NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Zakwas buraczany

Został niecały tydzień do Świąt!

Już w przyszłym tygodniu usiądziemy z rodzinami przy wigilijnym stole. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie tego stołu bez prawdziwego barszczu czerwonego zrobionego na bazie zakwasu z buraków. Jest on dla mnie kwintesencja Świąt, symbolem, bez którego się nie liczą… Nie musi być 12-stu wigilijnych potraw na stole, ale barszcz musi być

Tradycyjny barszcz z uszkami

Kiedyś w tym barszczu pływały zawsze pierogi, a raczej uszka. Jednak odkąd zaczęłam żywić się zgodnie z dietą Paleo oraz ketogeniczną stanęły one pod dużym znakiem zapytania. Przepis na pierogi zgodny z dietą Keto i Paleo ma jeszcze status „In Progress” i nie wiadomo czy doczeka debiutu w tegoroczne Święta… Jednak myślę, że w roli dodatku do barszczu świetnie sprawdzą się także paszteciki z grzybami, a przepis na nie znajdziecie w świątecznym ebook’u mojego autorstwa pt. „Keto & Paleo Święta”. Na sam barszcz zresztą też. Zachęcam do wypróbowania przepisów, bo są naprawdę fajne! Innych zresztą bym Wam nie dawała… 🙂

Zakwas buraczany to podstawa dobrego wigilijnego barszczu

Wracając do barszczu, to właśnie dzisiaj jest ostatni moment żeby nastawić zakwas buraczany, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście. Potrzebuje on kilku dni do pełnej gotowości, także nastawiony w dniu dzisiejszym powinien dać radę do Wigilii. Potem może być już ciężko, zwłaszcza, że temperatury za oknem- oraz u mnie w kuchni- nie rozpieszczają. No chyba, że ktoś urządza sobie w domu tropiki, to może spróbować na 3-4 dni przed Wigilią… 🙂 Ten na zdjęciach ma niecałe 3 dni, a już nabrał ładnego koloru i zaczął przyjemnie musować.

Zakwas jak dziecko- wymaga uwagi

Przepis na zakwas jest dziecinnie prosty. Jedyna trudna rzecz to pamiętanie o nim, doglądanie i mieszanie raz dziennie. Bez tego też ma szansę się udać, niemniej lubi, gdy się o niego troszczy…

A więc do dzieła!

 

Zakwas buraczany

Modern Cavegirl
Piękny rubinowy zakwas z buraków to podstawa wigilijnego barszczu. Właściwie sam się robi, jednak trzeba pamiętać nastawić go z odpowiednim wyprzedzeniem i doglądać od czasu do czasu. Odwdzięczy się jednak wspaniale wzbogacając smak barszczu.
Czas przygotowania 10 mins
Czas całkowity 14 mins
Rodzaj dania Dodatek
Porcje 1 litr
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vegan
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 2 szt. buraki duże
  • kilka ząbków czosnek
  • kilka ziaren ziele angielskie
  • kilka liście laurowe
  • 1 litr woda przegotowana lekko ciepłej
  • 1 łyżka sól himalajska, kłodawska lub morska
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

  • Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do większego słoja. Czosnek obieramy i kroimy na pół, dorzucamy do buraków razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Zalewamy wodą wymieszaną z solą. Słoik przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką. Stawiamy w ciepłym miejscu (czym cieplej tym szybciej zajdzie proces fermentacji). Codziennie mieszamy zakwas drewnianą łyżką i zbieramy szumowinę z wierzchu. Po kilku dniach zakwas powinien nabrać intensywnego koloru i mocniejszego smaku. Przelać do butelek i do momentu spożycia przechowywać w lodówce.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Zakwas buraczany
Wielkość porcji
 
1 litr
Kalorie
285.07
% RWS*
Tłuszcz
 
1.85
g
3
%
Tłuszcze nasycone
 
0.4
g
3
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.6
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.28
g
Sód
 
7458.31
mg
324
%
Potas
 
1908.24
mg
55
%
Węglowodany
 
64.34
g
21
%
Błonnik
 
17.94
g
75
%
Cukier
 
36.92
g
41
%
Białko
 
10.39
g
21
%
Witamina A
 
517.12
IU
10
%
Witamina C
 
35.63
mg
43
%
Wapń
 
223.26
mg
22
%
Żelazo
 
7.16
mg
40
%
Węglowodany netto
 
46.4
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu