Hummus z kalafiora Keto & Paleo
Keto Low Carb Paleo Przekąska

Keto hummus z kalafiora (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2171″] [ultimate-recipe-print id=”2171″]
Hummus z kalafiora Keto & Paleo
Keto hummus z kalafiora

Alternatywa dla cieciorki

Niejako w ramach kontynuacji przepisów z kalafiora, który udaje ciecierzycę dzisiaj przedstawiam keto hummus. Skoro keto falafele okazały się takim sukcesem, postanowiłam iść za ciosem i spróbować podrobić także hummus. Wyszedł świetny w smaku i kremowy w konsystencji. A biorąc pod uwagę fakt, że nie zawiera szkodliwych substancji mogę śmiało powiedzieć, że lepszy od oryginału! Mowa oczywiście o szkodliwych substancjach zawartych w roślinach strączkowych, o których już kilkakrotnie była mowa na blogu przy okazji różnych przepisów na alternatywy dla dań zawierających tę grupę roślin. Jest on tym samym zgodny z dietą ketogeniczną i Paleo.

Tahini główną nutą smakową

Jak do tej pory, byłam przekonana, że za charakterystyczny smak hummusu odpowiada właśnie ciecierzyca. Okazuje się jednak, że główne nuty smakowe pochodzą z pasty sezamowej. W związku z tym, że tahini jest składnikiem naszej zmienionej receptury, różnica w smaku między tą imitacją a oryginałem jest naprawdę niewielka i jak dla mnie- wręcz niewyczuwalna. Potwierdza to zresztą większość osób, które miały okazję go spróbować. A były wśród nich także osoby regularnie spożywające tę pastę.

Kalafior gotowany czy karmelizowany

Można go w dodatku przyrządzić na dwa sposoby. Albo z kalafiora ugotowanego w wodzie albo ze skarmelizowanego, czyli smażonego na patelni lub upieczonego. W obu wersjach efekt końcowy jest bardzo smaczny. Istnieje jednak subtelna różnica w smaku między jednym a drugim. Pierwszy jest bardziej delikatny, a drugi ma większego pazura. Mi osobiście wersja z uprażonym kalafiorem bardziej odpowiada, ale to kwestia gustu…

Hummus jako element imprezowego menu

Keto hummus to świetna przekąska, która sprawdzi się bardzo dobrze w roli dipu do tzw. finger food. Pokrojony w słupki ogórek zielony, marchewka oraz seler naciowy rewelacyjnie komponują się z tym hummusem i stanowią fajny pomysł na wszelkie imprezy. Oprócz tego keto hummus sprawdzi się wszędzie tam, gdzie jego tradycyjna wersja. Nigdy nie byłam wielką fanką hummusu i właściwie jadłam go zawsze właśnie w roli dipu do warzyw. Wiem jednak, że istnieją tacy jego miłośnicy, którzy jedzą go w każdym możliwym posiłku i każdej możliwej kombinacji.

A Wy z czym macie w zwyczaju spożywać hummus?

Hummus z kalafiora Keto & Paleo

Hummus z kalafiora

Hummus staje się coraz bardziej popularną przekąską. Przedstawiam dzisiaj wersję zgodną z dietą ketogeniczną i Paleo, czyli keto hummus z kalafiora. Tak samo pyszny w smaku, jednak bez ciężkostrawnych roślin strączkowych.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Dodatek, Przekąska
Kuchnia Bliskowschodnia, Wege
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 300 g kalafiora
  • 1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie- jeśli decydujesz się karmelizowanie kalafiora)
  • 3 łyżki tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej (tej drugiej odrobinę mniej, gdyż jest ona "mocniejsza")
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

Sposób przygotowania
 

  • Kalafiora ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie lub zrumienić na patelni wysmarowanej masłem klarowanym, po czym zalać odrobiną wody i udusić do miękkości. Ostudzić. Włożyć do wysokiego naczynia i zblendować z resztą składników na gładką masę. Doprawić w razie konieczności.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (czyli 1/4 całości): Wartość energetyczna: 112 kcal Tłuszcz: 8,9 g Węglowodany: 3,6 g w tym błonnik 2,8 g Białko 3,6 g

2 Comments

  1. 4 stars
    Wszedl smaczny, konsystencja super. U mnie lekko gorzki. Moze z powodu tahini z ciemnego sezamu? Tak czy inaczej polecam ten przepis I dziekuje za niego 🙂 na pewno bede stosowac

    1. Super, bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził… 🙂 Goryczka może pochodzić z sezamu, niektóre pasty sezamowe charakteryzują się lekko gorzkawym posmakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating