Jajka w awokado, czyli pomysł na szybkie śniadanie
Przepis na jajka w awokado jest naprawdę banalny. Właściwie trudno to nawet nazwać przepisem, bo pokrojenie awokado w krążki i usmażenie jajka to żadna filozofia. Szybko i smacznie. Czasami bowiem nie mamy ani czasu ani ochoty na skomplikowane aktywności kuchenne. Wtedy warto skusić się na takie właśnie danie. Dwuskładnikowe i gotowe w dosłownie 5 minut. Do tego bogate w białko i zdrowe tłuszcze oraz zgodne z dietą Paleo, Keto oraz LowCarb. Nie widzę też większych przeciwwskazań, żeby włączyć je do menu stosując inne rodzaje diet, w tym także tę standardową.
BPC jako pierwszy „posiłek” w ciągu dnia
Ostatnio udało mi się wprowadzić na stałe zwyczaj picia Bulletproof Coffee (BPC) z rana. Jak już wspominałam, ten napój jest bardzo energetyczny i powinien nasycić na dłuższy czas. Z tego faktu korzysta wiele osób będących w ketozie, które omijają w ten sposób solidny posiłek na śniadanie.
U mnie niestety kawa kuloodporna nie stanowi na razie jedynego posiłku do pory lunchu, gdyż dużo wcześniej robię się głodna, więc śniadanie pozostało standardowym elementem mojego dziennego menu. Jak widać mój organizm nie zdecydował się jeszcze wejść w stan ketozy i przerywany post (intermittent fasting) będę musiała przesunąć w czasie.
Mam jednak postanowienie, żeby od Nowego Roku z nową energią wejść w dietę ketogeniczną i w końcu uzyskać stan pełnej ketozy. Pozwoli mi to zmniejszyć ilość spożywanych posiłków ze względu na kompletne przestawienie się organizmu na energię z tłuszczu.
Dieta ketogeniczna a ilość czasu spędzonego w kuchni
Oprócz spodziewanych korzyści zdrowotnych oczekuję efektu ubocznego w postaci skrócenia czasu spędzonego w kuchni, bo obecnie przygotowanie tych kilku posiłków ze świeżych, naturalnych produktów trochę czasu zajmuje.
Nie to, żebym tego nie lubiła, ale czasami potrafi to być naprawdę męczące. A czasami koliduje też z innymi zajęciami. Zanim to jednak nastąpi, będę posiłkować się właśnie kuloodporną kawą z rana. Wtedy przez jakiś czas czuję się nasycona i mogę na spokojnie przystąpić do przygotowania śniadania.
Choćby właśnie takiego jak to. Potrafi ono nasycić na długo i nie jest się przez jakiś czas przykutym do lodówki lub innego źródła pożywienia, co w niektórych okolicznościach potrafi być prawdziwym zbawieniem. Jeśli Wy też chcecie takowego dostąpić, to zdecydowanie polecam awokado i jajka na śniadanie! 🙂

Jajka sadzone w awokado
Składniki
- 2 szt. jajka
- 1/2 szt. awokado
- 10 g masło klarowane (ok. 1 łyżka)
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Masło klarowane rozpuścić na patelni. Połowę awokado (tę bez pestki ;)) pokroić wzdłuż na 2 grubsze plastry. Wydrążyć większe otwory, tak, żeby zmieściły się w nich jajka. Podsmażyć przez chwilę z jednej strony, po czym przewrócić. Wbić jajka i smażyć jeszcze przez chwilę. Można przykryć, żeby jajko łatwiej się ścięło. Przyprawić solą i pieprzem. Serwować gorące.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.