Jajka z pastą z awokado na dobry początek dnia
Też się zastanawiacie co by tu zrobić na śniadanie? Ano na przykład jajka z awokado! 🙂 Jest to kolejna już na blogu propozycja śniadaniowa… Muszę zacząć wrzucać jakieś przepisy na dania obiadowe bo jeszcze pomyślicie, że ich nie jadam! 😀 A jeszcze nie jestem w tak zaawansowanym stanie ketozy, żeby omijać posiłki i spożywać je tylko raz czy dwa razy dziennie. Nie mogę się jednak doczekać charakterystycznego dla ketozy efektu obniżonego uczucia głodu. Bo to zawsze mniej roboty, mniej zachodu, no i bardziej ekonomicznie… 😉 A tak na serio to chyba najbardziej ucieszyłaby mnie wolność, którą to daje. Większość z nas jest bowiem w pewnym sensie uzależniona od jedzenia. Nasz plan dnia jest z reguły jemu podporządkowany. Gdy tylko poczujemy głód, od razu zaczynamy intensywne działania mające na celu jego zaspokojenie. Z drugiej strony, głód jest prowodyrem wielu fajnych kulinarnych akcji, bez których nie powstałoby na przykład to miejsce.
Śniadanie – prawdopodobnie najważniejszy posiłek
Tak przynajmniej twierdzi większość specjalistów od spraw żywienia. Ja zauważyłam, że najbardziej służą mi solidne śniadania, oczywiście białkowo- tłuszczowe. Po takim śniadaniu łatwiej mi kontrolować głód w ciągu reszty dnia. Pora nie ma tu raczej większego znaczenia, więc z reguły jadam je późno… Ale za to staram się do nich przykładać i je sobie urozmaicać. Było już awokado nadziewane jajkiem, wiec teraz przyszła pora na jajka nadziewane pastą z awokado. Banalnie proste w formie, ale jakże smaczne. Świetnie sprawdza się zresztą także jako danie imprezowe, co w okresie Karnawału może być akurat przydatne…
Bogactwo korzyści i możliwości
O korzyściach ze spożywania awokado wspominałam już kiedyś przy okazji przepisu na kakaowy mus z awokado, ale pewnie będę to powtarzać do znudzenia… 🙂 Jest ono bogatym źródłem zdrowych tłuszczów i idealnym składnikiem dla osób na diecie ketogenicznej. Ja nie wyobrażam sobie bez niego życia, obojętne czy w słodkim czy w wytrawnym wydaniu… A dzień bez awokado to dzień stracony! 🙂 Widać to zresztą w przepisach, które pojawiają się na stronie, bo awokado jest często występującym składnikiem. Istnieje chyba z milion sposobów jego wykorzystania, i to nie tylko w towarzystwie jajek. 🙂 Tutaj możecie znaleźć listę wszystkich przepisów z awokado, które jak do tej pory ukazały się na stronie. Z czasem na pewno będzie ich jeszcze więcej!
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
Jajka z pastą z awokado
Składniki
- 2 szt. jajka
- 0,5 szt. awokado
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 4 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska
- 4 szczypty pieprz
- 4 szczypty papryka wędzona
Sposób przygotowania
- Jajka ugotować na półtwardo. Ostudzić, obrać i przekroić na pół. W międzyczasie połowę awokado obrać i pokroić na kawałki. Wydrążyć żółtka z ugotowanych jaj i dorzucić je do awokado. Zblendować na gładką masę razem z oliwą. Masę doprawić solą i pieprzem, przełożyć do szprycy i nadziać nią białka. Posypać wędzoną papryką.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.