keto muffiny piernikowe
Amerykańska Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Wege

Keto muffiny piernikowe (Palo, LowCarb)

Wielki powrót muffinów

Ze zdumieniem odkryłam, że dawno nie było u mnie muffinów. Właściwie to udało mi się znaleźć tylko trzy przepisy na blogu w tym typie. Są to babeczki kakaowe z cukinii, muffiny z granolą i cytrynowe muffinki z borówkami. Kiedyś tego rodzaju wypiek pojawiał się u mnie znacznie częściej. Jest to bardzo wygodna forma podawania słodkości – podzielone już na porcje, więc z wyprzedzeniem wiadomo ile osób będzie mogło się poczęstować. Na fali zimowo – świątecznych przepisów popełniłam ostatnio kolejną ich wersję – keto muffiny piernikowe.

muffiny piernikowe
Keto muffinki piernikowe z kremem i żurawiną

Keto muffiny piernikowe – ich sekret tkwi w oleju

Muffiny wyszły wyśmienite. Lekkie i puszyste. Także przepis jak najbardziej do wykorzystania w najbliższej przyszłości. Te akurat zostały zrobione na bazie purée z dyni, ale myślę, że inne zwyczajowe piernikowe wypełniacze takie jak powidła śliwkowe lub mus jabłkowy też się nadadzą. Oczywiście te na bazie dyni chyba wyjdą najlepiej pod kątem zawartości węglowodanów. No i dynia generalnie dobrze czuje się w towarzystwie przyprawy do piernika, więc keto muffiny piernikowe były od początku skazane na sukces… 😀 Wydaje mi się, że za taką wspaniałą ich konsystencję odpowiada między innymi użycie płynnego oleju. W moim przypadku oliwy i oleju z awokado. Zazwyczaj do pieczenia używam bowiem rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego. A te w temperaturze pokojowej – zwłaszcza w chłodne miesiące – mają tendencję do tężenia, co wpływa także na końcową konsystencję wypieku. Stąd chyba wyjątkowa delikatność i puszystość tych muffinów.

keto muffiny
Keto muffiny piernikowe w świątecznej konwencji

Krem maślano – jogurtowy idealnym dopełnieniem muffinek

Za to krem, który przyozdobił muffiny to już właśnie historia z masłem klarowanym w roli głównej. Razem z erytrytolem i jogurtem kokosowym tworzy keto krem maślany w nowym wydaniu. Ta wersja jest lżejsza, bardziej jogurtowa i świetnie korespondująca ze smakiem i konsystencją muffinów. Wisienkę na torcie zagrała natomiast żurawina. Prezentuje się równie pięknie, a i ma do tego bardziej sezonowy charakter.

To kto chętny na taką świąteczną muffinkę?

keto święta
Keto muffinka piernikowa z kremem i żurawiną

 

keto muffiny piernikowe

Muffiny piernikowe

Keto muffiny piernikowe na bazie dyni z kremem maślano - jogurtowym i żurawiną to szybki oraz prosty, a przy tym bardzo efektowny i smaczny przepis idealnie wpasowujący się w świąteczną konwencję.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Europejska, Wege
Porcje 12 sztuk

Składniki
  

Muffinki piernikowe

  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,5 szklanki erytrytolu (ok. 70 g)
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki oleju z awokado
  • 250 g puree z dynii zwartego w konsystencji, najlepiej z dyni Hokkaido lub startej świeżej dyni
  • 0,75 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 2 łyżeczki kwaśnego winianu potasu inaczej kamień winny (spulchniacz)
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę do piernika dostępny we wpisie o pierniczkowym latte)

Krem maślano - jogurtowy

  • 0,25 szklanki masła kakaowego w temperaturze pokojowej
  • 0,25 szklanki erytrytolu
  • 150 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 12 sztuk żurawiny świeżej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

Muffinki piernikowe

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną masę z solą, dodając pod koniec erytrytol. Ubijać dalej aż do uzyskania lśniącej masy. Dodać żółtka po jednym na raz, a następnie miksując dalej dolewać cienkim strumieniem olej. Masa powinna znacznie powiększyć swoją objętość. Mąkę kokosową wymieszać z sodą, kamieniem winnym i przyprawą do piernika, po czym dodać tę mieszankę do masy jajecznej razem z dynią. Delikatnie wmieszać szpatułką. Odstawić na chwilę do zgęstnienia. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, po czym każdą wypełniać 1/12 masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 - 20 minut aż muffinki będą rumiane. Ostudzić.

Krem maślano - jogurtowy

  • Masło utrzeć z erytrytolem do uzyskania puszystej masy. Dodawać po łyżce jogurt kokosowy i ucierać dalej. Gotową masę przełożyć do szprycy i udekorować muffinki (jeśli masa jest zbyt płynna, schłodzić ją do uzyskania pożądanej konsystencji). Można posypać odrobiną mielonego cynamonu. Na szczycie kremu ułożyć owoc żurawiny.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 261 kcal
Tłuszcz: 24,5 g
Węglowodany: 4,3 g
Błonnik 0,1 g
Białko 3,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating