wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto rogale świętomarcińskie

Keto rogale świętomarcińskie (Paleo, LowCarb)

Keto rogale świętomarcińskie – listopadowa tradycja

Myśleliście, że keto rogale świętomarcińskie to abstrakcja…? Ja też tak myślałam… 😀 Ale od dwóch dni nic innego nie robię, tylko rozmyślam i szukam przepisów na keto ciasto drożdżowe. Chociaż do produkcji prawdziwych rogali świętomarcińskich używa się ciasta półfrancuskiego, widziałam także przepisy na bazie ciasta drożdżowego… No i uznałam, że jak już ma się udać, to raczej z ciastem drożdżowym niż półfrancuskim. I tak keto ciasto drożdżowe było już dużym wyzwaniem. Nigdy nie miałam okazji robić takowego. Nie czułam też specjalnej potrzeby, bo nie jestem jakąś wielką fanką. Ciasto drożdżowe kojarzy mi się głównie z wysuszonymi ciastami z kruszonką, za którymi nigdy nie przepadałam. Co innego drożdżówki z nadzieniem serowym lub budyniem, polane lukrem. Taka wizja jest zdecydowanie bardziej przekonująca… 😀

rogale świętomarcińskie
Keto rogale świętomarcińskie

Siała baba mak, nie wiedziała jak

Ale drożdżówki to innym razem, dzisiaj skupmy się na rogalach świętomarcińskich. Stwierdziłam, że ciasto drożdżowe powstanie na bazie mieszanki mąki kokosowej z łuskami babki płesznik. I chyba był to dobry ruch, bo ciasto wyszło całkiem udane. Nadzieniem nie zaprzątałam sobie zbytnio głowy. Najtrudniejszym jego elementem było chyba zdobycie białego maku… 😀 Mimo, że sezon na biały mak w pełni (wydaje mi się, że zbyt na niego występuje tylko w okolicy 11 listopada… :)), to wcale nie było go łatwo znaleźć. W supermarketach nie było, na szczęście udało mi się dorwać ostatnią paczuszkę w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością.

keto rogale
Keto rogale świętomarcińskie z lukrem

Keto rogale na świąteczny podwieczorek

Podczas przygotowywania nadzienia wzorowałam się na moim przepisie na świąteczną roladę makową. Skonfrontowałam go z przepisami na nadzienie do rogali świętomarcińskich i uznałam, że się nada. Oprócz rodzaju maku jest kilka drobnych modyfikacji. No i oczywiście inne orzechy. Okazuje się, że w rogalach świętomarcińskich zwyczajowo używa się orzechów arachidowych, a nie włoskich czy laskowych. I chociaż nie przepadam z nimi i staram się ograniczać ich konsumpcję, to stwierdziłam, że tutaj nie będę szukać zamienników. Raz na rok można sobie pozwolić… 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

Modern Cavegirl
11 listopada za pasem, a skoro tak, to oprócz Dnia Niepodległości, także obchody dnia św. Marcina. A te są całkiem interesujące pod względem kulinarnym… Oczywiście chodzi o te słodkie wypieki z białym makiem, które dzisiaj przedstawiam Wam w wersji niskowęglowodanowej. Oto one – keto rogale świętomarcińskie! 🙂
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 2 hrs
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Polska
Porcje 12 rogali
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Zaczyn

Ciasto drożdżowe

Nadzienie

Polewa

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Zaczyn

  • Przygotować zaczyn mieszając ze sobą wszystkie składniki w misce. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby ruszył.

Ciasto drożdżowe

  • Jak drożdże zaczną pracować, dorzucić jajka i wymieszać. Dodać erytrytol, rozpuszczone masło klarowane oraz śmietanę kokosową. Suche składniki wymieszać ze sobą i na koniec dodać do reszty. Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. W międzyczasie przygotować nadzienie.
  • Podrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na stolnicy podsypując mąką kokosową. Uformować koło. Podzielić je nożem na 12 trójkątów. Każdy trójkąt rozwałkować jeszcze trochę cieniej i nadziewać 1/12 masy makowej. Zwijać trójkąt od podstawy do czubka formując rogalik. Rogaliki piec przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić

Nadzienie

  • Rodzynki i skórkę z pomarańczy zalać rumem. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 1 h. Po tym czasie solidnie odcedzić. W rondlu podgrzać masło i podsmażyć na nim mak. Zalać mlekiem kokosowym, dorzucić rodzynki i skórkę pomarańczową z rumową zalewą oraz erytrytol. Gotować 15 minut aż całość zgęstnieje. Ostudzić. Ostudzoną masę rozdrobnić w malakserze dodając masło migdałowe oraz ekstrakt migdałowy i pomarańczowy. Orzechy arachidowe drobno posiekać i wmieszać do masy.

Polewa

  • Inulinę wymieszać dokładnie z mlekiem kokosowym, aby nie było grudek. Odstawić na 5 minut do zgęstnienia. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Gdy polewa zgęstnieje udekorować rogaliki i posypać je orzeszkami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Rogale świętomarcińskie
Wielkość porcji
 
1 rogal
Kalorie
271.72
% RWS*
Tłuszcz
 
22.11
g
34
%
Tłuszcze nasycone
 
8
g
50
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
5.68
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
6.82
g
Cholesterol
 
53.69
mg
18
%
Potas
 
246.4
mg
7
%
Węglowodany
 
12.37
g
4
%
Błonnik
 
6.25
g
26
%
Cukier
 
1.17
g
1
%
Białko
 
9.13
g
18
%
Witamina A
 
61.55
IU
1
%
Witamina C
 
0.9
mg
1
%
Wapń
 
186.31
mg
19
%
Żelazo
 
1.99
mg
11
%
Węglowodany netto
 
6.12
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

10 Comments

  1. Mam jeszcze pytanie co do inuliny – czym można nią zamienić?

    1. Inulina tutaj stanowi pożywkę dla drożdży. Zamiast inuliny można dać łyżeczkę cukru (bez obaw o końcowe makro).

      1. Czy można dać miód zamiast cukru? I czy śmietanę kokosowa mogę zastąpić zwykła Śmietana kwaśna 10%?

        1. Zaproponowane przez Ciebie zamienniki raczej powinny się sprawdzić. 🙂

  2. Turaj tez się zapytam – czym mogłabym mleko kokosowe zamienić?:)

    1. Hej, myślę, że można użyć każdego innego mleka roślinnego, tylko najlepiej, żeby było gęste (nie napój). Chyba, że korzystasz z nabiału, to wtedy np. śmietana kremówka będzie ok.

  3. wychodzą miękkie czy chrupiące?

    1. To zależy od długości pieczenia… 😛 Krócej pieczone wychodzą całkiem miękkie, a te bardziej wypieczone troszeczkę twardsze, ale jednocześnie bardziej chrupiące. 🙂

  4. A czy one się ni rozpadają w rękach?
    I czy są w środku puszyste czy raczej twardsze? Pozdrawiam

    1. Olu, nie rozpadają się w rękach, jednak nie są zbyt puszyste… Myślę, że warto zwiększyć udział drożdży, bo ta jedna łyżeczka nie jest w stanie unieść ciężkiego ciasta na bazie mąki kokosowej. Albo trzeba by było pokombinować jeszcze z proporcjami babki płesznik do mąki kokosowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu