Keto cynamonki: wypieki pachnące Świętami
To jest już moje drugie podejście do tematu i muszę nieskromnie przyznać, że równie pyszne. 😛 Wcześniej robiłam keto cynamonki w formie zawijasków, które trafiły do eCookbook’a świątecznego. To było jakieś dwa lata temu (niewiarygodne jak ten czas leci…). Od tamtego momentu przewinęło się na blogu mnóstwo różnego rodzaju keto ciast i wypieków. A i poziom mojego rzemiosła w zakresie keto kulinariów znacznie wzrósł… 😀 Stąd właśnie nowa wersja keto cynamonek, czyli cinnamon rolls. Te miesiące zdobywania doświadczeń i poznawania specyfiki gotowania oraz pieczenia zgodnego z dietą ketogeniczną dały mi podstawy do tego, żeby przygotować je praktycznie w takiej formie jak oryginał.
Keto cinnamon Rolls jak oryginalne
Cinnamon rolls to nic innego jak bułeczki z ciasta drożdżowego nadziewane dużą ilością cynamonu. Mają one prawdopodobnie szwedzki rodowód, gdzie występują pod nazwą Kanelbulle. Są mięciutkie i puszyste. No i oszałamiająco pachnące cynamonem! Piecze się je ustawiając na sztorc w okrągłej formie, dzięki czemu widoczna jest cynamonowa spiralka. W trakcie rośnięcia poszczególne bułeczki przyczepiają się do siebie. Przed konsumcpją należy je więc odrywać jedna od drugiej. Najczęściej wierzch pokrywa się białym lukrem. Czyli wszystko się zgadza. 🙂
Keto ciasto drożdżowe – wydanie drugie, poprawione
Przy okazji tego wypieku udoskonaliłam keto ciasto drożdżowe. Tym razem całkiem nieźle wyrosło i miało odpowiednią konsystencję. Jedyne, co różniło je od ciasta drożdżowego na zwykłej mące to ciemny kolor, który nadały mu łuski babki jajowatej. Na szczęście smak w zupełności wynagradza tą małą niedogodność. Jeśli więc wypróbowaliście przepis na rogale świętomarcińskie i były one dla Was zbyt mało puszyste, to z powodzeniem można zastosować przepis na ciasto drożdżowe z tego przepisu. 🙂
Cinnamon rolls
Składniki
Ciasto
- 4 łyżki gęste mleko kokosowe
- 1 łyżeczka drożdże instant czubata
- 1 łyżka inulina
- 2 szt. jajka
- 2 łyżki śmietana kokosowa kwaśna PlantOn Sour Creamo
- 20 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 30 g masło klarowane
- 30 g olej kokosowy rafinowany
- 35 g łuski babki jajowatej
- 25 g mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 5 g kolagen (peptydów kolagenowych) lub białka roślinnego
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Nadzienie
- 30 g olej kokosowy
- 20 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 2 łyżeczki cynamon
Lukier
- 25 ml gęste mleko kokosowe
- 1 łyżka inulina
Sposób przygotowania
Ciasto
- Mleko kokosowe wymieszać z drożdżami i inuliną, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły". Pozostałe suche składniki (poza 20 g mąki kokosowej i słodzidłem) wymieszać ze sobą, tłuszcz rozpuścić. Gdy zaczyn drożdżowy zacznie wyraźnie pracować i na jego powierzchni pojawią się bąbelki, dodać jajka, śmietanę oraz słodzidło. Zmiksować na gładką masę, po czym dodać tłuszcz i dalej mieszać. Następnie partiami dorzucać mieszankę suchych składników miksując dalej. Powstałe ciasto przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na ok. 20 – 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką kokosową i podsypując pozostałą mąką rozwałkować na średniej grubości owalny placek.
Nadzienie
- Olej kokosowy rozpuścić ze słodzidłem i cynamonem aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto drożdżowe, zwinąć w rulon i kroić w poprzek na kawałki tej samej wysokości. Układać pionowo w okrągłej tortownicy jeden obok drugiego. Odstawić na kolejne 20 – 30 minut do wyrośnięcia, po czym piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 30 minut aż się lekko przyrumienią.
Lukier
- Inulinę rozpuścić w mleku kokosowym i podgrzewać na średnim ogniu do lekkiego zgęstnienia. Polać lukrem ostudzone cinnamon rolls.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Hej. Chyba poprawka jest potrzebna. Na początku przepisu jest napisane alby zmieszac wszystkie suche poza mąka kokosową. Później okazuje się ze jednak słodzik tez ma zostać z boku.
Hej! Fakt – rzeczywiście nastąpiła mała nieścisłość, chociaż nie ma to akurat większego znaczenia czy słodzidło doda się na wcześniejszym etapie czy razem z mieszanką suchych składników… 🙂 Ale dziękuję za uwagę! Już poprawione. 🙂
Czy musi być to białko roślinne/kolagen?
Nie, niekoniecznie. 🙂 Jeśli je pominiesz, to możliwe, że trzeba będzie dać troszkę więcej mąki kokosowej.
Skąd wziąć kwaśną śmietanę kokosową? Czy nie może być normalna…?
Jak się spożywa nabiał, to jak najbardziej może być normalna. 🙂
Czy inulina jest niezbędna? Można zastąpić/pominąć?
Inulina ma tutaj za zadanie dokarmić drożdże. Myślę, że zamiast inuliny można dać łyżeczkę cukru (i tak zostanie zjedzony przez drożdże…). 🙂
Robiłam co prawda inny przepis, ale też z użyciem drożdży. Nie dawałam niczego słodzącego, tylko odżywki białkowej waniliowej i też wyrosło, ale duuuużo więcej czasu to zajęło.
Ja, dałam miód. Też się udało.
Super, cieszy mnie to! 🙂