Szparagowe szaleństwo trwa w najlepsze
W związku z tym, że sezon na szparagi trwa w najlepsze, głównym bohaterem mojej dzisiejszej propozycji są właśnie one. Podobnie jak w przypadku keto szparagów z jajkiem, keto szparagi w szynce to bardzo łatwy i szybki pomysł na danie z ich udziałem. Ugotowane szparagi zostały owinięte w szynkę typu długo dojrzewającego i podsmażone. Równie dobrze można też ułożyć ruloniki na blaszce i upiec w piekarniku. Do owinięcia możecie użyć dowolnej szynki długo dojrzewającej – prawdziwego włoskiego prociutto crudo, hiszpańskiej jamón serrano lub szynki szwarcwaldzkiej – wybór należy do Was. Każda z nich sprawdzi się wyśmienicie!
POZNAJ: Pozostałe KETO przepisy na obiad lub kolację z jajkami
Keto szparagi w szynce – propozycja nie tylko dla miłośników szparagów…
Minimum nakładu, maksimum korzyści w postaci wspaniałego smaku. Jeśli nawet nie należysz do entuzjastów szparagów, spróbuj tego dania! Istnieje duże prawdopodobieństwo, że w ten sposób się do nich przekonasz! Ostatnio wspominałam już dlaczego warto je jeść i dalej podtrzymuję swoje stanowisko, że szparagi to świetny wybór na diecie ketogenicznej. Są niskokaloryczne, niskoweglowodanowe i bardzo pożywne. Mnie nie trzeba bardziej przekonywać. Należy pamiętać, że sezon na nie szybko się kończy – korzystajmy więc z niego póki ciągle jeszcze trwa!
Keto szparagi w szynce polecają się na obiad!
U mnie keto szparagi w szynce stanowiły część obiadu, dlatego wzbogaciłam posiłek jajkiem sadzonym. Jako przekąska lub lekki obiad sprawdzą się jednak także same. Na pewno świetnym dodatkiem byłby tutaj także sos holenderski, który dodatkowo zwiększyłby udział tłuszczu w całym daniu. Nie od dziś wiadomo bowiem, że szparagi i sos holenderski to para idealna. Ten składający się z żółtek i masła sos jest jakby stworzony pod dietę ketogeniczną, nie trzeba sobie go więc odmawiać. Jeśli więc zastanawiacie się jak wzbogacić tę potrawę, to jajka w tej czy innej postaci z pewnością się nadadzą.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
Szparagi w szynce
Składniki
- 0,5 pęczka zielone szparagi ok. 250 gram lub 24 szparagi
- 8 plastrów szynka długo dojrzewająca
- 1 łyżka masło klarowane
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Szparagi dokładnie wypłucz, po czym odłam i oderwij twarde końcówki. Gotuj przez ok. 8 minut w lekko osolonej wodzie. Przelej zimną wodą i odcedź lub osusz ręcznikiem papierowym. Bierz po ok. 3 szparagi i zawijaj w wybraną szynkę typu długo dojrzewającego tworząc rulonik. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż ruloniki ze szparagów i szynki z każdej strony po kilka minut aż się lekko przyrumienią. Pod koniec usmaż 2 jajka sadzone. Posyp solą i pieprzem. Podawaj ze szparagami w szynce.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.