NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Łosoś marynowany gravlax

Gravlax (Keto, Paleo, LowCarb)

Gravlax – łosoś w najwykwintniejszym wydaniu

Dzisiaj przepis nie wymagający dużego poświęcenia, jednak wymagający trochę czasu. Mowa mianowicie o marynowanym łososiu surowym, który obtoczony przyprawami i odstawiony nabiera smaku i kruszeje stając się niebywałym przysmakiem. Przepis wymaga ok. 2 – 3 dni leżakowania, więc jeśli chcecie go zrobić na jakąś specjalną okazję, to trzeba zamarynować go z wyprzedzeniem. Łosoś w takiej postaci nada się świetnie nie tylko na różnego rodzaju imprezy, ale i na Święta. Ten świąteczno – sylwestrowy czas to okres spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. I choć w tym roku może wyglądać trochę inaczej niż zazwyczaj, to i tak myślę, że te spotkania w większości przypadków się odbędą. Może jedynie w mniejszym niż normalnie gronie… A więc gravlax idealnie się nada na taką okazję. 🙂

gravlax
Łosoś marynowany – gravlax

Jakość produktów źródłem sukcesu

Gravlax to jeden z tych przepisów, które są bardzo proste, jednak dla odpowiedniego efektu należy zaopatrzyć się w produkty najwyższej jakości. Przede wszystkim zaś główny składnik, czyli łosoś powinien być najlepszy z możliwych. Ja najbardziej lubię w tym przypadku korzystać z dzikiego łososia pacyficznego, jednak myślę, że wysokogatunkowy łosoś z hodowli ekologicznej też się nada. Oczywiście chodzi o surowy filet w formie płatu. Drugi istoty składnik to sól. Wydawałoby się, że tutaj nie ma żadnej filozofii, a jednak pod względem jakościowym różnica może być ogromna. Najlepiej do tego przepisu nadaje się sól morska, ale sól kłodawska lub himalajska też będą odpowiednie. Chodzi o to, żeby była nieoczyszczona, naturalna. Trzecim kluczowym składnikiem jest erytrytol, który tutaj występuje w zastępstwie cukru. W końcu ma to być przepis niskoweglowodanowy, zgodny z dietą ketogeniczną. Razem z solą tworzą one mieszankę, która marynuje rybę, wyciąga z niej wodę i nadaje odpowiedniego smaku.

keto gravlax
Gravlax z kaparami i koperkiem

Z czym to się je?

No tutaj opcji jest wiele. Taki łosoś marynowany przez kilka dni w przyprawach sam w sobie jest prawdziwym rarytasem. Ja lubię go po prostu w towarzystwie dużej ilości koperku. Jednak będzie smakował on wyśmienicie także w towarzystwie różnego rodzaju sosów, które także poprawią końcowe makro dania. Na przykład takich na bazie majonezu jak sos aioli lub musztardowy, chociaż dressing na bazie octu balsamicznego powinien się tutaj równie dobrze sprawdzić. Można też przyrządzić z niego tatara. Oczywiście takiego łososia konsumuje się zawsze na surowo, nie poddaje się go obróbce termicznej. Chodzi o to, żeby wykorzystać pełnię wartości odżywczych i smaku.

To kto chętny na łososia w takiej formie?

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Łosoś marynowany gravlax

Gravlax

Modern Cavegirl
Pyszny sposób na łososia, który pozwala zachować jego pełnię właściwości odżywczych. Mowa oczywiście o łososiu marynowanym w przyprawach, przygotowanym na modłę skandynawską, gdzie określa się go mianem gravlax. Pyszny i zdrowy, pełen kwasów omega-3 poleca się nie tylko na wigilijny stół. 🙂
Czas przygotowania 5 mins
Czas całkowity 7 mins
Porcje 6 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

  • Fileta umyć i osuszyć. Pieprz i jałowiec rozdrobnić w moździerzu, wymieszać z solą i erytrytolem. Duże płaskie naczynie wysypać połową mieszanki przypraw, ułożyć na nich łososia skórą do dołu i posypać obficie resztą przypraw. Lekko wmasować przyprawy w łososia, po czym zawinąć całość folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie, zlać płyn, który się zebrał w naczyniu, a łososia osuszyć i otrzepać z pozostałości przypraw. Kroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Gravlax
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
8.6
% RWS*
Tłuszcz
 
0.12
g
0
%
Tłuszcze nasycone
 
0.05
g
0
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.04
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.03
g
Cholesterol
 
0.09
mg
0
%
Sód
 
3876.54
mg
169
%
Potas
 
45.92
mg
1
%
Węglowodany
 
2.63
g
1
%
Błonnik
 
0.84
g
4
%
Cukier
 
0.02
g
0
%
Białko
 
0.38
g
1
%
Witamina A
 
18.3
IU
0
%
Wapń
 
17.19
mg
2
%
Żelazo
 
0.36
mg
2
%
Węglowodany netto
 
1.79
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu