Wielki powrót muffinów
Ze zdumieniem odkryłam, że dawno nie było u mnie muffinów. Właściwie to udało mi się znaleźć tylko trzy przepisy na blogu w tym typie. Są to babeczki kakaowe z cukinii, muffiny z granolą i cytrynowe muffinki z borówkami. Kiedyś tego rodzaju wypiek pojawiał się u mnie znacznie częściej. Jest to bardzo wygodna forma podawania słodkości – podzielone już na porcje, więc z wyprzedzeniem wiadomo ile osób będzie mogło się poczęstować. Na fali zimowo – świątecznych przepisów popełniłam ostatnio kolejną ich wersję – keto muffiny piernikowe.

Keto muffiny piernikowe – ich sekret tkwi w oleju
Muffiny wyszły wyśmienite. Lekkie i puszyste. Także przepis jak najbardziej do wykorzystania w najbliższej przyszłości. Te akurat zostały zrobione na bazie purée z dyni, ale myślę, że inne zwyczajowe piernikowe wypełniacze takie jak powidła śliwkowe lub mus jabłkowy też się nadadzą. Oczywiście te na bazie dyni chyba wyjdą najlepiej pod kątem zawartości węglowodanów. No i dynia generalnie dobrze czuje się w towarzystwie przyprawy do piernika, więc keto muffiny piernikowe były od początku skazane na sukces… 😀 Wydaje mi się, że za taką wspaniałą ich konsystencję odpowiada między innymi użycie płynnego oleju. W moim przypadku oliwy i oleju z awokado. Zazwyczaj do pieczenia używam bowiem rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego. A te w temperaturze pokojowej – zwłaszcza w chłodne miesiące – mają tendencję do tężenia, co wpływa także na końcową konsystencję wypieku. Stąd – wydaje mi się – wyjątkowa delikatność i puszystość tych muffinów.

Krem maślano – jogurtowy idealnym dopełnieniem muffinek
Za to krem, który przyozdobił muffiny to już właśnie historia z masłem klarowanym w roli głównej. Razem ze zmielonym erytrytolem i jogurtem kokosowym tworzy keto krem maślany w nowym wydaniu. Ta wersja jest lżejsza, bardziej jogurtowa i świetnie korespondująca ze smakiem i konsystencją muffinów. Wisienkę na torcie zagrała natomiast żurawina. Prezentuje się równie pięknie, a i ma do tego bardziej sezonowy charakter.
To kto chętny na taką świąteczną muffinkę?


Muffiny piernikowe
Składniki
Muffinki piernikowe
- 4 szt. jajka
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 70 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ½ szklanki)
- ½ szklanki oliwa z oliwek
- ¼ szklanki olej z awokado
- 250 g puree z dyni zwarte w konsystencji, najlepiej z dyni Hokkaido lub startej świeżej dyni
- 100 g mąka kokosowa (ok. ¾ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1 łyżeczka soda kuchenna
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny)
- 1,5 łyżeczki przyprawa do piernika najlepiej domowa z tego przepisu
Krem maślano – jogurtowy
- 0,25 szklanki masło klarowane lub nierafinowany olej kokosowy w temperaturze pokojowej
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ¼ szklanki)
- 150 g jogurt kokosowy gęsty
- 12 sztuk żurawina świeża
- 0,5 łyżeczki cynamon mielony do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Muffinki piernikowe
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną masę z solą, dodając pod koniec słodzidło. Ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy. Dodać żółtka po jednym na raz, a następnie miksując dalej dolewać cienkim strumieniem olej. Masa powinna znacznie powiększyć swoją objętość. Mąkę kokosową wymieszać z sodą, kamieniem winnym i przyprawą do piernika, po czym dodać tę mieszankę do masy jajecznej razem z dynią. Delikatnie wmieszać szpatułką. Odstawić na chwilę do zgęstnienia. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, po czym każdą wypełniać 1/12 masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 – 20 minut aż muffinki będą rumiane. Ostudzić.
Krem maślano – jogurtowy
- Masło utrzeć ze słodzidłem do uzyskania puszystej masy. Dodawać po łyżce jogurt kokosowy i ucierać dalej. Gotową masę przełożyć do szprycy i udekorować muffinki (jeśli masa jest zbyt płynna, schłodzić ją do uzyskania pożądanej konsystencji). Można posypać odrobiną mielonego cynamonu. Na szczycie kremu ułożyć owoc żurawiny.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.