Kawowy keto sernik z kalafiora = chwila zapomnienia bez wyrzutów sumienia
Czas odpocząć od dań z łososiem. Pora zmienić odrobinę kierunek i przejść na złą stronę mocy, czyli przygotować, a potem z satysfakcją skonsumować coś słodkiego. Oczywiście słodkie w tym wydaniu i tak jest mega zdrowe i można się nim cieszyć bez wyrzutów sumienia.
Jednak to zawsze pokarm mniej odżywczy ze względu na udział specyfików, które są dla organizmu zbędne, na przykład słodzików. Bez względu na to, jak zdrowe by one nie były…
Ja oczywiście zawsze staram się wybierać te najmniej szkodliwe i najbardziej odpowiednie pod względem przydatności na diecie ketogenicznej. Czyli takie, które mają niski indeks glikemiczny i nie powodują skoków cukru we krwi. Są to najczęściej stewia oraz erytrytol.
Erytrytol i stewia – podstawowe keto słodzidła
Tak też było dzisiaj – spód ciasta został posłodzony erytrytolem, masa kilkunastoma kroplami stewii, a polewa czekoladowa ponownie erytrytolem. Chociaż w tym ostatnim przypadku lepiej chyba sprawdziłaby się stewia, bo erytrytol się ciężko rozpuszcza i wpływa tym samym na konsystencję końcowego produktu.
W związku z użyciem tych, a nie innych substancji słodzących, prezentowane dzisiaj ciasto jest bardzo niskokaloryczne i niskowęglowodanowe. I o to nam właśnie chodzi! O chwilę przyjemności bez wyrzutów sumienia!
Kawowy keto sernik z kalafiora, czyli kalafiorowy zawrót głowy
Oczywiście głównym bohaterem dzisiejszego przepisu jest kalafior, który na dobre już zagościł we wszystkich moich keto sernikach bez nabiału. A były już dwa – jeden z dodatkiem matchy, a drugi sezamowy z polewą karmelową. Oba na tyle udane, że powstał trzeci – tym razem w wersji kawowej.
Nawiasem mówiąc był on w planach już w momencie pojawienia się na afiszu tego ostatniego. Jeśli zapytalibyście mnie, który smakował mi najbardziej to odpowiem, że ten kawowy. To chyba przez fakt, że jego wspomnienie jest jeszcze żywe, no i jest z czekoladą, a to zawsze dodaje punktów! 😀
Polewa czekoladowa nie tylko dopełnia tutaj smak kawy, ale zachwyca także konsystencją. Jest bardzo chrupka i zapewnia ciekawe doświadczenie przy jedzeniu, tworząc przyjemny kontrast wobec dość miękkiej masy kawowej. Jest to zderzenie dwóch skrajnych konsystencji. Jak dla mnie bardzo atrakcyjne.
Musicie zresztą ocenić to sami!
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Kawowy keto sernik z kalafiora
Składniki
Spód
- 1 szt. jajka
- 65 – 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szkalnki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1/4 szklanki olej kokosowy rafinowany
- 1/2 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka kakao czubata; dobrej jakości (może być czarne kakao)
- 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol czubate
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1/2 łyżki oliwa z oliwek
Masa kawowa
- 400 g kalafior świeżego lub mrożonego
- 80 g mus kokosowy
- 20 kropli stewia w płynie
- 2 łyżeczki żelatyna płaskie; w wersji wege/vegan zastąpić agarem
- 3 g kawa instant najlepiej espresso
Polewa czekoladowa
- 50 g czekolada gorzka min. 85% kakao lub niskowęglowodanowej
- 2 łyżki nierafinowany olej kokosowy
Sposób przygotowania
Spód
- Wszystkie składniki na spód włożyć do malaksera i rozdrobnić na gładką masę. Rozłożyć ją równomiernie w formie o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 12- 15 minut. Ostudzić
Masa kawowa
- Kalafiora ugotować do miękkości, odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeszcze dość mocno ciepłego zblendować, posypać żelatyną i dalej blendować upewniając się, że cała żelatyna się rozpuściła i nie ma grudek. Dodać resztę składników i blendować dalej na gładką masę. Wyłożyć ją na upieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do stężenia na ok 20 minut.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Dobrze wymieszać tak, aby oba składniki dobrze się ze sobą połączyły. Ostudzoną lekko polewą polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kolejne 10- 15 minut.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.