
Na dobry początek dnia
Też się zastanawiacie co by tu zrobić na śniadanie? Ano na przykład jajka z awokado. Jest to kolejna już na blogu propozycja śniadaniowa… Muszę zacząć wrzucać jakieś przepisy na dania obiadowe bo jeszcze pomyślicie, że ich nie jadam… A jeszcze nie jestem w tak zaawansowanym stanie ketozy, żeby omijać posiłki i spożywać je tylko raz czy dwa razy dziennie. Nie mogę się jednak doczekać charakterystycznego dla ketozy efektu obniżonego uczucia głodu. Bo to zawsze mniej roboty, mniej zachodu, no i bardziej ekonomicznie… 😉 A tak na serio to chyba najbardziej ucieszyłaby mnie wolność, którą to daje. Większość z nas jest bowiem w pewnym sensie uzależniona od jedzenia. Nasz plan dnia jest z reguły podporządkowany jedzeniu właśnie. Gdy tylko poczujemy głód, od razu zaczynamy intensywne działania mające na celu jego zaspokojenie. Z drugiej strony, głód jest prowodyrem wielu fajnych kulinarnych akcji, bez których nie powstałoby na przykład to miejsce.
Prawdopodobnie najważniejszy posiłek
Tak przynajmniej twierdzi większość specjalistów od spraw żywienia. Ja zauważyłam, że najbardziej służą mi solidne śniadania, oczywiście białkowo- tłuszczowe. Po takim śniadaniu łatwiej mi kontrolować głód w ciągu reszty dnia. Pora nie ma tu raczej większego znaczenia, więc z reguły jadam je późno… Ale za to staram się do nich przykładać i je sobie urozmaicać. Było już awokado nadziewane jajkiem, wiec teraz przyszła pora na jajka nadziewane pastą z awokado. Banalnie proste w formie, ale jakże smaczne. Świetnie sprawdza się zresztą także jako danie imprezowe, co w okresie Karnawału może być akurat przydatne…

Bogactwo korzyści i możliwości
O korzyściach ze spożywania awokado wspominałam już kiedyś przy okazji przepisu na kakaowy mus z awokado, ale pewnie będę to powtarzać do znudzenia… 🙂 Jest ono bogatym źródłem zdrowych tłuszczów i idealnym składnikiem dla osób na diecie ketogenicznej. Ja nie wyobrażam sobie bez niego życia, obojętne czy w słodkim czy w wytrawnym wydaniu… A dzień bez awokado to dzień stracony! 🙂 Widać to zresztą w przepisach, które pojawiają się na stronie, bo awokado jest często występującym składnikiem. Istnieje chyba z milion sposobów jego wykorzystania, i to nie tylko w towarzystwie jajek. 🙂 Tutaj możecie znaleźć listę wszystkich przepisów z awokado, które jak do tej pory ukazały się na stronie. Z czasem na pewno będzie ich jeszcze więcej!

Jajka z pastą z awokado
Składniki
- 2 szt. jajka
- 0,5 szt. awokado
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 4 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska
- 4 szczypty pieprz
- 4 szczypty papryka wędzona
Sposób przygotowania
- Jajka ugotować na półtwardo. Ostudzić, obrać i przekroić na pół. W międzyczasie połowę awokado obrać i pokroić na kawałki. Wydrążyć żółtka z ugotowanych jaj i dorzucić je do awokado. Zblendować na gładką masę razem z oliwą. Masę doprawić solą i pieprzem, przełożyć do szprycy i nadziać nią białka. Posypać wędzoną papryką.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.