wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto ciasto czekoladowo - mandarynkowe

Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe (Paleo, LowCarb)

Czekolada z pomarańczą polecają się na Święta

Mandarynki
Drzewko mandarynkowe – surowiec do ciasta

Udzielił mi się świąteczny klimat. W weekend wyciągnęłam z czeluści szafy wszystkie świąteczne ozdoby i udekorowałam mieszkanie. Cieszyłam się jak dziecko z kolorowych światełek i dekoracji. Na fali tego przedświątecznego uniesienia powstało też keto ciacho, które jak najbardziej wpisuje się w bożonarodzeniową charakterystykę. Jest to bowiem keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe. A jak wiadomo, czekolada i owoce cytrusowe to taki świąteczny standard. Zazwyczaj co prawda odnosi się to do pomarańczy, ale ja pod ręką miałam akurat mandarynki. Na początku tego roku kupiłam bowiem drzewko mandarynkowe, które najpierw zachwycało wspaniałym zapachem podczas kwitnienia, a potem cieszyło oczy maleńkimi owocami. Teraz przyszła pora na wykorzystanie jego darów…

Keto ciasto
Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe

Co skrywa keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe?

Zamiast tych kilku niewielkich owoców można z powodzeniem użyć jednej większej pomarańczy, najlepiej gorzkiej, czyli tzw. sevilla orange. Istotą tego ciasta jest nakłucie jej widelcem i ugotowanie do miękkości. Potem całą blenduje się z czekoladą i dodaje do ciasta. Mmmm – co za aromat. Smak zresztą jest także wyborny. Można go też wzmocnić używając czekolady z pomarańczą. Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe jest przy tym wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu, więc w okresie okołoświątecznego szaleństwa wręcz idealne. 🙂

ciasto czekoladowe
Keto ciasto czekoladowe z mandarynkami

Już za chwilę Święta

Niewiarygodne, jak te dni szybko lecą. Mimo, że u mnie pewne przygotowania do Świąt już poczynione (pierogi w kilku wersjach), to i tak mam wrażenie, że milion rzeczy mi umknęło… Na pewno z prezentami jeszcze nie jestem gotowa. Ale już jutro na blogu pojawi się wpis mający na celu pomóc w wyborze świątecznych prezentów (i namówić do ich własnoręcznego wykonania :)), więc chyba sama zaczerpnę inspiracji właśnie stamtąd… 😀 A od przyszłego tygodnia mam wolne w pracy, więc pewnie wtedy będę nadrabiać wszelkie zaległości…

Ciasto świąteczne
Keto ciasto czekoladowo mandarynkowe – porcja

A Wy już przygotowani psychicznie i organizacyjnie na nadejście Świąt Bożego Narodzenia?

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto ciasto czekoladowo - mandarynkowe

Ciasto czekoladowo – mandarynkowe

Modern Cavegirl
Pyszne ciasto o upojnym smaku mandarynek i czekolady. Iście świąteczne. Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe to must-do tegorocznych Świąt!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 1 hr
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 8 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Ciasto

Polewa

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Pomarańczę/ mandarynki ponakłuwać widelcem i gotować 10-20 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. Czekoladę rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Jajka ubić ze słodzidłem na puszystą masę. Pomarańczę/ mandarynki zblendować wybierając pestki i połączyć z masą czekoladową, a następnie partiami dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach. Dodać także espresso, śmietanę i ekstrakt pomarańczowy. Kakao, mąkę, sodę i kamień winny wymieszać i dodawać po trochu do ciasta. Ciasto może wyjść dość gęste. Przełożyć je do tortownicy o średnicy 20 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Studzić powoli, żeby ciasto nie opadło.

Polewa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Dodać śmietanę i wymieszać na gładką masę. Dosłodzić stewią w razie potrzeby. Masę czekoladową wyłożyć na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Posypać suszoną skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Ciasto czekoladowo – mandarynkowe
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
313.58
% RWS*
Tłuszcz
 
27.44
g
42
%
Tłuszcze nasycone
 
16.18
g
101
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.54
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.32
g
Cholesterol
 
61.38
mg
20
%
Sód
 
117.38
mg
5
%
Potas
 
219.55
mg
6
%
Węglowodany
 
12.56
g
4
%
Błonnik
 
1.96
g
8
%
Cukier
 
3.66
g
4
%
Białko
 
6.21
g
12
%
Witamina A
 
129.1
IU
3
%
Witamina C
 
9.73
mg
12
%
Wapń
 
44.75
mg
4
%
Żelazo
 
0.84
mg
5
%
Węglowodany netto
 
10.6
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu