Oliwki – śródziemnomorskie złoto
Letnie smaki, choć w odrobinę innym niż zazwyczaj wydaniu. Jak do tej pory w katalogu letnich przepisów królują bowiem lody i desery z owocami. Z czym innym mogą kojarzyć się jednak oliwki, jak nie z wakacyjnymi podróżami w cieplejsze zakątki świata…? W miejscu ich oryginalnego występowania smakują zresztą najlepiej. Dobry smak oliwek oznacza dla mnie nic innego jak pobyt we Włoszech, Hiszpanii lub Grecji. A że południowe klimaty lubię najbardziej, przekłada się to także bezpośrednio na mój stosunek do oliwek.

Słońce, plaża i dobre jedzenie istotą wakacji
Słońce, morze, pyszne jedzenie i wino to kwintesencja udanych wakacji. W ramach pysznego jedzenia na wysokim miejscu plasują się oliwki i oliwa. A skoro o oliwkach mowa, to nie można nie wspomnieć o tapenadzie, czyli tradycyjnej prowansalskiej paście z nich wytwarzanej. Występuje ona w dwóch odsłonach – zielonej oraz czarnej w zależności od tego z jakiego rodzaju oliwek została przygotowana. Jest ona zwyczajowo jedzona w towarzystwie chleba, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zestawić ją z keto pieczywem lub keto krakersami. I właśnie w tym ostatnim zestawieniu przedstawiam Wam ją dzisiaj. Nie muszę chyba dodawać, że jest to świetna przekąska do lampki czerwonego wina podczas romantycznej kolacji. Jako typowy finger food nada się także na imprezy.

Oliwki w roli głównej
Do przygotowania tapenady potrzebujecie głównie oliwek, oliwy oraz kaparów. Resztę składników dobiera się zgodnie z własnymi upodobaniami lub po prostu uwzględniając zawartość lodówki. Intensywności w smaku można nadać jej dodając czosnku, anchovies lub pomidorów suszonych. Ja przygotowywałam tapenadę z czarnych oliwek, dlatego zdecydowałam się na dodatek pomidorów suszonych. Ponadto, użyłam oliwy czosnkowej, którą przywiozłam z ostatniej wycieczki do Grecji. Jest pyszna i aromatyczna. Nadała wspaniały czosnkowy posmak produktowi końcowemu.
Zachęcam Was jednak do eksperymentowania zarówno ze smakowymi dodatkami, jak i aromatyzowanymi oliwami. Sprawiają one, że keto tapenada nabiera wyjątkowego smaku. Następnym razem będę chciała wypróbować ją z oliwą truflową. Myślę, że rezultat może być równie ciekawy… 😊

Tapenada
Składniki
- 120 g oliwki czarne bez pestek, np. kalamata
- 1 garść listki bazylii
- 2 sztuki pomidory suszone zz alewy oliwnej; posiekane
- 1 łyżeczka kapary (czubata)
- 3 łyżki oliwa z oliwek (może być aromatyzowana- czosnkowa, itp.)
- 1 ząbek czosnek
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska (opcjonalnie) do smaku
- szczypta pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Spróbować i doprawić w razie potrzeby (tapenada wychodzi dość słona). Przechowywać w słoiczku w lodówce do kilku dni. Niewielkie porcje układać na krakersach lub pieczywie.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.