Keto sushi

Zielone keto sushi z ryżem z brokuła (Paleo, LowCarb, AIP)

Jestem przekonana, że Zielone Keto Sushi z ryżem z brokuła to nie tylko danie, które zachwyci Twoje podniebienie, ale także doskonałe połączenie smaku i korzyści zdrowotnych. Sprawdź dlaczego to danie powinno często gościć na Twoim stole.

Zielone Keto Sushi: Rewolucja Smaku

Sushi to potrawa, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Jednak tradycyjne sushi, choć pyszne, zawiera ryż, który jest naturalnie bogaty w węglowodany. Osoby praktykujące dietę ketogeniczną, która stawia na niski poziom węglowodanów, muszą zatem sobie tej potrawy odmawiać.

I w tym momencie pojawia się zielone keto sushi. Zamiast tradycyjnego ryżu, bazuje ono na ryżu brokułowym. To wyjątkowe podejście pozwala cieszyć się smakiem sushi, nadal pozostając w stanie ketozy.

Zdrowie w Zielonym Sushi

Zielone keto sushi to nie tylko rozwiązanie dla miłośników diety ketogenicznej, ale dla każdego, kto dba o swoje zdrowie. Ryż brokułowy to bowiem prawdziwa skarbnica składników odżywczych.

  • Brokuły są bogate w witaminy, minerały i błonnik. To prawdziwa bomba witaminowa.
  • Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów i błonnika. To doskonałe wsparcie dla serca.
  • Łosoś wędzony to źródło wysokiej jakości białka i zdrowych omega-3.
  • Ogórek dodaje świeżości i dostarcza dodatkowej porcji witamin.

Keto Sushi inaczej – podejście numer dwa

W Keto Sushi chodzi o to, żeby zamienić zakazany składnik w postaci ryżu na taki, który jest elementem diety niskowęglowodanowej. Tak samo, jak w przypadku kalafioshi. Było to sushi zrobione na bazie tzw. ryżu z kalafiora. Tutaj zamiast kalafiora użyłam brokuła. W efekcie powstało piękne zielone keto sushi. Prawda, że prezentuje się atrakcyjnie?

Keto Sushi – Hit Imprez i Spotkań Towarzyskich

Oprócz zielonego brokuła, do masy „ryżowej” trafił jeszcze jeden zielony składnik – awokado. Nie tylko ulepszyło ono konsystencję masy, ale przede wszystkim wzbogaciło całość o zdrowe tłuszcze. Jeśli chodzi o nadzienie, to postawiłam na łososia wędzonego oraz świeżego ogórka. Całość komponuje się równie świetnie jak w przypadku sushi z kalafiora. Wizualnie chyba nawet lepiej. Jeśli zaprosiliście gości i chcecie im zaserwować jakiś atrakcyjny finger food, to proponuję zrobić sushi w dwóch wersjach – brokułowej i kalafiorowej. Na pewno będą zachwyceni! I zaskoczeni pomysłem na sushi bez ryżu… 🙂

Keto sushi

Zielone sushi

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Zielone keto sushi to kolejna warzywna wariacja na temat tego azjatyckiego smakołyku. Tym razem bazą jest tzw. ryż z brokuła. Dzięki ładnemu wyglądowi oraz poręcznej wielkości stanowi świetny party food lub przekąskę, którą można wziąć ze sobą „na wynos”.
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 8 minutes
Czas całkowity 58 minutes
Rodzaj dania Lunch, Przekąska
Kuchnia Azjatycka
Porcje 15 rolek
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Masa brokułowa

  • 1 szt. brokuł lub opakowanie brokuła mrożonego
  • 1 łyżka olej kokosowy do smażenia (rafinowany)
  • 1 szt. awokado nieduże
  • 1/2 szt. cytryna
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 arkusze wodorosty nori

Nadzienie

  • 1/2 szt. ogórek świeży
  • 3 plastry łosoś wędzony lub więcej – według uznania
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Brokuła podzielić na różyczki i rozdrobnić w malakserze tak, aby uzyskać drobne kawałeczki wielkości ryżu. Jeśli korzystasz z brokuła mrożonego, należy go uprzednio rozmrozić. Olej kokosowy rozgrzać na patelni i wrzucić brokuła. Smażyć ok. 5 minut często mieszając. Ostudzić. Awokado zmiksować z sokiem wyciśniętym z cytryny i wymieszać z ostudzoną masą. Doprawić solą i pieprzem. Każdy arkusz wodorostów nori smarować 1/3 masy. Na brzegu każdego z nich ułożyć plastry łososia wędzonego i ogórka pokrojonego w słupki. Zwijać w ciasny rulon. Schłodzić w lodówce przez ok. 20- 30 minut. Potem wyjąć i każdy rulon przekroić w poprzek na 5 kawałków.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Zielone sushi
Wielkość porcji
 
1 rolka
Kalorie
50.37
% RWS*
Tłuszcz
 
3.25
g
2
%
Tłuszcze nasycone
 
1.15
g
7
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.32
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.45
g
Cholesterol
 
0.92
mg
0
%
Sód
 
46.19
mg
2
%
Potas
 
220.42
mg
6
%
Węglowodany
 
4.41
g
Błonnik
 
2.12
g
9
%
Cukier
 
1.01
g
Białko
 
2.27
g
2
%
Witamina A
 
309.57
IU
6
%
Witamina C
 
39.92
mg
48
%
Wapń
 
23.78
mg
2
%
Żelazo
 
0.46
mg
3
%
Węglowodany netto
 
2.29
g
9
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY
Dieta przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

1. Nadzienie można z łatwością dostosować do własnych potrzeb – zamiast łososia można dać inną wędzoną lub świeżą rybę. Ogórka również można zastąpić innym warzywem, np. marchewką, rzepą, rzodkiewką, itp.
2. Jako sos do „maczania” kawałków sushi polecam aminokwasy kokosowe. Są one w smaku bardzo zbliżone do sosu sojowego, jednak dużo zdrowsze, bo pozbawione szkodliwych substancji w nim zawartych (soja, mąka pszenna).

Kilka słów o firmie MOWI: jest to norweska firma zajmująca się hodowlą łososia i może się poszczycić własną jego odmianą. Łososie tej firmy są hodowane z troską: karmione karmą obfitującą w składniki pochodzenia oceanicznego, trzymane w zbiornikach zarybionych tylko w 2 %, co daje rybom optymalne warunki do rozwoju. Dzięki takim działaniom łososie tej firmy posiadają o 20% więcej kwasów omega-3 niż inne dostępne na rynku łososie. Ryby nie są również poddawane antybiotykoterapii. Produkty tej firmy charakteryzują się zatem wyższą jakością niż produkty firm konkurencyjnych.

Zielone keto sushi z ryżem brokułowym to potrawa, która łączy w sobie wyjątkowy smak tradycyjnego sushi z korzyściami zdrowotnymi diety ketogenicznej. Ten rewolucyjny smak może podbić Twoje serce i kubki smakowe. Dlatego nie zwlekaj – wypróbuj to wyjątkowe danie i przekonaj się, jak pyszne i zdrowe może być sushi bez tradycyjnego ryżu.

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu