keto cinnamon rolls

Keto cinnamon rolls (Paleo, LowCarb)

Wypieki pachnące Świętami

To jest już moje drugie podejście do tematu i muszę nieskromnie przyznać, że równie pyszne :P. Wcześniej robiłam zawijaski cynamonowe, które trafiły do eCookbook’a świątecznego. To było jakieś dwa lata temu (niewiarygodne jak ten czas leci…). Od tamtego momentu przewinęło się na blogu mnóstwo różnego rodzaju keto ciast i wypieków. A i poziom mojego rzemiosła w zakresie keto kulinariów znacznie wzrósł. Stąd właśnie nowa wersja keto cinnamon rolls. Te miesiące zdobywania doświadczeń i poznawania specyfiki gotowania oraz pieczenia zgodnego z dietą ketogeniczną dały mi podstawy do tego, żeby przygotować je praktycznie w takiej formie jak oryginał.

bułeczki cynamonowe
Keto bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls

Keto cinnamon Rolls jak oryginalne

cinnamon rolls

Cinnamon rolls to nic innego jak bułeczki z ciasta drożdżowego nadziewane dużą ilością cynamonu. Mają one prawdopodobnie szwedzki rodowód, gdzie występują pod nazwą Kanelbulle. Są mięciutkie i puszyste. Piecze się je ustawiając na sztorc w okrągłej formie, dzięki czemu widoczna jest cynamonowa spiralka. W trakcie rośnięcia poszczególne bułeczki przyczepiają się do siebie. W celu dokonania konsumpcji należy je więc odrywać jedna od drugiej. Najczęściej wierzch pokrywa się białym lukrem. Z powyższego opisu wyraźnie wynika, że moja pierwsza wersja keto cinnamon rolls nie była zbyt zbieżna z oryginałem, choć mimo to bardzo smaczna… 🙂 Co innego te prezentowane dzisiaj – one zachowują się dokładnie tak, jak ich oryginalne odpowiedniki.

Keto ciasto drożdżowe – wydanie drugie, poprawione

Przy okazji tego wypieku udoskonaliłam keto ciasto drożdżowe. Tym razem całkiem nieźle wyrosło i miało odpowiednią konsystencję. Jedyne, co różniło je od ciasta drożdżowego na zwykłej mące to ciemny kolor, który nadały mu łuski babki jajowatej. Na szczęście smak w zupełności wynagradza tą małą niedogodność. Jeśli więc wypróbowaliście przepis na rogale świętomarcińskie i były one dla Was zbyt mało puszyste, to z powodzeniem można zastosować przepis na ciasto drożdżowe z dzisiejszej propozycji. 🙂

ślimaczki cynamonowe
Keto cinnamon rolls, inaczej ślimaczki cynamonowe

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto cinnamon rolls

Cinnamon rolls

Modern Cavegirl
Zimowy klasyk, który dzięki aromatycznemu cynamonowi kojarzy się ze Świętami. Nie są to jednak pierniczki, a keto cinnamon rolls. Równie pyszne i korzenne w smaku. Idealne do porannej kawy.
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas całkowity 1 hour 25 minutes
Porcje 7 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Ciasto

Nadzienie

Lukier

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Mleko kokosowe wymieszać z drożdżami i inuliną, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły". Pozostałe suche składniki (poza 20 g mąki kokosowej i słodzidłem) wymieszać ze sobą, tłuszcz rozpuścić. Gdy zaczyn drożdżowy zacznie wyraźnie pracować i na jego powierzchni pojawią się bąbelki, dodać jajka, śmietanę oraz słodzidło. Zmiksować na gładką masę, po czym dodać tłuszcz i dalej mieszać. Następnie partiami dorzucać mieszankę suchych składników miksując dalej. Powstałe ciasto przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na ok. 20 – 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką kokosową i podsypując pozostałą mąką rozwałkować na średniej grubości owalny placek.

Nadzienie

  • Olej kokosowy rozpuścić ze słodzidłem i cynamonem aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto drożdżowe, zwinąć w rulon i kroić w poprzek na kawałki tej samej wysokości. Układać pionowo w okrągłej tortownicy jeden obok drugiego. Odstawić na kolejne 20 – 30 minut do wyrośnięcia, po czym piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 30 minut aż się lekko przyrumienią.

Lukier

  • Inulinę rozpuścić w mleku kokosowym i podgrzewać na średnim ogniu do lekkiego zgęstnienia. Polać lukrem ostudzone cinnamon rolls.
POTRZEBUJESZ ZBILANSOWANEGO KETO JADŁOSPISU?Sprawdź kolekcję moich keto jadłospisów zoptymalizowanych pod kątem adaptacji i/lub redukcji albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie! –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Cinnamon rolls
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
194.79
% RWS*
Tłuszcz
 
16.87
g
10
%
Tłuszcze nasycone
 
12.71
g
79
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.55
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.26
g
Cholesterol
 
57.74
mg
19
%
Potas
 
36.18
mg
1
%
Węglowodany
 
8.56
g
29
%
Błonnik
 
5.74
g
24
%
Cukier
 
0.51
g
Białko
 
3.63
g
4
%
Witamina A
 
69.57
IU
1
%
Witamina C
 
0.03
mg
0
%
Wapń
 
28.28
mg
3
%
Żelazo
 
0.49
mg
3
%
Węglowodany netto
 
2.82
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

11 Comments

  1. Hej. Chyba poprawka jest potrzebna. Na początku przepisu jest napisane alby zmieszac wszystkie suche poza mąka kokosową. Później okazuje się ze jednak słodzik tez ma zostać z boku.

    1. Hej! Fakt – rzeczywiście nastąpiła mała nieścisłość, chociaż nie ma to akurat większego znaczenia czy słodzidło doda się na wcześniejszym etapie czy razem z mieszanką suchych składników… 🙂 Ale dziękuję za uwagę! Już poprawione. 🙂

  2. Czy musi być to białko roślinne/kolagen?

    1. Nie, niekoniecznie. 🙂 Jeśli je pominiesz, to możliwe, że trzeba będzie dać troszkę więcej mąki kokosowej.

  3. Skąd wziąć kwaśną śmietanę kokosową? Czy nie może być normalna…?

    1. Jak się spożywa nabiał, to jak najbardziej może być normalna. 🙂

  4. Czy inulina jest niezbędna? Można zastąpić/pominąć?

    1. Inulina ma tutaj za zadanie dokarmić drożdże. Myślę, że zamiast inuliny można dać łyżeczkę cukru (i tak zostanie zjedzony przez drożdże…). 🙂

      1. Robiłam co prawda inny przepis, ale też z użyciem drożdży. Nie dawałam niczego słodzącego, tylko odżywki białkowej waniliowej i też wyrosło, ale duuuużo więcej czasu to zajęło.

      2. Sylwia says:

        Ja, dałam miód. Też się udało.

        1. Super, cieszy mnie to! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu