babeczka z cukinii

Kakaowe babeczki z cukinii (Keto, Paleo, LowCarb, Wege)

Muffiny z cukinii
Babeczki kakaowe z cukinii

Weekendowe szaleństwo

Weekend trwa w najlepsze, a jeśli weekend, to i słodkości. Generalnie staram się je ograniczać do jednego dnia w tygodniu. Ale przyznaję się bez bicia- nie zawsze wychodzi… Te weekendowe babeczki z cukinii są zresztą takie zdrowe, że nie trzeba się z nimi specjalnie ograniczać. Zawierają bowiem spore ilości cukinii, a krem składa się głównie z awokado, wiec można uznać, ze to esencja zdrowia zaklęta w formie babeczki. 😀
Jest to także świetny sposób, żeby przemycić trochę warzyw do menu, zwłaszcza jeśli karmicie osobniki za nimi nie przepadające… Zapewniam, że nie da się ich tam wyczuć. Są one świetnym towarzystwem zarówno porannej, jak i popołudniowej kawy, oczywiście tylko w wersji kuloodpornej. 😉

Stacjonarnie i na wynos

Można je bez problemu zabrać na wynos. I niekoniecznie mam tutaj na myśli kanapę przed telewizorem. Najlepiej wziąć kawę do kubka termicznego, a babeczki z cukinii do pudełeczka. I- jeśli pogoda sprzyja- udać się gdzieś w plener. Po wyczerpującym spacerze kawa z babeczką jest jak znalazł! Smaczne i pożywne będą świetnym uzupełnieniem zużytej podczas marszu energii. Jeśli zaś pogoda nie dopisuje i za żadne skarby świata nie dacie się wyciągnąć na zewnątrz, to myślę, że babeczki z cukinii będą także rewelacyjnie smakować w domowym zaciszu. Do Was należy decyzja o tym, jak i gdzie będziecie je konsumować. Jedno jest pewne- koniecznie musicie ich spróbować!

Kakaowe muffiny z cukinią
Kakaowe babeczki z cukinii

Smaczliwka na stoły!

Mam nadzieję, że udało mi się Was zainteresować tym podwójnie warzywnym przepisem. Chociaż akurat awokado – jak podpowiada Wikipedia– botanicznie należy do owoców… Ale pod względem kulinarnym, z uwagi na brak zawartości cukru zaliczany jest raczej do warzyw. Nie zmienia to faktu, że kakaowe babeczki z cukinii łączą w sobie dwie najlepsze cechy wszelkich deserów- są przepyszne i zarazem zdrowe! Nie ma więc na co czekać… Tylko zabierać się do roboty, żeby za chwil kilka delektować się smakiem weekendowej kakaowej babeczki z cukinii z kremem z awokado. Pozdrawiam niedzielnie! 😀

babeczka z cukinii

Kakaowe babeczki z cukinii

Modern Cavegirl
Przepyszny, mocno kakaowy wypiek z równie intensywnie kakaowym kremem z awokado. Kwintesencja zdrowego odżywiania w połączeniu z rewelacyjnym smakiem. Mój absolutny faworyt jeśli chodzi o słodkości!
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 1 hour
Rodzaj dania Deser, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Babeczki

Krem z awokado

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

Babeczki

  • Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać odrobiną soli i odstawić na chwilę. W międzyczasie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać składniki mokre, razem z 3 łyżkami wody i odciśniętą z nadmiaru wody cukinią. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotami. W każdej umieścić 1/12 masy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzić.

Krem z awokado

  • Wszystkie składniki kremu zblendować na gładką masę. Przełożyć do szprycy i udekorować kremem każdą babeczkę. Babeczki przechowywać w lodówce.
POTRZEBUJESZ ZBILANSOWANEGO KETO JADŁOSPISU?Sprawdź kolekcję moich keto jadłospisów zoptymalizowanych pod kątem adaptacji i/lub redukcji albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie! –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Kakaowe babeczki z cukinii
Wielkość porcji
 
1 muffinka
Kalorie
196.46
% RWS*
Tłuszcz
 
16.51
g
10
%
Tłuszcze nasycone
 
11.95
g
75
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.74
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.72
g
Cholesterol
 
54.56
mg
18
%
Potas
 
212.88
mg
6
%
Węglowodany
 
8.06
g
27
%
Błonnik
 
4.22
g
18
%
Cukier
 
1.27
g
Białko
 
6.88
g
7
%
Witamina A
 
136.32
IU
3
%
Witamina C
 
4.97
mg
6
%
Wapń
 
65.64
mg
7
%
Żelazo
 
1.17
mg
7
%
Węglowodany netto
 
3.84
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Beata Glazewska says:

    Czy można zastąpić czymś hydroizolat i peptydy?

    1. Jak najbardziej – dowolnym innym białkiem w proszku (np. białko serwatkowe). Można je także całkowicie pominąć, dodając ewentualnie odrobinę więcej mąki (w zależności od uzyskanej konsystencji ciasta).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu