KETO krakersy z siemienia lnianego to idealna przekąska dla wszystkich, którzy stosują dietę ketogeniczną i szukają zdrowych, niskowęglowodanowych alternatyw dla tradycyjnych krakersów. Perfekcyjnie zaspokoją one ochotę na coś chrupiącego, dostarczając organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz minerały. Krakersy z siemienia lnianego są niezwykle proste w przygotowaniu. Doskonale nadają się zarówno jako przekąska na co dzień, jak i dodatek do dań takich jak pasty, dipy czy sałatki.
Dlaczego warto włączyć krakersy z siemienia lnianego do diety ketogenicznej?
Jest kilka powodów, dla których warto postawić na przekąskę w postaci krakersów ketogenicznych. Oto główne z nich:
- Bogactwo zdrowych tłuszczów: Jednym z kluczowych założeń diety ketogenicznej jest zwiększone spożycie zdrowych tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów. Siemię lniane jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu, serca oraz całego układu odpornościowego. Pomagają również w redukcji stanów zapalnych, co jest niezwykle ważne dla osób z insulinoopornością, cukrzycą typu 2 czy problemami z tarczycą.
- Błonnik wspierający zdrowie układu trawiennego: Siemię lniane jest również niezwykle bogate w błonnik. Nie tylko reguluje on pracę jelit, ale również pomaga w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej, co sprzyja kontrolowaniu apetytu.
- Stabilizacja poziomu cukru we krwi: Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu oraz wysokiej zawartości błonnika, spożywanie tych krakersów nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru, co także wspomaga walkę z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością.
Jak włączyć keto krakersy z siemienia lnianego do codziennej diety?
Krakersy z siemienia lnianego to doskonała przekąska na każdą okazję, która sprawdzi się zarówno w domu, jak i w podróży. Można je zabrać ze sobą do pracy, na spacer, czy też podać jako dodatek, na przykład z:
- z guacamole (pastą z awokado)
- hummusem, np. KETO hummusem z kalafiora
- tapenadą, czyli pastą z oliwek
- pastami kanapkowymi
- KETO pasztetem z wątróbki
- podgrzanym serem pleśniowym
Dzięki ich wysokiej zawartości tłuszczów i niskiej zawartości węglowodanów, krakersy te doskonale wpisują się w zasady diety ketogenicznej.
A najlepsza informacja jest taka, że usmażone w gorącym tłuszczu staną się pysznymi KETO chipsami!
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Krakersy
Składniki
- 1 szklanka len złoty drobno zmielony lub siemię lniane albo mąka lniana
- 2 łyżki czarny sezam
- 2 łyżki biały sezam
- 1/2 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska drobna
- 2 łyżeczki cebula suszona
- 1 łyżeczka czosnek suszony
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka papryka wędzona
- 1 łyżeczka tymianek
- 1/2 szklanki woda
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i włączyć funkcję termoobiegu. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dolać wodę. Wymieszać. Wyłożyć powstałe ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok. 2-4 mm. Wykrawać nożem lub radełkiem do pizzy kwadraty o wymiarach ok. 2×2 cm. Ułożyć całość na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec ok 20- 25 minut do lekkiego przyrumienienia i wysuszenia. Ostudzić i jeść ze smakiem! 🙂
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
to makro co jest obliczone na jedną porcję, to jedna porcja tyczy się jednego krakersa czy całości?
Hej Sylwia, w tym przepisie uznałam, że całość to ok. 6 porcji, a makro jest obliczone dla 1 z 6 porcji. Jeśli potrzebujesz makro całości, to trzeba wynik przemnożyć przez 6.