Sezon szparagowy ciągle żywy
Mimo, że szczyt sezonu już za nami, to gdzieniegdzie można jeszcze dostać szparagi w rozsądnej cenie. Skłoniło mnie to ostatnio do kolejnych kulinarnych eksperymentów. Jednym z moich ulubionych dań z udziałem szparagów były od zawsze naleśniki z szynką i szparagami polane sosem holenderskim. Brzmi na dużo pracy…? No i niestety tak właśnie jest. Zwłaszcza jeśli chcesz zrobić naleśniki zgodne z dietą ketogeniczną oraz Paleo, czyli bezzbożowe i zaczynasz kombinować… 🙂
Proste i sprawdzone sposoby górą
Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek naleśniki aż tak dały mi się we znaki. A tym razem smażyło się je jakoś długo i trzeba było uważać, żeby ich nie rozwalić na żadnym etapie przygotowywania. Zaznaczam więc, że są one dość kruche i trzeba się z nimi bardzo delikatnie obchodzić. Bardzo możliwe, że ten przepis wymaga po prostu dopracowania. Może wystarczy odrobinę zmienić proporcje i będzie „cacy”. Jeśli nie chcecie jednak ryzykować porażki już na wstępie (naleśniki to dopiero pierwszy z kilku etapów), proponuję skorzystać z tego przepisu na KETO naleśniki. Jest on niezawodny i przyznaję, że powinnam była z niego skorzystać. Ale mi się zachciało eksperymentów z mąką kokosową…
Dobra organizacja pracy to podstawa
Potem już idzie jak z płatka… Wystarczy ugotować szparagi, zawinąć je razem z szynką w naleśniki i przygotować sos holenderski. Prościzna! 😀 Na szczęście można wszystko przygotować z wyprzedzeniem, a potem przygrzać je w piekarniku. Gdy rozłoży się poszczególne etapy w czasie, nie jest to aż tak męczące jak robienie wszystkiego naraz. Szczęśliwie, początkowe problemy z zachowaniem pierwotnej formy naleśników nie wpłynęły negatywnie na odczucia smakowe. Danie wyszło takie smaczne jak zawsze!
Efekt wart zachodu
I tak oto – w pocie czoła – powstały te keto naleśniki ze szparagami. I wcale nie powinny czuć się gorsze od swojej siostrzanej, zbożowej wersji… Ba! Biorąc pod uwagę fakt, że są dużo zdrowsze, to skłaniałabym się ku twierdzeniu, że to właśnie one są lepsze. Ale to każdy z Was musi ocenić sam! 🙂 Dodam tylko, że z sosem holenderskim komponują się naprawdę wyśmienicie. Nie warto więc z niego rezygnować. Sos ten jest ich naturalnym dopełnieniem. Są niczym yin i yang. 😀 Pasuje on do szparagów praktycznie w każdym wydaniu. I nie tylko do nich! Ja używam go także do jaj, mięsa oraz ryb. Jego przygotowanie – wbrew pozorom- nie jest skomplikowane. Trzeba uważać jedynie, żeby nie ściąć jajka podczas gotowania.
Przy okazji zapraszam na inne przepisy ze szparagami w – mniej lub bardziej – głównej roli.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Naleśniki z szynką i szparagami
Składniki
Naleśniki
- 6 szt. jajka
- 1 szklanka mleko kokosowe
- 65 – 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki)
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kwaśny winian potasu)
- 1/4 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 25 g olej kokosowy do smażenia
Sos holenderski
- 1 szt. jajka
- 30 g masło klarowane
- 1/2 szt. cytryna
- 3 łyżki woda
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Nadzienie
- 12 plastrów szynka gotowana najlepiej okrągłe
- 1 pęczek zielone szparagi ok. 500 g
Sposób przygotowania
Naleśniki
- Podane składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzać. Smażyć niezbyt cienkie naleśniki smarując każdorazowo patelnię odrobiną oleju kokosowego.
Sos holenderski
- W międzyczasie masło rozpuścić w rondelku na średnim ogniu. Jajko rozmieszać z sokiem z 1/2 cytryny oraz wodą i posolić. Gdy masło będzie już bardzo gorące, zmniejszyć ogień, a następnie wlać mieszaninę jajek z sokiem z cytryny i wodą. Energicznie mieszać aż całość zgęstnieje nie dopuszczając do ścięcia się jajka. Nie gotować!
Nadzienie
- Szparagi ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i przelać zimną wodą. Osuszyć. Na gotowych naleśnikach układać po plastrze szynki i po kilka ugotowanych szparagów. Zwijać w rulon zabezpieczając go wykałaczką. Podgrzać na patelni lub w piekarniku w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Naleśniki serwować polane sosem holenderskim.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.