banner keto menu
keto focaccia ze szparagami
Keto Low Carb Paleo Przekąska Śródziemnomorska Wege Wiosna Włoska

Keto focaccia ze szparagami i pomidorami (Paleo, LowCarb)

Kuchnia włoska – nr 1 na świecie…?

No i wzięło mnie na kuchnię włoską. Miałam właśnie zamiar napisać, że jest to mój ulubiony rodzaj kuchni, który jednak – ze względu na rodzaj stosowanej diety – nie jest przeze mnie szeroko stosowany… Ale chyba bym skłamała… 🙂 Po głębszym zastanowieniu dochodzę bowiem do wniosku, że nie jestem w stanie wskazać jednego zakątka globu, który pod względem kulinarnym najbardziej przypadł mi do gustu. Gdziekolwiek jestem, lubię próbować lokalnych przysmaków i jestem ciekawa różnych smaków świata. Fakt, że kuchnia śródziemnomorska jest najbliższa mojemu sercu ze względu na liczne z nią spotkania, walory zdrowotne, prostotę i dostęp do świeżych produktów. Jednak równie mocno lubię smaki azjatyckie i różne inne, których dokładnego pochodzenia nawet nie znam… 🙂

focaccia
Focaccia lniana ze szparagami i pomidorkami

Wspomnienia kulinarne wiecznie żywe

Włochy to jednak mekka smakoszy. Tam naprawdę można dobrze zjeść! Każdy region ma swój lokalny koloryt, który odbija się mocno na kuchni. To jakby 20 różnych rodzajów kuchni w jednym! Oczywiście są pewne punkty wspólne, jednak każdy z nich ma swoje niepowtarzalne przepisy oraz wersje dań. Podczas mojego półrocznego pobytu na południu Włoch, w regionie Apulia miałam okazję zapoznać się z wieloma pysznościami, które serwowane są zwyczajowo w tej części kraju. Moje serce najbardziej skradła jednak focaccia barese oraz panzerotti. Oba smakołyki przygotowywane na bazie mąki pszennej i drożdży nie są obecnie w zasięgu moich możliwości… Może to i dobrze więc, że moje aktualne miejsce stałego pobytu znajduje się jakieś kilka tysięcy kilometrów od miejsca ich wytwarzania… 😀 Chociaż nie ukrywam, że chętnie wybrałabym się w taką wycieczkę sentymentalną po dawnych kątach i smakach… 🙂

keto focaccia
Keto focaccia ze szparagami i pomidorkami

Keto focaccia ze szparagami, czyli keto podróż do Apulii

Na razie, zwłaszcza w aktualnych okolicznościach związanych z epidemią, szybko się nigdzie nie udam. Nie pozostaje mi więc nic innego jak odtworzyć smaki, za którymi tęsknię w domowym zaciszu. Tym bardziej, że będzie to wersja niskoweglowodanowa tego włoskiego klasyka, jakim jest focaccia. Tak, tak – takie cuda można stworzyć będąc na diecie ketogenicznej! Trzeba tylko bardzo chcieć! 🙂 Ciasto powstało z mąki lnianej, a dokładniej ze zmielonego lnu złotego. Oprócz standardowych pomidorków oraz –ewentualnie – oliwek, dorzuciłam dodatkowo szparagi. No bo przecież mamy sezon, a szparagi i pomidory to przecież bardzo udana para! 🙂

Podoba Wam się taka keto focaccia ze szparagami i pomidorkami? Bo mi bardzo! 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto focaccia ze szparagami

Focaccia ze szparagami i pomidorami

Włoski klasyk w wersji keto? Czemu nie? Ta keto focaccia ze szparagami i pomidorkami udowadnia, że można! Puszyste ciasto z chrupką skórką, w którym zatopione zostały pomidorki, szparagi oraz oliwki jest wspaniałą imitacją oryginalnego ciasta i to bez węgli, drożdży i glutenu!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Przekąska
Kuchnia Włoska
Porcje 6 porcji

Składniki
  

Ciasto

  • 2 jajka duże
  • 0,25 szklanki wody gazowanej
  • 30 ml oliwy
  • 0,75 szklanki lnu złocistego zmielonego lub mąki lnianej
  • 0,5 łyżeczki mieszanki przypraw Vegeta Natur – Przyprawa warzywna do potraw
  • 0,5 łyżeczki cream of tartar
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

Dodatki (ilości według uznania)

  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 6 główek szparagów
  • 10 oliwek czarnych lub zielonych
  • kilka gałązek rozmarynu

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Suche składniki połączyć ze sobą. Jajka roztrzepać tak, aby trochę się napowietrzyły dodając pod koniec oliwę cienkim strumieniem. Następnie dodać wodę i wymieszać. Dosypać suche składniki. Wymieszać szpatułą i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto zgęstniało. Przełożyć ciasto do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Dodatki

  • Szparagi zblanszować lub podgotować w osolonej wodzie przez 3- 4 minuty. Odcedzić. Na wierzch ciasta wykładać pomidorki, szparagi oraz oliwki wciskając je lekko. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec przez ok. 30 minut. Na koniec można wierzch skropić dodatkową porcją oliwy i podpiec jeszcze pod grillem przez ok. 5 minut aż się ładnie przyrumieni.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 122 kcal
Tłuszcz: 8,4 g
Węglowodany: 2,3 g
Błonnik 6,0 g
Białko 9,2 g
Do przygotowania powyższego przepisu użyto mieszanki przypraw Vegeta Natur – Przyprawa warzywna do potraw.
Przepisy inspirowane naturą
Inspiracją do tego dania był przepis znaleziony na tej stronie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating