Okazja goni okazję
Jeszcze żywe jest wspomnienie smaku ostatniego ciasta z truskawkami i rabarbarem, które robiłam z okazji Dnia Matki, a tu już kolejne na tapecie. No ale co ja mogę na to, że Dzień Matki i Dzień Dziecka są zaraz po sobie. No a Dzień Dziecka to przecież kolejna okazja do świętowania, a co za tym idzie – do robienia keto ciast. Tym razem mocno letnia i wakacyjna propozycja, czyli keto torcik straciatella z owocami. Wspaniała pogoda, która zawitała do nas po dość mokrym, pochmurnym i zimnym maju skłoniła mnie do sporządzenia ciasta biszkoptowego z jogurtowym kremem straciatella oraz owocami w galaretce. Zapewniam – smakuje dokładnie tak dobrze, jak brzmi. 🙂

Lekko, łatwo i przyjemnie, czyli sprzyjające okoliczności powstawania keto torcika straciatella z owocami
Wszystko udało się wyśmienicie. Biszkopt wyszedł żółciutki i pięknie wyrósł, a po wystudzeniu nie opadł. Jogurtowy krem straciatella okazał się wyjątkowo aksamitny i kremowy, idealny w konsystencji. Jedynych problemów przysporzyła galaretka, która najpierw była za rzadka i zleciała na spód ciasta, a potem zbyt stężała i ciężko było ją równomiernie rozłożyć na owocach. No cóż – ze znalezieniem odpowiedniego momentu na wylanie galaretki z reguły mam problem… To jest zawsze problem pod tytułem albo odrobinę za wcześnie albo już trochę za późno… 🙂 Ale nie narzekam – jakoś udało się wybrnąć z sytuacji, a mam świadomość, że mogły wydarzyć się gorsze rzeczy niż to… 😉

Keto torcik straciatella z owocami od kulis
No dobrze, a teraz wyjaśnię jakim cudem keto torcik straciatella z owocami jest naprawdę keto. Ano biszkopt powstał na bazie mąki kokosowej i był słodzony erytrytolem. Krem straciatella zaś to połączenie mleka kokosowego z kartonu i jogurtu kokosowego, posłodzonego erytrytolem i stewią oraz zagęszczonego żelatyną. Do kremu dodałam rozdrobnioną czekoladę o zawartości kakao powyżej 90% i – tym samym – niskiej zawartości węglowodanów. Galaretka truskawkowa użyta do ostatniej warstwy jest zaś bezcukrowa, dosłodziłam ją stewią, a reszta słodyczy pochodzi od owoców, które są w tym przypadku właściwie jedynym źródłem cukrów. A i tak mają ich stosunkowo niewiele, bo są to owoce jagodowe – truskawki, borówki oraz maliny. W efekcie powstaje pyszny deser całkowicie zgodny z dietą ketogeniczną.
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Torcik straciatella z owocami
Składniki
Biszkopt
- 3 szt. jajka
- 1 szt białka jaj
- 30 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 35 g masło klarowane lub rafinowany oleju kokosowy
- 35 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Krem straciatella
- 150 ml gęste mleko kokosowe
- 20 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 200 g jogurt kokosowy
- 10 g żelatyna
- 10 kropli stewia w płynie
- 20 g czekolada gorzka 90% kakao lub niskowęglowodanowa; starta na małych oczkach lub rozdrobniona w malakserze
Galaretka z owocami
- 60 g borówki
- 60 g maliny
- 10 truskawki niewielkie
- 1 szt. galaretka truskawkowa bez cukru
- 350 ml woda (50 ml wrzątku + 300 ml zimnej wody)
- 20 kropli stewia w płynie
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Masło rozpuścić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z solą dodając pod koniec ubijania słodzidło. Żółtka ubić z masłem na puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii oraz mąkę kokosową i cream of tartar. Zmiksować na gładką masę. Delikatnie dodać odrobinę piany z białek dokładnie mieszając, po czym delikatnie wymieszać z pozostałą pianą z białek. Masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 – 25 minut do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić.
Krem straciatella
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, rozpuścić w 3-4 łyżkach wrzątku. Mleko kokosowe ubić trzepaczką na puszystą masę, dodać słodzidło i jeszcze chwilę ubijać. Dodać jogurt kokosowy oraz rozpuszczoną żelatynę i ubijać do połączenia się składników. Wmieszać kawałeczki czekolady. Dosłodzić stewią. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać wierzch.
Galaretka z owocami
- Owoce umyć, truskawki odszypułkować i przekroić każdą na pół. Poukładać na kremie razem z malinami i borówkami. Galaretkę rozpuścić w 50 ml wrzątku, dodać 300 ml zimnej wody i wymieszać. Posłodzić stewią i włożyć do lodówki, żeby lekko zgęstniała. Gdy galaretka już tężeje, wylać ją na owoce i wstawić całość do lodówki na minimum 2 godziny.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Ten keto torcik stracciatella jest po prostu PYSZNY!!!!!!!! Brawo modern cavegirl!!!!!!
Dziękuję! Bardzo mi miło, że smakował! 🙂