wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto muffiny piernikowe

Keto muffiny piernikowe (Palo, LowCarb)

Wielki powrót muffinów

Ze zdumieniem odkryłam, że dawno nie było u mnie muffinów. Właściwie to udało mi się znaleźć tylko trzy przepisy na blogu w tym typie. Są to babeczki kakaowe z cukinii, muffiny z granolą i cytrynowe muffinki z borówkami. Kiedyś tego rodzaju wypiek pojawiał się u mnie znacznie częściej. Jest to bardzo wygodna forma podawania słodkości – podzielone już na porcje, więc z wyprzedzeniem wiadomo ile osób będzie mogło się poczęstować. Na fali zimowo – świątecznych przepisów popełniłam ostatnio kolejną ich wersję – keto muffiny piernikowe.

muffiny piernikowe
Keto muffinki piernikowe z kremem i żurawiną

Keto muffiny piernikowe – ich sekret tkwi w oleju

Muffiny wyszły wyśmienite. Lekkie i puszyste. Także przepis jak najbardziej do wykorzystania w najbliższej przyszłości. Te akurat zostały zrobione na bazie purée z dyni, ale myślę, że inne zwyczajowe piernikowe wypełniacze takie jak powidła śliwkowe lub mus jabłkowy też się nadadzą. Oczywiście te na bazie dyni chyba wyjdą najlepiej pod kątem zawartości węglowodanów. No i dynia generalnie dobrze czuje się w towarzystwie przyprawy do piernika, więc keto muffiny piernikowe były od początku skazane na sukces… 😀 Wydaje mi się, że za taką wspaniałą ich konsystencję odpowiada między innymi użycie płynnego oleju. W moim przypadku oliwy i oleju z awokado. Zazwyczaj do pieczenia używam bowiem rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego. A te w temperaturze pokojowej – zwłaszcza w chłodne miesiące – mają tendencję do tężenia, co wpływa także na końcową konsystencję wypieku. Stąd chyba wyjątkowa delikatność i puszystość tych muffinów.

keto muffiny
Keto muffiny piernikowe w świątecznej konwencji

Krem maślano – jogurtowy idealnym dopełnieniem muffinek

Za to krem, który przyozdobił muffiny to już właśnie historia z masłem klarowanym w roli głównej. Razem z erytrytolem i jogurtem kokosowym tworzy keto krem maślany w nowym wydaniu. Ta wersja jest lżejsza, bardziej jogurtowa i świetnie korespondująca ze smakiem i konsystencją muffinów. Wisienkę na torcie zagrała natomiast żurawina. Prezentuje się równie pięknie, a i ma do tego bardziej sezonowy charakter.

To kto chętny na taką świąteczną muffinkę?

keto święta
Keto muffinka piernikowa z kremem i żurawiną

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto muffiny piernikowe

Muffiny piernikowe

Modern Cavegirl
Keto muffiny piernikowe na bazie dyni z kremem maślano – jogurtowym i żurawiną to szybki oraz prosty, a przy tym bardzo efektowny i smaczny przepis idealnie wpasowujący się w świąteczną konwencję.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Deser
Porcje 12 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Muffinki piernikowe

Krem maślano – jogurtowy

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Muffinki piernikowe

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną masę z solą, dodając pod koniec słodzidło. Ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy. Dodać żółtka po jednym na raz, a następnie miksując dalej dolewać cienkim strumieniem olej. Masa powinna znacznie powiększyć swoją objętość. Mąkę kokosową wymieszać z sodą, kamieniem winnym i przyprawą do piernika, po czym dodać tę mieszankę do masy jajecznej razem z dynią. Delikatnie wmieszać szpatułką. Odstawić na chwilę do zgęstnienia. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, po czym każdą wypełniać 1/12 masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 – 20 minut aż muffinki będą rumiane. Ostudzić.

Krem maślano – jogurtowy

  • Masło utrzeć ze słodzidłem do uzyskania puszystej masy. Dodawać po łyżce jogurt kokosowy i ucierać dalej. Gotową masę przełożyć do szprycy i udekorować muffinki (jeśli masa jest zbyt płynna, schłodzić ją do uzyskania pożądanej konsystencji). Można posypać odrobiną mielonego cynamonu. Na szczycie kremu ułożyć owoc żurawiny.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Muffiny piernikowe
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
260.23
% RWS*
Tłuszcz
 
24.32
g
37
%
Tłuszcze nasycone
 
9.64
g
60
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.03
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
11.59
g
Cholesterol
 
64.16
mg
21
%
Sód
 
187.61
mg
8
%
Potas
 
109.15
mg
3
%
Węglowodany
 
8.53
g
3
%
Błonnik
 
3.99
g
17
%
Cukier
 
1.42
g
2
%
Białko
 
3.76
g
8
%
Witamina A
 
3323.95
IU
66
%
Witamina C
 
1.51
mg
2
%
Wapń
 
69.31
mg
7
%
Żelazo
 
1.3
mg
7
%
Węglowodany netto
 
4.54
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu