Keto naleśniki ze szparagami
Danie główne Keto Low Carb Paleo Przekąska

Keto naleśniki ze szparagami (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2502″] [ultimate-recipe-print id=”2502″]
Keto naleśniki ze szparagami
Keto naleśniki ze szparagami i szynką

Sezon szparagowy ciągle żywy

Mimo, że szczyt sezonu już za nami, to gdzieniegdzie można jeszcze dostać szparagi w rozsądnej cenie. Skłoniło mnie to ostatnio do kolejnych kulinarnych eksperymentów. Jednym z moich ulubionych dań z udziałem szparagów były od zawsze naleśniki z szynką i szparagami polane sosem holenderskim. Brzmi na dużo pracy…? No i niestety tak właśnie jest. Zwłaszcza jeśli chcesz zrobić naleśniki zgodne z dietą ketogeniczną oraz Paleo, czyli bezzbożowe i zaczynasz kombinować… 🙂

Proste i sprawdzone sposoby górą

Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek naleśniki aż tak dały mi się we znaki. A tym razem smażyło się je jakoś długo i trzeba było uważać, żeby ich nie rozwalić na żadnym etapie przygotowywania. Zaznaczam więc, że są one dość kruche i trzeba się z nimi bardzo delikatnie obchodzić. Bardzo możliwe, że ten przepis wymaga po prostu dopracowania. Może wystarczy odrobinę zmienić proporcje i będzie “cacy”. Jeśli nie chcecie jednak ryzykować porażki już na wstępie (naleśniki to dopiero pierwszy z kilku etapów), proponuję skorzystać z tego przepisu na naleśniki. Jest on niezawodny i przyznaję, że powinnam była z niego skorzystać. Ale mi się zachciało eksperymentów z mąką kokosową

Naleśniki z szynką i szparagami
Keto naleśniki ze szparagami – przed włożeniem do piekarnika

Dobra organizacja pracy to podstawa

Potem już idzie jak z płatka… Wystarczy ugotować szparagi, zawinąć je razem z szynką w naleśniki i przygotować sos holenderski. Prościzna! 😀 Na szczęście można wszystko przygotować z wyprzedzeniem, a potem przygrzać je w piekarniku. Gdy rozłoży się poszczególne etapy w czasie, nie jest to aż tak męczące jak robienie wszystkiego naraz. Szczęśliwie, początkowe problemy z zachowaniem pierwotnej formy naleśników nie wpłynęły negatywnie na odczucia smakowe. Danie wyszło takie smaczne jak zawsze!

Efekt wart zachodu

I tak oto – w pocie czoła – powstały te keto naleśniki ze szparagami. I wcale nie powinny czuć się gorsze od swojej siostrzanej, zbożowej wersji… Ba! Biorąc pod uwagę fakt, że są dużo zdrowsze, to skłaniałabym się ku twierdzeniu, że to właśnie one są lepsze. Ale to każdy z Was musi ocenić sam! 🙂 Dodam tylko, że z sosem holenderskim komponują się naprawdę wyśmienicie. Nie warto więc z niego rezygnować. Sos ten jest ich naturalnym dopełnieniem. Są niczym yin i yang. 😀 Pasuje on do szparagów praktycznie w każdym wydaniu. I nie tylko do nich! Ja używam go także do jaj, mięsa oraz ryb. Jego przygotowanie – wbrew pozorom- nie jest skomplikowane. Trzeba uważać jedynie, żeby nie ściąć jajka podczas gotowania.

Przy okazji zapraszam na inne przepisy ze szparagami w – mniej lub bardziej – głównej roli.

Keto naleśniki ze szparagami

Naleśniki z szynką i szparagami

Keto naleśniki ze szparagami i szynką w sosie holenderskim to wyśmienita, choć pracochłonna propozycja na danie ze szparagami. Jednak warta zachodu - stanowi świetne połączenie smaków i powinna przypaść do gustu nie tylko fanom szparagów!
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 1 hr
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 12 sztuk

Składniki
  

Naleśniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (cream of tartar)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej kokosowy do smażenia

Sos holenderski

  • 1 jajko
  • 30 g masła klarowanego
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz do smaku

Nadzienie

  • 12 plastrów szynki gotowanej najlepiej okrągłych
  • 1 pęczek zielonych szparagów ok. 500 g

Sposób przygotowania
 

Naleśniki

  • Podane składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzać. Smażyć niezbyt cienkie naleśniki smarując każdorazowo patelnię odrobiną oleju kokosowego.

Sos holenderski

  • W międzyczasie masło rozpuścić w rondelku na średnim ogniu. Jajko rozmieszać z sokiem z 1/2 cytryny oraz wodą i posolić. Gdy masło będzie już bardzo gorące, zmniejszyć ogień, a następnie wlać mieszaninę jajek z sokiem z cytryny i wodą. Energicznie mieszać aż całość zgęstnieje nie dopuszczając do ścięcia się jajka. Nie gotować!

Nadzienie

  • Szparagi ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i przelać zimną wodą. Osuszyć. Na gotowych naleśnikach układać po plastrze szynki i po kilka ugotowanych szparagów. Zwijać w rulon zabezpieczając go wykałaczką. Podgrzać na patelni lub w piekarniku w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Naleśniki serwować polane sosem holenderskim.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 167 kcal
Tłuszcz: 13,6 g
Węglowodany: 3,4 g
Błonnik 2,8 g
Białko 9,3 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating