Keto muffinki z borówkami, czyli owocowy zawrót głowy
Jak widzicie na załączonym obrazku u mnie wszystko chodzi seriami… 🙂 Najpierw seria przepisów wytrawnych, a teraz kolejna – na słodko. Dwie ostatnie propozycje nawet mocno słodkie, w dodatku z owocami, więc po prostu szaleństwo…
Co to za keto dieta…?
Ano wraz z nadejściem wiosny i wyższych temperatur (to nie jest oczywiste i jednoznaczne), wprowadzam zawsze do diety więcej owoców, a co za tym idzie także węglowodanów… No i z diety typowo ketogenicznej robi mi się taki bardziej low-carb.
Oczywiście nie wcinam ich garściami każdego dnia, ale jednak zaczynają się pojawiać regularnie. Plus jest taki, że zwiększa się też dostawa witamin, bo tych akurat w owocach nie brakuje… 🙂
Keto muffinki z borówkami polecają się na śniadanie/deser/wynos
Dzisiejsza propozycja jest jednak taka bardziej śniadaniowa niż typowo deserowa…
Oczywiście keto muffinki z borówkami mogą stanowić świetny deser, ale równie dobrze sprawdzą się jako przekąska lub – na przykład w towarzystwie jogurtu kokosowego – jako śniadanie. Super opcja, zwłaszcza jeśli akurat brakuje czasu nawet na jajecznicę…
Po prostu chwytasz muffinkę oraz jogurt i śniadanie gotowe!
Z powodzeniem można je też zabrać na wynos. Jeśli natomiast dysponujesz wolną chwilą, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaparzyć sobie dobrą kawę i delektować się w spokoju pyszną keto muffinką z borówkami. 🙂 Każdemu według zasług. 😛
Szybki przepis na szybkie keto śniadanie
Wspominałam już też, że same muffinki robi się extra szybko…? No właśnie. Po tych kilku bardziej skomplikowanych i wymagających przepisach nareszcie przyszła pora na coś łatwego i szybkiego.
Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i wrzucić do piekarnika. Nie zapominając oczywiście o dodaniu borówek na koniec… 😀 A po niespełna 20 minutach cieszyć się pachnącymi cytryną, borówkami i kokosem keto muffinkami. Ot cała filozofia!
Kto dołącza do klubu wielbicieli szybkich i pysznych keto przepisów…?
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Muffinki cytrynowe z borówkami
Wyposażenie
- foremka do muffinek najlepiej silikonowa
Składniki
- 3 szt. jajka
- 1 łyżeczka cream of tartar (inaczej kwaśny winian potasu lub kamień winny)
- 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 100 g jogurt kokosowy
- 45 g olej kokosowy płynny
- 50 g białko serwatkowe naturalne
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1 łyżka skórka z cytryny
- 0,5 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 30 g mąka kokosowa (ok. ¼ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 0,25 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 120 g borówki
Sposób przygotowania
- Jajka ubić na puszystą pianę z cream of tartar i słodzidłem. Jogurt wymieszać z olejem kokosowym, białkiem, ekstraktem z wanilii oraz skórką i sokiem z cytryny. Suche składniki wymieszać ze sobą. Połączyć delikatnie wszystkie masy.
- Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nakładać porcję ciasta. Na wierzch dać ok. łyżkę borówek. Piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 15 – 20 minut do suchego patyczka.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.