wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto rogale świętomarcińskie
Deser Jesień Keto Low Carb Paleo Polska Wege

Keto rogale świętomarcińskie (Paleo, LowCarb)

Keto rogale świętomarcińskie – listopadowa tradycja

Myśleliście, że keto rogale świętomarcińskie to abstrakcja…? Ja też tak myślałam… 😀 Ale od dwóch dni nic innego nie robię, tylko rozmyślam i szukam przepisów na keto ciasto drożdżowe. Chociaż do produkcji prawdziwych rogali świętomarcińskich używa się ciasta półfrancuskiego, widziałam także przepisy na bazie ciasta drożdżowego… No i uznałam, że jak już ma się udać, to raczej z ciastem drożdżowym niż półfrancuskim. I tak keto ciasto drożdżowe było już dużym wyzwaniem. Nigdy nie miałam okazji robić takowego. Nie czułam też specjalnej potrzeby, bo nie jestem jakąś wielką fanką. Ciasto drożdżowe kojarzy mi się głównie z wysuszonymi ciastami z kruszonką, za którymi nigdy nie przepadałam. Co innego drożdżówki z nadzieniem serowym lub budyniem, polane lukrem. Taka wizja jest zdecydowanie bardziej przekonująca… 😀

rogale świętomarcińskie
Keto rogale świętomarcińskie

Siała baba mak, nie wiedziała jak

Ale drożdżówki to innym razem, dzisiaj skupmy się na rogalach świętomarcińskich. Stwierdziłam, że ciasto drożdżowe powstanie na bazie mieszanki mąki kokosowej z łuskami babki płesznik. I chyba był to dobry ruch, bo ciasto wyszło całkiem udane. Nadzieniem nie zaprzątałam sobie zbytnio głowy. Najtrudniejszym jego elementem było chyba zdobycie białego maku… 😀 Mimo, że sezon na biały mak w pełni (wydaje mi się, że zbyt na niego występuje tylko w okolicy 11 listopada… :)), to wcale nie było go łatwo znaleźć. W supermarketach nie było, na szczęście udało mi się dorwać ostatnią paczuszkę w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością.

keto rogale
Keto rogale świętomarcińskie z lukrem

Keto rogale na świąteczny podwieczorek

Podczas przygotowywania nadzienia wzorowałam się na moim przepisie na świąteczną roladę makową. Skonfrontowałam go z przepisami na nadzienie do rogali świętomarcińskich i uznałam, że się nada. Oprócz rodzaju maku jest kilka drobnych modyfikacji. No i oczywiście inne orzechy. Okazuje się, że w rogalach świętomarcińskich zwyczajowo używa się orzechów arachidowych, a nie włoskich czy laskowych. I chociaż nie przepadam z nimi i staram się ograniczać ich konsumpcję, to stwierdziłam, że tutaj nie będę szukać zamienników. Raz na rok można sobie pozwolić… 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

11 listopada za pasem, a skoro tak, to oprócz Dnia Niepodległości, także obchody dnia św. Marcina. A te są całkiem interesujące pod względem kulinarnym… Oczywiście chodzi o te słodkie wypieki z białym makiem, które dzisiaj przedstawiam Wam w wersji niskowęglowodanowej. Oto one – keto rogale świętomarcińskie! 🙂
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 2 hrs
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Polska, Wege
Porcje 12 rogali
Kalorie 250 kcal

Składniki
  

Zaczyn

  • 50 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka inuliny
  • 1 łyżeczka drożdży instant czubata

Ciasto drożdżowe

  • 3 jaja
  • 60 g mąki kokosowej + trochę do podsypywania
  • 10 g łusek babki płesznik zmielonych (psyllium husk)
  • 1 łyżeczka cream of tartar
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietany kokosowej kwaśnej PlantOn

Nadzienie

  • 100 g maku białego
  • 40 g masła klarowanego
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść skórek pomarańczy suszonych
  • 20 ml rumu
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 60 g masła migdałowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 100 g orzeszków arachidowych niesolonych

Polewa

  • 4 łyżki inuliny
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 2 garści orzechów arachidowych

Sposób przygotowania
 

Zaczyn

  • Przygotować zaczyn mieszając ze sobą wszystkie składniki w misce. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby ruszył.

Ciasto drożdżowe

  • Jak drożdże zaczną pracować, dorzucić jajka i wymieszać. Dodać erytrytol, rozpuszczone masło klarowane oraz śmietanę kokosową. Suche składniki wymieszać ze sobą i na koniec dodać do reszty. Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. W międzyczasie przygotować nadzienie.
  • Podrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na stolnicy podsypując mąką kokosową. Uformować koło. Podzielić je nożem na 12 trójkątów. Każdy trójkąt rozwałkować jeszcze trochę cieniej i nadziewać 1/12 masy makowej. Zwijać trójkąt od podstawy do czubka formując rogalik. Rogaliki piec przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić

Nadzienie

  • Rodzynki i skórkę z pomarańczy zalać rumem. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 1 h. Po tym czasie solidnie odcedzić. W rondlu podgrzać masło i podsmażyć na nim mak. Zalać mlekiem kokosowym, dorzucić rodzynki i skórkę pomarańczową z rumową zalewą oraz erytrytol. Gotować 15 minut aż całość zgęstnieje. Ostudzić. Ostudzoną masę rozdrobnić w malakserze dodając masło migdałowe oraz ekstrakt migdałowy i pomarańczowy. Orzechy arachidowe drobno posiekać i wmieszać do masy.

Polewa

  • Inulinę wymieszać dokładnie z mlekiem kokosowym, aby nie było grudek. Odstawić na 5 minut do zgęstnienia. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Gdy polewa zgęstnieje udekorować rogaliki i posypać je orzeszkami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 250 kcal
Tłuszcz: 19,5 g
Węglowodany: 5,5 g
Błonnik 3,8 g
Białko 8,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

10 Comments

  1. A czy one się ni rozpadają w rękach?
    I czy są w środku puszyste czy raczej twardsze? Pozdrawiam

    1. Olu, nie rozpadają się w rękach, jednak nie są zbyt puszyste… Myślę, że warto zwiększyć udział drożdży, bo ta jedna łyżeczka nie jest w stanie unieść ciężkiego ciasta na bazie mąki kokosowej. Albo trzeba by było pokombinować jeszcze z proporcjami babki płesznik do mąki kokosowej.

  2. wychodzą miękkie czy chrupiące?

    1. To zależy od długości pieczenia… 😛 Krócej pieczone wychodzą całkiem miękkie, a te bardziej wypieczone troszeczkę twardsze, ale jednocześnie bardziej chrupiące. 🙂

  3. Turaj tez się zapytam – czym mogłabym mleko kokosowe zamienić?:)

    1. Hej, myślę, że można użyć każdego innego mleka roślinnego, tylko najlepiej, żeby było gęste (nie napój). Chyba, że korzystasz z nabiału, to wtedy np. śmietana kremówka będzie ok.

  4. Mam jeszcze pytanie co do inuliny – czym można nią zamienić?

    1. Inulina tutaj stanowi pożywkę dla drożdży. Zamiast inuliny można dać łyżeczkę cukru (bez obaw o końcowe makro).

      1. Czy można dać miód zamiast cukru? I czy śmietanę kokosowa mogę zastąpić zwykła Śmietana kwaśna 10%?

        1. Zaproponowane przez Ciebie zamienniki raczej powinny się sprawdzić. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating