keto pate z watrobek

Keto pâté z wątróbki do smarowania (Paleo, LowCarb)

Keto pâté z wątróbki, czyli pasztet do smarowania

A jeszcze inaczej wątrobianka. Ten wyrób nijak ma się jednak do sklepowych wersji, z których listą składników strach się nawet zapoznawać… Tutaj mamy do czynienia z prostym składem, bazującym na pełnowartościowych półproduktach. Jest to propozycja idealna na keto śniadanie, jako smarowidło do keto pieczywa, ale nie tylko, o czym sami się niedługo przekonacie… 🙂 W odróżnieniu od pasztetu pieczonego robi się go szybko, a w smaku wychodzi bardzo podobny.

Jaki jest w ogóle Wasz stosunek do podrobów? Lubicie czy nienawidzicie…? Ja nie jestem jakąś wielką fanką, jednak z uwagi na ogrom wartości odżywczych, które prezentują, staram się je od czasu do czasu spożywać. Zresztą umówmy się – dobrze zrobiona wątróbka jest naprawdę smaczna. 🙂 Starałam się to udowodnić w ramach akcji pt. „Oswajamy podroby”, którą przez jakiś czas prowadziłam na social mediach. Możecie tam znaleźć kilka sprawdzonych i przyjemnych w odbiorze propozycji z podrobami w roli głównej. Zachęcam więc do wypróbowania! 🙂

Keto pâté z wątróbki – składniki

🫀 Podroby

A dokładniej wątróbka drobiowa. Najstarszy superfood świata… 😀 Dostatnie źródło witamin A, B, D, K (w tym B12 i kwasu foliowego) w najlepszych biodostępnych formach oraz minerałów – przede wszystkim żelaza, miedzi i cynku. Jest także bardzo bogata w koenzym Q10 oraz witaminę C, ale te raczej nie przetrwają obróbki termicznej, więc nie należy ich brać pod uwagę przynajmniej w kontekście pasztetu. Oczywiście najlepiej byłoby ją spożywać na surowo, ale osobiście nie znam śmiałków, którzy by się o to pokusili… Inna istotna kwestia to natomiast jakość produktu. Wątroba jako narząd detoksyfikujący ma do czynienia z niezbyt przyjemnymi związkami, dlatego warto zadbać o to, żeby pochodziła ze sprawdzonych źródeł. Ja zawsze stawiam na podroby ekologiczne, w które najczęściej zaopatruję się na Lokalnym Rolniku, do czego i Was zachęcam (z kodem „paulinam165” obowiązuje 25 zł zniżki na pierwsze zamówienie).

pate z watrobek
Keto pate z watrobek

🐔 Mięso drobiowe

U mnie po prostu pozostałości z rosołu, których uzbierało się akurat tyle, żeby przygotować porcję pasztetu. Może to być jednak pierś z kurczaka lub mięso z uda kurczaka, które należy wtedy podsmażyć razem z wątróbką. Chodzi o to, żeby złamać odrobinę wątróbkowy smak.

🧈 Tłuszcz

Nadający się do obróbki cieplnej. Tutaj masło klarowane, ale wybór należy do Was… Dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony – np. rafinowany olej kokosowy, smalec, itp. Ewentualnie może to być olej z awokado (konsystencja pasztetu będzie bardziej smarowalna).

keto pate z watrobek

Pâté z wątróbki

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto pâté z wątróbki to pyszny pasztet do smarowania. Pełen wartości odżywczych oraz smaku stanowi świetny pomysł na niskowęglowodanowe śniadanie. Idealny do kanapek na bazie keto pieczywa i nie tylko…
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Rodzaj dania Dodatek
Porcje 8 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 200 g wątróbki drobiowe
  • 200 g mięso drobiowe ugotowane (u mnie mięso z rosołu)
  • 4 łyżki masło klarowane
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 łyżki cherry wytrawna lub koniak
  • 1 szczypta oregano
  • sól himalajskakłodawska lub morska
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Masło rozgrzać na patelni. Przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Dodać wątróbki i usmażyć na rumiano. Zalać cherry i odparować. Doprawić solą i oregano. Lekko przestudzić.
  • W misie malaksera umieścić potrawkę z wątróbek oraz ugotowane mięso drobiowe. Rozdrobnić na gładką masę. Doprawić solą w razie potrzeby.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Pâté z wątróbki
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
152.51
% RWS*
Tłuszcz
 
10.34
g
6
%
Tłuszcze nasycone
 
5.49
g
34
%
Tłuszcze trans
 
0.02
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.98
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.09
g
Cholesterol
 
124.2
mg
41
%
Sód
 
37.37
mg
2
%
Potas
 
138.06
mg
4
%
Węglowodany
 
1.72
g
6
%
Błonnik
 
0.26
g
1
%
Cukier
 
0.59
g
Białko
 
10.7
g
11
%
Witamina A
 
2780.31
IU
56
%
Witamina C
 
5.73
mg
7
%
Wapń
 
9.72
mg
1
%
Żelazo
 
2.6
mg
14
%
Węglowodany netto
 
1.46
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu