Keto ciasto czekoladowo - mandarynkowe
Keto Low Carb Paleo

Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe (Paleo, LowCarb)

Keto ciasto
Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe

Czekolada z pomarańczą polecają się na Święta

Mandarynki
Drzewko mandarynkowe – surowiec do ciasta

Udzielił mi się świąteczny klimat. W weekend wyciągnęłam z czeluści szafy wszystkie świąteczne ozdoby i udekorowałam mieszkanie. Cieszyłam się jak dziecko z kolorowych światełek i dekoracji. Na fali tego przedświątecznego uniesienia powstało też keto ciacho, które jak najbardziej wpisuje się w bożonarodzeniową charakterystykę. Jest to bowiem keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe. A jak wiadomo, czekolada i owoce cytrusowe to taki świąteczny standard. Zazwyczaj co prawda odnosi się to do pomarańczy, ale ja pod ręką miałam akurat mandarynki. Na początku tego roku kupiłam bowiem drzewko mandarynkowe, które najpierw zachwycało wspaniałym zapachem podczas kwitnienia, a potem cieszyło oczy maleńkimi owocami. Teraz przyszła pora na wykorzystanie jego darów…

Co skrywa keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe?

Zamiast tych kilku niewielkich owoców można z powodzeniem użyć jednej większej pomarańczy, najlepiej gorzkiej, czyli tzw. sevilla orange. Istotą tego ciasta jest nakłucie jej widelcem i ugotowanie do miękkości. Potem całą blenduje się z czekoladą i dodaje do ciasta. Mmmm – co za aromat. Smak zresztą jest także wyborny. Można go też wzmocnić używając czekolady z pomarańczą. Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe jest przy tym wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu, więc w okresie okołoświątecznego szaleństwa wręcz idealne. 🙂

ciasto czekoladowe
Keto ciasto czekoladowe z mandarynkami

Już za chwilę Święta

Niewiarygodne, jak te dni szybko lecą. Mimo, że u mnie pewne przygotowania do Świąt już poczynione (pierogi w kilku wersjach), to i tak mam wrażenie, że milion rzeczy mi umknęło… Na pewno z prezentami jeszcze nie jestem gotowa. Ale już jutro na blogu pojawi się wpis mający na celu pomóc w wyborze świątecznych prezentów (i namówić do ich własnoręcznego wykonania :)), więc chyba sama zaczerpnę inspiracji właśnie stamtąd… 😀 A od przyszłego tygodnia mam wolne w pracy, więc pewnie wtedy będę nadrabiać wszelkie zaległości…

Ciasto świąteczne
Keto ciasto czekoladowo mandarynkowe – porcja

A Wy już przygotowani psychicznie i organizacyjnie na nadejście Świąt Bożego Narodzenia?

Keto ciasto czekoladowo - mandarynkowe

Ciasto czekoladowo - mandarynkowe

Pyszne ciasto o upojnym smaku mandarynek i czekolady. Iście świąteczne. Keto ciasto czekoladowo - mandarynkowe to must-do tegorocznych Świąt!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 1 hr
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Ilość porcji 8 porcji

Składniki
  

Ciasto

  • 3 jajka
  • 0,5 szkalnki erytrytolu
  • 100 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao lub niskowęglowodanowej, może być pomarańczowa
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1 pomarańcza lub kilka małych mandarynek (ok. 80 - 90 g)
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 2 łyżki śmietany kokosowej lub jogurtu kokosowego
  • 30 ml espresso
  • 15 g ciemnego kakao
  • 15 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu inaczej kamień winny
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa

  • 100 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao lub niskowęglowodanowej, może być pomarańczowa
  • 180 g śmietany kokosowej (dałam to, co mi zostało po dodaniu 2 łyżek do ciasta)
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 5 kropli stewii w płynie (opcjonalnie - w zależności od poziomu słodkości czekolady)
  • 1 garść skórki pomarańczowej suszonej
  • 1 garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Pomarańczę/ mandarynki ponakłuwać widelcem i gotować 10-20 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. Czekoladę rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Jajka ubić z erytrytolem na puszystą masę. Pomarańczę/ mandarynki zblendować wybierając pestki i połączyć z masą czekoladową, a następnie partiami dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach. Dodać także espresso, śmietanę i ekstrakt pomarańczowy. Kakao, mąkę, sodę i kamień winny wymieszać i dodawać po trochu do ciasta. Ciasto może wyjść dość gęste. Przełożyć je do tortownicy o średnicy 20 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Studzić powoli, żeby ciasto nie opadło.

Polewa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Dodać śmietanę i wymieszać na gładką masę. Dosłodzić stewią w razie potrzeby. Masę czekoladową wyłożyć na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Posypać suszoną skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 298 kcal
Tłuszcz: 26,7 g
Węglowodany: 6,6 g
Błonnik 0,9 g
Białko 5,8 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating