Keto świąteczne ciasteczka polecają się na Święta
Święta już za kilka dni. Jeśli nie pokusiliście się jak do tej pory o żadne świąteczne keto pierniczki lub inne ciastka, to to jest dobry moment. 🙂 Jakoś w tym roku lukrowane pierniczki nie stały się moim celem. W ogóle z moich rąk nie powstały żadne ciastka. Miałam w planach takie w typie linzer cookies (mniejsza wersja Linzer Torte), ale jak na razie jeszcze nie przeszłam od teorii do praktyki. Dzisiejsze ciastka są dziełem mojej mamy, która w ostatnim czasie wyprodukowała aż dwa rodzaje keto świątecznych ciastek. Jak starczy czasu, to te drugie też pojawią się wkrótce na blogu. Tymczasem, łapcie przepis na te piękne i pyszne keto świąteczne ciasteczka cynamonowe.
Keto świąteczne ciasteczka, czyli cynamon rządzi w czasie Świąt
Na przestrzeni najbliższych kilku dni możecie się też spodziewać kolejnych korzennych, mocno cynamonowych przepisów. Osobiście wprost uwielbiam cynamon. Widać to wyraźnie po ilości przepisów z jego udziałem – cinnamon rolls, tort cynamonowy ze świątecznego eCookbook’a i wiele innych. Każde ciasto z jabłkami, a także większość ciast dyniowych ma w sobie spore ilości tej wspaniałej przyprawy. Kiedyś moim absolutnym hitem jeśli chodzi o przekąski były cynamonowe płatki śniadaniowe znanej firmy. Mogłam je wciągać jak odkurzacz na sucho, tym bardziej że nigdy nie byłam fanką płatków z mlekiem. Udało mi się odtworzyć wersję niskowęglowodanową, na którą przepis znajdziecie tutaj. Smakują wyśmienicie, jak dla mnie najlepiej z jogurtem kokosowym.
Cynamon – cudowna przyprawa
Zastanawiając się skąd moje uwielbienie dla cynamonu, natknęłam się na kilka informacji na temat jego dobroczynnego działania na organizm. Najwyraźniej mój zgłasza zapotrzebowanie na niego, bo wie co dla niego dobre… 😛 Poniżej kilka z wielu wspaniałych właściwości cynamonu.
Jak widzicie cynamon świetnie sprawdza się w diecie niskowęglowodanowej i ketogenicznej, gdyż ma naturalną właściwość obniżania poziomu cukru we krwi! Ponoć już 0,5 łyżeczki cynamonu dziennie reguluje jego poziom, obniża zły cholesterol, a także zmniejsza bóle stawów i menstruacyjne (więcej tutaj). Co ciekawe, w sprzedaży funkcjonują dwie jego postaci – cejloński i chiński (odmiany Cassia). Jak nietrudno się domyślić, tylko ten pierwszy oferuje pełnię zdrowotnych właściwości oraz smaku. I choć ten chiński jest dużo tańszy, to zdecydowanie do diety powinniśmy włączyć ten oryginalny, bogaty w składniki odżywcze i minerały oraz antyoksydanty.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Świąteczne ciasteczka cynamonowe
Składniki
Ciastka
- 100 g masło klarowane w temperaturze pokojowej
- 50 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżka skórka pomarańczowa
- 1 szt. jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 85 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 20 g odtłuszczona mąka migdałowa
- 1 łyżka len złoty zmielonego lub mąki lnianej
- 0,5 łyżeczki guma guar
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 0,25 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny)
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
- 1 łyżka jogurt kokosowy
Polewa czekoladowa
- 50 g czekolada gorzka min. 85 % kakao lub niskowęglowodanowa
- 2 garści płatki migdałowe do dekoracji
Sposób przygotowania
Ciastka
- Masło utrzeć ze słodzidłem na gładką masę. Dodać jajko, jogurt i ekstrakt z wanilii. Ucierać jeszcze przez 1 minutę. Pozostałe suche składniki wymieszać i dodać do masy razem ze skórką z pomarańczy. Wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 0,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować (niezbyt cienko) i wykrawać ciastka o ulubionym kształcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 8-10 minut (do lekkiego zrumienienia).
Polewa czekoladowa
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu (można też w mikrofali). Polać nią ciasteczka i posypać płatkami migdałowymi.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Czym moża zastąpić guar i jogurt kokosowy?
Czy zamiast węglanu mogę użyć sody albo proszku do pieczenia?
Hej, gumę guar można spróbować zastąpić babką jajowatą albo płesznik, ewentualnie dodatkową porcją lnu (być może trzeba będzie dopasować ilość składników mokrych). Jogurt kokosowy natomiast dowolnym innym jogurtem lub śmietaną (np. kokosową) albo czymkolwiek o podobnej konsystencji. Można też spróbować pominąć ten składnik.
Zamiast cream of tartar można użyć dowolnego innego spulchniacza, np. proszek do pieczenia czy sodę.