Witaj! Dziś pragnę podzielić się z Tobą sekretem kulinarnej rozkoszy! Keto pierogi lniane z grzybami bez gumy guar to nie tylko pyszne danie, ale również zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Z pewnością zaspokoją one Twoje kulinarnie pragnienia, ale również wpiszą się doskonale w zasady diety ketogenicznej.
Keto pierogi lniane: Korzyści
- Zdrowie i Smak w Jednym
Niski poziom węglowodanów w tym daniu sprawia, że idealnie wpisuje się ono w keto dietę. Odpowiednio zbilansowane makroskładniki sprawiają, że nie musisz rezygnować z ulubionych smaków nawet na ścisłej diecie. - Brak Gumy Guar – Naturalność Smaku
Eliminując niepotrzebne składniki, podkreślamy naturalność smaku i jednocześnie tworzymy danie zgodne z zasadami diety keto. - Kulinarne Wyrafinowanie w Prosty Sposób
Przygotowanie tych pierogów może wydawać się skomplikowane, ale zapewniam Cię, że podążając za poniższą instrukcją nie sprawią Ci one żadnych trudności. Warto poświęcić chwilę na stworzenie tego kulinarne arcydzieła, które zachwyci Twoje kubki smakowe. - Kreatywne Podanie i Dodatki
Keto pierogi lniane z grzybami możesz podać na wiele sposobów. Najlepiej sprawdzą się oczywiście w wigilijnym barszczu. Jednak Święta Bożego Narodzenia to nie jedyna okazja, kiedy możemy mieć ochotę na pierogi.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się pewnymi cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- zawartość białka pozytywnie wpływa na uczucie sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz zapewnia budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów netto w towarzystwie błonnika pomaga kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu proces utraty wagi, szczególnie z brzucha jest znacznie skuteczniejszy
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto pierogi lniane bez gumy guar: Składniki
Nasiona lnu złotego – źródło konsystencji ciasta na pierogi
W moim przepisie stawiam na najwyższą jakość składników, które nie tylko dostarczą wyjątkowego smaku, ale również będą korzystne dla Twojego zdrowia. Ciasto z mąki lnianej jest bazą tego dania, co sprawia, że jest ono bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze.
Grzyby – kwintesencja smaku
Farsz z grzybów to kluczowy element tego dania. Wybierz swoje ulubione gatunki, aby dostosować smak pierogów do swoich preferencji. Grzyby są nie tylko smaczne, ale także dostarczają cennych składników odżywczych.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście dozwolonych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Masz wolną chwilę, żeby przygotować pyszny keto obiad? Polecam Ci keto pierogi lniane z ulubionym nadzieniem! Możesz je dodatkowo polać sosem lub okrasić odrobiną śmietany. 🙂 Kreatywność w podawaniu potrawy to klucz do pełnego doświadczenia kulinarnego.

Pierogi lniane
Składniki
Ciasto na pierogi
- 1 szklanka len złoty zmielony lub mąka lniana
- 1 szt. jajka
- 25 ml woda wrząca
- 0,5 łyżki olej kokosowy rafinowany
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Nadzienie grzybowe
- 1 szt. cebula
- 500 g pieczarki
- 2 łyżki masło klarowane
- 2 garści grzyby suszone
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Nadzienie grzybowe
- Grzyby suszone zalać odrobiną wrzątku, odstawić. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Gotować na dość intensywnym ogniu, aż pieczarki puszczą wodę, odparować. W międzyczasie posolić. Gdy płyn odparuje, dodać pokrojone drobno namoczone grzyby leśne razem z zalewą. Odparować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Po lekkim ostudzeniu farsz rozdrobnić w malakserze.
Ciasto na pierogi
- Mąkę wymieszać z solą. Olej kokosowy rozpuścić we wrzątku, po czym zalać mąkę i wymieszać. Dodać jajko i wyrobić elastyczne ciasto (w zależności od konsystencji może być potrzeba dodania odrobiny mąki lnianej lub wody). Uformować kulę i owinąć ją folią spożywczą. Ugniatać ciasto przez kolejne 10 minut, po czym odstawić na minimum 30 minut.
- Następnie rozwałkować je dość cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wykrawać kółka i nadziać farszem grzybowym formując pieroga. Nie nakładać zbyt dużo nadzienia – pierogi muszą być płaskie, inaczej rozpadną się podczas gotowania. Pozostałe kółka na pierogi trzymać przykryte folią lub ściereczką, gdyż wysuszone tracą elastyczność i ciężej jest lepić z nich pierogi. Gotowe pierogi gotować w osolone wodzie ok. 2 minuty wrzucając na wrzątek. Nie doprowadzać jednak do wrzenia, gdyż przy intensywnym gotowaniu mogą się rozpadać. Po tym czasie odcedzić pierogi. Najlepiej smakują odsmażone na maśle klarowanym (wtedy mają też dużo korzystniejsze makro).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten przepis to jakaś pomyłka. To ciasto dosłownie kruszy się w palcach. Nie ma mowy o rozwałkowaniu.
Nie wiem, dlaczego pierogi Ci się nie udały. 🙁 Ciasto może nie ma konsystencji idealnej do lepienia, ale jak na bezglutenowce – moim zdaniem – lepi się je całkiem nieźle…
Jeśli ciasto się kruszyło, to najprawdopodobniej wystarczyło dodać trochę więcej wody…
smażone są super. nie rozpadają się
Super! Dziękuję za feedback. 🙂 Fajnie, że przepis się sprawdził.
Witam, nie będzie różnicy w konsystencji ciasta jeśli użyję zmielony len zamiast mąki lnianej?
Hej, jak najbardziej można zastąpić mąkę lnianą zmielonym lnem. Właściwie do tego przepisu używałam właśnie lnu zmielonego w młynku do kawy i sprawdził się dobrze.
Super, dziękuję. W takim razie zabieram się do roboty
Super przepis, ale w żaden sposób nie jest to keto. Mąka lniana ma 27g węglowodanów w 100g. Zwykle ludzie na keto próbują zejść poniżej 20-30g węglowodanów w ciągu dnia. 5 takich pierożków i limit wyczerpany
Witaj, cieszę się, że przepis Ci się podoba. Co do końcowej zawartości węglowodanów w pierogach, to dużo zależy od:
1) produktu, z którego korzystasz (len, z którego ja korzystałam zawiera 17 g węglowodanów w 100 g)
2) uwzględnienia błonnika (na keto z reguły celuje się w 20-30 węglowodanów NETTO, czyli po odjęciu błonnika), a tego akurat len zawiera sporo
3) danych odnośnie wartości odżywczych wziętych do kalkulacji (najlepiej wziąć z etykiety konkretnych produktów, bo w aplikacjach często wprowadzone są błędnie)
Także moje pierogi są jak najbardziej keto. 🙂 Czy Twoje będą keto zależy od doboru produktów… 🙂 Przypuszczam, że od tych 27 g węgli, o których mówisz należy jeszcze odjąć błonnik.
Próbowałaś może robić te pierogi w wersji pieczonej ?
Nie, jeszcze nie, ale myślę, że mogą się udać nawet lepiej niż w wersji gotowanej, gdyż to właśnie podczas gotowania odnotowałam najwięcej strat (niektóre popękały, a niektóre niestety się rozpadły). Jeśli wypróbujesz, to koniecznie daj znać, jak się udały. 🙂
Czy takie pierożki można mrozić?
Tak, jak najbardziej. 🙂