Owocowy zawrót głowy
Jak widzicie na załączonym obrazku u mnie wszystko chodzi seriami… 🙂 Najpierw seria przepisów wytrawnych, a teraz kolejna – na słodko. Dwie ostatnie propozycje nawet mocno słodkie (tu i tu), w dodatku z owocami, więc po prostu szaleństwo… Co to za keto dieta…? Ano wraz z nadejściem wiosny i wyższych temperatur (to nie jest oczywiste i jednoznaczne), wprowadzam zawsze do diety więcej owoców, a co za tym idzie także węglowodanów… No i z diety typowo ketogenicznej robi mi się taki bardziej low-carb. Oczywiście nie wcinam ich garściami każdego dnia, ale jednak zaczynają się pojawiać regularnie. Plus jest taki, że zwiększa się też dostawa witamin, bo tych akurat w owocach nie brakuje… 🙂
Keto muffinki z borówkami polecają się na śniadanie/deser/wynos
Dzisiejsza propozycja jest jednak taka bardziej śniadaniowa niż typowo deserowa… Oczywiście keto muffinki z borówkami mogą stanowić świetny deser, ale równie dobrze sprawdzą się jako przekąska lub – na przykład w towarzystwie jogurtu kokosowego – jako śniadanie. Super opcja, zwłaszcza jeśli akurat brakuje czasu nawet na szybką jajecznicę… Po prostu chwytasz muffinkę oraz jogurt i śniadanie gotowe. Z powodzeniem można je też zabrać na wynos. Jeśli natomiast dysponujesz wolną chwilą, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaparzyć sobie dobrą kawę i delektować się w spokoju pyszną keto muffinką z borówkami. 🙂 Każdemu według zasług. 😛
Szybki przepis na szybkie keto śniadanie
Wspominałam już też, że same muffinki robi się extra szybko…? No właśnie. Po tych kilku bardziej skomplikowanych i wymagających przepisach nareszcie przyszła pora na coś łatwego i szybkiego. Praktycznie „jednomiskowego”… Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i wrzucić do piekarnika. Nie zapominając oczywiście o dodaniu borówek na koniec… 😀 A po niespełna 20 minutach cieszyć się pachnącymi cytryną, borówkami i kokosem keto muffinkami. Ot cała filozofia. Kto dołącza do klubu wielbicieli szybkich i pysznych keto przepisów…?
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂
Muffinki z borówkami
Składniki
- 3 szt. jajka
- 2 łyżki gęste mleko kokosowe
- 2 łyżki masło klarowane
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1 łyżka skórka z cytryny
- 0,5 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 35 g mąka kokosowa (ok. ¼ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kwaśny winian potasu lub kamień winny)
- 0,25 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 0,75 szklanki borówki
Sposób przygotowania
- W misce wymieszać składniki mokre. W osobnej miseczce wymieszać składniki suche. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać aż wszystko się dobrze połączy. Dodać borówki i przemieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nakładać porcję ciasta. Piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 15 – 20 minut do suchego patyczka.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
Przepis na keto muffinki cytrynowe z borówkami pochodzi z tej strony.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.