Zapraszam Cię do krainy smaków, gdzie dieta ketogeniczna spotyka się z czekoladowym rajem i świeżością mandarynek. Keto Ciasto Czekoladowo – Mandarynkowe to prosty, a zarazem wykwintny keto przepis, idealny na Święta. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o jednym z najpyszniejszych deserów!
Odkryj Magię Połączenia Czekolady i Mandarynek
Rozpocznijmy od fundamentów tego wyjątkowego deseru. Keto Ciasto Czekoladowo – Mandarynkowe to połączenie intensywnego smaku gorzkiej czekolady z delikatną słodyczą mandarynek. Idealnie wpisuje się w zasady diety ketogenicznej, zapewniając dekadencką przyjemność bez zbędnych węglowodanów.
Keto Ciasto Mandarynkowo – Czekoladowe: Główne Składniki
Czekolada Gorzka min. 85% Kakao
Gorzka czekolada to serce tego wypieku. Jej intensywny smak doskonale współgra z nutą słodkości mandarynek, tworząc niezapomnianą symfonię smaków. Można go dodatkowo wzmocnić używając czekolady z pomarańczą.
Mąka Kokosowa – Alternatywa dla Zwykłej Mąki
W keto ciastach zawsze stawiamy na alternatywy. Mąka kokosowa to doskonały, bezglutenowy substytut dla tradycyjnej mąki pszennej, który nadaje ciastu nie tylko smaku, ale także zdrowego charakteru.
Świeże Mandarynki
Dodanie mandarynek nie tylko urozmaica smak, ale także dostarcza cennych witamin i minerałów. To doskonały sposób na podniesienie walorów odżywczych deseru. Zamiast tych kilku niewielkich owoców można z powodzeniem użyć jednej większej pomarańczy, najlepiej gorzkiej, czyli tzw. sevilla orange. Istotą tego ciasta jest nakłucie jej widelcem i ugotowanie do miękkości. Potem całą blenduje się z czekoladą i dodaje do ciasta.
Keto Słodzik Zamiast Cukru
Zamiast tradycyjnego cukru, używamy erytrytolu, dzięki czemu nasze ciasto staje się przyjazne dla diety ketogenicznej oraz mniej zasobne w kalorie.
Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe jest wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu, więc w okresie okołoświątecznego szaleństwa wręcz idealne. 🙂
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Ciasto czekoladowo – mandarynkowe
Składniki
Ciasto
- 3 szt. jajka
- 0,5 szklanki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 100 g czekolada gorzka min. 85% kakao lub niskowęglowodanowa, może być pomarańczowa
- 60 g olej kokosowy
- 1 szt. pomarańcza lub kilka małych mandarynek (ok. 80 – 90 g)
- 0,5 łyżeczki ekstrakt pomarańczowy
- 2 łyżki śmietana kokosowa lub jogurt kokosowy
- 30 ml espresso
- 15 g kakao ciemne
- 15 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winianuy potasu)
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
Polewa
- 100 g czekolada gorzka min. 85% kakao lub niskowęglowodanowa, może być pomarańczowa
- 180 g śmietana kokosowa (dałam to, co mi zostało po dodaniu 2 łyżek do ciasta)
- 0,5 łyżeczki ekstrakt pomarańczowy
- 5 kropli stewia w płynie (opcjonalnie – w zależności od poziomu słodkości czekolady)
- 1 garść skórka pomarańczowa suszona
- 1 garść płatki migdałowe
Sposób przygotowania
Ciasto
- Pomarańczę/ mandarynki ponakłuwać widelcem i gotować 10-20 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. Czekoladę rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Jajka ubić ze słodzidłem na puszystą masę. Pomarańczę/ mandarynki zblendować wybierając pestki i połączyć z masą czekoladową, a następnie partiami dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach. Dodać także espresso, śmietanę i ekstrakt pomarańczowy. Kakao, mąkę, sodę i kamień winny wymieszać i dodawać po trochu do ciasta. Ciasto może wyjść dość gęste. Przełożyć je do tortownicy o średnicy 20 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Studzić powoli, żeby ciasto nie opadło.
Polewa
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Dodać śmietanę i wymieszać na gładką masę. Dosłodzić stewią w razie potrzeby. Masę czekoladową wyłożyć na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Posypać suszoną skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Czekolada z Pomarańczą Polecają się na Święta
Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe to nie tylko deser, to wyraz harmonii smaków i świadomego podejścia do jedzenia. Pozwól sobie na przyjemność bez wyrzutów sumienia!
Keto Ciasto Mandarynkowo – Czekoladowe: Najczęściej Zadawane Pytania
Tak, ale gorzka czekolada najlepiej komponuje się z kwasowością mandarynek, tworząc idealny balans smakowy. Jeśli zdecydujesz się na inną, pamiętaj, aby zawierała ona tylko niewielką ilość węglowodanów, np. ketolada, która jest słodzona erytrytolem.
Tak, keto ciasto raczej dobrze sprawdza się po rozmrożeniu. Upewnij się jednak, że jest szczelnie zapakowane i nie ma kontaktu z wilgocią. Mrozić należy ciasto przed polaniem polewą czekoladową.
Oczywiście! Możesz eksperymentować z innymi owocami, zachowując zasadnicze proporcje w recepturze. Najlepiej sprawdzą się inne owoce cytrusowe, np. pomarańcze.
Może Cię także zainteresować: