[ultimate-recipe-jump id=”1019″] [ultimate-recipe-print id=”1019″]

Dla odmiany coś konkretniejszego
Obiecałam ostatnio, że pojawi się przepis nieśniadaniowy i właśnie się z tej obietnicy wywiązuję. Kolejny przepis na śniadanie musiał więc grzecznie ustąpić miejsca i czeka na swoją kolej. Teraz zaś czas na wrapy. I to nie byle jakie, bo są to pastrami wraps! Dużo czasu zajęło mi znalezienie przepisu na Keto & Paleo Wrapy, które nie bazują na mące migdałowej, ale się udało! Orzechów i migdałów, a co za tym idzie także mąk z nich otrzymanych nie powinno się podgrzewać, gdyż powstają wtedy szkodliwe substancje. Poza tym mąka migdałowa wychodzi dość drogo. I to bez względu na to, czy kupujemy ją w wersji gotowej czy też sami bawimy się w mielenie. W związku z tym usilnie próbowałam jej uniknąć w tym przepisie.
Siemię lniane rządzi
Bazą do moich Pastrami Wraps stał się ten przepis z niewielkimi modyfikacjami. Obawiałam się, że produkt końcowy nie spełni moich oczekiwań i będzie się rwał albo wyjdzie zbyt mało elastyczny… Nie wierzyłam, że właściwie z samego siemienia lnianego mogą wyjść takie cuda! Co prawda Keto krakersy są bardzo podobne pod względem składu i świetnie się udają, ale tutaj mamy do czynienia z większym powierzchniowo wyrobem… Nie sądziłam, że będą one trzymać formę, ale spróbowałam i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Te miękkie i elastyczne wrapy są niczym z mąki pszennej! Co ja gadam- one są o niebo lepsze!
Gorrrąca patelnia – warunek konieczny
Jest tylko jeden warunek- żeby wrapy się udały patelnia musi być bardzo rozgrzana. W przeciwnym razie będą przywierać. Zastosowanie ma tutaj też podstawowa zasada, jak przy naleśnikach – pierwszy rzut prawdopodobnie należy spisać na straty… 🙂 Ja użyłam mojej żeliwnej patelni, ale przed każdym wrapem smarowałam ją odrobiną oleju kokosowego, a i tak nie uchroniłam pierwszego wrapa przed destrukcją. Właściciele patelni z powłoką nieprzywierającą mogą spróbować zrobić je na suchej patelni, ale nie biorę odpowiedzialności za rezultaty! 😀

Pokaż kotku co masz w środku
Po uprażeniu wrapów przystępujemy już do łatwiejszego etapu, czyli nadziewania. Nasze nadzienie to pokrojone na cienkie plastry i podgrzane na patelni pastrami, a także awokado i roszponka. W roli uniwersalnego sosu do wrapów wystąpiła mieszanka majonezu, musztardy oraz ketchup’u. Sposób ten został zapożyczony od mojej lunchowej towarzyszki z poprzedniej pracy (pozdrowienia dla Januszka! 😉 ) i sprawdza się świetnie. Jeśli ktoś nie gustuje w wymienionych składnikach sosu, może zastąpić go np.sosem jogurtowym lub samym majonezem. Mmmmm. Pychota!
Przepis bardzo przypadł mi do gustu i na pewno go niedługo powtórzę!
Może z innym nadzieniem, bo pasuje tutaj wiele innych produktów, także można dowolnie eksperymentować. Zachęcam Was do wypróbowania!

Pastrami Wraps (Keto, Paleo, LowCarb)
Składniki
Wrapy
- 1 szklanka siemię lniane mielone lub mąka lniana
- 1 szklanka woda gorąca
- 1/2 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- 1/2 łyżeczki cebula suszona
- 1/2 łyżeczki czosnek suszony
- 2 łyżki olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania
Wrapy
- Zmielone siemię lniane wymieszać z przyprawami i zalać prawie wrzącą wodą. Drewnianą łyżką mieszać składniki do uzyskania dość zwartego, lecz nadal elastycznego ciasta. Odstawić je na chwilę, po czym podzielić na 4 równe części i każdą z nich rozwałkować na cienki placek między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykroić kształt koła pasujący do średnicy patelni (można w tym celu posłużyć się pokrywką). Patelnię dobrze rozgrzać. Można wysmarować ją odrobiną oleju kokosowego, po czym wyłożyć wrapa. Prazyć go przez ok. 2-3 minuty i przerzucić na drugą stronę. Gdy się przyrumieni zdjąć z patelni. Możliwe, że wrap nie będzie łatwo odchodził- trzeba go wtedy trochę podważyć. Powtórzyć aż do wyczerpania ciasta.
Nadzienie
- Pastrami pokrojone w cienkie plastry podgrzać na patelni. Majonez wymieszać z musztardą i ketchupem, doprawić w razie potrzeby. Wrapy smarować powstałym sosem, a następnie posypać roszponką, porcją pastrami oraz kilkoma kawałkami awokado. Zwijać w rulon i owinąć folią spożywczą lub papierem śniadaniowym w celu zabezpieczenia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.