keto cinnamon rolls
Amerykańska Deser Keto Low Carb Paleo Skandynawska Śniadania Wege

Keto cinnamon rolls (Paleo, LowCarb)

Wypieki pachnące Świętami

To jest już moje drugie podejście do tematu i muszę nieskromnie przyznać, że równie pyszne :P. Wcześniej robiłam zawijaski cynamonowe, które trafiły do eCookbook’a świątecznego. To było jakieś dwa lata temu (niewiarygodne jak ten czas leci…). Od tamtego momentu przewinęło się na blogu mnóstwo różnego rodzaju keto ciast i wypieków. A i poziom mojego rzemiosła w zakresie keto kulinariów znacznie wzrósł. Stąd właśnie nowa wersja keto cinnamon rolls. Te miesiące zdobywania doświadczeń i poznawania specyfiki gotowania oraz pieczenia zgodnego z dietą ketogeniczną dały mi podstawy do tego, żeby przygotować je praktycznie w takiej formie jak oryginał.

bułeczki cynamonowe
Keto bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls

Keto cinnamon Rolls jak oryginalne

cinnamon rolls

Cinnamon rolls to nic innego jak bułeczki z ciasta drożdżowego nadziewane dużą ilością cynamonu. Mają one prawdopodobnie szwedzki rodowód, gdzie występują pod nazwą Kanelbulle. Są mięciutkie i puszyste. Piecze się je ustawiając na sztorc w okrągłej formie, dzięki czemu widoczna jest cynamonowa spiralka. W trakcie rośnięcia poszczególne bułeczki przyczepiają się do siebie. W celu dokonania konsumpcji należy je więc odrywać jedna od drugiej. Najczęściej wierzch pokrywa się białym lukrem. Z powyższego opisu wyraźnie wynika, że moja pierwsza wersja keto cinnamon rolls nie była zbyt zbieżna z oryginałem, choć mimo to bardzo smaczna… 🙂 Co innego te prezentowane dzisiaj – one zachowują się dokładnie tak, jak ich oryginalne odpowiedniki.

Keto ciasto drożdżowe – wydanie drugie, poprawione

Przy okazji tego wypieku udoskonaliłam keto ciasto drożdżowe. Tym razem całkiem nieźle wyrosło i miało odpowiednią konsystencję. Jedyne, co różniło je od ciasta drożdżowego na zwykłej mące to ciemny kolor, który nadały mu łuski babki jajowatej. Na szczęście smak w zupełności wynagradza tą małą niedogodność. Jeśli więc wypróbowaliście przepis na rogale świętomarcińskie i były one dla Was zbyt mało puszyste, to z powodzeniem można zastosować przepis na ciasto drożdżowe z dzisiejszej propozycji. 🙂

ślimaczki cynamonowe
Keto cinnamon rolls, inaczej ślimaczki cynamonowe

 

keto cinnamon rolls

Cinnamon rolls

Zimowy klasyk, który dzięki aromatycznemu cynamonowi kojarzy się ze Świętami. Nie są to jednak pierniczki, a keto cinnamon rolls. Równie pyszne i korzenne w smaku. Idealne do porannej kawy.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 1 hr 25 mins
Rodzaj dania Deser, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska, Skandynawska, Wege
Porcje 7 sztuk

Składniki
  

Ciasto

  • 4 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka drożdży instant czubata
  • 1 łyżka inuliny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany kokosowej
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 30 g masła klarowanego
  • 30 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 35 g łusek babki jajowatej
  • 25 g mąki kokosowej
  • 5 g białka hydrolizowanego (peptydów kolagenowych)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej

Nadzienie

  • 30 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżeczki cynamonu

Lukier

  • 25 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka inuliny

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Mleko kokosowe wymieszać z drożdżami i inuliną, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły". Pozostałe suche składniki (poza 20 g mąki kokosowej) wymieszać ze sobą, tłuszcz rozpuścić. Gdy zaczyn drożdżowy zacznie wyraźnie pracować i na jego powierzchni pojawią się bąbelki, dodać jajka, śmietanę oraz erytrytol. Zmiksować na gładką masę, po czym dodać tłuszcz i dalej mieszać. Następnie partiami dorzucać mieszankę suchych składników miksując dalej. Powstałe ciasto przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na ok. 20 - 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką kokosową i podsypując pozostałą mąką rozwałkować na średniej grubości owalny placek.

Nadzienie

  • Olej kokosowy rozpuścić z erytrytolem i cynamonem aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto drożdżowe, zwinąć w rulon i kroić w poprzek na kawałki tej samej wysokości. Układać pionowo w okrągłej tortownicy jeden obok drugiego. Odstawić na kolejne 20 - 30 minut do wyrośnięcia, po czym piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 30 minut aż się lekko przyrumienią.

Lukier

  • Inulinę rozpuścić w mleku kokosowym i podgrzewać na średnim ogniu do lekkiego zgęstnienia. Polać lukrem ostudzone cinnamon rolls.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 199 kcal
Tłuszcz: 16,9 g
Węglowodany: 8,2 g
Błonnik 6,4 g
Białko 3,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

 

3 Comments

  1. Czy inulina jest niezbędna? Można zastąpić/pominąć?

    1. Inulina ma tutaj za zadanie dokarmić drożdże. Myślę, że zamiast inuliny można dać łyżeczkę cukru (i tak zostanie zjedzony przez drożdże…). 🙂

      1. Robiłam co prawda inny przepis, ale też z użyciem drożdży. Nie dawałam niczego słodzącego, tylko odżywki białkowej waniliowej i też wyrosło, ale duuuużo więcej czasu to zajęło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating