Keto tarta kalafiorowa z borówkami, czyli słodki przemyt warzyw
Po osiągnięciu magicznych 100 keto ciast na blogu, chyba spoczęłam na laurach, bo dawno tu żadnego nie było… 😀 Nadrabiam więc zaległości i wracam w wielkim stylu (cóż za skromność… ;)), bo dzisiaj mam dla Was rewelacyjną warzywno – owocową keto tartę! 🙂 Trafił doń mój ukochany kalafior, a wierzch przyozdobiły borówki, także będące przedmiotem mojego uwielbienia. Całość wyszła niezmiernie smaczna i za nic w świecie nie da się tutaj wyczuć kalafiorowego posmaku… Ciasto nadaje się więc wyśmienicie jako sposób na przemycenie warzyw do menu.
Tarta jest przy tym stosunkowo łatwa i szybka w wykonaniu, a zamiast borówek nadadzą się każde inne miękkie letnie owoce.
Keto tarta kalafiorowa z borówkami – składniki
Kruche ciasto
To nic innego jak połączenie mąki kokosowej, rafinowanego oleju kokosowego i jajek (w uproszczeniu). Takie standardowe kruche ciasto znajdziecie w wielu moich wypiekach. Stanowi ono spód tarty, który należy podpiec chwilę w piekarniku zanim wyłoży się następną warstwę.
Keto słodzidło
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Tyle jeśli chodzi o słodzidło do kruchego spodu. Do masy kalafiorowo – budyniowej pasują także kropelki smakowe o smaku sernika, z których ja skorzystałam.
Kalafior
Wspaniałe, mega uniwersalne, niskokaloryczne i niskowęglowodanowe warzywo. U mnie ląduje zarówno w keto słodkościach, jak i potrawach wytrawnych. Wspaniały zamiennik ziemniaków, ryżu oraz sera (np. w pseudosernikach), a na tym pewnie lista się nie kończy… 😀 Tutaj w postaci budyniu i w roli przemytnika cennych wartości odżywczych. 🙂
Jajka
No skoro budyń, to jajka, a bardziej precyzyjnie – żółtka. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Mleko kokosowe
Ja korzystałam z gęstego mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Borówki
Lub inne owoce jagodowe, np. jeżyny, maliny, owoce leśne. Są one prawdziwą kopalnią witamin i przeciwutleniaczy, a więc zaliczają się do kategorii superfoods. Jednocześnie są pysznymi letnimi owocami niskowęglowodanowymi. Można (a nawet powinno się) jeść je w nieograniczonych prawie ilościach. 😀 Wspaniale sprawdzają się zarówno na ciepło w keto ciastach, jak i na zimno w deserach. Stanowią także świetny składnik sałatek.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Tarta kalafiorowa z borówkami
Składniki
Spód do tarty
- 2 szt. jajka
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 45 g keto słodzidło np. alluloza, erytrytol
- 60 g olej kokosowy lub masło klarowane w temperaturze pokojowej
- 100 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Budyń z kalafiora
- 450 g kalafior (może być mrożony)
- 200 ml gęste mleko kokosowe
- 3 szt. żółtka
- 20 kropli kropelki słodzące
Dodatkowo
- 200 g borówki
Sposób przygotowania
Spód do tarty
- Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i utrzeć na gładką masę. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić ciastem. Wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° w trybie grzania "góra + dół" na ok. 8 – 12 minut do lekkiego przyrumienienia.
Budyń z kalafiora
- Kalafiora ugotować do miękkości, przelać zimną wodą, po czym mocno odcisnąć z wody. Zblendować go z pozostałymi składnikami na gładki krem. Wyłożyć na podpieczony spód, posypać borówkami i piec przez kolejne 15 – 20 minut.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.