Niech żyje rabarbar!
Oto kolejne tegoroczne ciasto z rabarbarem w moim wykonaniu. No ale kiedy przygotowywać ciasta z tym owocem jak nie teraz? Tym razem ciasto ma wyjątkowo odświętny charakter, ponieważ była ku temu wyjątkowa okazja. Chodzi mi oczywiście o wczorajszy Dzień Matki. 🙂 W związku z tym postanowiłam ukręcić coś bardziej fikuśnego niż za ostatnim razem, chociaż keto kostka rabarbarowa i tak wzbudziła spore zainteresowanie, więc mniemam, że można określić ten przepis mianem atrakcyjnego.
Ciasto z rabarbarem na różne sposoby
Wydaje mi się, że fajnie czasami złamać schemat i wyjść poza standardy jeśli chodzi o tradycje kulinarne. Jakie jest bowiem standardowe skojarzenie na hasło „ciasto z rabarbarem”? Zazwyczaj jest to kruche ciasto z nadzieniem rabarbarowym lub ucierane z zatopionymi kawałkami rabarbaru w tym typie. No ewentualnie drożdżowe, ale takiego to u mnie raczej nie doświadczycie. Postanowiłam więc trochę pokombinować i oto rabarbar wystąpił u mnie w roli rhubarb curd (krem na bazie żółtek) na biszkoptowym spodzie. I tutaj uwaga – keto ciasto z rabarbarem i truskawkami to iście nowatorski przepis! Nie dość, że rhubarb curd jest świeżym odkryciem, to jeszcze keto biszkopt po raz pierwszy powstał przy udziale li tylko białek. Trzeba było bowiem jakoś wykorzystać pozostałości po rhubarb curd. 🙂 Także podsumowując i nawiązując jednocześnie do aktualnej okazji – potrzeba matką wynalazku. 🙂
Rabarbar i truskawki – niezwykle udana para
Ale to nie wszystko. 😀 Keto ciasto z rabarbarem i truskawkami nie kończy się ani na biszkopcie ani na rhubarb curd… Jak sama nazwa wskazuje pojawia się w nim jeszcze jeden owoc… Oczywiście są to truskawki. 😉 Stanowią niezwykle udaną parę i właśnie ten fakt postanowiłam wykorzystać. Wierzch ciasta zwieńczyły zatem truskawki zatopione w truskawkowej galaretce. Nie muszę chyba nadmieniać jak udane jest to połączenie…? 😉 Nie tylko smakowo zresztą. Prezentuje się także pięknie. I chociaż ceny truskawek potrafią na razie jeszcze zwalić z nóg, to i tak było warto… 🙂
Wszystko dla kochanych mam
I fakt – ta propozycja jest trochę czaso- i pracochłonna. No ale czego nie robi się dla mamy…? Celem było to, aby osłodzić naszym kochanym mamom ich święto i zapewniam, że się udało! 🙂 A taki cel uświęca wszystkie środki… 😉
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Składniki
Biszkopt
- 4 szt. białka jaj
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 40 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 40 g masło klarowane
- 35 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu)
Rhubarb curd
- 350 g rabarbar (najlepiej tylko różowe części)
- 70 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 4 szt. żółtka
- 40 g masło klarowane
- 15 kropli stewia w płynie (jeśli masa jest za mało słodka)
- 1 łyżka żelatyna rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody
Galaretka truskawkowa
- 1 szt. galaretka truskawkowa bez cukru
- 350 g truskawki odszypułkowanych
- 20 kropli stewia w płynie
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Masło roztopić i ostudzić. Mąkę kokosową wymieszać z cream of tartar. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce erytrytolu i dalej ubijać aż masa stanie się gładka i błyszcząca. Dodawać po trochu masła i suchych składników i delikatnie mieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut (aż lekko się przyrumieni).
Rhubarb curd
- Rabarbar zasypać dwoma łyżkami erytrytolu i gotować aż całość zmięknie. Zblendować na gładką masę. Żółtka ubić z pozostałym erytrytolem na puszystą jasną masę. Połączyć z jeszcze ciepłą masą rabarbarową hartując żółtka. Przelać całość do garnuszka i podgrzewać do zgęstnienia. Zestawić z palnika i lekko ostudzić. Jak masa będzie jeszcze ciepła, ale już nie gorąca, dodać masło klarowane oraz rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Ostudzić i wyłożyć na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki do zgęstnienia.
Galaretka truskawkowa
- Galaretkę zalać 200 ml wrzątku i rozpuścić. Dolać 200 ml zimnej wody, posłodzić stewią. Truskawki wyłożyć na wierzch masy rabarbarowej. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 2h.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
To buła wielka, piękna i obłędnie smaczna niespodzianka z okazji pięknego Dnia Matki.
Super, mamuś – cieszę się, że ciacho smakowało! 🙂