Sernik kawowy z kalafiora
Deser Keto Low Carb Paleo Przekąska

Kawowy keto sernik z kalafiora (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2456″] [ultimate-recipe-print id=”2456″]
Sernik kawowy z kalafiora
Keto sernik kawowy z kalafiora

Chwila zapomnienia bez wyrzutów sumienia

Czas odpocząć od dań z łososiem. Pora zmienić odrobinę kierunek i przejść na złą stronę mocy, czyli przygotować, a potem z satysfakcją skonsumować coś słodkiego. Oczywiście słodkie w tym wydaniu i tak jest mega zdrowe i można się nim cieszyć bez wyrzutów sumienia. Jednak to zawsze pokarm mniej odżywczy ze względu na udział specyfików, które są dla organizmu zbędne, na przykład słodzików. Bez względu na to, jak zdrowe by one nie były… Ja oczywiście zawsze staram się wybierać te najmniej szkodliwe i najbardziej odpowiednie pod względem przydatności na diecie ketogenicznej. Czyli takie, które mają niski indeks glikemiczny i nie powodują skoków cukru we krwi. Są to najczęściej stewia oraz erytrytol.

Erytrytol i stewia – podstawowe keto słodzidła

Tak też było dzisiaj – spód ciasta został posłodzony erytrytolem, masa kilkunastoma kroplami stewii, a polewa czekoladowa ponownie erytrytolem. Chociaż w tym ostatnim przypadku lepiej chyba sprawdziłaby się stewia, bo erytrytol się ciężko rozpuszcza i wpływa tym samym na konsystencję końcowego produktu. W związku z użyciem tych, a nie innych substancji słodzących, prezentowane dzisiaj ciasto jest bardzo niskokaloryczne i niskowęglowodanowe. I o to nam właśnie chodzi! O chwilę przyjemności bez wyrzutów sumienia!

Kawowy sernik
Kawowy keto sernik z kalafiora

Kalafiorowy zawrót głowy

Oczywiście głównym bohaterem dzisiejszego przepisu jest kalafior, który na dobre już zagościł we wszystkich moich keto sernikach bez nabiału. A były już dwa – jeden z dodatkiem matchy, a drugi sezamowy z polewą karmelową. Oba na tyle udane, że powstał trzeci – tym razem w wersji kawowej. Nawiasem mówiąc był on w planach już w momencie pojawienia się na afiszu tego ostatniego. Jeśli zapytalibyście mnie, który smakował mi najbardziej to odpowiem, że ten kawowy. To chyba przez fakt, że jego wspomnienie jest jeszcze żywe, no i jest z czekoladą, a to zawsze dodaje punktów! 😀 Polewa czekoladowa nie tylko dopełnia tutaj smak kawy, ale zachwyca także konsystencją. Jest bardzo chrupka i zapewnia ciekawe doświadczenie przy jedzeniu, tworząc przyjemny kontrast wobec dość miękkiej masy kawowej. Jest to zderzenie dwóch skrajnych konsystencji. Jak dla mnie bardzo atrakcyjne.

Musicie zresztą ocenić to sami!

Sernik kawowy z kalafiora

Kawowy keto sernik z kalafiora

Kolejna odsłona sernika bez sera, czyli kawowy keto sernik z kalafiora. Jest to następny pyszny deser z udziałem tego niesamowitego warzywa. Pachnący aromatem kawy i czekolady. Jest ciekawym połączeniem smaków, ale także konsystencji. Chrupiąca polewa zderza się w nim bowiem z gładką, kremową konsystencją masy sernikowej. Pychota!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 1 hr 20 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Porcje 12 porcji

Składniki
  

Spód

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego rafinowanego
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka kakao czubata; dobrej jakości (może być czarne kakao)
  • 2 łyżki erytrytolu czubate
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Masa kawowa

  • 400 g kalafiora świeżego lub mrożonego
  • 80 g musu kokosowego
  • 20 kropli stewii w płynie
  • 2 łyżeczki żelatyny płaskie
  • 3 g kawy instant najlepiej espresso

Polewa czekoladowa

  • 50 g czekolady niskowęglowodanowej lub takiej o min. 85% kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki na spód włożyć do malaksera i rozdrobnić na gładką masę. Rozłożyć ją równomiernie w formie o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 12- 15 minut. Ostudzić

Masa kawowa

  • Kalafiora ugotować do miękkości, odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeszcze dość mocno ciepłego zblendować, posypać żelatyną i dalej blendować upewniając się, że cała żelatyna się rozpuściła i nie ma grudek. Dodać resztę składników i blendować dalej na gładką masę. Wyłożyć ją na upieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do stężenia na ok 20 minut.

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Dobrze wymieszać tak, aby oba składniki dobrze się ze sobą połączyły. Ostudzoną lekko polewą polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kolejne 10- 15 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

1. Jeśli starasz się unikać kofeiny, proponuję kawę instant zamienić na kawę z cykorii.
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 144 kcal
Tłuszcz: 12,36 g
Węglowodany: 2,8 g
Błonnik 4,4 g
Białko 3,8 g

Produkty, z których korzystałam:
Mus kokosowy
Czarne kakao
Ekstrakt z wanilii
Mąka kokosowa
Olej kokosowy nierafinowany
Olej kokosowy rafinowany
Instant espresso
Żelatyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating