Cynamonowe płatki śniadaniowe
Amerykańska Europejska Keto Low Carb Paleo Przekąska Śniadania Wege

Cynamonowe płatki śniadaniowe (Keto, Paleo, LowCarb)

Płatki śniadaniowe jako wspomnienie z dzieciństwa

W ramach odskoczni od świątecznych zakupów, przygotowań i charakterystycznego dla tego okresu roku ogólnego szaleństwa dzisiaj proponuję mało świąteczny przepis. Dla odmiany. Pozostajemy dalej w lekko korzennych i aromatycznych klimatach, jednak forma podania zupełnie odmienna. Przywodzi na myśl dzieciństwo, kiedy to było się wręcz faszerowanym wszelkimi mlecznymi potrawami. Czy to była kasza manna na mleku czy też zupa mleczna z kluskami. Fuj! Jak sobie przypomnę to mnie wzdryga, chociaż w tamtych czasach jadłam ze smakiem i nie marudziłam.

Nowa jakość znana z telewizji

Następne pokolenia dzieci jadły już płatki śniadaniowe na mleku a nie jakieś tam zupy mleczne… Kaszki poszły w odstawkę, bo najchętniej jadało się to, co reklamowane w telewizji, w ładnym kolorowym opakowaniu. Zresztą tak chyba zostało do dzisiaj…

Płatki śniadaniowe na mleku nigdy nie były stałym bywalcem na moim stole. Chyba właśnie dlatego, że w momencie kiedy zrobiły się takie popularne, to ja preferowałam już stały pokarm na śniadanie, czyli zwykłą pospolitą kanapkę. 🙂 A tak na poważnie, to rzeczywiście jakoś nie mam zbyt wielu doświadczeń z tym produktem. Dlatego też rzędy półek w supermarketach z płatkami śniadaniowymi we wszelakich odsłonach były i są dla mnie zawsze niezrozumiałym fenomenem.  Zwłaszcza dziś, kiedy wydawałoby się, że świadomość konsumencka rośnie, a i czytanie składów stało się normą.

Cini Love

Jedyne czego udało mi się niegdyś spróbować na fali rosnącej popularności płatków śniadaniowych, to te cynamonowe w formie małych kwadracików znanego producenta. Oj, to była miłość od pierwszego wejrzenia! Nie wiem tylko czy za sprawą cynamonu czy też raczej tony cukru, która się w nich znajdowała. Co jak co, ale on potrafi sobie zaskarbić sympatię! 🙂 Nie wdając się zatem w dalsze dyskusje na temat złych wyborów żywieniowych i konsekwencji tychże powiem tylko, że udało mi się odtworzyć ten smak! I to w dużo zdrowszej wersji!

Smak z dzieciństwa powrócił

Na pewno jest to wersja bardziej pracochłonna niż udanie się do sklepu i włożenie do koszyka pudełka z gotowym produktem, ale za to dużo zdrowsza i odżywcza. Należy przy tej okazji zaznaczyć, że takie śniadanie ogólnie nie jest zbyt odżywcze, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie drobne szaleństwo… 🙂

Cynamonowy zawrót głowy

Jeżeli tak, jak ja jesteście fanami wszystkiego, co cynamonowe, zwłaszcza zimową porą, to zapraszam do zapoznania się z przepisami z darmowego ebook’a pt. “Keto & Paleo Święta. Znajdują się tam dwie bardzo cynamonowe propozycje, a mianowicie Cinnamon Rolls oraz tort cynamonowy. Zachęcam do wypróbowania, bo oba są obłędnie cynamonowe! 🙂

 

Cynamonowe płatki śniadaniowe

Cynamonowe płatki śniadaniowe

Obłędnie cynamonowe płatki śniadaniowe oczywiście w wersji Keto, Paleo oraz LowCarb. Idealne śniadanie przywołujące wspomnienia z dzieciństwa.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 45 mins
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska, Europejska, Wege
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki łupin babki jajowatej
  • 60 gram śmietanki kokosowej
  • 1 czubata łyżka erytrytolu ewentualnie ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka kokosowego

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki oprócz mleka kokosowego zblendować i odstawić na ok. 10 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozwałkować ciasto na cienki placek podsypując mąką kokosową. Wycinać niewielkie kwadraty. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem. Ostudzić. Szklankę mleka kokosowego podgrzać i zalać płatki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

W celu uzyskania wyjątkowej chrupkości, można zostawić upieczone płatki po upieczeniu na 1-2 dni w miseczce w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating