
Weekendowe szaleństwo
Weekend trwa w najlepsze, a jeśli weekend, to i słodkości. Generalnie staram się je ograniczać do jednego dnia w tygodniu. Ale przyznaję się bez bicia- nie zawsze wychodzi… Te weekendowe babeczki z cukinii są zresztą takie zdrowe, że nie trzeba się z nimi specjalnie ograniczać. Zawierają bowiem spore ilości cukinii, a krem składa się głównie z awokado, wiec można uznać, ze to esencja zdrowia zaklęta w formie babeczki. 😀
Jest to także świetny sposób, żeby przemycić trochę warzyw do menu, zwłaszcza jeśli karmicie osobniki za nimi nie przepadające… Zapewniam, że nie da się ich tam wyczuć. Są one świetnym towarzystwem zarówno porannej, jak i popołudniowej kawy, oczywiście tylko w wersji kuloodpornej. 😉
Stacjonarnie i na wynos
Można je bez problemu zabrać na wynos. I niekoniecznie mam tutaj na myśli kanapę przed telewizorem. Najlepiej wziąć kawę do kubka termicznego, a babeczki z cukinii do pudełeczka. I- jeśli pogoda sprzyja- udać się gdzieś w plener. Po wyczerpującym spacerze kawa z babeczką jest jak znalazł! Smaczne i pożywne będą świetnym uzupełnieniem zużytej podczas marszu energii. Jeśli zaś pogoda nie dopisuje i za żadne skarby świata nie dacie się wyciągnąć na zewnątrz, to myślę, że babeczki z cukinii będą także rewelacyjnie smakować w domowym zaciszu. Do Was należy decyzja o tym, jak i gdzie będziecie je konsumować. Jedno jest pewne- koniecznie musicie ich spróbować!

Smaczliwka na stoły!
Mam nadzieję, że udało mi się Was zainteresować tym podwójnie warzywnym przepisem. Chociaż akurat awokado – jak podpowiada Wikipedia– botanicznie należy do owoców… Ale pod względem kulinarnym, z uwagi na brak zawartości cukru zaliczany jest raczej do warzyw. Nie zmienia to faktu, że kakaowe babeczki z cukinii łączą w sobie dwie najlepsze cechy wszelkich deserów- są przepyszne i zarazem zdrowe! Nie ma więc na co czekać… Tylko zabierać się do roboty, żeby za chwil kilka delektować się smakiem weekendowej kakaowej babeczki z cukinii z kremem z awokado. Pozdrawiam niedzielnie! 😀

Kakaowe babeczki z cukinii
Składniki
Babeczki
- 1 szt. cukinia ok. 220 g
- 71 g mąka kokosowa
- 1/4 szklanki olej kokosowy rozpuszczonego
- 15 g kakao dobrej jakości
- 4 szt. jajka duże lub 5 średnich
- 160 g jogurt kokosowy gęsty
- 100 g erytrytol
- 1/4 szklanki hydrolizat białka w proszku (u mnie peptydy kolagenowe)
- 3 łyżki woda
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżeczką kwaśnego winianu potasu (tzw. cream of tartar lub kamień winny)
Krem z awokado
- 1 szt. awokado ok. 140 gram
- 1 łyżka kakao czubata
- 150 ml mleko kokosowe (musi przykryć awokado)
- 8 kropli stewia w płynie
Sposób przygotowania
Babeczki
- Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać odrobiną soli i odstawić na chwilę. W międzyczasie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać składniki mokre, razem z 3 łyżkami wody i odciśniętą z nadmiaru wody cukinią. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotami. W każdej umieścić 1/12 masy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzić.
Krem z awokado
- Wszystkie składniki kremu zblendować na gładką masę. Przełożyć do szprycy i udekorować kremem każdą babeczkę. Babeczki przechowywać w lodówce.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Czy można zastąpić czymś hydroizolat i peptydy?
Jak najbardziej – dowolnym innym białkiem w proszku (np. białko serwatkowe). Można je także całkowicie pominąć, dodając ewentualnie odrobinę więcej mąki (w zależności od uzyskanej konsystencji ciasta).