wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto ciasto czekoladowo - mandarynkowe

Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe (Paleo, LowCarb)

Czekolada z pomarańczą polecają się na Święta

Mandarynki
Drzewko mandarynkowe – surowiec do ciasta

Udzielił mi się świąteczny klimat. W weekend wyciągnęłam z czeluści szafy wszystkie świąteczne ozdoby i udekorowałam mieszkanie. Cieszyłam się jak dziecko z kolorowych światełek i dekoracji. Na fali tego przedświątecznego uniesienia powstało też keto ciacho, które jak najbardziej wpisuje się w bożonarodzeniową charakterystykę. Jest to bowiem keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe. A jak wiadomo, czekolada i owoce cytrusowe to taki świąteczny standard. Zazwyczaj co prawda odnosi się to do pomarańczy, ale ja pod ręką miałam akurat mandarynki. Na początku tego roku kupiłam bowiem drzewko mandarynkowe, które najpierw zachwycało wspaniałym zapachem podczas kwitnienia, a potem cieszyło oczy maleńkimi owocami. Teraz przyszła pora na wykorzystanie jego darów…

Keto ciasto
Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe

Co skrywa keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe?

Zamiast tych kilku niewielkich owoców można z powodzeniem użyć jednej większej pomarańczy, najlepiej gorzkiej, czyli tzw. sevilla orange. Istotą tego ciasta jest nakłucie jej widelcem i ugotowanie do miękkości. Potem całą blenduje się z czekoladą i dodaje do ciasta. Mmmm – co za aromat. Smak zresztą jest także wyborny. Można go też wzmocnić używając czekolady z pomarańczą. Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe jest przy tym wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu, więc w okresie okołoświątecznego szaleństwa wręcz idealne. 🙂

ciasto czekoladowe
Keto ciasto czekoladowe z mandarynkami

Już za chwilę Święta

Niewiarygodne, jak te dni szybko lecą. Mimo, że u mnie pewne przygotowania do Świąt już poczynione (pierogi w kilku wersjach), to i tak mam wrażenie, że milion rzeczy mi umknęło… Na pewno z prezentami jeszcze nie jestem gotowa. Ale już jutro na blogu pojawi się wpis mający na celu pomóc w wyborze świątecznych prezentów (i namówić do ich własnoręcznego wykonania :)), więc chyba sama zaczerpnę inspiracji właśnie stamtąd… 😀 A od przyszłego tygodnia mam wolne w pracy, więc pewnie wtedy będę nadrabiać wszelkie zaległości…

Ciasto świąteczne
Keto ciasto czekoladowo mandarynkowe – porcja

A Wy już przygotowani psychicznie i organizacyjnie na nadejście Świąt Bożego Narodzenia?

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto ciasto czekoladowo - mandarynkowe

Ciasto czekoladowo – mandarynkowe

Modern Cavegirl
Pyszne ciasto o upojnym smaku mandarynek i czekolady. Iście świąteczne. Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe to must-do tegorocznych Świąt!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 1 hr
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 8 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege

Składniki
  

Ciasto

Polewa

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Pomarańczę/ mandarynki ponakłuwać widelcem i gotować 10-20 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. Czekoladę rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Jajka ubić ze słodzidłem na puszystą masę. Pomarańczę/ mandarynki zblendować wybierając pestki i połączyć z masą czekoladową, a następnie partiami dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach. Dodać także espresso, śmietanę i ekstrakt pomarańczowy. Kakao, mąkę, sodę i kamień winny wymieszać i dodawać po trochu do ciasta. Ciasto może wyjść dość gęste. Przełożyć je do tortownicy o średnicy 20 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Studzić powoli, żeby ciasto nie opadło.

Polewa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Dodać śmietanę i wymieszać na gładką masę. Dosłodzić stewią w razie potrzeby. Masę czekoladową wyłożyć na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Posypać suszoną skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Ciasto czekoladowo – mandarynkowe
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
281.7
% RWS*
Tłuszcz
 
26.2
g
40
%
Tłuszcze nasycone
 
15.69
g
98
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.31
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.92
g
Cholesterol
 
1.4
mg
0
%
Sód
 
93.64
mg
4
%
Potas
 
74.52
mg
2
%
Węglowodany
 
9.94
g
3
%
Błonnik
 
2.09
g
9
%
Cukier
 
3.62
g
4
%
Białko
 
3.87
g
8
%
Witamina A
 
44.13
IU
1
%
Witamina C
 
10.42
mg
13
%
Wapń
 
32.96
mg
3
%
Żelazo
 
0.42
mg
2
%
Węglowodany netto
 
7.85
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.
Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu