Gravlax to sposób na przygotowywanie łososia rodem z krajów skandynawskich, który stanowi alternatywę dla wędzenia. W efekcie otrzymujesz pyszną, delikatną oraz pełną wartości odżywczych rybę, która idealnie wpisze się w Twoje menu ketogeniczne.
Gravlax – łosoś w najwykwintniejszym wydaniu
Dzisiaj przepis nie wymagający dużego poświęcenia, jednak wymagający trochę czasu. Mowa mianowicie o marynowanym łososiu surowym, który obtoczony przyprawami i odstawiony nabiera smaku i kruszeje stając się niebywałym przysmakiem.
Przepis wymaga ok. 2 – 3 dni leżakowania, więc jeśli chcesz go zrobić na jakąś specjalną okazję, to trzeba zamarynować go z wyprzedzeniem. Łosoś w takiej postaci nada się świetnie nie tylko na różnego rodzaju imprezy, ale i na Święta.
POZNAJ: Inne KETO przepisy na dania z łososia lub innych ryb i owoców morza
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje kilka konkretnych zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- bardzo wysoka zawartość białka zapewnia długotrwałe uczucie sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- brak węglowodanów pozwala kontrolować glikemię, przywrócić wrażliwość na insulinę i uruchomić tryb spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu redukcja zbędnych kilogramów, głównie z brzucha staje się prosta jak nigdy dotąd
- bogactwo omega-3 zawarte w tej potrawie działa przeciwzapalnie, zmniejszając stan zapalny w organizmie (także zapalenie tarczycy)
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Jakość produktów źródłem sukcesu
Gravlax to jeden z tych przepisów, które są bardzo proste, jednak dla odpowiedniego efektu należy zaopatrzyć się w produkty najwyższej jakości. Przede wszystkim zaś główny składnik, czyli łosoś powinien być najlepszy z możliwych.
Ja najbardziej lubię w tym przypadku korzystać z dzikiego łososia pacyficznego, jednak myślę, że wysokogatunkowy łosoś z hodowli ekologicznej też się nada. Oczywiście chodzi o surowy filet w formie płatu.
Drugi istoty składnik to sól. Wydawałoby się, że tutaj nie ma żadnej filozofii, a jednak pod względem jakościowym różnica może być ogromna. Najlepiej do tego przepisu nadaje się sól morska, ale sól kłodawska lub himalajska też będą odpowiednie. Chodzi o to, żeby była nieoczyszczona, naturalna.
Trzecim kluczowym składnikiem jest erytrytol, który tutaj występuje w zastępstwie cukru. W końcu ma to być przepis niskoweglowodanowy, zgodny z dietą ketogeniczną. Razem z solą tworzą one mieszankę, która marynuje rybę, wyciąga z niej wodę i nadaje odpowiedniego smaku.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
Keto Gravlax: Z czym to się je?
No tutaj opcji jest wiele. Taki łosoś marynowany przez kilka dni w przyprawach sam w sobie jest prawdziwym rarytasem. Ja lubię go po prostu w towarzystwie dużej ilości koperku.
Jednak będzie smakował on wyśmienicie także w towarzystwie różnego rodzaju sosów, które także poprawią końcowe makro dania. Na przykład takich na bazie majonezu jak sos aioli lub musztardowy, chociaż dressing na bazie octu balsamicznego powinien się tutaj równie dobrze sprawdzić.
Można też przyrządzić z niego tatara. Oczywiście takiego łososia konsumuje się zawsze na surowo, nie poddaje się go obróbce termicznej. Chodzi o to, żeby wykorzystać pełnię wartości odżywczych i smaku.
To kto chętny na łososia w takiej formie?
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Gravlax
Składniki
- 1 płat łosoś (filet), ok. 0,6 kg
- 60 g sól himalajska, kłodawska lub morska
- 60 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 20 szt. ziarna pieprzu może być kolorowy
- 20 szt. ziarna jałowca
Sposób przygotowania
- Fileta umyć i osuszyć. Pieprz i jałowiec rozdrobnić w moździerzu, wymieszać z solą i erytrytolem. Duże płaskie naczynie wysypać połową mieszanki przypraw, ułożyć na nich łososia skórą do dołu i posypać obficie resztą przypraw. Lekko wmasować przyprawy w łososia, po czym zawinąć całość folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie, zlać płyn, który się zebrał w naczyniu, a łososia osuszyć i otrzepać z pozostałości przypraw. Kroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.