Pasta z oliwek
Keto Lato Low Carb Paleo Przekąska

Keto tapenada (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”3209″] [ultimate-recipe-print id=”3209″]
Pasta z oliwek
Keto tapenada

Oliwki – śródziemnomorskie złoto

Letnie smaki, choć w odrobinę innym niż zazwyczaj wydaniu. Jak do tej pory w katalogu letnich przepisów królują bowiem lody i desery z owocami. Z czym innym mogą kojarzyć się jednak oliwki, jak nie z wakacyjnymi podróżami w cieplejsze zakątki świata…? W miejscu ich oryginalnego występowania smakują zresztą najlepiej. Dobry smak oliwek oznacza dla mnie nic innego jak pobyt we Włoszech, Hiszpanii lub Grecji. A że południowe klimaty lubię najbardziej, przekłada się to także bezpośrednio na mój stosunek do oliwek.

Słońce, plaża i dobre jedzenie istotą wakacji

Słońce, morze, pyszne jedzenie i wino to kwintesencja udanych wakacji. W ramach pysznego jedzenia na wysokim miejscu plasują się oliwki i oliwa. A skoro o oliwkach mowa, to nie można nie wspomnieć o tapenadzie, czyli tradycyjnej prowansalskiej paście z nich wytwarzanej. Występuje ona w dwóch odsłonach – zielonej oraz czarnej w zależności od tego z jakiego rodzaju oliwek została przygotowana. Jest ona zwyczajowo jedzona w towarzystwie chleba, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zestawić ją z keto pieczywem lub keto krakersami. I właśnie w tym ostatnim zestawieniu przedstawiam Wam ją dzisiaj. Nie muszę chyba dodawać, że jest to świetna przekąska do lampki czerwonego wina podczas romantycznej kolacji. Jako typowy finger food nada się także na imprezy.

Keto pasta z czarnych oliwek
Keto tapenada z czarnych oliwek

Oliwki w roli głównej

Do przygotowania tapenady potrzebujecie głównie oliwek, oliwy oraz kaparów. Resztę składników dobiera się zgodnie z własnymi upodobaniami lub po prostu uwzględniając zawartość lodówki. Intensywności w smaku można nadać jej dodając czosnku, anchovies lub pomidorów suszonych. Ja przygotowywałam tapenadę z czarnych oliwek, dlatego zdecydowałam się na dodatek pomidorów suszonych. Ponadto, użyłam oliwy czosnkowej, którą przywiozłam z ostatniej wycieczki do Grecji. Jest pyszna i aromatyczna. Nadała wspaniały czosnkowy posmak produktowi końcowemu.

Zachęcam Was jednak do eksperymentowania zarówno ze smakowymi dodatkami, jak i aromatyzowanymi oliwami. Sprawiają one, że keto tapenada nabiera wyjątkowego smaku. Następnym razem będę chciała wypróbować ją z oliwą truflową. Myślę, że rezultat może być równie ciekawy… 😊

Pasta z oliwek

Tapenada

Keto tapenada to nie tylko sposób na zwiększenie ilości zdrowych tłuszczów w diecie. Jest to przede wszystkim pomysł na pyszne, wykwintne antipasti. Proponuję podać ją na keto krakersach. Pycha!
Czas przygotowania 5 mins
Czas całkowity 5 mins
Rodzaj dania Dodatek, Przekąska
Kuchnia Śródziemnomorska, Vegan, Wege, Włoska
Porcje 1 słoiczek

Składniki
  

  • 120 g oliwek czarnych bez pestek
  • 1 garść listków bazylii
  • 2 pomidory suszone posiekane
  • 1 łyżeczka kaparów (czubata)
  • 3 łyżki oliwy (może być aromatyzowana- czosnkowa, itp.)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Spróbować i doprawić w razie potrzeby (tapenada wychodzi dość słona). Przechowywać w słoiczku w lodówce do kilku dni. Niewielkie porcje układać na krakersach lub pieczywie.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 597 kcal
Tłuszcz: 32,8 g
Węglowodany: 6,2 g
Błonnik 0,2 g
Białko 3,3 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating