Jestem przekonana, że Zielone Keto Sushi z ryżem z brokuła to nie tylko danie, które zachwyci Twoje podniebienie, ale także doskonałe połączenie smaku i korzyści zdrowotnych. Sprawdź dlaczego to danie powinno często gościć na Twoim stole.
Zielone Keto Sushi: Rewolucja Smaku
Sushi to potrawa, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Jednak tradycyjne sushi, choć pyszne, zawiera ryż, który jest naturalnie bogaty w węglowodany. Osoby praktykujące dietę ketogeniczną, która stawia na niski poziom węglowodanów, muszą zatem sobie tej potrawy odmawiać.
I w tym momencie pojawia się zielone keto sushi. Zamiast tradycyjnego ryżu, bazuje ono na ryżu brokułowym. To wyjątkowe podejście pozwala cieszyć się smakiem sushi, nadal pozostając w stanie ketozy.
Zdrowie w Zielonym Sushi
Zielone keto sushi to nie tylko rozwiązanie dla miłośników diety ketogenicznej, ale dla każdego, kto dba o swoje zdrowie. Ryż brokułowy to bowiem prawdziwa skarbnica składników odżywczych.
- Brokuły są bogate w witaminy, minerały i błonnik. To prawdziwa bomba witaminowa.
- Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów i błonnika. To doskonałe wsparcie dla serca.
- Łosoś wędzony to źródło wysokiej jakości białka i zdrowych omega-3.
- Ogórek dodaje świeżości i dostarcza dodatkowej porcji witamin.
Keto Sushi inaczej – podejście numer dwa
W Keto Sushi chodzi o to, żeby zamienić zakazany składnik w postaci ryżu na taki, który jest elementem diety niskowęglowodanowej. Tak samo, jak w przypadku kalafioshi. Było to sushi zrobione na bazie tzw. ryżu z kalafiora. Tutaj zamiast kalafiora użyłam brokuła. W efekcie powstało piękne zielone keto sushi. Prawda, że prezentuje się atrakcyjnie?
Keto Sushi – Hit Imprez i Spotkań Towarzyskich
Oprócz zielonego brokuła, do masy „ryżowej” trafił jeszcze jeden zielony składnik – awokado. Nie tylko ulepszyło ono konsystencję masy, ale przede wszystkim wzbogaciło całość o zdrowe tłuszcze. Jeśli chodzi o nadzienie, to postawiłam na łososia wędzonego oraz świeżego ogórka. Całość komponuje się równie świetnie jak w przypadku sushi z kalafiora. Wizualnie chyba nawet lepiej. Jeśli zaprosiliście gości i chcecie im zaserwować jakiś atrakcyjny finger food, to proponuję zrobić sushi w dwóch wersjach – brokułowej i kalafiorowej. Na pewno będą zachwyceni! I zaskoczeni pomysłem na sushi bez ryżu… 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Zielone sushi
Składniki
Masa brokułowa
- 1 szt. brokuł lub opakowanie brokuła mrożonego
- 1 łyżka olej kokosowy do smażenia (rafinowany)
- 1 szt. awokado nieduże
- 1/2 szt. cytryna
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
- 3 arkusze wodorosty nori
Nadzienie
- 1/2 szt. ogórek świeży
- 3 plastry łosoś wędzony lub więcej – według uznania
Sposób przygotowania
- Brokuła podzielić na różyczki i rozdrobnić w malakserze tak, aby uzyskać drobne kawałeczki wielkości ryżu. Jeśli korzystasz z brokuła mrożonego, należy go uprzednio rozmrozić. Olej kokosowy rozgrzać na patelni i wrzucić brokuła. Smażyć ok. 5 minut często mieszając. Ostudzić. Awokado zmiksować z sokiem wyciśniętym z cytryny i wymieszać z ostudzoną masą. Doprawić solą i pieprzem. Każdy arkusz wodorostów nori smarować 1/3 masy. Na brzegu każdego z nich ułożyć plastry łososia wędzonego i ogórka pokrojonego w słupki. Zwijać w ciasny rulon. Schłodzić w lodówce przez ok. 20- 30 minut. Potem wyjąć i każdy rulon przekroić w poprzek na 5 kawałków.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
Kilka słów o firmie MOWI: jest to norweska firma zajmująca się hodowlą łososia i może się poszczycić własną jego odmianą. Łososie tej firmy są hodowane z troską: karmione karmą obfitującą w składniki pochodzenia oceanicznego, trzymane w zbiornikach zarybionych tylko w 2 %, co daje rybom optymalne warunki do rozwoju. Dzięki takim działaniom łososie tej firmy posiadają o 20% więcej kwasów omega-3 niż inne dostępne na rynku łososie. Ryby nie są również poddawane antybiotykoterapii. Produkty tej firmy charakteryzują się zatem wyższą jakością niż produkty firm konkurencyjnych.
Zielone keto sushi z ryżem brokułowym to potrawa, która łączy w sobie wyjątkowy smak tradycyjnego sushi z korzyściami zdrowotnymi diety ketogenicznej. Ten rewolucyjny smak może podbić Twoje serce i kubki smakowe. Dlatego nie zwlekaj – wypróbuj to wyjątkowe danie i przekonaj się, jak pyszne i zdrowe może być sushi bez tradycyjnego ryżu.