keto leczo

Kolorowe węgierskie leczo z cukinią (Keto, Paleo, LowCarb)

Kolorowe węgierskie leczo, czyli triumf kuchni sezonowej

Leczo to potrawa ogólnie znana i raczej lubiana, albo po prostu wynikająca z konieczności zużycia dobrodziejstw lata w postaci papryk, pomidorów i cukinii… 🙂 Osobiście lubię i w sezonie zazwyczaj robię więcej niż raz, co u mnie oznacza wyjątkowo dużą częstotliwość. 😀 Jest przynajmniej kilka powodów, które przemawiają za tym, aby raczyć się nim późnym latem i wczesną jesienią. A mianowicie:

  • zachęcająca cena półproduktów (lub ich występowanie w przydomowym ogródku…) 😉
  • wysoka pożywność i duży udział warzyw
  • jest to danie jednogarnkowe i prawie nie wymagające obsługi

Oznacza to, że obiad będzie smaczny, pożywny i można go na szybko zrobić po powrocie z pracy, a potem nie trzeba będzie zmywać kopy naczyń. Kto jest na TAK? 😀

Czy leczo jest keto?

Leczo to danie zawierające sporą ilość warzyw, co przekłada się na wyższą niż w przypadku innych keto obiadów zawartością węglowodanów. Jednak nie są to znowu jakieś zatrważające ilości… W porcji z tego przepisu znajduje się ok. 11 g węglowodanów netto. Kluczem jest dobór dodatków w taki sposób, żeby ta ilość znacznie nie wzrosła… Według mnie jako towarzystwo dla leczo świetnie sprawdzi się makaron shirataki lub keto pieczywo. A jeśli możecie sobie pozwolić na odrobinę większą pulę węglowodanów, to także makaron z soczewicy, makaron z groszku lub ryż z kalafiora.

Kolorowe węgierskie leczo – składniki

🥒 Cukinia

Tego warzywa nie trzeba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tej potrawie cukinia stanowi główny punkt programu. Najlepiej zastosować obie wersje kolorystyczne – zieloną i żółtą. Alternatywnie można nie dodawać jej do samego leczo, tylko pociąć ją spiralizerem na spaghetti i potraktować jako dodatek.

🫑Papryka czerwona i zielona

Jako doborowe towarzystwo dla pomidorów, cebuli i czosnku. No w daniu o węgierskim rodowodzie nie mogło by zabraknąć papryki czerwonej… A występuje tutaj w dwóch postaciach – świeżej i sproszkowanej, gdyż słodka papryka w proszku to podstawowy składnik, który nadaje daniu odpowiedni smak i kolor.

keto leczo
keto leczo

🍅 Pomidory

Świeże, dojrzałe i aromatyczne. Najlepsze oczywiście są własne, prosto z ogrodu lub od lokalnego sprzedawcy. Mogą być lekko miękkie lub pomarszczone. Przed dodaniem do sosu i tak powinno się zdjąć z nich skórkę, a miąższ pokroić.

🧅 Cebula

Nieodzowna towarzyszka pomidorów. Podbija ich smak, ale przede wszystkim dostarcza cennych wartości odżywczych w postaci witamin i antyoksydantów.

🧈 Tłuszcz

Nadający się do obróbki cieplnej. Tutaj wybór należy do Was… Najlepiej sprawdzi się roślinny, np. olej z awokado, który jest bezpieczny przy obróbce cieplnej. Ewentualnie może to być oliwa z oliwek (nie do intensywnego gotowania) – w tym przypadku należy dodać ją później, gdy sos lekko przestygnie.

🌭 Kiełbasa i/lub parówki

Jako wkładka mięsna i generator wartości energetycznej. Samymi warzywami ciężko byłoby się bowiem najeść do syta… Od rodzaju kiełbasy zależy także końcowy udział tłuszczu w potrawie, więc dopasujcie ją do swoich preferencji. U mnie miks kiełbasy i parówek, żeby było urozmaicenie… 🙂

keto leczo

Leczo

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Ten węgierski klasyk pełen sezonowych warzyw nie sprawia wrażenia dania przyjaznego diecie ketogenicznej. A jednak, w towarzystwie niskowęglowodanowych dodatków leczo wcale nie odstrasza wysoką zawartością węglowodanów. W dodatku wszystkie pochodzą ze zdrowych źródeł, czyli świeżych warzyw. Polecam w sezonie!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Bałkańska
Porcje 4 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 3 łyżki olej z awokado
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. papryka czerwona duża
  • 1 szt. papryka zielona duża
  • 350 g cukinia zielona i/lub żółta
  • 400 g kiełbasa wieprzowa (u mnie 200 g + 4 parówki drobiowe)
  • 350 g pomidory świeże lub z puszki
  • 1 łyżeczka papryka słodka w proszku
  • 1 łyżeczka papryka ostra w proszku
  • sól himalajskakłodawska lub morska do smaku
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju w garnku o grubym dnie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę zieloną i czerwoną. Posypać papryką w proszku. Przykryć i dusić przez 5 minut. Dodać cukinię i dusić dalej.
  • Pomidory zalać wrzątkiem, po 2 minutach odcedzić i zdjąć skórę. W międzyczasie kiełbasę i parówki pokroić w półplasterki i dodać do garnka. Pomidory pokroić w kostkę i również dodać. Dusić do miękkości. Dosolić do smaku.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Leczo
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
482.13
% RWS*
Tłuszcz
 
40.02
g
24
%
Tłuszcze nasycone
 
11.72
g
73
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
4.82
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
20.99
g
Cholesterol
 
70
mg
23
%
Sód
 
892.03
mg
39
%
Potas
 
893.96
mg
26
%
Węglowodany
 
15.24
g
51
%
Błonnik
 
4.3
g
18
%
Cukier
 
8.46
g
Białko
 
17.13
g
17
%
Witamina A
 
2832.38
IU
57
%
Witamina C
 
116.14
mg
141
%
Wapń
 
50.34
mg
5
%
Żelazo
 
2.58
mg
14
%
Węglowodany netto
 
10.94
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu