zakwas buraczany

Zakwas buraczany na barszcz czerwony (KETO, Paleo, LowCarb)

Zakwas buraczany to tradycyjny napój fermentowany, który od wieków jest stosowany nie tylko w polskiej kuchni, ale także w medycynie ludowej. Co prawda buraki, mimo że same w sobie mają dość wysoką zawartość węglowodanów, w procesie fermentacji tracą część cukru. Sprawia to, że zarówno zakwas buraczany, jaki barszcz czerwony stają się bardziej przyjazne dla osób na diecie KETO.

Buraki i zakwas buraczany na KETO diecie

Buraki są uważane – tak, jak pozostałe warzywa korzeniowe – za produkt niezbyt przyjazny keto diecie. Zawierają one ok. 10 g węglowodanów w 100 g, z czego ok. 3 g to błonnik. Zatem ok. 7 g węglowodanów to tzw. węglowodany przyswajalne, które należy ograniczać na keto.

Ich użyteczność na diecie niskowęglowodanowej zależy więc od ilości, sposobu przygotowania, a także poziomu stosowanych restrykcji. W formule zakładającej 5% dziennego spożycia węglowodanów może być ciężko włączyć je do menu. Ale już przy 10% powinno być to możliwe bez większej gimnastyki z makroskładnikami.

Co innego jeśli poddamy je procesowi kiszenia. Efektem fermentacji są bowiem nie tylko bakterie probiotyczne, ale także ubytek węglowodanów, którymi się żywią. Jeśli więc chodzi o buraki kiszone lub zakwas z buraków, to są to produkty jak najbardziej zgodne z KETO dietą.

Korzyści picia zakwasu buraczanego na diecie keto

Szkoda by było rezygnować z kiszonych buraków oraz zakwasu buraczanego, gdyż oferuje on wiele korzyści zdrowotnych, w tym:

  1. Bogactwo probiotyków – Zakwas buraczany to naturalne źródło zdrowych bakterii probiotycznych, które wspierają trawienie, poprawiają wchłanianie składników odżywczych i wzmacniają odporność. Probiotyki wspomagają także proces odchudzania.
  2. Detoksykacja organizmu – Fermentowane buraki wspomagają oczyszczanie wątroby i usuwanie toksyn z organizmu, co jest istotne zwłaszcza na początku diety keto, kiedy organizm adaptuje się do nowych warunków metabolicznych.
  3. Naturalne antyoksydanty – Buraki są bogate w antyoksydanty, takie jak betanina, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
  4. Źródło elektrolitów – Zakwas buraczany dostarcza cennych minerałów, takich jak potas, magnez i wapń, które wspierają równowagę elektrolitową w organizmie. To szczególnie ważne w diecie keto, gdzie może dochodzić do szybkiej utraty elektrolitów.

Zakwas buraczany na KETO barszcz czerwony: Tradycja w nowej odsłonie

Zakwas buraczany jest nie tylko doskonałym napojem fermentowanym, ale również podstawą tradycyjnego barszczu czerwonego – zupy, która w Wigilię gości na polskich stołach. Na diecie ketogenicznej barszcz przygotowany na bazie zakwasu buraczanego zyskuje nowy wymiar, stając się nie tylko smacznym, ale również zdrowym elementem codziennego jadłospisu. Dzięki swojej niskiej zawartości węglowodanów, barszcz czerwony na zakwasie buraczanym może być spożywany bez obaw o wyjście ze stanu ketozy.

Jak przygotować KETO barszcz czerwony?

Wystarczy połączyć gotowy zakwas buraczany z bulionem drobiowym lub warzywnym oraz dodać:

  • kilka grzybów suszonych
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku
zakwas buraczany

Zakwas buraczany

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Piękny rubinowy zakwas z buraków to podstawa wigilijnego barszczu. Właściwie sam się robi, jednak trzeba pamiętać nastawić go z odpowiednim wyprzedzeniem i doglądać od czasu do czasu. Odwdzięczy się jednak wspaniale wzbogacając smak barszczu.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas całkowity 14 minuty
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Europejska
Porcje 1 litr
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 2 szt. buraki duże
  • kilka ząbków czosnek
  • kilka ziaren ziele angielskie
  • kilka liście laurowe
  • 1 litr woda przegotowana lekko ciepła
  • 1 łyżka sól himalajska, kłodawska lub morska
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w dużym słoju. Czosnek obrać, przekroić każdy ząbek na pół, dorzucić do buraków razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Zalać wodą wymieszaną z solą. Słoik przykryć gazą i zabezpieczyć gumką.
  • Postawić w ciepłym miejscu (czym cieplej tym szybciej zajdzie proces fermentacji). Codziennie mieszać zakwas drewnianą łyżką i zbierać szumowinę z wierzchu. Po kilku – kilkunastu dniach zakwas powinien nabrać intensywnego koloru i mocniejszego smaku. Przelać do butelek i do momentu spożycia przechowywać w lodówce.
KETO JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Zakwas buraczany
Wielkość porcji
 
1 litr
Kalorie
285.07
% RWS*
Tłuszcz
 
1.85
g
1
%
Tłuszcze nasycone
 
0.4
g
3
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.6
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.28
g
Sód
 
7458.31
mg
324
%
Potas
 
1908.24
mg
55
%
Węglowodany
 
64.34
g
214
%
Błonnik
 
17.94
g
75
%
Cukier
 
36.92
g
Białko
 
10.39
g
10
%
Witamina A
 
517.12
IU
10
%
Witamina C
 
35.63
mg
43
%
Wapń
 
223.26
mg
22
%
Żelazo
 
7.16
mg
40
%
Węglowodany netto
 
46.4
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY
KETO przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

  1. Powyższa kalkulacja wartości odżywczych odnosi się do całego nastawu wliczając buraki. Końcowa zawartość węglowodanów w samym płynie będzie dużo niższa. Niestety ciężko jest ją oszacować, gdyż zależy to od wielu czynników, w tym przede wszystkim postępu procesu fermentacji. Jeśli Wasz zakwas wyszedł intensywny i kwaskowy w smaku, to większa część cukru została skonsumowana przez bakterie probiotyczne i jest on bezpieczny do konsumpcji na diecie ketogenicznej. Zawartość węglowodanów w zakwasie z buraków z reguły oscyluje wokół 1,5-4 g na 100 ml.
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu