NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Budyń czekoladowy

Keto pudding czekoladowy (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2187″] [ultimate-recipe-print id=”2187″]
Budyń czekoladowy
Keto pudding czekoladowy

Mus czy pudding? Oto jest pytanie!

Dzisiaj coś na osłodę życia… 🙂 Od czasu do czasu każdy ma bowiem ochotę na małe co nieco. Ja miałam ochotę na coś czekoladowego. Marzył mi się budyń, ale ten ze względu na udział skrobi nie wpisuje się w zasady diety ketogenicznej. Często w takich sytuacjach decyduję się na czekoladowy mus z awokado. Jednak tym razem nie miałam awokado pod ręką, a nie było pewności, że w sklepie uda się dostać awokado o odpowiednim stopniu dojrzałości. Poza tym miałam ochotę na typowo budyniową konsystencję, a mus to w końcu mus… W rezultacie powstał więc keto pudding czekoladowy.

Glucomannan przychodzi z pomocą

Zanim to jednak nastąpiło, miałam poważny zgryz – jak uzyskać budyń bez skrobi…? Generalnie bazą budyniu są żółtka z mlekiem i pewnie udałby się bez skrobi. Jednak w moim umyśle zakiełkowała pewna myśl, co mogłoby posłużyć za zagęstnik do mojego keto budyniu. Przypomniałam sobie, że istnieje coś takiego jak glucomannan. Jest to sproszkowany korzeń rośliny konjac, czyli dokładnie ten produkt, z którego powstaje makaron shirataki. Jest on znany ze swoich właściwości wiążących, a ze względu na niską zawartość węglowodanów nadaje się on do użycia przy diecie ketogenicznej.

Tylko cztery składniki

Okazało się zresztą, że z udziałem glucomannan’u da się zrobić coś w rodzaju puddingu bez żółtek. Po prostu wystarczy zmieszać ze sobą cztery składniki, podgrzać, schłodzić i keto pudding czekoladowy gotowy. Szybko i smacznie! O jakich czterech składnikach jest mowa? No jeden poznaliście już przed chwilą. Reszta to na szczęście dużo łatwej dostępne produkty, a nawet takie, które da się znaleźć w kuchni większości z Was. Jeśli chodzi o środek słodzący, to użyłam stewii w płynie, jednak z powodzeniem można ją zastąpić erytrytolem.

Tylko skąd wziąć glucommanan…?

Swoją drogą glucomannan to produkt popularny wśród osób na dietach redukcyjnych. Jest to niskokaloryczny produkt, który po zmieszaniu z wodą pęcznieje i tworzy coś w rodzaju żelu. Zaleca się więc go pić w postaci takiego roztworu w celu wypełnienia żołądka i zmniejszenia łaknienia. Dokładnie tę samą właściwość wykorzystamy do produkcji naszego keto puddingu czekoladowego. W związku z powyższym można go często dostać w sklepach z żywnością dietetyczną. Gdybyście jednak mieli problem z jego zakupem, to jest on także dostępny w sklepie iHerb, o którym możecie poczytać tutaj.

No to do dzieła!

Budyń czekoladowy

Pudding czekoladowy

Modern Cavegirl
Keto pudding czekoladowy to świetna alternatywa dla budyniu na mące lub skrobi. Zaspokaja ochotę na małe co nieco, nie rujnując przy tym dziennej proporcji makroskładników.
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 3 mins
Czas całkowity 38 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

  • Mleko wlej do garnuszka. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Podgrzej masę tak, żeby była gorąca, uważając jednak, żeby się nie zagotowała. Odstaw z ognia i ostudź. Ostudzoną masę przelej do pucharków i schłodź w lodówce do uzyskania pożądanej konsystencji. Wierzch można posypać wiórkami niskowęglowodanowej czekolady.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Pudding czekoladowy
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
227.7
% RWS*
Tłuszcz
 
23.14
g
36
%
Tłuszcze nasycone
 
20.6
g
129
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.01
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.12
g
Potas
 
38.1
mg
1
%
Węglowodany
 
5.85
g
2
%
Błonnik
 
2.83
g
12
%
Cukier
 
2.44
g
3
%
Białko
 
2.39
g
5
%
Wapń
 
3.2
mg
0
%
Żelazo
 
0.34
mg
2
%
Węglowodany netto
 
3.02
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu