keto focaccia ze szparagami

KETO focaccia z pomidorkami, oliwkami i szparagami (Paleo, LowCarb)

KETO focaccia z pomidorkami, oliwkami i szparagami to wariacja na temat typowo włoskiego wypieku, który oprócz szkodliwych zbóż zawiera właściwie tylko kilka pomidorków… Mimo to, udało się opracować alternatywę, która wpisuje się w wytyczne diety ketogenicznej i może wejść w skład jadłospisu osób ją stosujących. Oddaję zatem w Twoje ręce ten ketogeniczny przepis, który uświetni niejeden KETO obiad lub KETO kolację.

Kuchnia włoska – nr 1 na świecie…?

No i wzięło mnie na kuchnię włoską. Miałam właśnie zamiar napisać, że jest to mój ulubiony rodzaj kuchni, który jednak – ze względu na rodzaj stosowanej diety – nie jest przeze mnie szeroko stosowany… Ale chyba bym skłamała… 🙂 Po głębszym zastanowieniu dochodzę bowiem do wniosku, że nie jestem w stanie wskazać jednego zakątka globu, który pod względem kulinarnym najbardziej przypadł mi do gustu. Gdziekolwiek jestem, lubię próbować lokalnych przysmaków i jestem ciekawa różnych smaków świata. Fakt, że kuchnia śródziemnomorska jest najbliższa mojemu sercu ze względu na liczne z nią spotkania, walory zdrowotne, prostotę i dostęp do świeżych produktów.

focaccia
Focaccia lniana ze szparagami i pomidorkami

Wspomnienia kulinarne wiecznie żywe

Włochy to jednak mekka smakoszy. Tam naprawdę można dobrze zjeść! Każdy region ma swój lokalny koloryt, który odbija się mocno na kuchni. To jakby 20 różnych rodzajów kuchni w jednym! Oczywiście są pewne punkty wspólne, jednak każdy z nich ma swoje niepowtarzalne przepisy oraz wersje dań.

Podczas mojego półrocznego pobytu na południu Włoch, w regionie Apulia miałam okazję zapoznać się z wieloma pysznościami, które serwowane są zwyczajowo w tej części kraju. Moje serce najbardziej skradła jednak focaccia barese oraz panzerotti. Oba smakołyki przygotowywane na bazie mąki pszennej i drożdży nie są obecnie w zasięgu moich możliwości…

Może to i dobrze więc, że moje aktualne miejsce stałego pobytu znajduje się jakieś kilka tysięcy kilometrów od miejsca ich wytwarzania… 😀 Chociaż nie ukrywam, że chętnie wybrałabym się w taką wycieczkę sentymentalną po dawnych kątach i smakach… 🙂

KETO focaccia z pomidorkami, czyli keto podróż do Apulii

Na razie, zwłaszcza w aktualnych okolicznościach związanych z epidemią, szybko się nigdzie nie udam. Nie pozostaje mi więc nic innego jak odtworzyć smaki, za którymi tęsknię w domowym zaciszu. Tym bardziej, że będzie to wersja niskoweglowodanowa tego włoskiego klasyka, jakim jest focaccia. Tak, tak – takie cuda można stworzyć będąc na diecie ketogenicznej! Trzeba tylko bardzo chcieć! 🙂 Ciasto powstało z mąki lnianej, a dokładniej ze zmielonego lnu złotego. Oprócz standardowych pomidorków oraz – ewentualnie – oliwek, dorzuciłam dodatkowo szparagi. No bo przecież mamy sezon, a szparagi i pomidory to przecież bardzo udana para! 🙂

green tickTEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W KETO JADŁOSPISIE NA TYDZIEŃ

W jaki sposób ten KETO przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?

Ten keto przepis wyróżnia się kilkoma cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:

  • wysoki udział białka zapewnia uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
  • solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
  • bardzo niska zawartość węglowodanów netto w towarzystwie sporej ilości błonnika pomaga kontrolować glikemię i uruchomić tryb spalania tkanki tłuszczowej, co jest niezmiernie istotne z punktu widzenia skuteczności odchudzania, także tej opornej oponki z brzucha

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście dozwolonych keto produktów.

green tickTEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W KETO JADŁOSPISIE NA TYDZIEŃ

keto focaccia ze szparagami

Focaccia ze szparagami i pomidorami

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Włoski klasyk w wersji keto? Czemu nie? Ta keto focaccia ze szparagami i pomidorkami udowadnia, że można! Puszyste ciasto z chrupką skórką, w którym zatopione zostały pomidorki, szparagi oraz oliwki jest wspaniałą imitacją oryginalnego ciasta i to bez węgli, drożdży i glutenu!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Rodzaj dania Przekąska
Kuchnia Włoska
Porcje 6 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Ciasto

Dodatki (ilości według uznania)

  • 12 szt. pomidorki koktajlowe
  • 6 szt. główki szparagów
  • 10 szt. oliwki czarne lub zielone
  • kilka gałązek rozmaryn
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Suche składniki połączyć ze sobą. Jajka roztrzepać tak, aby trochę się napowietrzyły dodając pod koniec oliwę cienkim strumieniem. Następnie dodać wodę i wymieszać. Dosypać suche składniki. Wymieszać szpatułką i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto zgęstniało. Przełożyć ciasto do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Dodatki

  • Szparagi zblanszować lub podgotować w osolonej wodzie przez 3- 4 minuty. Odcedzić. Na wierzch ciasta wykładać pomidorki, szparagi oraz oliwki wciskając je lekko. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec przez ok. 30 minut. Na koniec można wierzch skropić dodatkową porcją oliwy i podpiec jeszcze pod grillem przez ok. 5 minut aż się ładnie przyrumieni.
KETO JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Focaccia ze szparagami i pomidorami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
189.46
% RWS*
Tłuszcz
 
15.89
g
10
%
Tłuszcze nasycone
 
2.02
g
13
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
6.66
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
6.45
g
Cholesterol
 
54.56
mg
18
%
Sód
 
355.21
mg
15
%
Potas
 
269.92
mg
8
%
Węglowodany
 
7.9
g
26
%
Błonnik
 
6.01
g
25
%
Cukier
 
1.32
g
Białko
 
6.01
g
6
%
Witamina A
 
298.12
IU
6
%
Witamina C
 
8.07
mg
10
%
Wapń
 
92.47
mg
9
%
Żelazo
 
1.82
mg
10
%
Węglowodany netto
 
1.89
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY
KETO przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

Inspiracją do tego dania był przepis znaleziony na tej stronie.
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu