Dieta ketogeniczna nie oznacza rezygnacji z pysznych deserów. Wręcz przeciwnie! Istnieje mnóstwo przepisów na KETO desery, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Szybkie KETO babeczki dyniowe to doskonała opcja dla tych, którzy szukają sposobu na proste, sycące i niskowęglowodanowe przekąski. Dynia, choć kojarzona z węglowodanami, w odpowiednich proporcjach jest idealnym składnikiem w diecie KETO.
Babeczki dyniowe KETO: Prostota i szybkość przygotowania
Ketogeniczne babeczki dyniowe to idealne rozwiązanie dla osób, które potrzebują szybkiego i zdrowego deseru. W przeciwieństwie do tradycyjnych przepisów na muffiny, ta wersja jest wolna od cukru i mąki pszennej, dzięki czemu jest niskowęglowodanowa i zgodna z zasadami diety ketogenicznej.
Dlaczego warto wybrać babeczki dyniowe na diecie KETO?
- Szybkość przygotowania – przepis na muffiny KETO z dyni wymaga zaledwie kilkanaście minut przygotowań, co czyni je doskonałą opcją na szybki deser lub przekąskę.
- Niskowęglowodanowe składniki – babeczki są przygotowywane na bazie mąki kokosowej, co minimalizuje ilość węglowodanów.
- Zdrowe tłuszcze – dzięki dodatkom, takim jak oliwa z oliwek czy olej z awokado, babeczki są pełne zdrowych tłuszczów, które wspomagają proces ketozy.
- Świetna na przekąskę lub śniadanie – babeczki są idealnym rozwiązaniem na szybkie śniadanie, zdrową przekąskę w ciągu dnia lub deser po posiłku.
Piernikowe KETO muffiny dyniowe: Składniki
Wśród składników tych piernikowych muffinek dyniowych znajdziesz same zdrowe, niskowęglowodanowe produkty, w które łatwo się zaopatrzyć:
- Dynia, mimo że naturalnie zawiera węglowodany, jest doskonałym składnikiem w przepisach KETO. Jej niska kaloryczność i bogactwo błonnika sprawiają, że świetnie nadaje się do przygotowywania niskowęglowodanowych deserów. Zawiera również wiele witamin i minerałów, które są korzystne dla zdrowia na diecie KETO.
- Jajka: Podstawowy składnik ciast i wypieków, który nadaje im lekkości i puszystości. Stanowią także perfekcyjne źródło białka i tłuszczu, dzięki czemu są podstawą żywienia na keto diecie.
- Mąka kokosowa to kolejny popularny składnik w przepisach ketogenicznych. Jest niezwykle bogata w błonnik, co sprawia, że jest bardzo wydajna i dobrze chłonie wilgoć, co czyni ją idealną do wypieków, takich jak babeczki.
- Erytrytol to najczęściej wybierany słodzik na diecie ketogenicznej. Jest pozbawiony kalorii, a jego smak jest zbliżony do cukru. Działa doskonale w wypiekach, ponieważ nie krystalizuje się i nie zmienia konsystencji ciasta. Przede wszystkim zaś erytrytol ma indeks glikemiczny równy zeru, co oznacza, że nie wpływa na poziom glukozy ani na insulinę.
- Oliwa z oliwek lub olej z awokado: Dodatek oleju sprawia, że babeczki są bardziej wilgotne i kremowe. Co więcej, oba są bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych, które wspierają zdrowie serca.
- Spulchniacz: Soda kuchenna oraz proszek do pieczenia są odpowiedzialne za wyrośnięcie muffinek.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ: Wszystkie przepisy na KETO ciasta z dynią w roli głównej
Krem maślano – jogurtowy idealnym dopełnieniem KETO muffinek
Krem, który przyozdobił muffiny to już natomiast historia z masłem klarowanym w roli głównej. Razem z pudrem z erytrytolu i jogurtem kokosowym tworzy keto krem maślany w nowym wydaniu. Ta wersja jest lżejsza, bardziej jogurtowa i świetnie korespondująca ze smakiem i konsystencją muffinów. Wisienkę na torcie zagrała natomiast żurawina. Prezentuje się równie pięknie, a i ma do tego bardziej sezonowy charakter.
To kto chętny na taką świąteczną muffinkę?
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Muffiny piernikowe
Składniki
Muffinki piernikowe
- 4 szt. jajka
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 70 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ½ szklanki)
- ½ szklanki oliwa z oliwek
- ¼ szklanki olej z awokado
- 250 g puree z dyni zwarte w konsystencji, najlepiej z dyni Hokkaido lub startej świeżej dyni
- 100 g mąka kokosowa (ok. ¾ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1 łyżeczka soda kuchenna
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny)
- 1,5 łyżeczki przyprawa do piernika najlepiej domowa z tego przepisu
Krem maślano – jogurtowy
- 0,25 szklanki masło klarowane lub nierafinowany olej kokosowy w temperaturze pokojowej
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ¼ szklanki)
- 150 g jogurt kokosowy gęsty
- 12 sztuk żurawina świeża
- 0,5 łyżeczki cynamon mielony do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Muffinki piernikowe
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną masę z solą, dodając pod koniec słodzidło. Ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy. Dodać żółtka po jednym na raz, a następnie miksując dalej dolewać cienkim strumieniem olej. Masa powinna znacznie powiększyć swoją objętość. Mąkę kokosową wymieszać z sodą, kamieniem winnym i przyprawą do piernika, po czym dodać tę mieszankę do masy jajecznej razem z dynią. Delikatnie wmieszać szpatułką. Odstawić na chwilę do zgęstnienia. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, po czym każdą wypełniać 1/12 masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 – 20 minut aż muffinki będą rumiane. Ostudzić.
Krem maślano – jogurtowy
- Masło utrzeć ze słodzidłem do uzyskania puszystej masy. Dodawać po łyżce jogurt kokosowy i ucierać dalej. Gotową masę przełożyć do szprycy i udekorować muffinki (jeśli masa jest zbyt płynna, schłodzić ją do uzyskania pożądanej konsystencji). Można posypać odrobiną mielonego cynamonu. Na szczycie kremu ułożyć owoc żurawiny.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.