Wrap z pastrami

Pastrami Wraps (Keto, Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”1019″] [ultimate-recipe-print id=”1019″]
Wrap z pastrami
Pastrami wrap

Dla odmiany coś konkretniejszego

Obiecałam ostatnio, że pojawi się przepis nieśniadaniowy i właśnie się z tej obietnicy wywiązuję. Kolejny przepis na śniadanie musiał więc grzecznie ustąpić miejsca i czeka na swoją kolej. Teraz zaś czas na wrapy. I to nie byle jakie, bo są to pastrami wraps! Dużo czasu zajęło mi znalezienie przepisu na Keto & Paleo Wrapy, które nie bazują na mące migdałowej, ale się udało! Orzechów i migdałów, a co za tym idzie także mąk z nich otrzymanych nie powinno się podgrzewać, gdyż powstają wtedy szkodliwe substancje. Poza tym mąka migdałowa wychodzi dość drogo. I to bez względu na to, czy kupujemy ją w wersji gotowej czy też sami bawimy się w mielenie. W związku z tym usilnie próbowałam jej uniknąć w tym przepisie.

Siemię lniane rządzi

Bazą do moich Pastrami Wraps stał się ten przepis z niewielkimi modyfikacjami. Obawiałam się, że produkt końcowy nie spełni moich oczekiwań i będzie się rwał albo wyjdzie zbyt mało elastyczny… Nie wierzyłam, że właściwie z samego siemienia lnianego mogą wyjść takie cuda! Co prawda Keto krakersy są bardzo podobne pod względem składu i świetnie się udają, ale tutaj mamy do czynienia z większym powierzchniowo wyrobem… Nie sądziłam, że będą one trzymać formę, ale spróbowałam i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Te miękkie i elastyczne wrapy są niczym z mąki pszennej! Co ja gadam- one są o niebo lepsze!

Gorrrąca patelnia – warunek konieczny

Jest tylko jeden warunek- żeby wrapy się udały patelnia musi być bardzo rozgrzana. W przeciwnym razie będą przywierać. Zastosowanie ma tutaj też podstawowa zasada, jak przy naleśnikach – pierwszy rzut prawdopodobnie należy spisać na straty… 🙂 Ja użyłam mojej żeliwnej patelni, ale przed każdym wrapem smarowałam ją odrobiną oleju kokosowego, a i tak nie uchroniłam pierwszego wrapa przed destrukcją. Właściciele patelni z powłoką nieprzywierającą mogą spróbować zrobić je na suchej patelni, ale nie biorę odpowiedzialności za rezultaty! 😀

Wrap z pastrami
Pastrami wraps

Pokaż kotku co masz w środku

Po uprażeniu wrapów przystępujemy już do łatwiejszego etapu, czyli nadziewania. Nasze nadzienie to pokrojone na cienkie plastry i podgrzane na patelni pastrami, a także awokado i roszponka. W roli uniwersalnego sosu do wrapów wystąpiła mieszanka majonezu, musztardy oraz ketchup’u. Sposób ten został zapożyczony od mojej lunchowej towarzyszki z poprzedniej pracy (pozdrowienia dla Januszka! 😉 ) i sprawdza się świetnie. Jeśli ktoś nie gustuje w wymienionych składnikach sosu, może zastąpić go np.sosem jogurtowym lub samym majonezem. Mmmmm. Pychota!

Przepis bardzo przypadł mi do gustu i na pewno go niedługo powtórzę!
Może z innym nadzieniem, bo pasuje tutaj wiele innych produktów, także można dowolnie eksperymentować. Zachęcam Was do wypróbowania!

Wrap z pastrami

Pastrami Wraps (Keto, Paleo, LowCarb)

Modern Cavegirl
Pastrami wraps to pyszna propozycja zarówno na obiad, lunch, jak i przekąskę. Placki powstały z siemienia lnianego, są więc zgodne z dietą Keto, Paleo i LowCarb. Nadzienie to w moim przypadku pastrami, awokado oraz roszponka, ale można je swobodnie dopasować do swoich potrzeb oraz kuchennych stanów magazynowych.
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 45 minutes
Porcje 5 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Wrapy

Nadzienie

  • 250 g pastrami wołowe
  • 1 szt. awokado
  • 75 g roszponka
  • 1 łyżka ketchup
  • 1 łyżka musztarda
  • 2 łyżki majonez najlepiej domowy
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

Wrapy

  • Zmielone siemię lniane wymieszać z przyprawami i zalać prawie wrzącą wodą. Drewnianą łyżką mieszać składniki do uzyskania dość zwartego, lecz nadal elastycznego ciasta. Odstawić je na chwilę, po czym podzielić na 4 równe części i każdą z nich rozwałkować na cienki placek między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykroić kształt koła pasujący do średnicy patelni (można w tym celu posłużyć się pokrywką). Patelnię dobrze rozgrzać. Można wysmarować ją odrobiną oleju kokosowego, po czym wyłożyć wrapa. Prazyć go przez ok. 2-3 minuty i przerzucić na drugą stronę. Gdy się przyrumieni zdjąć z patelni. Możliwe, że wrap nie będzie łatwo odchodził- trzeba go wtedy trochę podważyć. Powtórzyć aż do wyczerpania ciasta.

Nadzienie

  • Pastrami pokrojone w cienkie plastry podgrzać na patelni. Majonez wymieszać z musztardą i ketchupem, doprawić w razie potrzeby. Wrapy smarować powstałym sosem, a następnie posypać roszponką, porcją pastrami oraz kilkoma kawałkami awokado. Zwijać w rulon i owinąć folią spożywczą lub papierem śniadaniowym w celu zabezpieczenia.
POTRZEBUJESZ ZBILANSOWANEGO KETO JADŁOSPISU?Sprawdź kolekcję moich keto jadłospisów zoptymalizowanych pod kątem adaptacji i/lub redukcji albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie! --> PRZECHODZĘ DO SKLEPU!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Pastrami Wraps (Keto, Paleo, LowCarb)
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
342.11
% RWS*
Tłuszcz
 
25.84
g
16
%
Tłuszcze nasycone
 
4.07
g
25
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
12.48
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
7.67
g
Cholesterol
 
25.85
mg
9
%
Sód
 
828.89
mg
36
%
Potas
 
649.75
mg
19
%
Węglowodany
 
14.72
g
49
%
Błonnik
 
11.53
g
48
%
Cukier
 
1.09
g
Białko
 
16.9
g
17
%
Witamina A
 
1126.13
IU
23
%
Witamina C
 
27.34
mg
33
%
Wapń
 
100.01
mg
10
%
Żelazo
 
3.89
mg
22
%
Węglowodany netto
 
3.19
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu