Tapenada, znana również jako pasta z oliwek, to kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej. Pochodząca z Prowansji, ta aromatyczna i pełna głębi smaków przekąska zyskała popularność na całym świecie. Jej głównym składnikiem są oliwki – bogate w zdrowe tłuszcze i antyoksydanty, które nie tylko nadają charakterystycznego smaku, ale także dostarczają wielu wartości odżywczych. Jest to zatem niskowęglowodanowe danie, które świetnie wpisze się w ramy diety ketogenicznej.
Główne składniki tapenady z oliwek
Warto podkreślić, że tapenada nie jest jedynie francuskim wynalazkiem – podobne pasty oliwkowe można znaleźć w innych krajach basenu Morza Śródziemnego, takich jak Włochy, Grecja czy Hiszpania. Każdy z tych regionów wprowadził do niej swoje unikalne składniki, tworząc lokalne warianty, które różnią się smakiem i konsystencją. Składniki mojej KETO tapenady to:
- Czarne oliwki – najczęściej używane w oryginalnym przepisie, choć można spotkać także warianty z oliwkami zielonymi.
- Kapary – nadają charakterystyczny, lekko kwaśny posmak.
- Pomidory suszone – wzbogacają smak i nadają paście głębi i intensywności.
- Czosnek – nadaje tapenadzie wyrazistości i aromatu.
- Oliwa z oliwek – kluczowy składnik, który nie tylko spaja całość, ale także dodaje kremowej konsystencji i wzbogaca smak.
- Zioła prowansalskie – bazylia, tymianek, oregano – to dodatki, które nadają pastie unikalnego aromatu.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
Oliwki – skarbnica zdrowia
Oliwki, będące głównym składnikiem tapenady, to jedno z najbardziej wartościowych produktów diety śródziemnomorskiej. Są bogate w:
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe – korzystne dla serca, pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
- Witaminę E – silny antyoksydant, który chroni komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
- Polifenole – substancje o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, wspierające zdrowie serca oraz walkę ze stresem oksydacyjnym.
- Błonnik – wspomagający trawienie i dbający o zdrowie układu pokarmowego.
Oliwki są także źródłem żelaza, które jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, oraz miedzi, ważnej dla zdrowia kości i układu nerwowego.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje kilka konkretnych zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości na długo i sprzyja zdrowiu jelit
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- bardzo niska zawartość węglowodanów netto sprzyja kontroli glikemii i aktywacji trybu spalania tkanki tłuszczowej, co sprawia, że utrata wagi, zwłaszcza z brzucha jest łatwiejsza niż kiedykolwiek
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne A TAKŻE Dieta niskowęglowodanowa w przebiegu Hashimoto
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Tapenada
Składniki
- 120 g oliwki czarne bez pestek, np. kalamata
- 1 garść listki bazylii
- 2 sztuki pomidory suszone zz alewy oliwnej; posiekane
- 1 łyżeczka kapary (czubata)
- 3 łyżki oliwa z oliwek (może być aromatyzowana- czosnkowa, itp.)
- 1 ząbek czosnek
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska (opcjonalnie) do smaku
- szczypta pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Spróbować i doprawić w razie potrzeby (tapenada wychodzi dość słona). Przechowywać w słoiczku w lodówce do kilku dni. Niewielkie porcje układać na krakersach lub pieczywie.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.