 
27.44
g
16
%
Tłuszcze nasycone
 
16.18
g
101
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.54
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.32
g
Cholesterol
 
61.38
mg
20
%
Sód
 
117.38
mg
5
%
Potas
 
219.55
mg
6
%
Węglowodany
 
12.56
g
Błonnik
 
1.96
g
8
%
Cukier
 
3.66
g
Białko
 
6.21
g
6
%
Witamina A
 
129.1
IU
3
%
Witamina C
 
9.73
mg
12
%
Wapń
 
44.75
mg
4
%
Żelazo
 
0.84
mg
5
%
Węglowodany netto
 
10.6
g
42
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY
Dieta przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Czekolada z Pomarańczą Polecają się na Święta

Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe to nie tylko deser, to wyraz harmonii smaków i świadomego podejścia do jedzenia. Pozwól sobie na przyjemność bez wyrzutów sumienia!

Keto Ciasto Mandarynkowo – Czekoladowe: Najczęściej Zadawane Pytania

Czy Mogę Zastąpić Gorzką Czekoladę Inną?

Tak, ale gorzka czekolada najlepiej komponuje się z kwasowością mandarynek, tworząc idealny balans smakowy. Jeśli zdecydujesz się na inną, pamiętaj, aby zawierała ona tylko niewielką ilość węglowodanów, np. ketolada, która jest słodzona erytrytolem.

Czy Keto Ciasto Nadaje Się do Mrożenia?

Tak, keto ciasto raczej dobrze sprawdza się po rozmrożeniu. Upewnij się jednak, że jest szczelnie zapakowane i nie ma kontaktu z wilgocią. Mrozić należy ciasto przed polaniem polewą czekoladową.

Czy Mandarynki Mogą Być Zastąpione Innymi Owocami?

Oczywiście! Możesz eksperymentować z innymi owocami, zachowując zasadnicze proporcje w recepturze. Najlepiej sprawdzą się inne owoce cytrusowe, np. pomarańcze.

Może Cię także zainteresować:

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu