keto pate z watrobek

Keto pasztet (pâté) z wątróbki do smarowania (Paleo, LowCarb)

Pasztet z wątróbki to pyszny dodatek, zwłaszcza do kanapek. Ten keto przepis powinien znaleźć się w Twoim ketogenicznym menu na porządku dziennym z uwagi na wysoką odżywczość i świetne proporcje tłuszczu, białka i węglowodanów.

Keto pâté z wątróbki, czyli pasztet do smarowania

A jeszcze inaczej wątrobianka. Ten wyrób nijak ma się jednak do sklepowych wersji, z których listą składników strach się nawet zapoznawać… Tutaj mamy do czynienia z prostym składem, bazującym na pełnowartościowych półproduktach. Jest to propozycja idealna na keto śniadanie, jako smarowidło do keto pieczywa, ale nie tylko, o czym sami się niedługo przekonacie… 🙂 W odróżnieniu od pasztetu pieczonego robi się go szybko, a w smaku wychodzi bardzo podobny.

Jaki jest w ogóle Wasz stosunek do podrobów? Lubicie czy nienawidzicie…? Ja nie jestem jakąś wielką fanką, jednak z uwagi na ogrom wartości odżywczych, które prezentują, staram się je od czasu do czasu spożywać. Zresztą umówmy się – dobrze zrobiona wątróbka jest naprawdę smaczna. 🙂 Starałam się to udowodnić w ramach akcji pt. „Oswajamy podroby”, którą przez jakiś czas prowadziłam na social mediach. Możecie tam znaleźć kilka sprawdzonych i przyjemnych w odbiorze propozycji z podrobami w roli głównej. Zachęcam więc do wypróbowania! 🙂

W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?

Ten keto przepis wyróżnia się kilkoma cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:

  • wysoka zawartość białka gwarantuje długotrwałe uczucie sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
  • solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz zapewnia budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
  • bardzo niska zawartość węglowodanów ułatwia kontrolę glikemii i uruchomienie trybu spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu możliwa jest utrata wagi, w tym odchudzanie brzucha

Keto pasztet (pâté) z wątróbki: Składniki

Podroby

A dokładniej wątróbka drobiowa. Najstarszy superfood świata… 😀 Dostatnie źródło witamin A, B, D, K (w tym B12 i kwasu foliowego) w najlepszych biodostępnych formach oraz minerałów – przede wszystkim żelaza, miedzi i cynku. Jest także bardzo bogata w koenzym Q10 oraz witaminę C, ale te raczej nie przetrwają obróbki termicznej, więc nie należy ich brać pod uwagę przynajmniej w kontekście pasztetu. Oczywiście najlepiej byłoby ją spożywać na surowo, ale osobiście nie znam śmiałków, którzy by się o to pokusili… Inna istotna kwestia to natomiast jakość produktu. Wątroba jako narząd detoksyfikujący ma do czynienia z niezbyt przyjemnymi związkami, dlatego warto zadbać o to, żeby pochodziła ze sprawdzonych źródeł. Ja zawsze stawiam na podroby ekologiczne, w które najczęściej zaopatruję się na Lokalnym Rolniku, do czego i Was zachęcam (z kodem „paulinam165” obowiązuje 25 zł zniżki na pierwsze zamówienie).

pate z watrobek
Keto pate z watrobek

Mięso drobiowe

U mnie po prostu pozostałości z rosołu, których uzbierało się akurat tyle, żeby przygotować porcję pasztetu. Może to być jednak pierś z kurczaka lub mięso z uda kurczaka, które należy wtedy podsmażyć razem z wątróbką. Chodzi o to, żeby złamać odrobinę wątróbkowy smak.

Tłuszcz

Nadający się do obróbki cieplnej. Tutaj masło klarowane, ale wybór należy do Was… Dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony – np. rafinowany olej kokosowy, smalec, itp. Ewentualnie może to być olej z awokado (konsystencja pasztetu będzie bardziej smarowalna).

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów spożywczych.

keto pate z watrobek

Pâté z wątróbki

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto pâté z wątróbki to pyszny pasztet do smarowania. Pełen wartości odżywczych oraz smaku stanowi świetny pomysł na niskowęglowodanowe śniadanie. Idealny do kanapek na bazie keto pieczywa i nie tylko…
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 25 minutes
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Europejska, Francuska
Porcje 8 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 200 g wątróbki drobiowe
  • 200 g mięso drobiowe ugotowane (u mnie mięso z rosołu)
  • 4 łyżki masło klarowane
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 łyżki cherry wytrawna lub koniak
  • 1 szczypta oregano
  • sól himalajskakłodawska lub morska
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Masło rozgrzać na patelni. Przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Dodać wątróbki i usmażyć na rumiano. Zalać cherry i odparować. Doprawić solą i oregano. Lekko przestudzić.
  • W misie malaksera umieścić potrawkę z wątróbek oraz ugotowane mięso drobiowe. Rozdrobnić na gładką masę. Doprawić solą w razie potrzeby.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Pâté z wątróbki
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
152.51
% RWS*
Tłuszcz
 
10.34
g
6
%
Tłuszcze nasycone
 
5.49
g
34
%
Tłuszcze trans
 
0.02
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.98
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.09
g
Cholesterol
 
124.2
mg
41
%
Sód
 
37.37
mg
2
%
Potas
 
138.06
mg
4
%
Węglowodany
 
1.72
g
Błonnik
 
0.26
g
1
%
Cukier
 
0.59
g
Białko
 
10.7
g
11
%
Witamina A
 
2780.31
IU
56
%
Witamina C
 
5.73
mg
7
%
Wapń
 
9.72
mg
1
%
Żelazo
 
2.6
mg
14
%
Węglowodany netto
 
1.46
g
6
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu