keto ciasto z rabarbarem i truskawkami
Deser Europejska Keto Lato Low Carb Paleo Polska Wiosna

Keto ciasto z rabarbarem i truskawkami (Paleo, LowCarb)

Niech żyje rabarbar!

Oto kolejne tegoroczne ciasto z rabarbarem w moim wykonaniu. No ale kiedy przygotowywać ciasta z tym owocem jak nie teraz? Tym razem ciasto ma wyjątkowo odświętny charakter, ponieważ była ku temu wyjątkowa okazja. Chodzi mi oczywiście o wczorajszy Dzień Matki. 🙂 W związku z tym postanowiłam ukręcić coś bardziej fikuśnego niż za ostatnim razem, chociaż keto kostka rabarbarowa i tak wzbudziła spore zainteresowanie, więc mniemam, że można określić ten przepis mianem atrakcyjnego.

Ciasto z rabarbarem na różne sposoby

Wydaje mi się, że fajnie czasami złamać schemat i wyjść poza standardy jeśli chodzi o tradycje kulinarne. Jakie jest bowiem standardowe skojarzenie na hasło „ciasto z rabarbarem”? Zazwyczaj jest to kruche ciasto z nadzieniem rabarbarowym lub ucierane z zatopionymi kawałkami rabarbaru w tym typie. No ewentualnie drożdżowe, ale takiego to u mnie raczej nie doświadczycie. Postanowiłam więc trochę pokombinować i oto rabarbar wystąpił u mnie w roli rhubarb curd (krem na bazie żółtek) na biszkoptowym spodzie. I tutaj uwaga – keto ciasto z rabarbarem i truskawkami to iście nowatorski przepis! Nie dość, że rhubarb curd jest świeżym odkryciem, to jeszcze keto biszkopt po raz pierwszy powstał przy udziale li tylko białek. Trzeba było bowiem jakoś wykorzystać pozostałości po rhubarb curd. 🙂 Także podsumowując i nawiązując jednocześnie do aktualnej okazji – potrzeba matką wynalazku. 🙂

ciasto z rabarbarem i truskawkami
Keto ciasto z rabarbarem i truskawkami

Rabarbar i truskawki – niezwykle udana para

Ale to nie wszystko. 😀 Keto ciasto z rabarbarem i truskawkami nie kończy się ani na biszkopcie ani na rhubarb curd… Jak sama nazwa wskazuje pojawia się w nim jeszcze jeden owoc… Oczywiście są to truskawki. 😉 Stanowią niezwykle udaną parę i właśnie ten fakt postanowiłam wykorzystać. Wierzch ciasta zwieńczyły zatem truskawki zatopione w truskawkowej galaretce. Nie muszę chyba nadmieniać jak udane jest to połączenie…? 😉 Nie tylko smakowo zresztą. Prezentuje się także pięknie. I chociaż ceny truskawek potrafią na razie jeszcze zwalić z nóg, to i tak było warto… 🙂

Wszystko dla kochanych mam

I fakt – ta propozycja jest trochę czaso- i pracochłonna. No ale czego nie robi się dla mamy…? Celem było to, aby osłodzić naszym kochanym mamom ich święto i zapewniam, że się udało! 🙂 A taki cel uświęca wszystkie środki… 😉

 

keto ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

To pyszne i piękne keto ciasto z rabarbarem i truskawkami uświetniło celebrację Dnia Mamy i stanowiło wyśmienity dodatek do popołudniowej kawy. Jest to propozycja o bardzo wiosenno - letnim charakterze, idealna na ciepłe dni, także polecam!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 2 hrs 50 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 8 porcji

Składniki
  

Biszkopt

  • 4 białka jaj
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 40 g masła klarowanego
  • 35 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu (spulchniacz)

Rhubarb curd

  • 350 g rabarbaru (najlepiej tylko różowe części)
  • 70 g erytrytolu
  • 4 żółtka
  • 40 g masła klarowanego
  • 15 kropli stewii w płynie (jeśli masa jest za mało słodka)
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody

Galaretka truskawkowa

  • 1 galaretka truskawkowa bez cukru
  • 350 g truskawek odszypułkowanych
  • 20 kropli stewii w płynie

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Masło roztopić i ostudzić. Mąkę kokosową wymieszać z cream of tartar. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce erytrytolu i dalej ubijać aż masa stanie się gładka i błyszcząca. Dodawać po trochu masła i suchych składników i delikatnie mieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut (aż lekko się przyrumieni).

Rhubarb curd

  • Rabarbar zasypać dwoma łyżkami erytrytolu i gotować aż całość zmięknie. Zblendować na gładką masę. Żółtka ubić z pozostałym erytrytolem na puszystą jasną masę. Połączyć z jeszcze ciepłą masą rabarbarową hartując żółtka. Przelać całość do garnuszka i podgrzewać do zgęstnienia. Zestawić z palnika i lekko ostudzić. Jak masa będzie jeszcze ciepła, ale już nie gorąca, dodać masło klarowane oraz rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Ostudzić i wyłożyć na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki do zgęstnienia.

Galaretka truskawkowa

  • Galaretkę zalać 200 ml wrzątku i rozpuścić. Dolać 200 ml zimnej wody, posłodzić stewią. Truskawki wyłożyć na wierzch masy rabarbarowej. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 2h.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 189 kcal
Tłuszcz: 13,0 g
Węglowodany: 4,2 g
Błonnik 1,9 g
Białko 5,6 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

2 Comments

  1. To buła wielka, piękna i obłędnie smaczna niespodzianka z okazji pięknego Dnia Matki.

    1. Super, mamuś – cieszę się, że ciacho smakowało! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating