keto leczo

Kolorowe węgierskie leczo z cukinią (Keto, Paleo, LowCarb)

Leczo na bazie kiełbasy, cukinii, papryki i pomidorów na pierwszy rzut oka nie wydaje się być daniem niskowęglowodanowym. Jednak okazuje się, że – w zależności od zastosowanych dodatków – może stać się pysznym keto posiłkiem, który z powodzeniem można wkomponować w sezonowe keto menu.

Kolorowe węgierskie leczo, czyli triumf kuchni sezonowej

Leczo to potrawa ogólnie znana i raczej lubiana, albo po prostu wynikająca z konieczności zużycia dobrodziejstw lata w postaci papryk, pomidorów i cukinii… 🙂 Osobiście lubię i w sezonie zazwyczaj robię więcej niż raz, co u mnie oznacza wyjątkowo dużą częstotliwość. 😀 Jest przynajmniej kilka powodów, które przemawiają za tym, aby raczyć się nim późnym latem i wczesną jesienią. A mianowicie:

  • zachęcająca cena półproduktów (lub ich występowanie w przydomowym ogródku…) 😉
  • wysoka gęstość odżywcza i duży udział warzyw
  • jest to danie jednogarnkowe i prawie nie wymagające obsługi

Oznacza to, że obiad będzie smaczny, pożywny i można go na szybko zrobić po powrocie z pracy, a potem nie trzeba będzie zmywać kopy naczyń. Kto jest na TAK? 😀

Czy leczo jest keto?

Leczo to danie zawierające sporą ilość warzyw, co przekłada się na wyższy niż w przypadku innych keto obiadów udział węglowodanów. Jednak nie są to znowu jakieś zatrważające ilości… W porcji z tego przepisu znajduje się ok. 11 g węglowodanów netto. Może wydawać się to dość dużo, jednak po przełożeniu tego na procenty otrzymujemy całkiem ketogeniczne proporcje makroskładników: 76% tłuszczu, 15% białka i 9% węglowodanów.

Kluczem jest dobór dodatków w taki sposób, żeby ich nie zaburzyć… Według mnie jako towarzystwo dla leczo najlepiej sprawdzi się makaron shirataki lub keto pieczywo. A jeśli możesz sobie pozwolić na odrobinę większą pulę węglowodanów, to także makaron z soczewicy, makaron z groszku lub ryż z kalafiora.

W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?

Ten keto przepis cechuje się szeregiem zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:

  • zawartość białka zapewnia długotrwałe uczucie sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
  • solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
  • wysoka zawartość błonnika pomaga kontrolować glikemię i uruchomić tryb spalania tkanki tłuszczowej, co sprzyja efektywnemu procesowi redukcji masy ciała, w tym odchudzaniu brzucha

Kolorowe węgierskie leczo – składniki

Cukinia

Tego warzywa nie trzeba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tej potrawie cukinia stanowi główny punkt programu. Najlepiej zastosować obie wersje kolorystyczne – zieloną i żółtą. Alternatywnie można nie dodawać jej do samego leczo, tylko pociąć ją spiralizerem na spaghetti i potraktować jako dodatek.

Papryka czerwona i zielona

Jako doborowe towarzystwo dla pomidorów, cebuli i czosnku. No w daniu o węgierskim rodowodzie nie mogło by zabraknąć papryki czerwonej… A występuje tutaj w dwóch postaciach – świeżej i sproszkowanej, gdyż słodka papryka w proszku to podstawowy składnik, który nadaje daniu odpowiedni smak i kolor.

keto leczo
keto leczo

Pomidory

Świeże, dojrzałe i aromatyczne. Najlepsze oczywiście są własne, prosto z ogrodu lub od lokalnego sprzedawcy. Mogą być lekko miękkie lub pomarszczone. Przed dodaniem do sosu i tak powinno się zdjąć z nich skórkę, a miąższ pokroić.

Cebula

Nieodzowna towarzyszka pomidorów. Podbija ich smak, ale przede wszystkim dostarcza cennych wartości odżywczych w postaci witamin i antyoksydantów.

Tłuszcz

Nadający się do obróbki cieplnej. Tutaj wybór należy do Was… Najlepiej sprawdzi się roślinny, np. olej z awokado, który jest bezpieczny przy obróbce cieplnej. Ewentualnie może to być oliwa z oliwek (nie do intensywnego gotowania) – w tym przypadku należy dodać ją później, gdy sos lekko przestygnie.

Kiełbasa i/lub parówki

Jako wkładka mięsna i generator wartości energetycznej. Samymi warzywami ciężko byłoby się bowiem najeść do syta… Od rodzaju kiełbasy zależy także końcowy udział tłuszczu w potrawie, więc dopasujcie ją do swoich preferencji. U mnie miks kiełbasy i parówek, żeby było urozmaicenie… 🙂

keto leczo

Leczo

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Ten węgierski klasyk pełen sezonowych warzyw nie sprawia wrażenia dania przyjaznego diecie ketogenicznej. A jednak, w towarzystwie niskowęglowodanowych dodatków leczo wcale nie odstrasza wysoką zawartością węglowodanów. W dodatku wszystkie pochodzą ze zdrowych źródeł, czyli świeżych warzyw. Polecam w sezonie!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Bałkańska
Porcje 4 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 3 łyżki olej z awokado
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. papryka czerwona duża
  • 1 szt. papryka zielona duża
  • 350 g cukinia zielona i/lub żółta
  • 400 g kiełbasa wieprzowa (u mnie 200 g + 4 parówki drobiowe)
  • 350 g pomidory świeże lub z puszki
  • 1 łyżeczka papryka słodka w proszku
  • 1 łyżeczka papryka ostra w proszku
  • sól himalajskakłodawska lub morska do smaku
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju w garnku o grubym dnie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę zieloną i czerwoną. Posypać papryką w proszku. Przykryć i dusić przez 5 minut. Dodać cukinię i dusić dalej.
  • Pomidory zalać wrzątkiem, po 2 minutach odcedzić i zdjąć skórę. W międzyczasie kiełbasę i parówki pokroić w półplasterki i dodać do garnka. Pomidory pokroić w kostkę i również dodać. Dusić do miękkości. Dosolić do smaku.
KETO JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Leczo
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
482.13
% RWS*
Tłuszcz
 
40.02
g
24
%
Tłuszcze nasycone
 
11.72
g
73
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
4.82
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
20.99
g
Cholesterol
 
70
mg
23
%
Sód
 
892.03
mg
39
%
Potas
 
893.96
mg
26
%
Węglowodany
 
15.24
g
51
%
Błonnik
 
4.3
g
18
%
Cukier
 
8.46
g
Białko
 
17.13
g
17
%
Witamina A
 
2832.38
IU
57
%
Witamina C
 
116.14
mg
141
%
Wapń
 
50.34
mg
5
%
Żelazo
 
2.58
mg
14
%
Węglowodany netto
 
10.94
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY
KETO przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu